X

"Κρύβονται πίσω περισσότερα απ' όσα γνωρίζουμε": Γιατί Χάρι και Μέγκαν αποφάσισαν τώρα να επιστρέψουν στη Βρετανία

Η απόφαση του πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ να επιστρέψουν μόνιμα στη Βρετανία, προμηνύει άλλη μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για τη βρετανική μοναρχία.

Η εκρηκτική απόφαση του πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ να επιστρέψουν και να εγκατασταθούν μόνιμα στη Βρετανία, προμηνύει άλλη μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για τη βρετανική μοναρχία, αναφέρει σε δημοσίευμά της η Daily Mail.

Και παρά τα γεμάτα θερμά λόγια που ακούστηκαν, σχετικά με το ότι ο βασιλιάς φυσικά και καλωσορίζει την ευκαιρία να βλέπει περισσότερο την οικογένεια των Σάσεξ σε ιδιωτικό και προσωπικό επίπεδο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η είδηση αντιμετωπίζεται από πολλούς στους βασιλικούς κύκλους με… σφιγμένα δόντια.

Είναι ένα πράγμα από τη μια πλευρά, ο βασιλιάς να προσπαθεί διακριτικά να αποκαταστήσει τη σχέση τους από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, είναι όμως κάτι εντελώς διαφορετικό να εμφανίζεται ξαφνικά ολόκληρη η οικογένεια στην αυλή σου, ιδιαίτερα όταν οι ευρύτερες οικογενειακές σχέσεις παραμένουν τόσο εύθραυστες.

Ήδη η είδηση έχει προκαλέσει έναν καταιγισμό αντιδράσεων, με ένα κύμα διαδικτυακών επιθέσεων εναντίον της Αυτού Μεγαλειότητας και του υποτιθέμενου ρόλου του στην επιστροφή του μικρότερου γιου του, εις βάρος του διαδόχου του.

Ο βασιλιάς Κάρολος έχει χαρακτηριστεί άλλοτε αδύναμος και χειραγωγήσιμος και άλλοτε, εντελώς ανεξήγητα, ως κάποιος που συνεργάζεται στενά με τους Σάσεξ.

Παράλληλα, έχουν ξεκινήσει κακόγουστες εικασίες σχετικά με την υγεία του βασιλιά Καρόλου και το κατά πόσο ο Χάρι πήρε την απόφαση να "θωρακίσει" τη θέση του πριν να είναι πολύ αργά. Για την ιστορία, αν και η θεραπεία του ήταν κατά διαστήματα εξαντλητική, οι γιατροί είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την πορεία της θεραπείας του για τον καρκίνο, η οποία έχει πλέον περιοριστεί σημαντικά και χορηγείται επί του παρόντος προληπτικά.

Πηγές απορρίπτουν με περιφρόνηση τις νέες φήμες ότι ο στενότερος συνεργάτης του βασιλιά, σερ Κλάιβ Άλντερτον, πρόκειται να αποχωρήσει από τη θέση του ιδιωτικού γραμματέα του βασιλιά και της βασίλισσας λόγω της αντίθεσής του σε οποιαδήποτε επανασύνδεση, χαρακτηρίζοντάς τες "άλλη μία τρελή θεωρία συνωμοσίας".

Μέγκαν και Χάρι είχαν αποφασίσει ήδη από τον Ιούλιο την επιστροφή τους στη Βρετανία χωρίς να πουν κάτι;

Δεν φαίνεται όμως παράξενο το γεγονός ότι ο Χάρι έφερε την οικογένειά του για να συναντήσει τον πατέρα του για πρώτη φορά έπειτα από τέσσερα χρόνια, στο Χάιγκροουβ, στις αρχές Ιουλίου, και δεν σκέφτηκε καν να αναφέρει ότι είχε ήδη στο μυαλό του ένα τέτοιο σχέδιο; Κι όμως, πηγές επιμένουν ότι αυτή είναι η αλήθεια. Υποστηρίζουν ότι το ζήτημα δεν τέθηκε ούτε συζητήθηκε ούτε μία φορά. Και τώρα η απόφαση για τη μετακόμιση παρουσιάστηκε στον μονάρχη ως τετελεσμένο γεγονός.

Αλλη μία πηγή αναφέρει στη Daily Mail ότι η Μέγκαν Μαρκλ επισκέφθηκε ιδιωτικά δύο πιθανά σχολεία στην περιοχή των Κότσγουολντς για τον Άρτσι και τη Λίλιμπετ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στη Βρετανία και ότι είχαν ήδη εντοπίσει ένα πιθανό σπίτι που ανήκει σε κάποιον διάσημο.

Έτσι, παρότι ο Χάρι δεν έχει κρύψει την επιθυμία του να περνά περισσότερο χρόνο στη Βρετανία στο μέλλον, είναι δίκαιο να πούμε ότι η είδηση αυτής της εβδομάδας πως η οικογένεια θα επιστρέψει μαζικά στη χώρα καταγωγής του μέσα στις επόμενες ημέρες –σε έναν τόπο που μέχρι πριν από λίγο καιρό υποστήριζε ότι ήταν υπερβολικά επικίνδυνος για να φέρει εκεί την οικογένειά του– αποτέλεσε τεράστιο σοκ για το ευρύτερο βασιλικό περιβάλλον.

