Κηδεία πρίγκιπα Φίλιππου: Με το ελληνικό παράσημο του Τάγµατος του Σωτήρος το τελευταίο αντίο

Το παράσημο του Τάγµατος του Σωτήρος από το 1833 που επέλεξε ο πρίγκιπας Φίλιππος για την κηδεία του, είναι το ανώτερο Τάγμα Αριστείας της Ελληνικής Δημοκρατίας

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Όταν ανακοινώθηκε ότι ο πρίγκιπας Φίλιππος έφυγε από τη ζωή στα 99 του χρόνια, στο παλάτι άρχισαν πυρετώδεις προετοιμασίες για την κηδεία του που θα γίνει σήμερα το μεσημέρι στις 15:00 (τοπική ώρα) στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο κάστρο του Γουίνσδορ.

Ο ίδιος ο Φίλιππος είχε σχεδιάσει την κηδεία του στην παραμικρή λεπτομέρεια, δεν ήθελε να γίνει μεγάλη φασαρία, ενώ είχε σχεδιάσει ακόμα και το Land Rover που θα μεταφέρει τη σορό του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο αείμνηστος σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ, που πέθανε στις 9 Απριλίου σε ηλικία 99 ετών, είχε τονίσει ότι ήθελε να αναγνωριστούν οι ρίζες του στην εξόδιο ακολουθία του.

Αυτό θα συμβεί φυσικά με τα παράσημα και τις διακρίσεις που πήρε ή κληρονόμησε κατά τη διάρκεια της ζωής του, τα οποία θα τοποθετηθούν στο βωμό στο εσωτερικό της εκκλησίας, τα οποία ο Φίλιππος επέλεξε πριν από το θάνατό του.

PRINCE PHILIP

Οι Times αναφέρουν ότι ο Δούκας συμμετείχε στενά στον σχεδιασμό της κηδείας, επιλέγοντας τη μουσική, τον χώρο, ακόμη και τα μετάλλια και τις τιμητικές διακρίσεις που θα δούμε.

Εκεί θα βρίσκονται τα παράσημα που έχουν απονεμηθεί στον Φίλιππο από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις χώρες της Κοινοπολιτείας, αντικατοπτρίζοντας τον σημαντικό ρόλο και την υπηρεσία του. Ακόμα, θα έχει και τα στρατιωτικά του παράσημα, από τη Βασιλική Πολεμική Αεροπορία, τα οποία θα εκτίθενται πάνω σε εννέα μαξιλάρια δίπλα στο φέρετρο.

PRINCE medals

PRINCE medals

PRINCE medals

To παράσημο του Τάγματος του Σωτήρος από την Ελλάδα

Ακόμα, σε εξέχουσα θέση θα βρίσκονται τα διακριτικά του Φιλίππου από την Ελλάδα, το Τάγμα του Σωτήρος, που είναι ιεραρχικά, το ανώτερο Τάγμα Αριστείας της Ελληνικής Δημοκρατίας και παλαιότερα του Βασιλείου της Ελλάδος, και το Τάγμα του Ελέφαντα από τη Δανία.

PRINCE medals

Η δημιουργία του Τάγματος του Σωτήρος αποφασίστηκε το 1829, τελευταίο χρόνο της επανάστασης, από την Δ΄ Εθνική Συνέλευση του Άργους, και υλοποιήθηκε στις 20 Μαΐου 1833. Πρώτος αρχηγός του Τάγματος αυτού ήταν ο Βασιλιάς Όθων της Ελλάδος.

Ο πρώτος που τιμήθηκε με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Σωτήρος ήταν ο Βασιλιάς της Βαυαρίας Λουδοβίκος Α΄, πατέρας του Βασιλιά Όθωνα κατά την ημέρα της θεμελίωσης των Ανακτόρων Αθηνών το 1836.

ταγμα του σωτήρος
Credit: wikipedia

Το Τάγμα του Σωτήρος αποτέλεσε για 80 περίπου χρόνια το μοναδικό τάγμα. Το όνομα και η μορφή του διασήμου επελέγη για να υπενθυμίζει ότι χάρη στη Θεία συμπαράσταση του Σωτήρα πραγματοποιήθηκε η Εθνική Παλιγγενεσία.

Η μορφή του μεταβλήθηκε σε αρκετά σημεία στα 170 χρόνια που πέρασαν από τη σύσταση του τάγματος. Σήμερα, όπως καθορίστηκε μέσω του Π.Δ. 849/1975 (ΦΕΚ 273 Α΄/4-12-1975), αποτελείται από ένα οκταγώνιο οξυνόμενο σταυρό από λευκό σμάλτο.

ταγμα του σωτήρος
Credit: Robert Prummel at Ολλανδικά Βικιπαίδεια, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3204018

Οι επιλογές αυτές του Φίλιππου είναι ιδιαίτερα σημαντικές, δεδομένου ότι ο Δούκας γεννήθηκε στην Ελλάδα ως μέλος της Ελληνικής Βασιλικής Οικογένειας, ως Πρίγκιπας Φίλιππος της Ελλάδας και της Δανίας.

Η οικογένειά του δεν είχε ελληνικό αίμα, αλλά ήταν Δανοί που κληρονόμησαν τον ελληνικό θρόνο όταν ο παππούς του, ο Γιώργος Α της Ελλάδας (γεννημένος ως Δανός πρίγκιπας), εξελέγη Βασιλιάς.

PRINCE PHILIP

Ο Στίβεν ντε Σεγκρέιβ, γραμματέας του Central Chancery of the Order of Knighthood του παλατιού, είπε στους Times:

"Τα αντικείμενα που θα εκτεθούν δίπλα στη σορό του αντιπροσωπεύουν τη Βρετανία και την Κοινοπολιτεία, καθώς και την Ελλάδα και τη Δανία, για προφανείς λόγους. Νομίζω ότι ο Δούκας του Εδιμβούργου είχε 61 παράσημα και βραβεία από 53 διαφορετικές χώρες, απλώς δεν υπήρχε ο χώρος για να προβληθούν όλα στην κηδεία του".

PRINCE medals

PRINCE medals

PRINCE medals

PRINCE medals

Αυτό είναι το Land Rover που θα μεταφέρει τη σορό του πρίγκιπα Φίλιππου - Γιατί δεν ήθελε κιλλίβαντα

Πριν από λίγες μέρες, έγινε γνωστό ότι ο πρίγκιπας Φίλιππος σχεδίασε ο ίδιος το αυτοκίνητο που θα τον μεταφέρει στην τελευταία του κατοικία (η οποία δεν θα είναι η τελευταία αφού θα πρέπει να μείνει σε αναμονή μέχρι το θάνατο της βασίλισσας).

Το Σάββατο 17 Απριλίου θα τελεστεί η κηδεία του πρίγκιπα Φίλιππου που απεβίωσε σε ηλικία 99 ετών (θα μεταδοθεί σε ζωντανή κάλυψη από την ΕΡΤ). Η κηδεία του θα τελεστεί στο στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο κάστρο Ουίνδσορ με τον αριθμό των συμμετεχόντων να είναι αυστηρά 30, και λόγω της πανδημίας, αλλά και εξαιτίας του γεγονότος ότι ο ίδιος ο Φίλιππος είχε ζητήσει μια λιτή τελετή.

QUEEN ELIZABETH prince philip

Η σορός του, δεν θα μεταφερθεί με κιλλίβαντα, όπως ορίζει το πρωτόκολλο (έτσι είχε μεταφερθεί η σορός της πριγκίπισσας Νταϊάνα), αλλά με ένα όχημα που ο ίδιος ο Φίλιππος είχε σχεδιάσει για τον σκοπό αυτό, καθώς ήταν γνωστή η αγάπη του εκλιπόντος για τα αυτοκίνητα.

PRINCESS DIANA FUNERAL
Η μεταφορά της σορού της πριγκίπισσας Νταϊάνα με την παραδοσιακή άμαξα κιλλίβαντα
/ Credit: By Jialiang Gao www.peace-on-earth.org - Original Photograph, CC BY-SA 3.0

Ο κιλλίβαντας είναι φορείο, στο οποίο τοποθετηθείται το όπλο βολής. Αυξάνει ευελιξία στην μεταφορά, καθώς και την σταθερότητα και την ακρίβεια στόχευσης και ταυτόχρονα μειώνει την ανάκρουση της εκτόξευσης του βλήματος.

