Ο Μπουρδούμης, ο άνθρωπος που μελέτησε τον Τσίπρα μιλάει :η ταινία, ρόλος

"Προσπάθησα να τον σκιαγραφήσω, δεν σου κρύβω ότι στο γύρισμα ήρθα πολλές φορές σε φόρτιση".

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ο Μπουρδούμης, ο άνθρωπος που μελέτησε τον Τσίπρα μιλάει :η ταινία, ρόλος

Ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης μίλησε στο People για τη συνεργασία του με τον Κώστα Γαβρά και τον ρόλο του ως Αλέξης Τσίπρας, στη νέα ταινία «Ενήλικοι Στο Δωμάτιο».

Ο Μπουρδούμης, ο άνθρωπος που μελέτησε τον Τσίπρα μιλάει :η ταινία, ρόλος

Διαβάστε όσα λέει για τον σκηνοθέτη, τη μελέτη που έκανε πάνω στον πρώην πρωθυπουργό, τη συναισθηματική φόρτιση των γεγονότων της περιόδου, ακόμα και το πώς πήρε τον ρόλο.

Ο Μπουρδούμης, ο άνθρωπος που μελέτησε τον Τσίπρα μιλάει :η ταινία, ρόλος - εικόνα 2
Διαβάστε όσα είπε:

Από πόσες οντισιόν πέρασες για να πάρεις τον ρόλο του Αλέξη Τσίπρα στην ταινία του Κώστα Γαβρά, βασισμένη στο βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη, Ενήλικοι Στο Δωμάτιο;

Τα πρώτα κάστινγκ ήταν τρία . Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι ότι δεν ήξερα ότι θα είναι αυτός ο σκηνοθέτης. Νομίζω ούτε οι υπόλοιποι ηθοποιοί γνώριζαν κάτι. Το μόνο που είχαμε καταλάβει είναι ότι πρόκειται για κάτι μεγάλο, αλλά ύστερα σκεφτόμασταν «Ναι, οκ, ένας μεγάλος ξένος σκηνοθέτης κ.λπ., μας παραμυθιάζουν οι casting directors». Όταν μου δήλωσαν «Έχεις ραντεβού με τον κ. Γαβρά», έχασα τη γη κάτω από τα πόδια μου. Ήταν σαν ένας Άγιος Βασίλης που ήρθε καλοκαιριάτικα, πέρσι τέτοια εποχή, και μου χάρισε το καλύτερο δώρο.

Σε εκείνες, τις πρώτες οντισιόν τι ειπώθηκε, δηλαδή; Δεν ζητήσατε περισσότερες πληροφορίες;

Δεν είχαμε κείμενο ή σενάριο στα χέρια μας. Κυρίως ήθελαν να δουν εσένα και το πώς αντιλαμβάνεσαι τι έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα. Υπήρχε, επίσης, πολύς αυτοσχεδιασμός. Μετά τις οντισιόν, με πήρε τηλέφωνο ο casting director, Μάκης Γαζής, και μου λέει:

-Τι κάνεις το πρωί του Σαββάτου;

– Δεν έχω κάτι συγκεκριμένο, παίζω μπάλα συνήθως.

– Καλά καλά, σε περιμένει ο κ. Γαβράς να πάρετε μαζί πρωινό, στις 9.00 το πρωί, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Ο Μπουρδούμης, ο άνθρωπος που μελέτησε τον Τσίπρα μιλάει :η ταινία, ρόλος - εικόνα 3

Κοιμήθηκες το προηγούμενο βράδυ;

Μου είχαν πει να είμαι ξεκούραστος, καμιά ξεκούραση και κανένας ύπνος. Πήγα πολύ νωρίτερα και έκοβα βόλτες. (γέλια) Είχα μεγάλη αγωνία που θα τον συναντούσα. Ήρθε στο ξενοδοχείο με τη σύζυγό του, η οποία δεν ξέρει ελληνικά. Ευτυχώς, γνωρίζω εγώ γαλλικά, οπότε είχαμε όλοι μαζί μια γαλλο-αγγλικο-ελληνική συζήτηση γύρω από την κρίση στην Ελλάδα. Αυτή ήταν η πρώτη μας γνωριμία. Το επόμενο διάστημα αποκτήσαμε μια στενότερη επαφή . Ήρθε και με είδε και στο Mamma Mia!, που έπαιζα τότε. Το βρήκα πολύ αστείο! Επίσης, εκείνη τη μέρα στο θέατρο έκανε σε όλους εντύπωση το πόσο ευγενικός ήταν. Γύρισε όλα τα καμαρίνια, μόνο τον ταμία του θεάτρου δεν συνεχάρη, που λέει ο λόγος. Μια από τις επόμενες μέρες, μόλις είχε ξεσπάσει η φωτιά στην Κινέτα και μετά στο Μάτι, με πήρε στο τηλέφωνο. Εκείνη την ώρα οδηγούσα και συμπωματικά είχα στο αυτοκίνητό μου τον Άκη Σακελλαρίου, ο οποίος είχε αρχίσει να αρρωσταίνει ήδη από τη Νόσο των Λεγεωνάριων, αυτή που λίγο αργότερα τον οδήγησε στην Εντατική. Ήταν μια πολύ περίεργη μέρα η συγκεκριμένη, όταν μου ανακοίνωσε ο κ. Γαβράς στο τηλέφωνο ότι παίρνω έναν από τους δύο βασικούς ρόλους στην ταινία του. Ένιωσα τόσο μεγάλη η χαρά, αλλά δεν μπορούσα να τη μοιραστώ με κανέναν, γιατί μας είχε ζητήσει να μη διαρρεύσει τίποτα. Όταν διάβασα πια και το σενάριο, πραγματικά τα έχασα. Ήταν ό,τι ωραιότερο έχω διαβάσει!

Πόσο κράτησαν τα γυρίσματα;

Γύρω στους τέσσερις μήνες, σε Αθήνα και εξωτερικό. Η οδηγία ήταν η εξής: «Δεν θέλω να υποδυθείς τον Αλέξη Τσίπρα, δεν κάνουμε δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ ή βιογραφία, τα πρόσωπα αυτά δεν είναι ιστορικά, είναι πρόσωπα που τα συναντούμε δίπλα μας, δεν έχουν κάποια μακρινή απόσταση από εμάς». Νομίζω ότι αυτό έχει αποτυπωθεί σε όλη την ταινία. Επίσης, αξίζει να αναφέρουμε εδώ ότι θα μπορούσε, κάλλιστα, ο Γαβράς να κάνει την ταινία οπουδήποτε στο εξωτερικό με ξένους ηθοποιούς. Αποφάσισε, όμως, να την κάνει στην Ελλάδα με Έλληνες ηθοποιούς. Το αποτέλεσμα ήταν να βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα και να του ρίχνουν λάσπη ότι πήρε επιχορηγήσεις! Όλο αυτό ήταν fake news, για να χρησιμοποιήσω μια κουβέντα της εποχής μας. Ψευδής είδηση!

Ο Μπουρδούμης, ο άνθρωπος που μελέτησε τον Τσίπρα μιλάει :η ταινία, ρόλος - εικόνα 4

Την ίδια περίοδο, κάποιοι αναρωτήθηκαν «Τι δουλειά έχει ο Μπουρδούμης με τον Γαβρά».

Μου μεταφέρθηκαν και μένα διάφορα πράγματα που γράφτηκαν, αλλά θα μείνω στην εμπιστοσύνη που μου έδειξε αυτός ο άνθρωπος και κυρίως στο γεγονός ότι όλες οι διαδικασίες έγιναν αξιοκρατικά.

