Follow us

Ο Χάρι "ξαναζεί" την κηδεία της Νταϊάνα: "Με αυτή τη φωτογραφία την έθαψαν - Με έκανε να σπάσω" - Τι λέει στο βιβλίο του

"Αυτή η εικόνα είναι που με έκανε να ραγίσω" - Η Νταϊάνα πήρε μαζί της μια φωτογραφία των δύο ανδρών που την αγάπησαν πραγματικά στη ζωή της.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
harry diana

Τα απομνημονεύματα του πρίγκιπα Χάρι είναι μια υπέροχη ευκαιρία να δούμε από άλλη οπτική την ιστορία της πιο αγαπημένης πριγκίπισσας στον κόσμο που έφυγε από τη ζωή τόσο άδικα και τόσο πρόωρα. Μέσα από τα μάτια του γιου της που τότε ήταν ένα μικρό παιδί που αναγκάστηκε να ενηλικιωθεί απότομα. Πρώτα είδε τον γάμο των γονιών του να διαλύεται, τη μητέρα του να περνάει άσχημα και τελικά να χάνεται έτσι ξαφνικά από τη ζωή του.

Μέσα από την αφήγησή του για τη μητέρα του, καταλαβαίνει κανείς πόσο πληγώθηκε όταν εκείνη σκοτώθηκε στο Παρίσι, αφήνοντάς του πληγές που δεν έκλεισαν ποτέ.

Στα πρώτα κεφάλαια του βιβλίου "Ρεζέρβα", ο Χάρι μεταξύ άλλων μιλάει για την πιο δύσκολη ημέρα της ζωής του, την κηδεία της μητέρας του, πριγκίπισσας Νταϊάνα και αποκαλύπτει την φωτογραφία που κρατούσε στα χέρια της όταν την έθαψαν.

Ο Χάρι "ξαναζεί" την κηδεία της Νταϊάνα: "Με αυτή τη φωτογραφία την έθαψαν - Με έκανε να σπάσω" - Τι λέει στο βιβλίο του

Στο παρακάτω απόσπασμα από το βιβλίο του πρίγκιπα Χάρι "Ρεζέρβα" που κυκλοφορεί και στα ελληνικά από τις εκδόσεις Πεδίο, ο ίδιος περιγράφει εκείνο το πρωινό που ο πατέρας του του τον ξύπνησε και του είπε ότι η μητέρα του σκοτώθηκε, προσπαθώντας να δείξει σε όλους τι συνέβη τότε στο 12χρονο μυαλό του και πώς προσπάθησε να το διαχειριστεί χωρίς ουσιαστική βοήθεια.

harry meghan

Ουσιαστικά αναφέρει ότι κάτι μέσα του τον έκανε ότι να πιστεύει ότι η μητέρα του δεν πέθανε στα αλήθεια αλλά προσποιήθηκε τον θάνατό της για να ζήσει ήρεμα μακριά από όλους και όλα. Και αυτό ήταν μια παρηγοριά για τον ίδιο.

Σε άλλο σημείο, ο Χάρι επιστρέφει στην κηδεία της Νταϊάνα, μια τραυματική δοκιμασία για ένα 12χρονο αγόρι όπως εκείνος. Ο ίδιος έπρεπε να ακολουθήσει το φέρετρό της με τον αδερφό του, πρίγκιπα Γουίλιαμ, μια σκηνή που έμεινε στην ιστορία και που τους τραυμάτισε για πάντα.

william harry diana

Διαβάστε Επίσης

Αλλά στο βιβλίο του ο Χάρι μοιράζεται και μια άγνωστη λεπτομέρεια της ταφής της πριγκίπισσας Νταϊάνα. Συγκεκριμένα, την στιγμή της ταφής της Νταϊάνα στην τελευταία της κατοικία στο Άλθορπ.

Σύμφωνα με όσα γράφει ο Χάρι, η πριγκίπισσα της Ουαλίας κηδεύτηκε κρατώντας μια φωτογραφία των δύο πιο αγαπημένων ανθρώπων της ζωής της.

