Ο Καζαντζίδης «μιλάει»- 14 χρόνια μετά τον θάνατό του

Η Κατοχή, τα όνειρα, η δουλειά στα χωράφια, οι δυσκολίες και το πρώτο τραγούδι που αγαπήθηκε. Έτσι ξεκίνησαν όλα για τον Στέλιο Καζαντζίδη.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ο Καζαντζίδης «μιλάει»- 14 χρόνια μετά τον θάνατό του

Η φωνή της Ελλάδας, ο Στέλιος Καζαντζίδης, που έφυγε πριν από 14 χρόνια, αφήνοντας ένα μεγάλο κενό στο ελληνικό τραγούδι, επιστρέφει μέσα από τα ίδια του τα λόγια, με τη συνέντευξη που αποφάσισε να δώσει στη δημοσιότητα ο Γιώργος Λιάνης. Μία συνέντευξη που έμεινε στο συρτάρι από την ημέρα που πραγματοποιήθηκε.

Ο Γιώργος Λιάνης παρουσίασε στη real όλα τα σημαντικά γεγονότα της ζωής του αξέχαστου λαϊκού βάρδου, όπως ο ίδιος τα διηγήθηκε...

Όταν έχασε τον πατέρα του

«Κάποτε, φτάσαµε στη Θεσσαλονίκη. Εκεί υπήρχε ένα καράβι που είχε ειδικά χορηγηθεί από την κυβέρνηση για να µεταφέρει όλους τους πρόσφυγες που είχαµε έρθει στη Μακεδονία. Το καράβι το έλεγαν “Κορινθία”. Μπήκαµε στοιβαγµένοι ο ένας πάνω στον άλλο και φτάσαµε στον Πειραιά και στην Αθήνα. Λίγους µήνες µετά, ο πατέρας µου πέθανε. Και βέβαια, η αιτία του θανάτου του ήταν το άγριο ξύλο, από το οποίο δεν συνήλθε ποτέ. Ένα άγριο και άδικο ξύλο. Αν είχε κάνει κάτι, θα σ’ το ’λεγα, Γιωργολιάνη, αλλά δεν είχε κάνει τίποτα.
Ανέλαβα σε νεαρή ηλικία µεγάλες ευθύνες. Τη µάνα µου Γεσθηµανή και έµβρυο τον µικρούλη αδελφό µου που αργότερα τον ονοµάσαµε Στάθη. Έκανα όλες τις δουλειές του κόσµου. Πουλούσα νερό µε στάµνα στην Οµόνοια, πουλούσα τσιγάρα, δούλευα στη λαχαναγορά. Το νερό άφηνε χρηµατάκια τότε. Ήταν δυσεύρετο. ∆εν υπήρχαν και τα ψυγεία. ∆ούλεψα σε εργοστάσια, δούλεψα σε οικοδοµές, αν και στενοχωριόµουν πολύ, γιατί µόλις έπιανα να ξεκινήσω, είχα µπροστά την εικόνα του πατέρα µου. Αυτός µε τα άγια χέρια του έκτισε το σπιτάκι του στη Νέα Ιωνία, πέτρα-πέτρα και δωµάτιο-δωµάτιο και µας το έκανε ένα δίπατο παλάτι. Με πιάνουν κλάµατα όταν τα θυµάµαι όλα αυτά»
.

Η ζωή του γιου ενός αριστερού στον στρατό

-Φαντάζοµαι, Στέλιο, ότι η γεµάτη από τόσες αδικίες ζωή σου, όταν ανδρώθηκες, όταν πήγες φαντάρος, θα καλυτέρευσε.

«Γιωργολιάνη, δεν καλυτερεύει η ζωή του γιου ενός αριστερού στον στρατό. Απεναντίας χειροτέρεψε. Θυµάµαι καλά ότι οι ανώτεροί µου µε κοίταζαν µε µίσος. Μέχρι που µε αποκάλεσαν “διαφθορέα του Ελληνικού Στρατού”, “άνθρωπο του εύκολου κέρδους”. Αργότερα, η µοίρα µού έφερε κι άλλο χουνέρι. Ερωτεύτηκα την Γκρέυ, την ερωτεύτηκε ένας ταγµατάρχης όταν ερχόταν να µε δει, και µε ξαπόστειλε στη Μακρόνησο. Χωρίς κανέναν άλλο λόγο. Εκεί είδα ανθρώπους να βασανίζονται αναίτια. Άγρια. Ήταν µάρτυρες του Ιεχωβά. Είναι µια θρησκεία µε την οποία δεν ασχολήθηκα ποτέ. Και για την οποία δεν ξέρω πολλά πράγµατα. Αλλά ξέρω ότι οι πιστοί αυτής της θρησκείας στον στρατό βασανίστηκαν γιατί αρνήθηκαν να πάρουν όπλο. Αυτά τα παιδιά ήταν µορφωµένα και πολλά ήταν πλούσιων οικογενειών. Η λιγότερη φυλακή που έτρωγαν ήταν 10 χρόνια. Όταν είδα λοιπόν ότι υπάρχουν µεγαλύτερες αδικίες από τη δική µου, κατάλαβα ότι στη ζωή δεν µπορείς να έχεις κέντρο τον εαυτό σου. Υπάρχουν και οι άλλοι εκτός από εσένα».

Τα όνειρα, η οικογένεια

-∆εν έκανες τότε όνειρα για τη ζωή σου; ∆εν σκέφτηκες να κάνεις µια οικογένεια; ∆εν θέλησες να δεις τη ζωή σου να λάµπει µέσω ενός δικού σου παιδιού;

«Ασφαλώς κι εγώ θέλησα να κάνω οικογένεια. Κάποτε το είχα σκεφτεί και προσπάθησα. Κι έφτασα και στον γάµο. Αλλά ξέρεις, οι γυναίκες που χειροκροτούνται, δύσκολα κάνουν σπίτι. Αυτές ανήκουν στον κόσµο. ∆εν ανήκουν ούτε σε σένα, ούτε στην οικογένεια».

Η μεγάλη φωνή

-Τη σπανιότητα της φωνής σου, το χάρισµα το µεγάλο που έχεις, πότε το ανακαλύπτεις και πού το αποδίδεις;

«Στα πάρτι µέσα, τα παιδιά το κατάλαβαν νωρίς και µε έβαζαν να τραγουδάω κάθε βράδυ. Στα εργοστάσια που δούλευα, στα υφαντουργεία, µε έβαζαν και τραγουδούσα. Όλοι τραγουδούσαµε τότε. Μια µέρα, ένας γνωστός του Γιάννη Παπαϊωάννου µε πήρε από το χέρι και µε πήγε στην “Τριάνα” του Χειλά, να µ’ ακούσει. Μ’ άκουσε λοιπόν ο κυρ-Γιάννης, αυτός ο θαυµάσιος άνθρωπος, και φαίνεται ότι ενέκρινε τη φωνή µου, γιατί µου ζήτησε την άλλη ηµέρα να πάω σπίτι του, να µου διδάξει ένα καινούργιο τραγούδι».

-∆εν είχες κάποια κληρονοµικότητα, κάποιον συγγενή που να είχε ταλέντο ανάλογο µε το δικό σου;

«Γιωργολιάνη, µου ξύνεις πληγές. Στην κληρονοµικότητα πιστεύω εγώ. Έχω ασχοληθεί. Εεε, το αρσενικό είναι σε θέση να κληρονοµήσει µέχρι και την ελίτσα που έχει ο πατέρας σε κάποιο σηµείο του προσώπου. Κι εγώ είχα στην οικογένειά µου µια γιαγιά, στα βάθη της Ανατολής, που η µάνα µου έλεγε ότι υπήρξε µία από τις καλύτερες µοιρολογίστρες της Τουρκίας. Την καλούσαν πάντα σε κηδείες υψηλών προσώπων και αµειβόταν ηγεµονικά. Ήταν σπαρακτική η φωνή της. Την άκουσα κι εγώ µερικές φορές. Και νοµίζω πως από εκεί ξεκινάει η ρίζα της δικής µου φωνής».

Η ζωή στα χωράφια, οι οικοδομές, η Κατοχή

-Μήπως θυµάσαι κανένα περιστατικό πιο παλιό, ας πούµε από τα χωράφια που δούλευες στο Κιλκίς ή εκεί που βοηθούσες τον πατέρα σου στις οικοδοµές; Θυµάσαι τον εαυτό σου να τραγουδάει τότε;

«Βεβαίως, λες για τα χρόνια της Κατοχής. Τραγουδούσα πάντα στη φύση. Αισθανόµουν πιο άνετα, γιατί τραγουδούσα όσο δυνατά ήθελα. Μου λέγανε ότι τραγουδούσα τόσο δυνατά, ώστε από τα σηµεία που βρισκόµουν τα βραδάκια, έφτανε η φωνή µου µέχρι τα σπίτια του χωριού και οι άνθρωποι έβγαιναν στα µπαλκονάκια για να την ακούσουν και µετά, όταν γύριζα εγώ στο σπίτι, µου έδιναν ό,τι καλύτερο είχαν: πετιµέζι, γλυκό σπιτικό, φρούτα, αυτά που φύλαγαν για τα παιδιά τους. Τα θυµάµαι πολύ καλά αυτά».

-Πότε έγραψες το πρώτο δικό σου τραγούδι;

«Γιωργολιάνη, ωραία ερώτηση. Το πρώτο τραγούδι που έγραψα είναι το "Η κοινωνία µε κατακρίνει"».

-Τι λες; Αυτό είναι τραγουδάρα!

«Χαίροµαι που σ’ αρέσει. Αυτό το τραγούδι το έγραψα όλο µόνος µου. Και στίχους και µουσική. Όταν ήµουν 17 χρόνων. Άσχετα αν το είπα σε δίσκο το 1957».

-Πώς σου ’ρθε και έγραψες ένα τέτοιο κοινωνικό τραγούδι;

«Γιατί; Λίγα είναι αυτά που σου εξιστόρησα; Λίγα είναι αυτά που είχα τραβήξει; Ολόκληρη η Νέα Ιωνία εκείνα τα χρόνια ήταν φωλιά βασάνων».Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 15 Ιαν 2022 | 18:42

Κωνσταντίνος Αργυρός: Θέλω να κάνω οικογένεια, με φαντάζομαι μπαμπά [βίντεο]

"Θέλω να κάνω οικογένεια, με φαντάζομαι ήδη μπαμπά. Μου έχει ξεκινήσει το πατρικό ένστικτο από τα 25 μου", είπε ο Κωνσταντίνος Αργυρός.

15 Ιαν 2022 | 11:50

Η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη παραδέχεται: "Δεν αισθάνομαι καλά με αυτό, έχω πολύ τρακ"

Η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη μοιράστηκε τη συνθήκη που της προκαλεί άγχος

ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΗ Η ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΡΙΑ 15 Ιαν 2022 | 10:36

Αποκαλυπτική η Ελένη Φουρέιρα: Είμαι πάρα πολύ ερωτευμένη με τον Μποτία - Το δημοσίευμα που την ενόχλησε [Βίντεο]

Η Ελένη Φουρέιρα δήλωσε τρελά ερωτευμένη με τον ποδοσφαιριστή, Αλμπέρτο Μποτία.

ΤΟΝ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΓΙΑ «ΓΚΕΜΠΕΛΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ» 14 Ιαν 2022 | 20:28

ΝΔ: Τα 7 ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ για τη συνέντευξη του πρωθυπουργού

H Νέα Δημοκρατία κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για "γκεμπελική τακτική" και σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για "τα 7 ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ για τη συνέντευξη του πρωθυπουργού".

ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΟ TWITTER 14 Ιαν 2022 | 15:31

Αγριος καβγάς Χατζηνικολάου - Ζαραλίκου για τη συνέντευξη Μητσοτάκη: "Ανέντιμος, ντροπή σου" - "Δες στον καθρέφτη"

Η αρχή έγινε με ένα σχόλιο του κωμικού που έγραψε ότι η συνέντευξη του Πρωθυπουργού ήταν "κονσέρβα".

ΔΕΙΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ 13 Ιαν 2022 | 23:54

Η συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Νίκο Χατζηνικολάου: Για πανδημία, ακρίβεια και αύξηση κατώτατου μισθού

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον Νίκο Χατζηνικολάου και την εκπομπή του ΑΝΤ1 "Ενώπιος Ενωπίω"

ΣΚΑΝΔΑΛΟ 12 Ιαν 2022 | 10:45

Η συνέντευξη "φωτιά" που καίει τον Τζόκοβιτς: Φωτογραφιζόταν χωρίς μάσκα ενώ ήξερε πως είχε κορονοϊό [εικόνες]

Συνέντευξη στην γαλλική Equipe ενώ ήταν θετικός στον κορονοϊό έδωσε τον Δεκέμβριο ο Τζόκοβιτς.

ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΑ ΧΙΟΝΙΑ 27 Ιαν 2022 | 15:11

Μάρα Ζαχαρέα: Το αλάνθαστο winter look της στο χιονισμένο σπίτι της - Οι μπότες χιονιού και το ζεστό πανωφόρι

Η Μάρα Ζαχαρέα ποζάρει στο σπίτι της που μοιάζει με χιονοδρομικό κέντρο και δείχνει το αλάνθαστο winter look της.

ΕΞΟΡΓΙΣΤΗΚΕ Η ΗΘΟΠΟΙΟΣ 27 Ιαν 2022 | 15:11

Τραϊάνα Ανανία: Το γλέντι μέχρι τις 3 το πρωί και η απίστευτη επίθεση στον γείτονα που της έκανε παρατήρηση

Δεν υπάρχουν ώρες κοινής ησυχίας για την Τραϊάνα Ανανία: "Χθες εγώ έκανα φασαρία επειδή περνούσα καλά και το γλεντούσα".

27 Ιαν 2022 | 12:27

Μετά τον Mick, ο Lucas Jagger

Ο 22χρονος υιοθέτησε το στυλ του πατέρα του στις επιδείξεις των Dior Homme και Louis Vuitton στην Εβδομάδα Μόδας του Παρισιού.

ΟΣΑ ΕΙΠΕ Η ΗΘΟΠΟΙΟΣ 27 Ιαν 2022 | 12:19

Σασμός: Αυτό το spoiler διέψευσε η... "Αργυρώ", Χριστίνα Χειλά - Φαμέλη [βίντεο]

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις και ακόμα πιο συγκλονιστικά όσα θα ακολουθήσουν στην αγαπημένη σειρά του Alpha "Σασμός". Θα πάει και δεύτερη σεζόν;

27 Ιαν 2022 | 11:51

Οι Ελληνίδες celebrities στα χιόνια: Τα looks που δημιούργησαν

Η Κατερίνα Καινούργιου, η Χριστίνα Κοντοβά, η Βάσια Κωσταρά κ.α δεν έχασαν το στιλ τους ακόμα και στα χιόνια.

"ΠΟΣΕΣ ΣΥΓΓΝΩΜΕΣ ΝΑ ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ ΠΙΑ;" 27 Ιαν 2022 | 11:27

Έξαλλη η Πόπη Χατζηδημητρίου: Μου λένε ότι η λεωφόρος Μαραθώνος δεν ανήκει στο κράτος

"32 ώρες χωρίς ρεύμα – "Πόσες συγγνώμες να ακούσουμε πια;" Δεν επιτρέπω σε κανέναν να μου συμπεριφέρεται έτσι.