Χρησιμοποιείται σε κηδείες υψηλών προσώπων, πολιτικών, γαλαζοαίματων κ.λπ.

Το ειδικά διαμορφωμένο Land Rover

Πρόκειται για ένα ειδικά διαμορφωμένο Land Rover Defender 130 Gun Bus που παραδόθηκε στο Παλάτι το 2016 και το οποίο μάλιστα έχει ένα πιστό αντίγραφο σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά με το πρωτότυπο.

land rover

Το 2016 η εταιρεία Foley Specialist Vehicles είχε ανακοινώσει με κάθε επισημότητα πως "μόλις παραδώσαμε ένα πλήρως ανακατασκευασμένο 130 Defender Gun Bus στον Δούκα του Εδιμβούργου, χτισμένο πάνω σε γαλβανισμένο σασί και πλήρως χειροποίητο πίσω μέρος με βάση τα σχέδια που ο ίδιος ο Δούκας μας είχε δώσει".

land rover

land rover

land rover

land rover

Η βασιλική οικογένεια οδηγεί Land Rover

H βρετανική Land Rover έχει μια μακροχρόνια σχέση με τη βασιλική οικογένεια με τον πρίγκιπα Φίλιππο να οδηγεί για χρόνια αυτοκίνητα της εταιρείας. Μάλιστα το 2019 οδηγώντας ένα τέτοιο είχε και ένα ατύχημα όταν βγαίνοντας από έναν παράδρομο συγκρούστηκε με ένα άλλο αυτοκίνητο μάρκας Kia στην περιοχή Babingley, στο Norfolk.

Τότε είχε ξεσηκωθεί θύελλα αντιδράσεων στη Βρετανία για το αν και κατά πόσον ο 98χρονος Φίλιππος ήταν σε θέση να οδηγεί, με τον Τύπο να προτρέπει την Βασίλισσα Ελισάβετ να του αφαιρέσει την άδεια οδήγησης.

Αντ' αυτού ο Φίλιππος απέκτησε αμέσως ένα ολοκαίνουργιο Land Rover, αλλά λίγες εβδομάδες μετά παρέδωσε ο ίδιος την άδεια οδήγησης, με το Μπάκιγχαμ να ανακοινώνει πως "μετά από σκέψη ο Δούκας του Εδιμβούργου πήρε την απόφαση να παραδώσει το δίπλωμα του".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΕΘΑΝΕ ΑΠΟ ΚΟΡΟΝΟΙΟ 12 Μαϊ 2021 | 07:17

Σήμερα η κηδεία του Θεόδωρου Κατσανέβα - Σε στενό οικογενειακό κύκλο

Σε στενό οικογενειακό κύκλο, θα γίνει η κηδεία του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρου Κατσανέβα.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 11 Μαϊ 2021 | 20:21

Μεγάλο αφιέρωμα των αυστριακών ΜΜΕ στην Ελλάδα: Δελεάζει με νησιά ελεύθερα από κορονοϊό

Με τίτλο "Η Αθήνα εμβολιάζει τους κατοίκους και των μεγάλων νησιών", η μεγαλύτερη αυστριακή εφημερίδα εκθειάζει το ελληνικό καλοκαίρι.

ΣΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ 11 Μαϊ 2021 | 19:31

Μητσοτάκης για τα 40 χρόνια στην ευρωπαϊκή οικογένεια: Το 2015 ο άθλιος λαϊκισμός μάς έφερε ένα βήμα πριν από την έξοδο

"Πυρά" Μητσοτάκη κατά του ΣΥΡΙΖΑ για τη διακυβέρνηση του 2015 που "μάς έφερε ένα βήμα πριν από την έξοδο από την ευρωπαϊκή συμμαχία".

ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΦΑΣΗ 11 Μαϊ 2021 | 18:36

Πράσινο πιστοποιητικό: Άρχισαν οι πρώτες δοκιμές σε 19 χώρες της Ευρώπης - Ανάμεσά τους και η Ελλάδα

Στόχος το πράσινο πιστοποιητικό να τεθεί σε εφαρμογή για τη διευκόλυνση των ταξιδιών τον Ιούνιο.

ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ 11 Μαϊ 2021 | 15:00

Αφιέρωμα "ύμνος" του γαλλικού Le Point για την "άγνωστη" Ελλάδα: Οι 10 ανεξερεύνητες περιοχές για διακοπές [εικόνες]

Τις 10 "άγνωστες" ελληνικές περιοχές για διακοπές αναδεικνύει το γαλλικό περιοδικό "Le Point" - Δείτε ποιες είναι

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΤΩΝ ΔΕΛΦΩΝ 10 Μαϊ 2021 | 22:02

Τζεντιλόνι: Η Ελλάδα θα λάβει 4 δισ. ευρώ από την πρώτη χρηματοδότηση του Σχεδίου Ανάκαμψης

Ο Ευρωπαίος επίτροπος για την Οικονομία, Πάολο Τζεντιλόνι, χαρακτήρισε τις ελληνικές προτάσεις ενδιαφέρουσες, αφού συνδυάζουν επιχορηγήσεις και δάνεια που θα φέρουν ρευστότητα

ΚΡΑΤΕΙΤΑΙ ΣΕ ΦΥΛΑΚΗ 10 Μαϊ 2021 | 20:36

Γιάννης Λαγός: Δεν ασκεί έφεση κατά της έκδοσής του στην Ελλάδα - Λήγει η προθεσμία

Μετά τη σύλληψη του Γιάννη Λαγού, ο Χρήστος Παππάς είναι ο μόνος που ακόμα αναζητείται από τις αρχές.

ΕΚΤΕΝΕΣ ΑΦΙΕΡΩΜΑ 09 Μαϊ 2021 | 15:25

RAI: Η Ελλάδα θέλει να ξαναρχίσει να τρέχει - Στα εμβολιαστικά κέντρα δεν χάνουν λεπτό

Στην χώρα μας και στις προετοιμασίες για την έναρξη της τουριστικής περιόδου αφιέρωσε αναλυτικό ρεπορτάζ η ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai.

ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ 09 Μαϊ 2021 | 15:01

Θεσσαλονίκη: Κοσμοσυρροή σε κηδεία ιερέα που πέθανε από κορονοϊό - Χωρίς αποστάσεις και μέτρα [βίντεο]

Ο ιερέας, σε ηλικία 66 ετών, έχασε τη μάχη με τον κορονοϊό, ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες εξέφραζε αμφιβολίες για την επικινδυνότητα του ιού.

ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ 09 Μαϊ 2021 | 11:09

Επανεκκίνηση του τουρισμού στις 15 Μαΐου: Το "στοίχημα" των 15 εκατ. αφίξεων και ο ανταγωνισμός με τους... "γείτονες"

Στο 20% του 2019 οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία - Στόχος να πετύχει η Ελλάδα το 50% των αφίξεων του 2019.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗ 07 Μαϊ 2021 | 20:36

Βρετανία: Ξεκινoύν τα διεθνή ταξίδια - Στην "πράσινη" λίστα Πορτογαλία, Ισραήλ - Εκτός η Ελλάδα

Ποιοι άλλοι δημοφιλείς προορισμοί έμειναν εκτός της πράσινης λίστας για τους τουρίστες από τη Βρετανία οι οποίοι θα μπαίνουν σε καραντίνα όταν επιστρέφουν.

ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ 07 Μαϊ 2021 | 16:34

Ερντογάν: Μας λυπεί να βλέπουμε τους Αιγύπτιους συμμάχους μας...με τους Έλληνες

Δυσαρέσκεια από τον Ερντογάν για τις σχέσεις Ελλάδας - Αιγύπτου

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ 06 Μαϊ 2021 | 13:03

Το χαβά του ο Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα απέφυγε το τραπέζι των διαπραγματεύσεων - Η ΕΕ όμηρος των ελληνικών απαιτήσεων

Σε συνέντευξη του στη FAZ ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρεται στις διενέξεις με την Ελλάδα, την προσφυγική συμφωνία, τις σχέσεις με την ΕΕ και το "Sofagate".