Διαβάστε το απόσπασμα από το βιβλίο Ρεζέρβα:

Η στιγμή που έμαθε ότι η μητέρα του σκοτώθηκε

"Μπαμπά;

Στεκόταν δίπλα στο κρεβάτι και με κοίταζε. Με το λευκό νυχτικό του έμοιαζε με φάντασμα σε θεατρικό έργο.

- Ναι αγαπητό μου παιδί.

Με κοίταξε με ένα μισοχαμόγελο, μετά απέστρεψε το βλέμμα.

Το δωμάτιο δεν ήταν σκοτεινό πια. Δεν ήταν ούτε φωτεινό. Μια παράξενη ενδιάμεση κατάσταση, σχεδόν καστανωπή, σχεδόν σαν το νερό στην παλιά μπανιέρα.

Με κοίταξε με τρόπο παράξενο, με έναν τρόπο που δεν με είχε ξανακοιτάξει ποτέ. Με... φόβο;

-Τι είναι μπαμπά;

Κάθισε στο κρεβάτι. Έφερε το χέρι του στα γόνατά μου.

-Αγαπητό μου παιδί, η μαμά τράκαρε με το αυτοκίνητο.

Θυμάμαι να σκέφτομαι, Τράκαρε... Έντάξει, Αλλά είναι καλά, σωστά;

Θυμάμαι έντονα εκείνη τη σκέψη που πέρασε από το μυαλό μου.

-Υπήρξαν επιπλοκές. Η μαμά τραυματίστηκε πολύ άσχημα και την πήγαν στο νοσοκομείο, αγαπητό μου παιδί.

Πάντα με αποκαλούσε αγαπητό μου παιδί, αλλά τώρα το έλεγε συνέχεια.

Η φωνή του ήταν σιγανή. Φαινόταν σοκαρισμένος.

-Στο νοσοκομείο;

-Ναι. Με κακώσεις στο κεφάλι.

Μίλησε καθόλου για παπαράτσι; Είπε ότι την κυνηγούσαν; Δεν νομίζω. Δεν παίρνω όρκο, αλλά κατά πάσα πιθανότητα όχι. Οι παπαράτσι ήταν τόσο μεγάλο πρόβλημα για τη μαμά, για όλους, που δεν χρειαζόταν να το πει.

Σκέφτηκα πάλι: Τραυματίστηκε αλλά είναι εντάξει. Την πήγαν στο νοσοκομείο, θα την κάνουν καλά και θα πάμε να την δούμε. Σήμερα. Ή το αργότερο μέχρι το βράδυ.

- Προσπάθησαν αγαπητό μου παιδί. Δυστυχώς δεν κατάφεραν να την σώσουν.

Αυτές οι φράσεις παραμένουν στο νου μου σαν βελάκια καρφωμένα σε στόχο. Έτσι ακριβώς το είπε, είμαι σίγουρος για αυτό. Δεν κατάφεραν να την σώσουν. Και μετά μου φάνηκε ότι όλα σταμάτησαν. Τα πάντα σταμάτησαν. Δεν υπάρχει πλέον τίποτα στη μνήμη μου απ' ό,τι του είπα. Εκείνο που θυμάμαι με εντυπωσιακή διαύγεια είναι ότι δεν έκλαψα. Ούτε ένα δάκρυ.

...

Σορός. Χρησιμοποιούσαν συνέχεια αυτή τη λέξη. Ήταν σαν γροθιά στον λαιμό. Ένα ξεδιάντροπο ψέμα γιατί η μαμά δεν ήταν νεκρή.

Αυτό συνειδητοποίησα ξαφνικά. Όλα αυτά ήταν ένα κόλπο. Και για μια φορά το κόλπο αυτό δεν το έστησαν οι άνθρωποι γύρω μου ή οι δημοσιογράφοι, αλλά η μαμά.

Η ζωή της ήταν άθλια, την κυνηγούσαν, την ταλαιπωρούσαν, της έλεγαν ψέματα, την συκοφαντούσαν. Γι'αυτό σκηνοθέτησε το ατύχημα σαν αντιπερισπασμό και εξαφανίστηκε".

Οι στιγμές της ταφής στο Άλθορπ

"Όταν έφτασε η νεκροφόρα στο Άλθορπ, έβγαλαν το φέρετρο και από μια μια πράσινη σιδερένια γέφυρα που είχαν κατασκευάσει εσπευσμένα μηχανικοί του στρατού, το μετέφεραν σε ένα μικρό νησί μέσα στη λίμνη, όπου το τοποθέτησαν σε μία πλατφόρμα. Ο Γουίλι κι εγώ πήγαμε στο νησί από την ίδια γέφυρα. Έλεγαν ότι τα χέρια της μαμάς ήταν σταυρωμένα στο στήθος της και ανάμεσά τους είχαν βάλει μια φωτογραφία με εμένα και τον Γουίλι, ίσως τους μοναδικούς δύο άνδρες που την αγαπούσαν αληθινά - σίγουρα τους δύο που την αγαπούσαν περισσότερο. Θα της χαμογελούσαμε μέσα στο σκοτάδι ως την αιωνιότητα και καθώς έβγαλαν τη σημαία και χαμήλωσαν το φέρετρο στον λάκκο, ήταν ίσως αυτή η εικόνα που με έκανε τελικά να σπάσω.

Το σώμα μου τραντάχτηκε και το στόμα μου άνοιξε, κι άρχισα να κλαίω με ασυγκράτητους λυγμούς, κρύβοντας το πρόσωπο στα χέρια μου. Ντρεπόμουν που παραβίαζα τον κανόνα της οικογένειας, αλλά δεν μπορούσα να το κρατήσω άλλο μέσα μου. Δεν πειράζει, καθησύχαζα τον εαυτό μου. Δεν πειράζει. Δεν υπάρχουν φωτογραφικές μηχανές. Άλλωστε δεν έκλαιγα επειδή πίστευα ότι η μητέρα μου ήταν μέσα σε εκείνο τον λάκκο. Ή σε εκείνο το φέρετρο. Υποσχέθηκα στον εαυτό μου να μην το πιστέψω ποτέ αυτο, ό,τι κι αν έλεγαν όλοι. Όχι, έκλαιγα με την ιδέα και μόνο ότι θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο. Θα ήταν αφόρητα τραγικό, σκέφτηκα, αν ήταν αλήθεια. "

Διαβάστε Επίσης

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΑΝΤΙΟ 17 Μαρ 2023 | 17:05

Μίμης Παπαϊωάννου: Συγκλονιστική στιγμή - Οι παρευρισκόμενοι τραγουδούν τον ύμνο της ΑΕΚ [Βίντεο]

Η στιγμή που η σορός του Μίμη Παπαϊωάννου εξήλθε από τον Ιερό Ναό ήταν συγκλονιστική - Απαρηγόρητος ο Αντώνης Αντωνιάδης, συγκινημένος ο Δημήτρης Μελισσανίδης

ΘΡΥΛΟΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ 17 Μαρ 2023 | 15:44

Παπαϊωάννου: Ποιοι πήγαν στην κηδεία του θρυλικού άσου - Από Μελισσανίδη και Μπάγιεβιτς μέχρι Νταλάρα και Θαλασσινό...

Πλήθος κόσμου παρέστη στην κηδεία του παλαίμαχου άσου της ΆΕΚ Μίμη Παπαϊωάννου, στη Νέα Φιλαδέλφεια

ΛΥΓΙΣΕ 17 Μαρ 2023 | 11:47

Κηδεία Παπαϊωάννου: Συντετριμμένος και υποβασταζόμενος ο Νεστορίδης στο τελευταίο "αντίο" [εικόνες]

Συγγενείς, φίλοι, όλος ο αθλητικός κόσμος, καθώς και φίλαθλοι της ΑΕΚ αποχαιρετούν σήμερα τον θρύλο του ποδοσφαίρου Μίμη Παπαϊωάννου.

ΝΕΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ 17 Μαρ 2023 | 10:00

Συγκίνηση στο λαϊκό προσκύνημα για τον Μίμη Παπαϊωάννου - Με τη σημαία της ΑΕΚ ντυμένο το φέρετρό του [εικόνες]

Το τελευταίο αντίο στον θρυλικό Μίμη Παπαϊωάννου είπαν συγγενείς, φίλοι καθώς και όλη η φίλαθλη Ελλάδα.

ΣΤΗ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ 17 Μαρ 2023 | 07:07

Μίμης Παπαϊωάννου: Σήμερα το τελευταίο αντίο στον θρύλο του ποδοσφαίρου - Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του

Η σορός του Μίμη Παπαϊωάννου θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας, απέναντι από την OPAP ARENA στη Νέα Φιλαδέλφεια.

ΑΛΛΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ Ο ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΧΑΡΙ 17 Μαρ 2023 | 06:30

Μεταμόσχευση μαλλιών, λεύκανση δοντιών και θεραπείες προσώπου: Τα άλλαξε όλα ο πρίγκιπας Χάρι

Άλλος άνθρωπος ο πρίγκιπας Χάρι στις τελευταίες εμφανίσεις του - Τι έχει πειράξει πάνω του [Εικόνες].

ΑΦΗΣΕ ΠΙΣΩ ΑΝΕΚΠΛΗΡΩΤΑ ΟΝΕΙΡΑ 16 Μαρ 2023 | 19:16

Τέμπη-28χρονος μηχανοδηγός: Ο μεγαλύτερος φόβος του ήταν μην πέσει κάποιος στις ράγες, αποκάλυψε στενός φίλος του

Φίλος του άτυχου μηχανοδηγού αποκάλυψε πως ο μεγαλύτερος φόβος του, ήταν "να μην πέσει κάποιος στις ράγες των τρένων"

ΚΗΔΕΙΑ 16 Μαρ 2023 | 16:23

Τέμπη: "Να τιμωρηθούν" - Ξέσπασε σε κλάματα ο παππούς του μηχανοδηγού Νίκου Ναλμπάντη μόλις είδε το λευκό φέρετρο

Ο πατέρας του 29χρονου μηχανοδηγού Νίκου Ναλμπάντη εκδόθηκε στην Ελλάδα από την Τουρκία όπου ήταν φυλακισμένος, για να παραστεί στην κηδεία του γιου του

ΠΑΡΩΝ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΟΥ 16 Μαρ 2023 | 12:40

Τέμπη: Τελευταίο αντίο στον μηχανοδηγό Νίκο Ναλμπάντη, παρουσία του πατέρα του - "Καλό ταξίδι ψυχή μου" [εικόνες]

Το τελευταίο αντίο στον 29χρονο μηχανοδηγό που ταξίδευε ως επιβάτης στην αμαξοστοιχία που συγκρούστηκε στα Τέμπη, είπαν φίλοι και συγγενείς.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ 16 Μαρ 2023 | 05:53

Μίμης Παπαϊωάννου: Την Παρασκευή η κηδεία του θρύλου της ΑΕΚ - Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του

Πανελλήνια συγκίνηση έχει σκορπίσει ο θάνατος του θρύλου της ΑΕΚ, Μίμη Παπαϊωάννου, ο οποίος έφυγε από τη ζωή χθες, σε ηλικία 81 ετών.

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ 11 Μαρ 2023 | 08:13

Πριγκιπόπουλα Άρτσι και Λίλιμπετ: Το "κόλπο" του Κάρολου για να θολώσει τα νερά - Πολλές οι αντιδράσεις

Ο πρίγκιπας Άρτσι και η πριγκίπισσα Λίλιμπετ ταράζουν τα νερά της βασιλικής οικογένειας. Οι αντιδράσεις και το κόλπο του Κάρολου για να μην φανεί ότι υποχώρησε.

ΦΟΝΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ 10 Μαρ 2023 | 18:12

Τέμπη - Απαρηγόρητος ο πατέρας Νεκτάριος: Είχε βαφτίσει τρία από τα κορίτσια που πέθαναν στην τραγωδία

"Βάπτισα και τα τρία κορίτσια και τα συνόδευσα στον τελευταίο τόπο κατοικίας τους. Είναι τραγικό αυτό που συνέβη", συγκλονίζει ο πατέρας Νεκτάριος

ΣΤΟ Α' ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ 10 Μαρ 2023 | 13:35

Θλίψη στην κηδεία του δημοσιογράφου Παναγιώτη Γκαραγκάνη - Πέθανε σε ηλικία 40 ετών [εικόνες]

Θρήνος στην κηδεία του δημοσιογράφου Παναγιώτη Γκαραγκάνη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 40 ετών.