Μίνα Βαλυράκη-Φράνκο Τζεφιρέλι: Βραβεύτηκαν στο ίδιο φεστιβάλ

Μαζί με διεθνείς προσωπικότητες, όπως ο ιταλός σκηνοθέτης, Φράνκο Τζεφιρέλι, βραβεύτηκε η «δική μας» Μίνα Παπαθεοδώρου Βαλυράκη, στο 32ο Festival Ficts στο Μιλάνο.

|
SHARE THIS
0
SHARES

΄Ενα σημαντικό βραβείο δόθηκε σε μια ελληνίδα καλλιτέχνιδα σε Φεστιβάλ που διακρίθηκαν επίσης διεθνείς προσωπικότητες. Η Μίνα Παπαθεοδώρου Βαλυράκη, βρέθηκε στην τελετή έναρξης του 32ου Festival Ficts στο Μιλάνο για να παραλάβει τη διάκριση «Arts and Sports» της IOC που απονέμεται πρώτη φορά σε καλλιτέχνη από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή. H τελετή έγινε στο Μιλάνο πριν από λίγες μέρες και κατά τη διάρκειά της τιμήθηκαν πολλοί άλλοι σημαντικοί άνθρωποι της τέχνης του αθλητισμού και των media. Με το βραβείο «Guirland d' Honeu», τιμήθηκε o ιταλός σκηνοθέτης Φράνκο Τζεφιρέλι, ο  4 φορές Ολυμπιονίκης, Armin Zoggeler και άλλοι.

   Ποιο ήταν το σκεπτικό της βράβευσής της; «Η μακρόχρονη μελέτη πάνω στην αθλητική θεματολογία, έρευνα πάνω  στην ανθρώπινη φιγούρα - σε κίνηση- κατ’ επέκτασιν αθλητική φιγούρα», μας απαντά.

   Η παρούσα βράβευση, επίσης, πέρα από μία συνολική ματιά στο έργο της ζωγράφου, αποτελεί  ένα φόρο τιμής στο κομμάτι του έργου της που έχει να κάνει με την μελέτη της πάνω στο σώμα του «Αθλητή» την κίνηση και την προσπάθεια του να σπάσει τα όρια προς την «Ελευθερία».

  Σε κομμάτι από κείμενο της μονογραφίας της, αναφέρει η Μαργαρίτα Δρίλλια-Λιβάνη: «...Οι εκπληκτικοί σε κίνηση «Αθλητές», τέκνα της πολύχρονης μελέτης του ανθρώπινου σώματος και της παρότρυνσης ενός συλλέκτη να ασχοληθεί με την ανθρώπινη φιγούρα σε κίνηση, αποτελούν τα πιο αναγνωρίσιμα έργα της καλλιτέχνιδας. Η σωματική προσπάθεια, η στάση του ανθρώπινου σώματος σε ένταση δύσκολα αποδίδονται σε μία εξ αντικειμένου δισδιάστατη επιφάνεια, χωρίς βάθος.
Οι αθλητές της Μίνας όμως καταργούν κάθε έννοια περιορισμένου χώρου και γίνονται καθαρές και ανεξάρτητες παρουσίες σε αυτόν και πέρα από αυτόν, προσδιορίζοντάς τον: δεν κατακυριεύουν μόνο την έκταση του ζωγραφικού πίνακα, αλλά ξεφεύγουν από το πλαίσιο του τελάρου, χάρη στον έμφυτο δυναμισμό τους και κυρίως στην ποιητική υφή και δεδομένη πλέον ικανότητα της ζωγράφου να εννοεί πολλά περισσότερα από όσα αποτυπώνει στο μουσαμά και μας αποκαλύπτονται με μία πρώτη ματιά. Το χρώμα εδώ, με μία καθαρότητα και ένταση συνάμα, εκρηκτικό και πάλι, ξεπερνά τη φόρμα αποκτώντας τη δική του αυτόφωτη υπόσταση. Πάνω σε αυτό δομείται και τελικά συγκεντρώνεται η σύνθεση...»

 Μεταξύ των κατόχων του Βραβείου είναι οι Ennio Morricone, Giuseppe Tornatore, Otavvio Missoni, Μartin Scoecese, Pietro Mennea, Sara Simeoni κ.α., ενώ κατά την διάρκεια του προβάλλονται 130 ταινίες και παρουσιάζονται σημαντικές εκθέσεις. Φέτος το αφιέρωμα ήταν στο θρύλο της Formula1 Ayrton Senna.

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook