Λεβίνσκι: Το πρώτο θύμα bullying μιλάει για τη ντροπή

Το bullying μέσω διαδικτύου και social media μπορεί να καταστρέψει ανθρώπους σε παγκόσμια κλίμακα. Η Μόνικα Λεβίνσκι το ξέρει πολύ καλά και παλεύει να σταματήσει.

|
SHARE THIS
0
SHARES

Πριν  από μερικά χρόνια ο Τζον Ρόνσον, ο Βρετανός δημοσιογράφος και συγγραφέας επιτυχιών, βρέθηκε αντιμέτωπος στο Twitter με μία ομάδα ανθρώπων που κυριολεκτικά εξευτέλιζε άλλους ανθρώπους. Αυτό τον έκανε έξαλλο και αποφάσισε να μάθει περισσότερα για τη δύναμη των social media και πως μπορεί να αλλοιώσει την πραγματική ταυτότητα και προσωπικότητα ενός ανθρώπου και να διαλύσει τη φήμη του. Το αποτέλεσμα ήταν να γράψει το νέο βιβλίο του So You’ve Been Publicly Shamed,  μέσω του οποίου προσπάθησε να συλλέξει πραγματικές ιστορίες ανθρώπων που το διαδίκτυο τους διέβαλε με ψέματα και να αποδείξει ότι το διαδίκτυο έχει ξεκινήσει την αρχή μία νέας εποχής, γεμάτης ντροπή, ψεύδη και εξευτελισμό. 

Την παραμονή της κυκλοφορίας του βιβλίου, η συνεργαζόμενη με το Vanity Fair, Μόνικα Λεβίνσκι, που σίγουρα ξέρει πολύ καλά από δημόσια διαπόμπευση, του ζήτησε να περάσει από το γραφείο της και να συζητήσουν για αυτά τα φρικτά αστεία των 140 χαρακτήρων, που μπορούν να ταπεινώσουν ανθρώπους σε παγκόσμια κλίμακα και να κάνουν κάποιον να νιώσει ότι έχει πέσει σε ένα λάκκο γεμάτο φίδια. 

«Μέσα σε μία νύχτα δέχτηκα δημόσια διαπόμπευση. Ήμουν το πρώτο άτομο που είδε τη ζωή του να καταστρέφεται μέσα από το διαδίκτυο. Πριν από 16 χρόνια ερωτεύτηκα το αφεντικό μου. Έχασα τον δημόσιο εαυτό μου, ή για την ακρίβεια μου τον έκλεψαν. Αν και ζούσαμε ακόμα σε αναλογικό κόσμο, το σκάνδαλο έγινε viral, παγκοσμίως. Βλέποντάς με πρωταγωνίστρια στην οθόνη του υπολογιστή περνούσα τη μέρα μου ουρλιάζοντας “Ω, Θεέ μου, δεν πιστεύω ότι έγραψαν κάτι τέτοιο. Αυτό δεν είναι καθόλου αλήθεια”. Ήθελα να πεθάνω.  Σήμερα, 16 χρόνια μετά, το μετανιώνω γιατί πληγώθηκαν άνθρωποι. Έχοντας επιβιώσει, θέλω να βοηθήσω τους ανθρώπους που ντροπιάζονται δημοσίως να επιβιώσουν όπως εγώ. Θέλω να δώσω σκοπό στο παρελθόν μου και να χρησιμοποιήσω για καλό όσα υπέφερα», είπε πριν από 5 μήνες όταν μίλησε σε συνέδριο για τον αγώνα της κατά του cyberbullying, του οποίου υπήρξε το πρώτο θύμα.

Η Μόνικα Λεβίνσκι λέει ότι ως πρώτο θύμα της δημόσιας διαπόμπευσης και μάλιστα, σε χειρότερο βαθμό από ό,τι βλέπουμε να συμβαίνει τώρα, έχει αφιερωθεί στην ψυχολογική υποστήριξη των θυμάτων και και ευαισθητοποίηση του κόσμου σχετικά με το φαινόμενο. «Δεν γνωρίζω πόσα αρνητικά σχόλια μπορείς να πάρεις, αλλά είχα ένα τίμιο μερίδιο σε αυτό», δήλωσε στην κουβέντα που είχε με τον Τζον Ρόνσον για το Vanity Fair.

 Δεκαεφτά χρόνια μετά τις αποκαλύψεις και όσα τις ακολούθησαν, η Μόνικα τόλμησε να αποκτήσει λογαριασμό στο Twitter και όπως λέει  «Όταν κάποιος ανεβάζει κάτι θετικό με κάνει να νιώθω καλύτερα». Η γυναίκα που πλήρωσε ακριβά τη σχέση με το αφεντικό της πρόσφατα έδωσε άλλη μία διάλεξη κατά του διαδικτυακού bullying κατά τη διάρκεια του TED, με τίτλο «Το κόστος της ντροπής».   

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook