Follow us

Στην άκρη ο πρίγκιπας Τζορτζ: Δεύτερος στη σειρά διαδοχής μόνο στα χαρτιά - Γιατί ο πρίγκιπας Χάρι "περνά" στη δεύτερη θέση

Η δήλωση ανικανότητας του Καρόλου, οι ανήλικοι στη σειρά διαδοχής και ο Γουίλιαμ που μπορεί ξαφνικά να δει τον Χάρι να περπατά δίπλα του ως Αντιβασιλέας.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Όταν ο βασιλιάς Κάρολος στέφθηκε βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου κανείς δεν περίμενε ότι θα συζητούσαμε τη διαδοχή του σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, το σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει, φέρνει στο τραπέζι όλα τα ενδεχόμενα.

Στην άκρη ο πρίγκιπας Τζορτζ: Δεύτερος στη σειρά διαδοχής μόνο στα χαρτιά - Γιατί ο πρίγκιπας Χάρι "περνά" στη δεύτερη θέση

Τι θα συμβεί, λοιπόν, αν ο βασιλιάς αρρωστήσει τόσο βαριά που δεν μπορεί να εργαστεί; Ο νόμος περί Αντιβασιλείας του 1937 προβλέπει τη διαδικασία για τον προσδιορισμό της ανικανότητας του μονάρχη λόγω αναπηρίας του νου ή του σώματος.

Μετά τη δήλωση ανικανότητας, ιδρύεται αντιβασιλεία και οι βασιλικές αρμοδιότητες μεταφέρονται από τον βασιλιά στον επόμενο στη σειρά διαδοχής, δηλαδή στον πρίγκιπα Γουίλιαμ.

Ποιος αποφασίζει ότι ο Βασιλιάς είναι ανίκανος να συνεχίσει τον ρόλο του;

Τα άτομα που μπορούν να κάνουν δήλωση ανικανότητας είναι η σύζυγός του, ο Λόρδος Καγκελάριος, ο Λόρδος Αρχιδικαστής, ο Δάσκαλος των Ρολών και ο Πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων (από τον Φεβρουάριο του 2024, αυτοί είναι η Βασίλισσα Καμίλα, ο βουλευτής Alex Chalk, η βαρόνη (Sue) Carr, Sir Geoffrey Vos και Sir Lindsay Hoyle MP).

Οποιαδήποτε δήλωση ανικανότητας πρέπει να υπογράφεται από τρεις ή περισσότερους από αυτούς. Οι δηλώσεις πρέπει να υποστηρίζονται από αποδεικτικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων ιατρικών αποδεικτικών στοιχείων.

Η δήλωση ανικανότητας πρέπει να κατατεθεί στο Privy Council (το Μυστικό Συμβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου) και να κοινοποιηθεί στις κυβερνήσεις των βασιλείων, των 14 άλλων χωρών όπου ο Βρετανός μονάρχης είναι επίσης αρχηγός κράτους.

Θα γίνει αυτόματα Αντιβασιλέας ο Γουίλιαμ;

Ο νέος Αντιβασιλέας πρέπει να δώσει τους όρκους που απαιτούνται από τον Νόμο της Αντιβασιλείας και δεν μπορεί να ασκήσει καμία από τις βασιλικές λειτουργίες μέχρι να δοθούν οι όρκοι ενώπιον του Ιδιωτικού Συμβουλίου.

Σε περίπτωση που ο μονάρχης ανακτήσει την ικανότητά του, η αντιβασιλεία μπορεί να τερματιστεί με δήλωση παύσης ανικανότητας. Η διαδικασία είναι η ίδια όπως και για τη δήλωση ανικανότητας, με τους ίδιους υπογράφοντες, την ίδια απαίτηση ιατρικών αποδεικτικών στοιχείων και τη δήλωση στο Privy Council.

prince william king charles

Τι κι αν ο ίδιος ο Γουίλιαμ χάσει την ικανότητα ως Αντιβασιλέας;

Δήλωση ανικανότητας μπορεί επίσης να γίνει σε σχέση με τον Αντιβασιλέα. Εάν ο Αντιβασιλέας καταστεί ανίκανος να ασκήσει τα βασιλικά καθήκοντα, η ίδια ομάδα υπογραφόντων εξουσιοδοτείται να κάνει δήλωση ανικανότητας.

Οι απαιτήσεις είναι επίσης οι ίδιες: η ανικανότητα του αντιβασιλέα πρέπει να βεβαιώνεται με αποδεικτικά στοιχεία. H δήλωση πρέπει να υπογραφεί από τουλάχιστον τρεις από τους υπογράφοντες, και πρέπει να κατατεθεί στο Privy Council.

Το ενδιαφέρον είναι ότι εφόσον ο πρίγκιπας Τζορτζ, ο επόμενος στη σειρά διαδοχής, παραμένει κάτω των 18 ετών, ο πρίγκιπας Χάρι (ως ο επόμενος ενήλικας στη σειρά διαδοχής) θα γίνει Αντιβασιλέας μέχρι ο Πρίγκιπας Τζορτζ να φτάσει στην ηλικία της ενηλικίωσης.

CORONATION

Το πρόβλημα εδώ είναι το γεγονός ότι ο πρίγκιπας Χάρι δεν ζει στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το καταστατικό ορίζει ότι ο Αντιβασιλέας πρέπει να έχει την κατοικία του στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, η κατοικία είναι νομική έννοια και διαφέρει από το να είσαι κάτοικος. Ο πρίγκιπας Χάρι κατοικεί επί του παρόντος στις ΗΠΑ, αλλά μέχρι να σχηματίσει πρόθεση να διαμένει μόνιμα εκεί, η κατοικία του είναι στον τόπο καταγωγής του, που είναι το Ηνωμένο Βασίλειο. Εφόσον ο πρίγκιπας Χάρι παραμένει εγκατεστημένος στο Ηνωμένο Βασίλειο, εξακολουθεί να δικαιούται να υπηρετήσει ως Σύμβουλος Πολιτείας και Αντιβασιλέας, αλλά θα πρέπει να επιστρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο για να το κάνει.

prince harry king charles

Διαβάστε Επίσης

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

20 Απρ 2024 | 20:20

Σε καλό δρόμο η ανάρρωση της Κέιτ Μίντλετον - Τι σηματοδοτούν οι όλο και πιο συχνές εμφανίσεις του πρίγκιπα Γουίλιαμ

Ο βασιλικός εμπειρογνώμονας Richard Fitzwilliams αναλύει τις τελευταίες δημόσιες εμφανίσεις του πρίγκιπα Γουίλιαμ.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΙΣ ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΟΥ 18 Απρ 2024 | 17:21

Καταβεβλημένος και χωρίς χαμόγελα ο πρίγκιπας Γουίλιαμ: Επέστρεψε στη δουλειά μετά τη διάγνωση της Κέιτ με καρκίνο

Αυτή τη φορά ο Γουίλιαμ δεν χρειάστηκε να προσποιηθεί ότι όλα πάνε καλά στην οικογένειά του, ενώ φάνηκε αρκετά καταβεβλημένος.

ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ VIRAL 17 Απρ 2024 | 06:10

Η απαράδεκτη χειρονομία του πρίγκιπα Χάρι: Ξέχασε τους καλούς τρόπους που έμαθε στο παλάτι

Η στιγμή που ο πρίγκιπας Χάρι "συνελήφθη" σε "απαράδεκτη" συμπεριφορά: Ξέχασε όχι μόνο το royal etiquette αλλά και τους απλούς κανόνες καλών τρόπων.

ΤΟ ΣΤΙΛ ΘΕΛΕΙ ΘΥΣΙΕΣ 16 Απρ 2024 | 04:10

Η Μέγκαν έμεινε ξυπόλητη: Η εμφάνιση στον αγώνα πόλο και τα ακατάλληλα παπούτσια που δεν άντεξε να φοράει

Το στιλ θέλει θυσίες και η Μέγκαν Μαρκλ το γνωρίζει καλά - Η στιγμή που "χάλασε" την άψογη εμφάνιση και έμεινε ξυπόλητη.

"Η ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ Η ΑΓΕΝΕΙΑ ΤΗΣ ΜΕΓΚΑΝ" 15 Απρ 2024 | 06:47

Η μεγάλη αμηχανία: Η στιγμή που η Μέγκαν Μαρκλ διώχνει μια μαύρη γυναίκα από το πλευρό του Χάρι στην απονομή

Το παρόμοιο λευκό φόρεμα και η κίνηση της Μέγκαν που σχολιάστηκε αρνητικά: "Η ανασφάλεια και η αγένειά της σε πρώτο πλάνο".

«ΦΡΙΚΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ» 13 Απρ 2024 | 17:02

Το συγκλονιστικό μήνυμα Κέιτ Μίντλετον και πρίγκιπα Ουίλιαμ για το μακελειό στο Σίδνεϊ: "Είμαστε σοκαρισμένοι..."

Σε μία από τις σπάνιες τοποθετήσεις του, το πριγκιπικό ζεύγος της Ουαλίας επέλεξε μία κοινή ανάρτηση για την επίθεση στο Σίδνεϊ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΓΑΠΗΣ 13 Απρ 2024 | 14:02

Το τρυφερό φιλί του Χάρι και της Μέγκαν σε αγώνα πόλο - Η δούκισσα του Σάσσεξ σε μία από τις πιο σικ στιγμές της [εικόνες]

Λαμπεροί και ερωτευμένοι εμφανίστηκαν σε φιλανθρωπικό τουρνουά ο δούκας και η δούκισσα του Σάσσεξ.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΜΦΑΝΙΣΗ 12 Απρ 2024 | 15:29

Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ με τον γιο του Τζορτζ στο γήπεδο - Όρθιοι χειροκροτούν την αγαπημένη τους ομάδα [βίντεο]

Η οικογένεια παραμένει στο εξοχικό της στο 'Ανμερ Χολ του Νόρφολκ μαζί με τους γονείς της Κέιτ μέχρι τις 17 Απριλίου που τα παιδιά θα επιστρέψουν στο σχολείο.

ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΑΠΑΡΑΤΗΡΗΤΟΣ 12 Απρ 2024 | 06:24

Σε παμπ με την πεθερά του ο πρίγκιπας Γουίλιαμ: Η έξοδος με την Κάρολ Μίντλετον ενώ η Κέιτ συνεχίζει τις χημειοθεραπείες

Ενώ η Κέιτ Μίντλετον υποβάλλεται σε χημειοθεραπείες, ο Γουίλιαμ πήγε σε παμπ με την πεθερά του - Οι έκπληκτοι θαμώνες και η προσπάθεια να περάσει απαρατήρητος.

Η ΥΠΟΥΛΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΟΥΣ 10 Απρ 2024 | 15:33

Οι αδίστακτοι Χάρι και Μέγκαν εκμεταλλεύονται την ασθένεια της Κέιτ: Ο εκβιασμός που έκαναν την πιο δύσκολη στιγμή της

Η ύπουλη τακτική του Χάρι και της Μέγκαν που δεν σέβονται την μάχη της Κέιτ με τον καρκίνο και εκβιάζουν για να πετύχουν τον σκοπό τους.

Η ΑΠΛΟΤΗΤΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΓΝΗΤΙΣΕΙ ΤΑ ΒΛΕΜΜΑΤΑ 10 Απρ 2024 | 06:18

H γοητεία της απλότητας: Η Δούκισσα Σόφι μαγνήτισε τα βλέμματα με μια κομψή και αέρινη εμφάνιση

Η Δούκισσα Σόφι σε μια υπέροχη, κομψή και αέρινη εμφάνιση που απέδειξε ότι η απλότητα μπορεί να μαγνητίσει τα βλέμματα.

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ 09 Απρ 2024 | 13:57

Κάρολος και Καμίλα: Η διαφορετική επέτειος γάμου λόγω καρκίνου - Πέντε δεκαετίες φλογερού έρωτα με μια "κακιά γυναίκα"

Στη 19η επέτειο του γάμου της με τον Κάρολο, η Καμίλα από το τρίτο πρόσωπο στον γάμο με την Νταϊάνα, σηκώνει σήμερα τη μοναρχία στους ώμους της

ΟΙ ΛΟΓΟΙ 08 Απρ 2024 | 22:47

"Η Μέγκαν δεν θέλει να ξαναπατήσει το πόδι της στη Βρετανία": Γιατί η Μαρκλ δεν έχει σκοπό να επιστρέψει στην πατρίδα του Χάρι

Η τελευταία φορά που η Μέγκαν Μαρκλ βρέθηκε στη Βρετανία ήταν για την κηδεία της Ελισάβετ - Πλέον δεν βρίσκει λόγους να το ξανακάνει, έτσι ο πρίγκιπας Χάρι θα ταξιδέψει μόνος του τον Μάιο