Στη χρυσή παρακμή του Γουόρχολ και του Studio 54

Ο έμπιστος συνεργάτης του Πάπα της ποπ αρτ, Αντι Γουόρχολ, παρουσιάζει σπάνιες φωτογραφίες που ξεναγούν νοσταλγικά το κοινό στο μοναδικό κόσμο του

|
SHARE THIS
0
SHARES

«Ο Αντι Γουόρχολ έλεγε ότι αυτό που κάνει μια φωτογραφία διάσημη είναι το να απεικονίζει διάσημους ανθρώπους σε στιγμές που κάνουν... άσημα πράγματα». Αυτή ακριβώς είναι η λογική που διέπει τις νοσταλγικές, ασπρόμαυρες φωτογραφίες του Μπομπ Κολάσελο, ο οποίος ήταν ίσως ο πιο έμπιστος συνεργάτης του μοναδικού καλλιτέχνη τις δεκαετίες του '70 και του '80.

«Αν συνδεθείς μια φορά με τον Αντι Γουόρχολ, θα είσαι για πάντα συνδεδεμένος μαζί του...»

Ο Κολάσελο είναι γνωστός για τη δουλειά του στο Vanity Fair, αλλά και για τη βιογραφία των Ρόναλντ και Νάνσι Ρίγκαν («Ο δρόμος προς το Λευκό Οίκο, 1911-1980»).

Στα '70s, όμως, την εποχή της αθωότητας και της παρακμής, την περίοδο που το διάσημο Studio 54 (θρυλικό κλαμπ όπου συγκεντρώνονταν οι πάντες!) μεσουρανούσε, ήταν το δεξί χέρι του Γουόρχολ, ο άνθρωπος που στεκόταν δίπλα σε κάθε βήμα του, συνήθως με τη φωτογραφική μηχανή του μαζί, με την οποία κατέγραφε μοναδικά στιγμιότυπα.

«Επειδή δεν ήμουν φωτογράφος, κανείς δεν ασχολιόταν με τη μηχανή μου, ούτε έπαιρναν πόζες μπροστά στο φακό μου. Αν οι φωτογραφίες μου έχουν κάποια αξία, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι απεικονίζουν ένα συγκεκριμένο κύκλο διάσημων ανθρώπων, οι οποίοι όμως δεν ποζάρουν, απλώς είναι ο εαυτός τους. Γι' αυτό νομίζω ότι οι συγκεκριμένες φωτογραφίες δεν είναι τόσο καλλιτεχνικές όσο ιστορικές. Παρουσιάζουν την ιστορία μιας ολόκληρης εποχής, του αθώου αιώνα μιας ρομαντικής, λαμπρής παρακμής, όχι μόνο στη Νέα Υόρκη, αλλά σε ολόκληρο το δυτικό πολιτισμό...».

Αυτές τις εικόνες, που προσφέρουν ένα μοναδικό ταξίδι στον κόσμο του Αντι Γουόρχολ εκθέτει από τις 24 Μαΐου στην γκαλερί Στίβεν Κάσερ στη Νέα Υόρκη, με αφορμή την επανέκδοση του βιβλίου του, «Holy Terror», στο οποίο καταγράφει σε πρώτο πρόσωπο τις εμπειρίες του από εκείνη την περίοδο. Κι όπως ο ίδιος έχει πει «...από τη στιγμή που συνδέεσαι με τον Αντι Γουόρχολ, θα είσαι για πάντα συνδεδεμένος μαζί του...».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook