Ο Θεοχαράκης και οι ιδιωτικές συλλογές της Αθήνας

Ποια σπίτια γνωστών εκπροσώπων της πολιτικής και των επιχειρήσεων έχουν έναν Θεοχαράκη στο σαλόνι τους; Μια πριβέ περιήγηση και μια αλλιώτικη ματιά στα πρόσφατα εγκαίνια της έκθεσής των έργων του

|
SHARE THIS
0
SHARES

Τι κάνει ένα ζωγράφο προσφιλή σε έναν συλλέκτη; Πρώτα ο χαρακτήρας του και μετά το έργο του πιστεύουν μερικοί από τους γνωστότερους συλλέκτες. Αν αυτό ισχύει, δεν είναι τυχαίο που ο επιχειρηματίας και καλλιτέχνης Βασίλης Θεοχαράκης βρίσκεται σε σπίτια μερικών από τους πιο στενούς του φίλους. «Ισχυρούς» της ελληνικής κοινωνίας, να εξηγούμεθα, με τους οποίους ο Mr. Nissan έχει αναπτύξει μια ισότιμη σχέση. Ανθρώπους από το χώρο της πολιτικής και των επιχειρήσεων που τυχαίνει να τον γνωρίζουν καλά, να τρώνε τα βράδια μαζί του, να βολτάρουν τα καλοκαίρια το Αιγαίο με την 44μετρη θαλαμηγό του Bilmar, αλλά να εκτιμούν πάνω απ’ όλα το πάθος για τη ζωή και την τέχνη του πεισματάρη Πειραιώτη businessman, ενός ανθρώπου που γεννήθηκε για να είναι winner. Ανθρώπους που παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, στα πρόσφατα εγκαίνια της έκθεσης έργων του στο ΄Ιδρυμα που φέρει τ’ όνομά του.

Το να σημειώνεται το αδιαχώρητο στα εγκαίνια μιας έκθεσης του Ιδρύματος Θεοχαράκη συμβαίνει συχνά. Το να παρουσιάζει, όμως, τη δουλειά του εκεί ο πρόεδρός του, Βασίλης Θεοχαράκης, συνέβη πρώτη φορά. ΄Ισως γι’ αυτό ο ίδιος συμφώνησε με τη σύζυγό του, Μαρίνα (που όπως γνωρίζω τη συμβουλεύεται σε κάθε μεγάλη απόφαση της ζωής του) να κρατήσει συνειδητά πολύ χαμηλούς τους τόνους των εγκαινίων της έκθεσης με τίτλο «Βασίλης Θεοχαράκης: Ζωγραφική 2007 – 2013» την περασμένη εβδομάδα. Τι σημαίνει αυτό; ΄Ότι εν αντιθέσει με τα εγκαίνια άλλων εκθέσεων που «προλογίζει» κατά παράδοση ένας πολιτικός, ο οικοδεσπότης επεφύλαξε αυτό το ρόλο στην Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα. Η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, ο ίδιος και ο επιμελητής της έκθεσης, Τάκης Μαυρωτάς ήταν οι τρεις (ευσύνοπτοι) ομιλητές των εγκαινίων που ξεκίνησαν … ανεπίσημα μισή ώρα νωρίτερα από το συνηθισμένο. ΄Όταν ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας, Γιώργος Προβόπουλος, κατέφθασε πριν από την τελετή, όπως είχε συμφωνηθεί, για να περιηγηθεί κατά μόνας στην έκθεση από τον ίδιο τον Θεοχαράκη. Απ’ ότι ξέρω, ο κ. Προβόπουλος είναι από τους στενούς φίλους του Θεοχαράκη, αν και δεν έχει έργα του καλλιτέχνη, αποτελώντας έτσι την εξαίρεση στον κανόνα.

Εν αντιθέσει, ο Ιωάννης Βαρβιτσιώτης που παρευρέθηκε μαζί με τη σύζυγό του, Σόφη, διαθέτει στην οικία του έργα του οικοδεσπότη με τον οποίο συνδέονται με χρόνια φιλία. Από τους καλούς φίλους του Προέδρου του ιδρύματος Θεοχαράκη και φανατικούς συλλέκτες των έργων του ας συγκαταλεχθεί επίσης ο επιχειρηματίας, Ηλίας Καμμένος (πατέρας του Προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνου Καμμένου), αλλά και το επιχειρηματικό ζεύγος των Πάνου και Δανάης Μανιά, άπαντες παρόντες στα εγκαίνια της έκθεσης. ΄Ενας άλλος γνωστός συλλέκτης που επίσης διαθέτει έργα του καλλιτέχνη είναι ο Ζαχαρίας Πορταλάκης, ο οποίος επίσης έδωσε το «παρών» και μάλιστα από τους πρώτους, καθ’ ότι είναι γνωστός για τη συνέπειά του. Εκεί ήταν επίσης, μεταξύ άλλων, ο γενικός διευθυντής του Ομίλου Λάτση, Βαγγέλης Χρόνης, αλλά και άνθρωποι από το χώρο των γραμμάτων και των τεχνών, όπως η ποιήτρια και ακαδημαϊκός, Κική Δημουλά.

΄Εργα του Βασίλη Θεοχαράκη διαθέτει επίσης στην προσωπική του συλλογή και ο γνωστός επιχειρηματίας, Μάκης Μάτσας, που συγκαταλέγεται στον πολύ στενό κύκλο των αγαπητών φίλων του κυρίου Θεοχαράκη. Στις καλοκαιρινές δεξιώσεις είτε της οικογένειας Θεοχαράκη στο σπίτι τους στο Λαγονήσι, είτε της οικογένειας Μάτσα στο εξοχικό τους στις Σπέτσες, οι δυο καλοί φίλοι αποτελούν από τους πιο κεφάτους και καλλίφωνους συνδαιτυμόνες έχοντας μεγάλη αγάπη στο ελληνικό ελαφρό τραγούδι _ και αποδεικνύοντάς το εμπράκτως _ με highlight την ερμηνεία τραγουδιών του Γιάννη Πάριου. Συλλέκτρια έργων Θεοχαράκη είναι επίσης η Πόλυ Γιώτη, της γνωστής επιχειρηματικής οικογένειας, εκ των στενότερων φιλενάδων της κομψότατης κυρίας Μαρίνας.

Δεν ήταν τυχαίο που στα εγκαίνια παρευρέθηκαν άνθρωποι από τον τραπεζιτικό χώρο όπως o διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Αλέξανδρος Τουρκολιάς. Ο Βασίλης Θεοχαράκης έχει υπάρξει μέλος του δ.σ. της Marfin – Egnatia Bank, ενώ έργα του υπάρχουν, μεταξύ άλλων, στην Εθνική Τράπεζα στην Εμπορική Τράπεζα, στην Alpha Bank και φυσικά στην Marfin – Egnatia Bank. ΄Εργα του έχει επίσης η Εθνική Πινακοθήκη, το υπουργείο Εξωτερικών, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Μουσείο Βορρέ. Ο ΄Ιων Βορρές είναι ένας ακόμα από τους πιστούς συλλέκτες έργων του καλλιτέχνη, καθώς επίσης και ο Μηνάς Εφραίμογλου αλλά και μέλη της εφοπλιστικής οικογένειας Λασκαρίδη. Τέλος, στους πολιτικούς της λεγόμενης «παλαιάς φρουράς» που έχουν Θεοχαράκη στο σαλόνι τους συγκαταλέγεται και ο Αχιλλέας Καραμανλής.

Μετά τις ομιλίες, ο Βασίλης, η Μαρίνα Θεοχαράκη και ο Τάκης Μαυρωτάς μοιράστηκαν σε τρία διαφορετικά πόστα: ο Βασίλης Θεοχαράκης στον 4ο με φόντο τις υδατογραφίες του, η σύζυγός του, Μαρίνα, στον 3ο με τα αδιάβατα δάση και ο Τάκης Μαυρωτάς στον 2ο με τις εικόνες από το ΄Αγιο ΄Ορος κι άλλους αγαπημένους τόπους του καλλιτέχνη. ΄Όχι, δεν ακολούθησε κάποιο dinner. Η μικρή δεξίωση στον 5ο με θέα το φωτισμένο Σύνταγμα επιμελημένη από τα στοργικά χέρια της κυρίας Μαρίνας έκλεισε τη βραδιά με μια νότα ελπίδας ότι η τέχνη ίσως και να αποτελέσει το γιατρικό στους δύσκολους καιρούς. Ανεξάρτητα αν μαζί υπάρχει και οικονομική επιφάνεια, ή όχι.

 

 

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook