Αποθέωσαν τον Σάκη ο κόσμος και ο Μίκης

Αποθέωσαν τον Σάκη Ρουβά ο κόσμος και ο Μίκης Θεοδωράκης στη συναυλία με το «Άξιον Εστί». Το μήνυμα του συνθέτη.

SHARE THIS
0
SHARES

Πολλή συζήτηση έγινε για τη συναυλία που δόθηκε με αφορμή τον εορτασμό των 90 χρόνων από τη γέννηση του Μίκη Θεοδωράκη, χθες, 2 Μαΐου, στην πλατεία της Νέας Σμύρνης, κυρίως για το γεγονός ότι ο Σάκης Ρουβάς ερμήνευσε το «Αξιον Εστί».

 

Πλήθος κόσμου, θερμό το χειροκρότημα του κοινού

Πάντως, η πολυαναμενόμενη και ταυτόχρονα πολυσυζητημένη συναυλία του Σάκη Ρουβά, δόθηκε παρουσία χιλιάδων ανθρώπων, διαφόρων ηλικιών, που είχαν συρρεύσει από νωρίς το απόγευμα στην πλατεία της Νέας Σμύρνης, όπου πραγματοποιήθηκε η συναυλία, λίγο μετά τις 9 το βράδυ.

 

Πριν από την έναρξη της συναυλίας, οι διοργανωτές μετέφεραν τον χαιρετισμό του Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος υπογράμμισε την άρρηκτη σχέση του «Άξιον Εστί» με την πόλη της Νέας Σμύρνης, αφού το έργο γράφτηκε εκεί. Στην πόλη που έζησε και αγάπησε ο μεγάλος Έλληνας συνθέτης.

 

Πριν από την έναρξη της συναυλίας, περίπου σαράντα αντιεξουσιαστές πλησίασαν τον χώρο της πλατείας, πέταξαν προκηρύξεις και αποχώρησαν χωρίς να δημιουργήσουν επεισόδια.

 

Ο Σάκης Ρουβάς ερμήνευσε τον ρόλο του λαϊκού τραγουδιστή, ενώ τον ρόλο του ψάλτη, ο βαρύτονος Κώστας Ραφαηλίδης και τον ρόλο του αφηγητή ο ηθοποιός Γιώργος Γιαννόπουλος. Συμμετείχαν, επίσης, η χορωδία ΔΕΗ - ΔΕΔΔΗΕ σε μουσική διδασκαλία του Κωστή Κωνσταντάρα και η Orchestra Mobile, σε μουσική διεύθυνση του Θεόδωρου Ορφανίδη.

 

Ο μεγάλος συνθέτης στον σύντομο χαιρετισμό που είχε στείλει δήλωσε διπλά χαρούμενος. 

Το μήνυμα του Μίκη Θεοδωράκη είναι το εξής:

«Η σύνθεση του "'ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ" έγινε εδώ στην Νέα Σμύρνη, στην οδό Κωνσταντινουπόλεως 39, ανάμεσα στα 1961 και 1963. Χρειάστηκαν 52 ολόκληρα χρόνια για να φτάσει από εκείνον τον απλό δρόμο στην κεντρική Πλατεία την Νέας Σμύρνης. Θεωρώ ότι με τα στάνταρ της χώρας μας, ιδιαίτερα σε σχέση με την μουσική, είναι απολύτως ικανοποιητικό το χρονικό διάστημα...Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν, η χαρά μου για την σημερινή συναυλία είναι διπλή. Χαρά του συνθέτη και χαρά του Δημότη Νέας Σμύρνης. Γι' αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω, κατ' αρχήν τον δήμαρχο Νέας Σμύρνης κ. Σταύρο Τζουλάκη, τον Αντιδήμαρχο που είχε την ευθύνη της οργάνωσης κ. Βαγγέλη Χατζατουριάν και το Δημοτικό συμβούλιο της Νέας Σμύρνης για την τιμή που μου κάνουν να γιορτάσουν τα 90μου χρόνια και στη συνέχεια να ευχαριστήσω τους μουσικούς, τους χορωδούς και τον διευθυντή τους Κωστή Κωνσταντάρα, τον Μαέστρο κ. Θεόδωρο Ορφανίδη, φυσικά τους τρεις σολίστ κ.κ Κώστα Ραφαηλίδη, Σάκη Ρουβά και Γιώργο Γιαννόπουλο, καθώς και όλους εσάς που με τιμάτε σήμερα με την παρουσία σας».

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook