Ο Πρίγκιπας Κάρολος εξαίρει την ομορφιά της Ελλάδας και τον χαρακτήρα των Ελλήνων: Είναι μέρος της ταυτότητάς μου

"Η Ελλάδα είναι η πατρίδα του παππού μου" λέει ο γιος της Ελισάβετ, αναφέροντας την οικονομική βοήθεια που έχει προσφέρει για την ανοικοδόμηση στο Μάτι Αττικής, αλλά και στους νέους της χώρας.

Ελίνα Μαμμή
ΓΡΑΦΕΙ: ΕΛΙΝΑ ΜΑΜΜΗ
Prince Charles EPA

Σε μια σπάνια κίνηση, ο Πρίγκιπας της Ουαλίας έστειλε τις "ειλικρινείς ευχές του προς τον λαό της Ελλάδας σε αυτήν την δύσκολη στιγμή" τονίζοντας ότι ελπίζει να επισκεφτεί ξανά την Ελλάδα μετά την πανδημία Covid-19.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Η Ελλάδα είναι μέρος της ταυτότητάς μου", αναφέρει μεταξύ άλλων ο Κάρολος, εξαίροντας τον ελληνικό λαό "για την αντοχή του η οποία έχει δοκιμαστεί πολλές φορές στο παρελθόν" και εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι "η χώρα για άλλη μία φορά θα τα καταφέρει και θα αναδυθεί από τις δυσκολίες με περισσότερη ζωντάνια και αισιοδοξία".

Σε δήλωσή του στην εφημερίδα "Τα Νέα" ο πρίγκιπας και πρώτος στη διαδοχή του θρόνου της Αγγλίας, επισήμανε ακόμα ότι μέσω του ιδρύματός του έχει συμβάλλει οικονομικά στην ανοικοδόμηση των πληγεισών από την καταστροφική πυρκαγιά του 2018 στο Μάτι Αττικής, υποστηρίζοντας ένα επιστημονικό πρόγραμμα το οποίο θα παρουσιαστεί το προσεχές διάστημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ολόκληρο το μήνυμα του πρίγκιπα Κάρολου στα "ΝΕΑ":

"Εν μέσω αυτής της ανησυχητικής παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης, επιθυμώ να στείλω τις ειλικρινείς ευχές μου στον ελληνικό λαό. Φαίνεται σαν να μην πέρασε πολύς καιρός από τότε που η σύζυγός μου και εγώ ήμασταν κοντά σας για μια επίσκεψη στη χώρα σας που θυμόμαστε συχνά και που μας χάρισε πολλές χαρούμενες αναμνήσεις. Η φημισμένη ελληνική φιλοξενία ήταν ολοφάνερη καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού μας, από τους περιπάτους μας στους δρόμους της Αθήνας έως τις χορευτικές μας προσπάθειες στις Αρχάνες της Κρήτης!

Prince Charles

Οι προσωπικοί μου δεσμοί με την Ελλάδα έχουν για εμένα ιδιαίτερη σημασία, εφόσον είναι η πατρίδα του παππού μου. Θυμάμαι χαρακτηριστικά την πρώτη μου επίσκεψη στην Ελλάδα πριν από περίπου πενήντα χρόνια και πόσο με εντυπωσίασε.

Prince Charles

Για εμένα αυτή η πρώτη επίσκεψη καθώς και όλες οι μετέπειτα που είχα την τύχη να πραγματοποιήσω ζωντάνεψαν τις συναρπαστικές διηγήσεις για την ομορφιά της χώρας και τον χαρακτήρα των Ελλήνων που είχα ακούσει μεγαλώνοντας.

Prince Charles

Εφόσον λοιπόν η Ελλάδα είναι μέρος της ταυτότητάς μου, ήταν ιδιαίτερη η χαρά μου όταν ανακοίνωσα την εκκίνηση του Prince’s Trust International (PTI) στην Αθήνα το 2018. Ίδρυσα το PTI πριν από 44 χρόνια στη Μεγάλη Βρετανία με τη βοήθεια της σύνταξής μου από το Βασιλικό Πολεμικό Ναυτικό όταν αποχώρησα από την Υπηρεσία. Έκτοτε, το ίδρυμα έχει βοηθήσει πάνω από 950.000 νέους στη Μεγάλη Βρετανία να αλλάξουν προς το καλύτερο τη ζωή τους, καθώς και 10.000 νέους στο εξωτερικό.

Από τη στιγμή που ξεκίνησε η δράση του Prince’s Trust International (PTI) στην Ελλάδα, το προσωπικό συνεργάστηκε στενά με το κράτος και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με μη κυβερνητικές οργανώσεις, με ομάδες νέων, στρατηγικούς εταίρους και εργοδότες για να εντοπίσουν και να κατανοήσουν τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι νέοι στην Ελλάδα στην εύρεση εργασίας.

Prince Charles

Μέχρι στιγμής το PTI έχει βοηθήσει εκατοντάδες νέους στην Αθήνα και την Κρήτη στην εύρεση εργασίας ή για να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση μέσω των επιτυχημένων προγραμμάτων Get Into και Enterprise. Το ίδρυμά μου σκοπεύει να βοηθήσει 4.000 νέους στην Ελλάδα έως το 2023 να βρουν εργασία, βελτιώνοντας, εκ παραλλήλου, τις δεξιότητές τους και αυξάνοντας τις ευκαιρίες τους.

Καθώς ο κόσμος ενώθηκε για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες που προκλήθηκαν από την κρίση του COVID-19, το διεθνές ίδρυμά μου και οι συνεργάτες μας επέσπευσαν τα ψηφιακά μας προγράμματα. Οι νέοι βρίσκονται σε πιο ευάλωτη θέση και έρχονται αντιμέτωποι με τις άμεσες και μακροχρόνιες συνέπειες που δημιουργεί αυτή η κρίση. Για αυτόν τον λόγο πρέπει να δράσουμε τάχιστα για να αποτρέψουμε το ενδεχόμενο η κρίση και οι επιπτώσεις της να καθορίσουν το μέλλον και τις προσδοκίες μιας ολόκληρης γενιάς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχουμε την τύχη οι συνεργάτες μας στην Ελλάδα να έχουν ήδη σημαντική διαδικτυακή παρουσία και ικανότητες. Κάθε συνεργάτης μας ανταποκρίθηκε άμεσα και με καινοτόμους τρόπους στην παρούσα κρίση και προχώρησε στην αλλαγή των εργασιακών συνθηκών για να συνεχιστεί η στήριξη των νέων στην Ελλάδα.

Οι συνεργάτες του προγράμματος Enterprise στην Αθήνα, με την ονομασία Corallia, εφαρμόζουν διαδικτυακά τη σειρά μαθημάτων business startup. Πολλοί νέοι ολοκλήρωσαν τη σειρά μαθημάτων ακόμη και από περιοχές της υπαίθρου. Το PTI με μεγάλη ικανοποίηση στήριξε τις αρχικά επτά επιχειρήσεις στις αρχές του έτους βοηθώντας τα πρώτα βήματα νέων επιχειρηματιών που ξεκίνησαν ψάχνοντας για εργασία και κατέληξαν να δημιουργήσουν τη δική τους. Η δραστηριότητα αυτή αποτελεί ορόσημο διότι αυτές είναι οι πρώτες επιχειρήσεις που ξεκίνησαν μέσω του προγράμματος Explore Enterprise εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το PTI επίσης κατόρθωσε να βοηθήσει νέους στην Ελλάδα να βρουν εργασία κατά τη διάρκεια του lockdown. Ο φιλανθρωπικός μας διανομέας Knowl συνεργάστηκε με μεγάλο σουπερμάρκετ για να βρεθούν και να εκπαιδευτούν οι κατάλληλοι υποψήφιοι, οι οποίοι κατόπιν εργάστηκαν σε καταστήματα μέσω του προγράμματος του PTI Ready 2 Work. Το αποτέλεσμα ήταν να προσληφθούν 83 άτομα.

Γνωρίζω, βεβαίως, ότι η κρίση του COVID-19 δεν είναι η μόνη δυσκολία που η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει τα τελευταία χρόνια. Πράγματι, η σύζυγός μου και εγώ αισθανθήκαμε βαθιά θλίψη όταν πληροφορηθήκαμε τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν την Αττική λίγο μετά την επίσκεψή μας το 2018. Η τραγική απώλεια ανθρώπινων ζωών και τα λυπηρά επακόλουθα των πυρκαγιών έκαναν επιτακτική την ανάγκη να προσφέρω κάποια βοήθεια, όσο μικρή και αν ήταν, ούτως ώστε η περιοχή να κάνει τα πρώτα βήματα προς την ανοικοδόμηση.

Για την επίτευξη αυτού του σκοπού, το Prince of Wales Charitable Fund βοήθησε οικονομικά μια ομάδα πανεπιστημίων και ειδικών, οι οποίοι καλούνται να δημιουργήσουν ένα φιλόδοξο ευρείας κλίμακας σχέδιο για το Μάτι, το οποίο ελπίζουν να παρουσιάσουν στην τοπική κοινότητα αργότερα φέτος. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια συλλογή σχεδίων που αποδεικνύει πως η ανοικοδόμηση, τώρα και στο μέλλον, μπορεί να δημιουργήσει έναν τόπο που θα είναι ανθεκτικός, ενώ ταυτοχρόνως αναδεικνύει τις διάφορες αξίες της ελληνικής αρχιτεκτονικής και τον αστικό χαρακτήρα της. Η μελέτη για το Μάτι εστιάζει ιδιαιτέρως στην αντοχή στη φωτιά, στην ακτογραμμή, στους δημόσιους χώρους και χώρους πρασίνου και στη συλλογή βρόχινων υδάτων μέσω ενός βιώσιμου αποχετευτικού συστήματος. Της εργασίας αυτής ηγείται μια ομάδα από την Αρχιτεκτονική Σχολή του Πανεπιστημίου Notre Dame (ΗΠΑ), υπό την επίβλεψη του πρύτανη της σχολής Μιχαήλ Λυκούδη, σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Πανεπιστήμιο Πατρών και φυσικά με τη σημαντική παρουσία και συμμετοχή της τοπικής κοινότητας.

Το Διεθνές Δίκτυο για την Παραδοσιακή Δόμηση, την Αρχιτεκτονική και τον Αστικό Σχεδιασμό (INTBAU) είναι η φιλανθρωπική μου οργάνωση που, ως παγκόσμιο δίκτυο, σκοπεύει να δημιουργήσει καλύτερους τόπους διαβίωσης και προτίθεται να βοηθήσει δημιουργώντας έναν καινούργιο τομέα δραστηριοτήτων στην Ελλάδα. Αυτός ο τομέας θα γίνει σημείο συνάντησης αρχιτεκτόνων, τεχνιτών, σχεδιαστών και όλων όσοι ενδιαφέρονται για τον αστικό χαρακτήρα και την αρχιτεκτονική, κρατώντας τις ισορροπίες με τη φύση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εν τέλει η Ελλάδα είναι εκείνη που έδωσε στον κόσμο μερικά από τα βασικά θεμέλια της κλασικής αρχιτεκτονικής, ενώ ταυτόχρονα είναι γνωστή ανά τον κόσμο για την παραδοσιακή λαϊκή αρχιτεκτονική της, από τα πέτρινα σπίτια της Ηπείρου έως τα κάτασπρα ασβεστωμένα οικήματα των Κυκλάδων. Από τα ελληνικά, άλλωστε, προέρχεται η λέξη "Architecture” που χρησιμοποιούμε έως σήμερα στα αγγλικά!

Η αντοχή της Ελλάδας και των Ελλήνων έχει δοκιμαστεί πολλές φορές στο παρελθόν και πιστεύω ότι η χώρα για άλλη μία φορά θα τα καταφέρει και θα αναδυθεί από τις δυσκολίες με περισσότερη ζωντάνια και αισιοδοξία. Όταν θα έρθει αυτή η στιγμή και ο κόσμος θα έχει ξεπεράσει τις παρούσες δυσκολίες και προκλήσεις, η σύζυγός μου και εγώ ελπίζουμε να επισκεφτούμε πάλι την Ελλάδα και να σας συναντήσουμε όλους ξανά. Καλή αντάμωση!".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

10 Αυγ 2020 | 14:14

"Oruc Reis": Όλοι οι τρόποι αντίδρασης στο "τραπέζι" του ΚΥΣΕΑ

Νέο σκηνικό έντασης στήνει η Τουρκία στο Αιγαίο.

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 10 Αυγ 2020 | 13:22

Oruc Reis: Τριμερής τηλεδιάσκεψη Δένδια με τους ΥΠΕΞ Κύπρου και Αιγύπτου

Τηλεφωνική επικοινωνία του Νίκου Δένδια με τους ομολόγους του Κύπρου και Αιγύπτου για τις εξελίξεις με το Oruc Reis

ΣΕ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΚΑΙ ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟ 10 Αυγ 2020 | 12:12

La casa de papel: Για διακοπές σε ελληνικά νησιά πρωταγωνιστής της ισπανικής σειράς [εικόνες]

Τια διακοπές του σε ελληνικό νησί απολαμβάνει ένας από τους πρωταγωνιστές της δημοφιλούς σειράς του Netflix "La casa de papel".

ΟΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ 10 Αυγ 2020 | 10:56

Το πακέτο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για εργασία, επιχειρηματικότητα και ελάφρυνση νοικοκυριών από φορολογικά βάρη

Πού θα στοχεύσει το εθνικό σχέδιο που θα καταθέσει η κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΤΟΥΣ 09 Αυγ 2020 | 20:15

Κορονοϊός: Αρνητική πρωτιά κρουσμάτων στη Χαλκιδική, 38 στην Αθήνα - Δείτε πώς κατανέμονται γεωγραφικά

Ποιες είναι οι "κόκκινες" περιοχές, πως κατανέμονται τα νέα κρούσματα σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία

Η ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΔΙΑΣΠΟΡΑ 09 Αυγ 2020 | 18:39

Κορονοϊός: Εκτίναξη με ρεκόρ κρουσμάτων στη χώρα - 203 νέα σήμερα, 22 διασωληνωμένοι

Τι αναφέρει η ενημέρωση του υπουργείου Υγείας την Κυριακή

08 Αυγ 2020 | 17:49

Real Estate: Γιατί η Ελλάδα δεν έχει ψηλά κτίρια;

Η Ελλάδα και ειδικά η Αθήνα δεν έχει ψηλά κτίρια όπως οι περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΑΙΓΥΠΤΟΥ 07 Αυγ 2020 | 18:39

Μεγαλοπρεπές "άδειασμα" Κομισιόν σε Τσαβούσογλου: Δεν έχει εξουσιοδοτηθεί να μιλάει εκ μέρους της ΕΕ

Ο Τσαβούσογλου δεν έχει εξουδιοτηθεί να μιλάει εκ μέρους της ΕΕ επισημαίνει η Κομισιόν

ΠΟΙΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ 07 Αυγ 2020 | 07:01

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Παρασκευή 7 Αυγούστου

Θυμηθείτε να τους πείτε χρόνια πολλά.

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΗΜΕΡΑ 07 Αυγ 2020 | 06:36
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ 06 Αυγ 2020 | 11:24

Ξεκάθαρο μήνυμα Μητσοτάκη σε Ερντογάν: Αν δεν καταλήξουμε σε συμφωνία, ας πάμε στο Δικαστήριο της Χάγης

Μήνυμα στην Άγκυρα έστειλε ο πρωθυπουργός σε διαδικτυακή συζήτηση - Σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Χάλκη.

Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΧΕ ΔΗΛΩΣΕΙ ΕΤΟΙΜΗ ΓΙΑ ΠΑΡΟΧΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ 05 Αυγ 2020 | 09:57

Ετοιμο να απογειωθεί C-130 για τη Βηρυτό -Μεταφέρει ομάδα της ΕΜΑΚ

Το C-130 θα μεταφέρει στον Λίβανο μια ομάδα της ΕΜΑΚ, η οποία θα συνδράμει στις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού ανθρώπων.

ΞΑΝΑ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Ο ΛΟΙΜΩΞΙΟΛΟΓΟΣ 04 Αυγ 2020 | 16:23

Επιστροφή Τσιόδρα - Χαρδαλιά για κορονοϊό έπειτα από 70 ημέρες: Έντονη ανησυχία - "Αν μας ξαναδείτε τότε..."

Ανησυχία προκαλεί η επιστροφή του δίδυμου Τσιόδρα - Χαρδαλιά στην ενημέρωση για την πορεία του κορονοϊού