Πρώτο ραντεβού; Χημεία ή έρωτας;

Εχεις ξοδέψει μέρες ξεψαχνίζοντας διάφορα προφίλ στο ίντερνετ και καταλήγεις σε κάποιον, που μοιράζεστε τα ίδια ενδιαφέροντα. Η χημεία όμως, θα είναι εκεί όταν συναντηθείτε?

prwto-rantebou-ximeia-i-erwtas
|
SHARE THIS
0
SHARES

Η εξωτερική εμφάνιση δεν είναι το παν, αλλά η αγάπη σίγουρα δεν είναι τυφλή. Σε όλες τις κουλτούρες και τα φύλα κάποια χαρακτηριστικά έχουν μεγαλύτερη γοητεία, «τα πιο συμμετρικά πρόσωπα, για παράδειγμα, είναι πιο ελκυστικά» λέει η Τάμσιν Σάξτον, λέκτορας του Πανεπιστημίου Northumbria και μέλος της ερευνητικής ομάδας Ανθρώπινης εξέλιξης και συμπεριφοράς.

Μάλιστα, ενώ τα εντυπωσιακά πρόσωπα ανήκουν σε ανθρώπους με τέλεια χαρακτηριστικά, έρευνες έχουν δείξει πως μας έλκουν ο Κος και η Κα μέτριας ομορφιάς, ανεξαρτήτως κουλτούρας. Σύμφωνα με τον επιστήμονα Ράντι Θόρνχιλ, τα απλά χαρακτηριστικά είναι σημάδι καλής υγείας και γενετικής ποικιλομορφίας.

Αν το ραντεβού πάει καλά, τότε ακολουθεί το φιλί. Εκείνη η στιγμή, που καταλήγεις στο αν ο άνθρωπος που έχεις απέναντι σου μπορεί να είναι και δίπλα σου. Πως όμως τα καταλαβαίνεις όλα αυτά με ένα φιλί; 

Όπως φαίνεται δεν είναι απλά αυτό που λες, αλλά το πως το λες, παίζει καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία του ραντεβού. Ένας τέτοιος παράγοντας είναι η χρήση πολλών άρθρων, συνδέσμων και προσωπικών αντωνυμιών.

«Όσο περισσότερο χρησιμοποιούμε αυτές τις ομάδες λέξεων – οι επιστήμονες τις αποκαλούν λειτουργικές- τότε η κουβέντα προχωρά ομαλά και αρέσει περισσότερο ο ένας στον άλλον», υποστηρίζει η ψυχολόγος του Πανεπιστημίου του Τέξας Μόλι Αϊρλαντ. Η Αϊρλαντ με την ομάδα της έκαναν ένα πείραμα σε 40 ανθρώπους, την ώρα που έκαναν «γρήγορο ραντεβού» (speed dating). Η έρευνα έδειξε πως τα ζευγάρια που θέλησαν να ξαναειδωθούν ήταν εκείνα που το λεξιλόγιό τους ταίριαξε περισσότερο. Ενώ η κουβέντα είναι θετικός παράγοντας για ένα καλό ραντεβού, δεν είναι και ο πιο σημαντικός.

Αν το ραντεβού πάει καλά, τότε ακολουθεί το φιλί. Εκείνη η στιγμή, που καταλήγεις στο αν ο άνθρωπος που έχεις απέναντι σου μπορεί να είναι και δίπλα σου. Πως όμως τα καταλαβαίνεις όλα αυτά με ένα φιλί; Η χημεία παίρνει τη σειρά της και οι επιστήμονες μας εξηγούν πως σε αυτό το στάδιο έρχεσαι αρκετά κοντά με τον άλλον, τόσο ώστε να τον μυρίζεις. Τότε τα πράγματα παίρνουν το δρόμο τους, αρκεί να ταιριάζουν τα γονίδια σας και συγκεκριμένα τα MHC γονίδια.

Όσο περίπλοκο και αν ακούγεται, εσάς δε σας αφορά, αφού αυτό που νιώθετε είναι απλά το αν σας άρεσε ή όχι...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook