Ο Καζαντζίδης «μιλάει»- 14 χρόνια μετά τον θάνατό του

Η Κατοχή, τα όνειρα, η δουλειά στα χωράφια, οι δυσκολίες και το πρώτο τραγούδι που αγαπήθηκε. Έτσι ξεκίνησαν όλα για τον Στέλιο Καζαντζίδη.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ο Καζαντζίδης «μιλάει»- 14 χρόνια μετά τον θάνατό του

Η φωνή της Ελλάδας, ο Στέλιος Καζαντζίδης, που έφυγε πριν από 14 χρόνια, αφήνοντας ένα μεγάλο κενό στο ελληνικό τραγούδι, επιστρέφει μέσα από τα ίδια του τα λόγια, με τη συνέντευξη που αποφάσισε να δώσει στη δημοσιότητα ο Γιώργος Λιάνης. Μία συνέντευξη που έμεινε στο συρτάρι από την ημέρα που πραγματοποιήθηκε.

Ο Γιώργος Λιάνης παρουσίασε στη real όλα τα σημαντικά γεγονότα της ζωής του αξέχαστου λαϊκού βάρδου, όπως ο ίδιος τα διηγήθηκε...

Όταν έχασε τον πατέρα του

«Κάποτε, φτάσαµε στη Θεσσαλονίκη. Εκεί υπήρχε ένα καράβι που είχε ειδικά χορηγηθεί από την κυβέρνηση για να µεταφέρει όλους τους πρόσφυγες που είχαµε έρθει στη Μακεδονία. Το καράβι το έλεγαν “Κορινθία”. Μπήκαµε στοιβαγµένοι ο ένας πάνω στον άλλο και φτάσαµε στον Πειραιά και στην Αθήνα. Λίγους µήνες µετά, ο πατέρας µου πέθανε. Και βέβαια, η αιτία του θανάτου του ήταν το άγριο ξύλο, από το οποίο δεν συνήλθε ποτέ. Ένα άγριο και άδικο ξύλο. Αν είχε κάνει κάτι, θα σ’ το ’λεγα, Γιωργολιάνη, αλλά δεν είχε κάνει τίποτα.
Ανέλαβα σε νεαρή ηλικία µεγάλες ευθύνες. Τη µάνα µου Γεσθηµανή και έµβρυο τον µικρούλη αδελφό µου που αργότερα τον ονοµάσαµε Στάθη. Έκανα όλες τις δουλειές του κόσµου. Πουλούσα νερό µε στάµνα στην Οµόνοια, πουλούσα τσιγάρα, δούλευα στη λαχαναγορά. Το νερό άφηνε χρηµατάκια τότε. Ήταν δυσεύρετο. ∆εν υπήρχαν και τα ψυγεία. ∆ούλεψα σε εργοστάσια, δούλεψα σε οικοδοµές, αν και στενοχωριόµουν πολύ, γιατί µόλις έπιανα να ξεκινήσω, είχα µπροστά την εικόνα του πατέρα µου. Αυτός µε τα άγια χέρια του έκτισε το σπιτάκι του στη Νέα Ιωνία, πέτρα-πέτρα και δωµάτιο-δωµάτιο και µας το έκανε ένα δίπατο παλάτι. Με πιάνουν κλάµατα όταν τα θυµάµαι όλα αυτά»
.

Η ζωή του γιου ενός αριστερού στον στρατό

-Φαντάζοµαι, Στέλιο, ότι η γεµάτη από τόσες αδικίες ζωή σου, όταν ανδρώθηκες, όταν πήγες φαντάρος, θα καλυτέρευσε.

«Γιωργολιάνη, δεν καλυτερεύει η ζωή του γιου ενός αριστερού στον στρατό. Απεναντίας χειροτέρεψε. Θυµάµαι καλά ότι οι ανώτεροί µου µε κοίταζαν µε µίσος. Μέχρι που µε αποκάλεσαν “διαφθορέα του Ελληνικού Στρατού”, “άνθρωπο του εύκολου κέρδους”. Αργότερα, η µοίρα µού έφερε κι άλλο χουνέρι. Ερωτεύτηκα την Γκρέυ, την ερωτεύτηκε ένας ταγµατάρχης όταν ερχόταν να µε δει, και µε ξαπόστειλε στη Μακρόνησο. Χωρίς κανέναν άλλο λόγο. Εκεί είδα ανθρώπους να βασανίζονται αναίτια. Άγρια. Ήταν µάρτυρες του Ιεχωβά. Είναι µια θρησκεία µε την οποία δεν ασχολήθηκα ποτέ. Και για την οποία δεν ξέρω πολλά πράγµατα. Αλλά ξέρω ότι οι πιστοί αυτής της θρησκείας στον στρατό βασανίστηκαν γιατί αρνήθηκαν να πάρουν όπλο. Αυτά τα παιδιά ήταν µορφωµένα και πολλά ήταν πλούσιων οικογενειών. Η λιγότερη φυλακή που έτρωγαν ήταν 10 χρόνια. Όταν είδα λοιπόν ότι υπάρχουν µεγαλύτερες αδικίες από τη δική µου, κατάλαβα ότι στη ζωή δεν µπορείς να έχεις κέντρο τον εαυτό σου. Υπάρχουν και οι άλλοι εκτός από εσένα».

Τα όνειρα, η οικογένεια

-∆εν έκανες τότε όνειρα για τη ζωή σου; ∆εν σκέφτηκες να κάνεις µια οικογένεια; ∆εν θέλησες να δεις τη ζωή σου να λάµπει µέσω ενός δικού σου παιδιού;

«Ασφαλώς κι εγώ θέλησα να κάνω οικογένεια. Κάποτε το είχα σκεφτεί και προσπάθησα. Κι έφτασα και στον γάµο. Αλλά ξέρεις, οι γυναίκες που χειροκροτούνται, δύσκολα κάνουν σπίτι. Αυτές ανήκουν στον κόσµο. ∆εν ανήκουν ούτε σε σένα, ούτε στην οικογένεια».

Η μεγάλη φωνή

-Τη σπανιότητα της φωνής σου, το χάρισµα το µεγάλο που έχεις, πότε το ανακαλύπτεις και πού το αποδίδεις;

«Στα πάρτι µέσα, τα παιδιά το κατάλαβαν νωρίς και µε έβαζαν να τραγουδάω κάθε βράδυ. Στα εργοστάσια που δούλευα, στα υφαντουργεία, µε έβαζαν και τραγουδούσα. Όλοι τραγουδούσαµε τότε. Μια µέρα, ένας γνωστός του Γιάννη Παπαϊωάννου µε πήρε από το χέρι και µε πήγε στην “Τριάνα” του Χειλά, να µ’ ακούσει. Μ’ άκουσε λοιπόν ο κυρ-Γιάννης, αυτός ο θαυµάσιος άνθρωπος, και φαίνεται ότι ενέκρινε τη φωνή µου, γιατί µου ζήτησε την άλλη ηµέρα να πάω σπίτι του, να µου διδάξει ένα καινούργιο τραγούδι».

-∆εν είχες κάποια κληρονοµικότητα, κάποιον συγγενή που να είχε ταλέντο ανάλογο µε το δικό σου;

«Γιωργολιάνη, µου ξύνεις πληγές. Στην κληρονοµικότητα πιστεύω εγώ. Έχω ασχοληθεί. Εεε, το αρσενικό είναι σε θέση να κληρονοµήσει µέχρι και την ελίτσα που έχει ο πατέρας σε κάποιο σηµείο του προσώπου. Κι εγώ είχα στην οικογένειά µου µια γιαγιά, στα βάθη της Ανατολής, που η µάνα µου έλεγε ότι υπήρξε µία από τις καλύτερες µοιρολογίστρες της Τουρκίας. Την καλούσαν πάντα σε κηδείες υψηλών προσώπων και αµειβόταν ηγεµονικά. Ήταν σπαρακτική η φωνή της. Την άκουσα κι εγώ µερικές φορές. Και νοµίζω πως από εκεί ξεκινάει η ρίζα της δικής µου φωνής».

Η ζωή στα χωράφια, οι οικοδομές, η Κατοχή

-Μήπως θυµάσαι κανένα περιστατικό πιο παλιό, ας πούµε από τα χωράφια που δούλευες στο Κιλκίς ή εκεί που βοηθούσες τον πατέρα σου στις οικοδοµές; Θυµάσαι τον εαυτό σου να τραγουδάει τότε;

«Βεβαίως, λες για τα χρόνια της Κατοχής. Τραγουδούσα πάντα στη φύση. Αισθανόµουν πιο άνετα, γιατί τραγουδούσα όσο δυνατά ήθελα. Μου λέγανε ότι τραγουδούσα τόσο δυνατά, ώστε από τα σηµεία που βρισκόµουν τα βραδάκια, έφτανε η φωνή µου µέχρι τα σπίτια του χωριού και οι άνθρωποι έβγαιναν στα µπαλκονάκια για να την ακούσουν και µετά, όταν γύριζα εγώ στο σπίτι, µου έδιναν ό,τι καλύτερο είχαν: πετιµέζι, γλυκό σπιτικό, φρούτα, αυτά που φύλαγαν για τα παιδιά τους. Τα θυµάµαι πολύ καλά αυτά».

-Πότε έγραψες το πρώτο δικό σου τραγούδι;

«Γιωργολιάνη, ωραία ερώτηση. Το πρώτο τραγούδι που έγραψα είναι το "Η κοινωνία µε κατακρίνει"».

-Τι λες; Αυτό είναι τραγουδάρα!

«Χαίροµαι που σ’ αρέσει. Αυτό το τραγούδι το έγραψα όλο µόνος µου. Και στίχους και µουσική. Όταν ήµουν 17 χρόνων. Άσχετα αν το είπα σε δίσκο το 1957».

-Πώς σου ’ρθε και έγραψες ένα τέτοιο κοινωνικό τραγούδι;

«Γιατί; Λίγα είναι αυτά που σου εξιστόρησα; Λίγα είναι αυτά που είχα τραβήξει; Ολόκληρη η Νέα Ιωνία εκείνα τα χρόνια ήταν φωλιά βασάνων».Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΡΩΤΗ ΕΚΠΟΜΠΗ ΜΑΖΙ 25 Ιαν 2021 | 18:07

Λιάγκας - Σκορδά: Τι είπαν τα παιδιά τους για την τηλεοπτική επανασύνδεσή τους [βίντεο]

Πρεμιέρα έκαναν σήμερα ο Γιώργος Λιάγκας και η Φαίη Σκορδά.

ΓΕΝΝΑΕΙ ΣΕ ΛΙΓΟΥΣ ΜΗΝΕΣ 25 Ιαν 2021 | 15:29

Γιώργος Λιανός: Σε προχωρημένη εγκυμοσύνη η πανέμορφη σύντροφος του [Εικόνες]

Ποια είναι η κούκλα σύντροφος του Γιώργου Λιανού, ο οποίος θα αποκτήσει σύντομα το τέταρτο παιδί του.

Η ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ 25 Ιαν 2021 | 14:37

Σάκης Τανιμανίδης: Δυσκολευτήκαμε να κάνουμε παιδιά - Δεν θυμάμαι καν πόσες ήταν οι προσπάθειες

"Όταν παντρευτήκαμε είπαμε να κάνουμε κι ένα παιδάκι, αλλά...". Τι αποκάλυψε ο Σάκης Τανιμανίδης για την προσπάθεια να αποκτήσουν παιδί.

ΔΕΙΤΕ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ 25 Ιαν 2021 | 14:23

Μαριαλένα Ρουμελιώτη- Survivor: Με αυτόν τον τραγουδιστή έχει σχέση η παίκτρια

Δείτε ποιος τραγουδιστής της Αθηναϊκής νύχτας είναι ο σύντροφος της Μαριαλένας Ρουμελιώτη

ΑΜΗΧΑΝΙΑ ΣΤΟ ΠΛΑΤΟ 25 Ιαν 2021 | 12:02

Λιάγκας is back: Η αμηχανία της Σκορδά οι δικαιολογίες & οι πρώην της Μενεγάκη

Πρεμιέρα για το "ανανεωμένο" Πρωινό, με τον Γιώργο Λιάγκα να επιστρέφει φέρνοντας μαζί του δύο πρώην συνεργάτες της Ελένης Μενεγάκη.

ΜΑΘΗΜΑΤΑ STREETSTYLE 25 Ιαν 2021 | 10:37

Γιώργος Καράβας: Έξοδος για ψώνια μαζί με τη σύζυγό του - Το ιδιαίτερο παλτό

O Γιώργος Καράβας παραδίδει μαθήματα streetstyle: Το ιδιαίτερο παλτό που επέλεξε και η εντυπωσιακή σύζυγός του Ραφαέλα Ψαρρού.

ΕΙΝΑΙ 12 ΕΤΩΝ 25 Ιαν 2021 | 10:13

Αναστασία Ρουβά: Η τρυφερή φωτογραφία της έφηβης στην αγκαλιά του πατέρα της

Ο Σάκης και η μεγάλη κόρη του Αναστασία Ρουβά, περνούν μαζί ένα χαλαρό κυριακάτικο πρωινό.

Η ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ 25 Ιαν 2021 | 09:34

Θάνατος Τιτίκας Σαριγκούλη: Έσπασα την πόρτα και την βρήκα πεσμένη στο πάτωμα

Συγκλονίζει ο ανιψιός της Τιτίκας Σαριγκούλη που τη βρήκε νεκρή στο πάτωμα: Χτύπησα πολλές φορές το κουδούνι, αλλά δεν άνοιγε την πόρτα. Ανησυχήσαμε πολύ.

"ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΠΟΛΥ ΚΑΚΟ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ" 25 Ιαν 2021 | 09:21

Ελένη Καρακάση: Είχα φτάσει 49 κιλά και στον καθρέφτη με έβλεπα χοντρή

"Με έδειχναν στις φωτογραφίες και μου έλεγαν αυτή είσαι και δεν με αναγνώριζα" εξομολογείται η Ελένη Καρακάση.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ FAST COMPANY 25 Ιαν 2021 | 07:50

Πρίγκιπας Χάρι: Ο χρόνος τελειώνει, φτάνει πια η παραπληροφόρηση για τη Μέγκαν

Η παραπληροφόρηση, τα αρνητικά σχόλια και το bullying σε βάρος του ίδιου και της συζύγου του Μέγκαν Μαρκλ, που έχουν βγάλει εκτός εαυτού τον πρίγκιπα Χάρι.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΝΕΑ "ΠΡΩΤΗ ΚΟΡΗ" ΤΩΝ ΗΠΑ 25 Ιαν 2021 | 07:49

Άσλεϊ Μπάιντεν, η νέα Πρώτη Κόρη: Το σμόκιν, η φιλανθρωπία & η ομοιότητα με τη Μέγκαν Μαρκλ

Η νέα Πρώτη Κόρη της Αμερικής Άσλεϊ Μπάιντεν είναι όμορφη, super γυμνασμένη και ακτιβίστρια και δεν θυμίζει την Ιβάνκα Τραμπ αλλά τη Μέγκαν Μαρκλ.

24 Ιαν 2021 | 20:06

Survivor spoiler: Αυτή η ομάδα κερδίζει το έπαθλο σήμερα (24/01)

Η εβδομάδα που πέρασε... έφερε νέες ομάδες, οι "Μπλε" και οι "Κόκκινοι" θέλουν να είναι οι μεγάλοι πρωταγωνιστές του "Survivor".

24 Ιαν 2021 | 18:23

Μαίρη Συνατσάκη: Η πρώτη της ανάρτηση μετά τα δημοσιεύματα για σύμφωνο συμβίωσης με τον Μουτσινά

Η πρώτη ανάρτηση της Μαίρης Συνατσάκη μετά από αυτά τα δημοσιεύματα, ήταν λιτή, αλλά εντυπωσιακή.