Εκκωφαντική σιωπή από Μπάκιγχαν και από Γουίλιαμ-Κέιτ

Τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ αρνήθηκαν να σχολιάσουν την ανακοίνωση των Σάσεξ, ενώ εξίσου εκκωφαντική ήταν η σιωπή από το Παλάτι του Κένσινγκτον. Μάλιστα, πηγές έχουν καταστήσει εδώ και καιρό σαφές ότι ο Πρίγκιπας Γουίλιαμ και η Πριγκίπισσα Κέιτ δεν ενδιαφέρονται να εμπλακούν σε οτιδήποτε κάνουν ή λένε ο Χάρι και η Μέγκαν.

Παράλληλα, υπάρχει ανησυχία ότι, επιστρέφοντας στη Βρετανία και έχοντας τόσο στενή γεωγραφική εγγύτητα με τα ενεργά μέλη της βασιλικής οικογένειας, κάθε κίνηση των Σάσεξ θα αναλύεται εξωνυχιστικά, αναζητώντας και την παραμικρή ένδειξη επιστροφής σε επίσημους ρόλους, ενώ παράλληλα θα αποτελεί μια διαρκή απόσπαση της προσοχής από το δημόσιο έργο των πραγματικών εργαζόμενων μελών της βασιλικής οικογένειας.

Για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία, πηγές επιμένουν ότι το ζευγάρι δεν πρόκειται να αναλάβει κανένα βασιλικό καθήκον. Ο βασιλιάς, υποστηρίζουν, είναι απολύτως ανένδοτος σε αυτό.

"Το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να προστατεύσει και να θέσει σε προτεραιότητα ό,τι είναι σωστό για τη μοναρχία και, ιδιαίτερα, ό,τι είναι σωστό για τη σχέση του με τον πρίγκιπα της Ουαλίας", λέει φίλος του βασιλιά.

Αδιάφορα τα μέλη της βασιλικής οικογένειας για Χάρι και Μέγκαν

Οι Ουαλοί είναι ενεργά μέλη της βασιλικής οικογένειας και μελλοντικοί μονάρχες. Ο Χάρι και η Μέγκαν δεν είναι. Όπως είναι φυσικό, ο πρίγκιπας της Ουαλίας –ο οποίος αυτή την περίοδο κάνει διακοπές με την οικογένειά του και τον βασιλιά στο Μπαλμόραλ– δεν έχει την παραμικρή επιθυμία να συμφιλιωθεί με τον αδελφό του, τουλάχιστον στην παρούσα φάση. Και λίγοι μπορούν να τον κατηγορήσουν γι' αυτό.

Άλλα μέλη της οικογένειας έχουν μακρά μνήμη όσον αφορά στη συμπεριφορά του Χάρι, ιδιαίτερα σχετικά με την ασέβεια που θεωρούν ότι έδειξε προς την αείμνηστη βασίλισσα Ελισάβετ και τον σύζυγό της, πρίγκιπα Φίλιππο, κατά τα τελευταία χρόνια της ζωής τους. Και ενδέχεται να είναι απρόθυμα να ξαναπαίξουν το παιχνίδι της "ευτυχισμένης οικογένειας".

"Κάτι κρύβεται από πίσω"

Υπάρχουν και άλλοι στους βασιλικούς κύκλους, οι οποίοι έχουν προσωπική εμπειρία από τη συνεργασία με τους Σάσεξ και λένε ότι απλώς δεν μπορούν να αποτινάξουν την αίσθηση πως "υπάρχουν περισσότερα σε αυτή την υπόθεση απ' όσα γνωρίζουμε".

"Πάντα υπάρχει κάτι περισσότερο με αυτούς", σχολίασε αναστενάζοντας ένας από αυτούς.

Υπάρχει επίσης ανησυχία μεταξύ ορισμένων ότι το ζευγάρι μπορεί να δημιουργήσει κάποιου είδους "ανταγωνιστική αυλή" απέναντι στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και το Παλάτι του Κένσινγκτον.

Από τότε που εγκατέλειψε τα βασιλικά του καθήκοντα, ο Χάρι, ειδικότερα, έχει γίνει ολοένα και πιο επιθετικός στις δημόσιες τοποθετήσεις του, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να επιτεθεί στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μόλις λίγες ημέρες πριν από την πολυαναμενόμενη επίσημη επίσκεψη του μονάρχη στις Ηνωμένες Πολιτείες νωρίτερα φέτος.

Ωστόσο, τα Ανάκτορα θεωρούν ότι ο κόσμος θα κατανοήσει πως ο Κάρολος, ενώ είναι βασιλιάς και κυρίαρχος, είναι ταυτόχρονα πατέρας και παππούς και μπορεί να διαχωρίζει με σαφήνεια τους δύο αυτούς ρόλους.

Ένας φίλος του βασιλιά επισημαίνει: "Ο βασιλιάς καλωσορίζει την ευκαιρία να βλέπει περισσότερο την οικογένειά του, αλλά πέρα από αυτό, η στάση του δεν θα μπορούσε να είναι πιο ξεκάθαρη όσον αφορά τους δημόσιους ρόλους τους. Τίποτα δεν έχει αλλάξει".

Η δυσκολία, ωστόσο, είναι ότι πολλοί φοβούνται –και θα αντιδρούσαν έντονα– στην πιθανότητα η μεγαλύτερη εγγύτητα των Σάσεξ με τη μοναρχία να χρησιμοποιηθεί είτε ως "πίσω πόρτα" για την επιστροφή τους στη δημόσια ζωή, είτε ως τρόπος να ενισχύσουν την εμπορική τους εικόνα και τα επαγγελματικά τους εγχειρήματα.

Είναι μια λεπτή ισορροπία που ο βασιλιάς και οι ανώτεροι αξιωματούχοι δεν έχουν πλέον άλλη επιλογή από το να προσπαθήσουν να διατηρήσουν.