Μπαρμπαρίγου: Τα πιο εύκολα και αφράτα πασχαλινά τσουρέκια χωρίς ζύμωμα

Εύκολα πασχαλινά τσουρέκια χωρίς ζύμωμα και χωρίς μίξερ από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Εύκολα πασχαλινά τσουρέκια χωρίς ζύμωμα και χωρίς μίξερ από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου!

Με ένα απλό ανακάτεμα και ξεκούραση της ζύμης, θα έχετε αφράτα, πολύ μαλακά, λαχταριστά τσουρέκια.

Πασχαλινά τσουρέκια από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Υλικά

600 γραμ. αλεύρι για τσουρέκι (κοσκινισμένο)
1 κύβο φρέσκια μαγιά των 25 γραµ (ή 1 φάκελο μαγιά 8 γραµ.)
100 γραµ. βούτυρο γάλακτος
200 γραµ. ζάχαρη
200 γραµ. φρέσκο γάλα
50 γραµ. φρέσκο χυμό πορτοκάλι
2 μεγάλα αυγά
1 κρόκο αυγού
2½ κοφτά κ.γλ μαχλέπι σε σκόνη
1 κ.γλ κοφτό κακουλέ σε σκόνη
1 ακέρωτο πορτοκάλι (το ξύσμα)
3 δάκρυα μαστίχα
1 βανίλια

Για το τελείωμα

1 κρόκο με 1 κ.σ νερό και 2 πρέζες ζάχαρη για το άλειμμα
50 γραµ. αμύγδαλο φιλέ (προαιρετικά)
30 γραµ. βούτυρο λιωμένο για το ζύμωμα

Εκτέλεση

Τα εύκολα τσουρέκια χωρίς ζύμωμα και χωρίς μίξερ, είναι ιδανικά για αρχάριους και για να τα φτιάξετε παρέα με τα παιδιά, είναι η εύκολη συνταγή για τσουρέκι της τεμπέλας! Για τα αφράτα και εύκολα τσουρέκια χωρίς ζύμωμα θα χρειαστείτε 10′ προετοιμασίας και αρκετές ώρες ξεκούρασης της ζύμης, για να γίνουν αφράτα και φουσκωτά. Μπορείτε να ζυμώσετε τη ζύμη και να την αφήσετε να ξεκουραστεί μια ολόκληρη νύχτα.

Αν χρησιμοποιήσετε φρέσκια μαγιά, πρέπει να την ενεργοποιήσετε ως εξής: Διαλύουμε τη μαγιά σε ένα μπολάκι, προσθέτουμε μια κουταλιά απ’ τη συνολική ζάχαρη της συνταγής και λίγο από το συνολικό γάλα.

Ανακατεύουμε με κουτάλι, σκεπάζουμε το μπολάκι και αφήνουμε τη μαγιά να ενεργοποιηθεί για περίπου 10′.

Αν χρησιμοποιήσετε μαγιά σκόνη θα τη ρίξετε μέσα στο αλεύρι και θα την ανακατέψετε με ένα κουτάλι.

Σε μια κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά, λιώνουμε το βούτυρο προσθέτοντας το γάλα και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη τελείως αλλά να μην ανέβει πολύ θερμοκρασία.

Αποσύρουμε το υγρό μείγμα από τη φωτιά. Η θερμοκρασία του μείγματος δεν πρέπει να ξεπερνά τους 35ºC.

Αν καίει πολύ, περιμένουμε λίγα λεπτά να γίνει χλιαρό. Προσθέτουμε το χυμό από πορτοκάλι και τα αυγά χτυπημένα. Χτυπάμε το μείγμα με αυγοδάρτη να ενωθούν τα υλικά.

Μέσα σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι για τσουρέκι, τη μαστίχα, το μαχλέπι, το κακουλέ και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Κάνουμε λακούβα στο αλεύρι και ρίχνουμε μέσα όλα τα υγρά υλικά. Προσθέτουμε την ενεργοποιημένη μαγιά και το ξύσμα πορτοκαλιού. Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα ή με μία σπάτουλα. Η ζύμη θα είναι κολλώδης, αφράτη, βουτυράτη και θα κολλάει ελαφρά, δεν πιάνεται στο χέρι. Δεν προσθέτουμε άλλο αλεύρι. Σκεπάζουμε τη ζύμη με μεμβράνη.

Αφήνουμε τη ζύμη για τα εύκολα τσουρέκια χωρίς ζύμωμα να ξεκουραστεί
Σκεπάζουμε με μεμβράνη το μπολ και αφήνουμε τη ζύμη να τριπλασιαστεί σε όγκο για περίπου 3 ώρες (ο χρόνος ξεκούρασης και φουσκώματος της ζύμης εξαρτάται πάντα από τη θερμοκρασία περιβάλλοντος).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βουτάμε μία σπάτουλα ή μια χούφτα ζύμης σε βούτυρο και ξεκολλάμε τη ζύμη από τα τοιχώματα του μπολ. Αναδιπλώνουμε τα πλαϊνά της ζύμης, φέρνοντάς τα προς το κέντρο. Έτσι ξεφουσκώνουμε τη ζύμη. Την διπλώνουμε 2-3 φορές. Όποτε κολλάει στη σπάτουλα η ζύμη τη βουτάμε σε λιωμένο βούτυρο. Δεν χρησιμοποιούμε αλεύρι για κανένα λόγο. Βάζουμε τη ζύμη σε καθαρό λαδωμένο μπολ, τη σκεπάζουμε πολύ καλά και την αφήνουμε να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για περίπου 2-3 ώρες, δηλαδή κάνουμε το δεύτερο φούσκωμα.

Για πιο αφράτα τσουρέκια κι αν έχετε υπομονή, σκεπάστε τη ζύμη και αφήστε την όλη νύχτα στο ψυγείο να αναπτυχθεί το πλέγμα της γλουτένης, να ωριμάσει η ζύμη του τσουρεκιού και να γίνει πολύ ελαστική. Αν βάλεις τη ζύμη στο ψυγείο σου θα πρέπει την επόμενη μέρα να την αφήσεις στον πάγκο να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Η ζύμη συνεχίζει και φουσκώνει και μέσα στο ψυγείο.

Εναλλακτικά, μπορείς να αφήσεις τη ζύμη σε θερμοκρασία δωματίου για μία ολόκληρη νύχτα. Έτσι η ζύμη έχει όλο το χρόνο να φουσκώσει και να γίνει φανταστική.

Για να δούμε ότι η ζύμη έχει φουσκώσει σωστά, βουτάμε το δάχτυλό μας σε βούτυρο και το βυθίζουμε στη ζύμη. Εάν το βαθούλωμα παραμένει στη ζύμη, τότε η ζύμη έχει φουσκώσει σωστά.

Πλάθουμε τα αφράτα και εύκολα τσουρέκια
Αφού φουσκώσει η ζύμη, την πιάνουμε με λαδωμένα χέρια, τη βγάζουμε σε ελαφρώς λαδωμένο πάγκο και τη ζυμώνουμε ελαφρά, να ξεφουσκώσει. Η ζύμη ζυγίζει 1.250 γραμ. Την χωρίζουμε σε 2 κομμάτια. Κάθε κομμάτι ζύμης το χωρίζουμε σε τρία μέρη. Πλάθουμε τρία φυτίλια και τα πλέκουμε σε κοτσίδα. Μπήγουμε την ένωση κάτω από το τσουρέκι. Ομοίως φτιάχνουμε και το άλλο τσουρέκι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βάζουμε τα πλασμένα τσουρέκια σε βουτυρωμένες λαμαρίνες ή στρωμένες με αντικολλητικό χαρτί αραιά μεταξύ τους. Για να μην απλώνουν τα τσουρέκια στο ψήσιμο μπορείτε να τα βάλετε σε μακρόστενες φόρμες για κέικ βάζοντας αντικολλητικό χαρτί μέσα. Δυο φόρμες με διάμετρο 28χ10 εκατοστά είναι ιδανικές.

Σκεπάζουμε τα τσουρέκια καλά με πετσέτες, να μην ξεραθεί η επιφάνεια. Αφήνουμε απόσταση μεταξύ των τσουρεκιών στην λαμαρίνα, γιατί φουσκώνουν.

Τα αφήνουμε να διπλασιαστούν σε όγκο για περίπου 1 ώρα και 15′ σε ζεστό σημείο. Ιδανικά σε σβηστό φούρνο που πριν είχαμε ζεστάνει στους 50 °C.

Αφού φουσκώσουν τα τσουρέκια τα αλείφουμε με διάλυμα αυγού με ένα πινέλο. Επειδή με το άλειμμα συρρικνώνονται ελαφρά, τα αφήνουμε 10′ να φουσκώσει ξανά η επιφάνειά τους και να τεντώνουν.

Πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο (αν βάλουμε).

Φουρνίζουμε τα αφράτα τσουρέκια σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 °C, στον αέρα, στην μεσαία σχάρα και τα ψήνουμε για περίπου 30΄να ροδίσουν. Μέσα στο φούρνο που ψήνονται τα τσουρέκια, βάζουμε ένα ταψάκι με βραστό νερό για να έχουν υγρασία στο ψήσιμο και να γυαλίζουν.

Για το διάλυμα αυγού για την επάλειψη, ανακατεύουμε κρόκο αυγού, λίγη ζάχαρη και λίγο νερό. Με διάλυμα κρόκου τα τσουρέκια παίρνουν σκούρο χρώμα. Για πιο ανοιχτό χρώμα, χρησιμοποίησε μόνο το ασπράδι για την επάλειψη.

Tip

Αφού ψηθούν, αν θέλουμε, τα βουτάμε σε λιωμένη σοκολάτα. Επίσης, μπορούμε, αφού ψηθούν, να τα αλείψουμε με λιωμένο βούτυρο όσο είναι ζεστά για να διατηρηθούν μαλακά. Μόλις κρυώσουν καλά, τα τυλίγουμε με μεμβράνη για να παραμείνουν μαλακά.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΟ 03 Ιουν 2021 | 06:44

Συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου: Κέικ ζέβρα βανίλια - σοκολάτα

Παίξε με αυτή τη συνταγή και το αποτέλεσμα θα σε δικαιώσει.

ΠΩΣ ΘΑ ΑΠΟΓΕΙΩΣΤΕ ΤΗ ΓΕΥΣΗ ΤΟΥ 01 Ιουν 2021 | 06:43

Συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου: Κοτόπουλο με μπάμιες

Παραδοσιακό ελληνικό φαγητό του καλοκαιριού με πολύ νοστιμιά.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 27 Μαϊ 2021 | 06:43

Συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου: Πίτσα χωρίς γλουτένη

Η καλύτερη συνταγή από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου για πίτσα χωρίς γλουτένη.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 25 Μαϊ 2021 | 06:45

Συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου: Φιλέτο κοτόπουλο στο φούρνο με ντοματίνια και γραβιέρα

Εύκολη συνταγή για κοτόπουλο από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου έτοιμη σε 30'.

ΧΩΡΙΣ ΜΙΞΕΡ 20 Μαϊ 2021 | 07:00

Συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου: Μηλόπιτα κέικ σε 5′

Πολύ οικονομική και νόστιμη η συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου, μηλόπιτα κέικ.

ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ 18 Μαϊ 2021 | 11:59

Συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου: Γιαουρτογλυκό με ζελέ

Γιαουρτογλυκό με ζελέ με 4 απλά υλικά, σε 5' με απλά βήματα. Συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου.

ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ ΑΠΟ ΧΑΡΔΑΛΙΑ, ΠΑΠΑΕΥΑΓΓΕΛΟΥ 15 Μαϊ 2021 | 09:13

Κορονοϊός: Πώς το Πάσχα έβαλε στο "κόκκινο" τα νησιά και την Αιτωλοακαρνανία

Έξαρση κρουσμάτων σε 10 περιοχές της χώρας, δύο εβδομάδες μετά το Πάσχα - Έκκληση Χαρδαλιά για προσοχή και σενάρια για νέα τοπικά μέτρα

ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ 14 Ιουν 2021 | 20:39

Παναγιώτα Βλαντή: Η πρώτη φωτό μετά τον γάμο στην Ύδρα - "Just married"

Η Παναγιώτα Βλαντή μοιράστηκε με τους followers της τα ευχάριστα νέα, αποκαλύπτοντας ότι παντρεύτηκε στην Ύδρα.

ΣΤΟ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ 14 Ιουν 2021 | 20:19
ΟΙ ΣΤΙΓΜΕΣ ΠΟΥ «ΛΥΓΙΣΕ» 14 Ιουν 2021 | 19:54

MasterChef - Μαργαρίτα Νικολαΐδη για τον πατέρα της: "Δεν έχω βάρος μέσα μου"

Η πρώτη Ελληνίδα MasterChef Μαργαρίτα Νικολαΐδη παραδέχθηκε ότι υπήρχαν πολλές στιγμές που λύγισε μέσα στο παιχνίδι

«ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΑΝΤΡΕΨΩ» 14 Ιουν 2021 | 19:44

Τριαντάφυλλος: Ο Γιώργος Λιβάνης μου είχε ζητήσει να προσέχω τη Μαριαλένα - Τι να κάνω...

Ο Τριαντάφυλλος ήταν ξεκάθαρος για την Μαριαλένα Ρουμελιώτη και τον Σάκη Κατσούλη

«ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΗΤΑΝ ΔΥΣΚΟΛΑ» 14 Ιουν 2021 | 18:17

Φάρμα-Βασίλης Θεοδωρόπουλος: Μεγάλωσα με 9 αδέλφια, κάθε χρόνο η μάνα μου ερχόταν με ένα παιδί στο σπίτι

Ο Βασίλης Θεοδωρόπουλος μιλά για την Φάρμα και περιγράφει τη ζωή του σε ένα σπίτι με 9 αδέρφια - "Η μάνα είναι ήρωας. Οικονομικά ήταν δύσκολα, πιάσαμε από μικρά δουλειά"

ΑΠΟ ΤΑ ΠΙΟ ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΑ ΜΟΝΤΕΛΑ 14 Ιουν 2021 | 17:42

Ιρίνα Σάικ: Τέσσερα πράγματα που δεν γνωρίζαμε για τη "Θεά" της πασαρέλας

Η Ιρίνα Σάικ ξεκίνησε την καριέρα της σε μια μικρή και απομακρυσμένη πόλη της Ρωσίας - Η ηρωίδα γιαγιά της και η απώλεια του πατέρα της που τη στιγμάτισε.