Δεν έβαλες μέσο…

(γέλια) Ποιο μέσο; Ούτε που φανταζόμουν ότι θα μπορούσα να βρεθώ πλάι του, πόσω μάλλον να κάνω ταινία μαζί του. Και για να επιστρέψω στην προηγούμενή σου ερώτηση, δεν θα κρυφτώ ότι άκουσα διάφορα: «Tι δουλειά έχει ο εμπορικός Μπουρδούμης με τον Γαβρά;» και δεν ξέρω εγώ τι άλλο. Θα συνεχίσω να κάνω τη δουλειά μου, να παλεύω γι’ αυτή. Δεν μου έχει χαριστεί τίποτα, ούτε ήρθα ουρανοκατέβατος. Δουλεύω από 18 χρόνων σε αυτόν τον χώρο. Θέλω να πω με αυτό ότι σαφώς έπαιξε ρόλο και τι βιογραφικό έχω για έναν τέτοιο σκηνοθέτη. Και επειδή αυτό μπορεί να ακουστεί κάπως αριβίστικο ή υπερφίαλο, εννοώ ότι προφανώς είδε πράγματα σε μένα σε σχέση με αυτό που είχε στο μυαλό του. Μακάρι, να τον βγάλω ασπροπρόσωπο. Μιλάμε για τον «πατέρα» του πολιτικού θρίλερ, δεν ξέρω αν υπάρχει άλλος σκηνοθέτης που να μπαίνει τόσο μέσα στη φωτιά όσο ο κ. Γαβράς.

Του μιλάς στον πληθυντικό;

Πλέον όχι, δεν μας το επιτρέπει. Είναι ένας νεανικός άνθρωπος, με χιούμορ, που αγαπά πολύ την πατρίδα του και άλλο ένα προτέρημα είναι ότι δεν έχει κανέναν κομπλεξισμό. Καθ’ όλη τη διάρκεια των γυρισμάτων, άκουγε την οποιαδήποτε γνώμη είχαμε πάνω στο σενάριο και πιστεύαμε ότι μπορεί να βοηθήσει. Γυρίζαμε μια σκηνή με τον Χρήστο (σ.σ. Λούλη) και θυμάμαι χαρακτηριστικά να λέει: «Τώρα να το κάνουμε όπως λένε τα παιδιά, γιατί μπορεί να το χρησιμοποιήσουμε στο μοντάζ».

Ο Μπουρδούμης, ο άνθρωπος που μελέτησε τον Τσίπρα μιλάει :η ταινία, ρόλος - εικόνα 5

Τι θα ρωτούσες τον Αλέξη Τσίπρα, αν τον είχες απέναντί σου;

Τον μελέτησα πολύ. Παρακολούθησα περισσότερα από 200-300 βίντεο από την εποχή ακόμη που πρωτοεξελέγη πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Προσπάθησα να τον σκιαγραφήσω, δεν σου κρύβω ότι στο γύρισμα ήρθα πολλές φορές σε φόρτιση. Μου έρχονταν ξανά στο μυαλό θύμησες: οι τράπεζες, το δημοψήφισμα, η διαπραγμάτευση. Αλλά η ταινία δεν έχει στόχο να δικαιώσει ή να κατακεραυνώσει τους ήρωες. Κυρίως, θέλει να δείξει έναν ολόκληρο μηχανισμό που προσπαθεί να στραγγαλίσει ένα μέλος της και να το φέρει στο τέλμα. Τώρα, αν είχα απέναντί μου τον Αλέξη Τσίπρα, θα ήθελα να μάθω τι αισθανόταν εκείνη τη μέρα της διαπραγμάτευσης, εκείνες τις 15 ώρες. Εντάξει, ίσως μάθαινα και κάποιο παραπολιτικό, όπως πώς μιλούσε ο Σόιμπλε, τι ζητούσε η Μέρκελ κ.ο.κ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΥΛΑΙΑ ΣΤΑ 30 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΡΙΕΡΑΣ 02 Ιουλ 2020 | 09:25
ΟΙ ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ 02 Ιουλ 2020 | 09:13

Έτσι έστησε η Μενεγάκη το πλάνο με το φιλί στον Ματέο και τα παιδιά - Η συγκίνηση της κόρης της Λάουρας [Βίντεο]

Η δεύτερη κόρη της με τον Γιάννη Λάτσιο φάνηκε πολύ συγκινημένη και δακρυσμένη.

ΤΕΛΟΣ ΕΠΟΧΗΣ 02 Ιουλ 2020 | 07:41

Ελένη Μενεγάκη τέλος: Η παρουσιάστρια της διπλανής πόρτας με τα τρελά συμβόλαια που έγινε η ίδια brand name

Από χθες έχει παραδώσει το στέμμα της, και όλοι αναμένουμε τη διάδοχό της.

"Η ΜΗΤΕΡΑ ΜΟΥ ΥΠΗΡΞΕ ΕΜΠΝΕΥΣΗ ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΥΣ" 02 Ιουλ 2020 | 07:40

Tα 59α γενέθλια της Νταϊάνα: Η παθιασμένη αναφορά του πρίγκιπα Χάρι "Η μητέρα μου ποτέ δεν πήρε την εύκολη, τη δημοφιλή ή την άνετη διαδρομή"

Ήταν γεννημένη την 1η Ιουλίου του 1961, ωστόσο στις 31 Αυγούστου του 1997 το νήμα της ζωής της κόπηκε απότομα από ένα φρικτό τροχαίο στο Παρίσι.

6 ΕΠΕΙΣΟΔΙΩΝ 01 Ιουλ 2020 | 23:07

Σίλβια Κριστέλ: Τηλεοπτική σειρά θα γίνει η ζωή της θρυλικής "Εμανουέλας"

Η ταινία, που γνώρισε διεθνή επιτυχία, από την Ιαπωνία έως τις ΗΠΑ, αφηγείται τις σεξουαλικές περιπέτειες μιας νεαρής γυναίκας στην Ασία.

ΜΕ ΤΟΝ ΘΟΔΩΡΗ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟ 01 Ιουλ 2020 | 21:31

Η απίστευτη αγκαλιά με την φορτισμένη Ελένη Μενεγάκη λίγο πριν το "αντίο"

Η παρουσιάστρια αποφάσισε να κάνει παύση από την τηλεόραση

ΤΟ ΑΠΙΘΑΝΟ ΚΟΝΤΟ ΜΑΛΛΙ ΤΗΣ 01 Ιουλ 2020 | 20:49
Η ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΣΤΑΡ ΕΛΛΑΣ 2019 01 Ιουλ 2020 | 19:53

Σοκ - Μαρτύρησε η Σταρ Ελλάς: Ο σύντροφός της τη "φυλάκισε" και απειλούσε να τη σκοτώσει [Βίντεο]

Σοκάρει η αποκάλυψη που έκανε η Σταρ Ελλάς 2019 για τον Ολλανδό πρώην σύντροφό της ο οποίος της ασκούσε σωματική και λεκτική βία.

ΕΙΣ ΤΟ ΕΠΑΝΙΔΕΙΝ 01 Ιουλ 2020 | 19:22

Καρέ - καρέ τα τελευταία συγκινητικά τηλεοπτικά λεπτά της Μενεγάκη - Με δάκρυα στα μάτια η Ελένη [Βίντεο]

Κοιτώντας την κάμερα, η Ελένη Μενεγάκη αποχαιρέτησε εμφανώς συγκινημένη τους τηλεθεατές μετά από 30 χρόνια καθημερινής παρουσίας.

ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ Η ΙΔΙΑ 01 Ιουλ 2020 | 17:20

Σάλος στο Χόλιγουντ: Είχα δεσμό με τη γυναίκα του Γουίλ Σμιθ και ο διάσημος ηθοποιός το ήξερε, λέει 27χρονος τραγουδιστής

Ο Γουίλ Σμιθ παντρεύτηκε την επίσης ηθοποιό Τζείντα Πίνκετ Σμιθ το 1997 και μαζί έχουν αποκτήσει δυο παιδιά.

ΤΕΛΟΣ ΕΠΟΧΗΣ 01 Ιουλ 2020 | 17:11

Ελένη Μενεγάκη: Παραλήρημα στα social media - Πρώτο trend στο Twitter η παρουσιάστρια

Εμφανώς συγκινημένη η γνωστή παρουσιάστρια είπε το τηλεοπτικό της αντίο μετά από 30 χρόνια στη μικρή οθόνη.

«ΕΛΑ ΠΑΜΕ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ» 01 Ιουλ 2020 | 16:39

Συγκινητικό: Η Λίτσα Πατέρα έσωσε αδεσποτάκι - Υιοθέτησε σκυλάκι on air από το Save Animals που είχε πάει στο Πρωινό [Εικόνες]

Χειροκροτήματα αγάπης και συγκίνησης από τους συντελεστές του Πρωινού για την απόφαση της Λ. Πατέρα

ΟΙ ΣΠΑΝΙΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ 01 Ιουλ 2020 | 15:30