Συνταγές για τα πιο γευστικά, αφράτα πασχαλινά κουλουράκια από δύο πασίγνωστους σεφ

Το Πάσχα πλησιάζει και πολλοί έχουν ξεκινήσει να φτιάχνουν τις παραδοσιακές λιχουδιές, όπως είναι το τσουρέκι και τα παραδοσιακά πασχαλινά κουλουράκια.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
πασχαλινα κουλουρακια

Το Πάσχα πλησιάζει και πολλοί έχουν ξεκινήσει να φτιάχνουν τις παραδοσιακές λιχουδιές, όπως είναι το αγαπημένο τσουρέκι και τα παραδοσιακά πασχαλινά κουλουράκια, αφού αρκετοί δεν θέλουν να τα προμηθευτούν από φούρνους και ζαχαροπλαστεία.

Ο Ακης Πετρετζίκης και ο Πέτρος Συρίγος μάς δίνουν δύο υπερ-τέλειες συνταγές για τα πιο νόστιμα και αφράτα πασχαλινά κουλουράκια!

Ακης Πετρετζίκης: Πασχαλινά κουλουράκια

Συστατικά

-300 γρ. βούτυρο
-300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
-1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
-2 αβγά, μεσαία
-120 γρ. χυμό πορτοκαλιού
-ξύσμα πορτοκαλιού, από 2 πορτοκάλια
-50 γρ. κονιάκ
-1 κιλό αλεύρι γ.ο.χ.
-1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
-1/2 κ.γ. σόδα μαγειρική
-50 γρ. γάλα
-1 πρέζα αλάτι
-γαρίφαλα, για τα μάτια
-1 κρόκο, αραιωμένο σε 2 κ.σ. νερό

Εκτέλεση

-Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190ο C στον αέρα.
-Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη, τη βανίλια και χτυπάμε με το φτερό σε μέτρια ταχύτητα για 5 λεπτά μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.
-Στη συνέχεια, βάζουμε ένα ένα τα αυγά, τον χυμό και το ξύσμα από το πορτοκάλι, το κονιάκ και συνεχίζουμε να χτυπάμε.
-Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το μπέικιν, τη σόδα και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
-Βάζουμε το μισά στερεά υλικά στο μίξερ, το γάλα, το αλάτι και συνεχίζουμε να χτυπάμε για 1-2 λεπτά.
-Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ, βάζουμε τα υπόλοιπα στερεά υλικά και ανακατεύουμε με μία κουτάλα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Στη συνέχεια πλάθουμε με τα χέρια μέχρι να γίνει μια ζύμη.
-Τα κουλουράκια που θα φτιάξουμε θα έχουν το σχήμα από λαγουδάκια.
-Κόβουμε ένα κομμάτι 30 γρ. πλάθουμε σε λωρίδα και τυλίγουμε σαν σαλιγκάρι. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούμε το σώμα από τα λαγουδάκια.
-Κόβουμε ένα κομμάτι 15 γρ. το πλάθουμε σε μικρή λωρίδα και τυλίγουμε σε σχήμα ψαριού. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούμε το κεφάλι από τα λαγουδάκια. Βάζουμε ένα γαρίφαλο για να φτιάξουμε το μάτι.
-Κόβουμε ένα κομμάτι 3 γρ. και το πλάθουμε σε μπαλάκι. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούμε την ουρά από τα λαγουδάκια.
-Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για όλη τη ζύμη.
-Μεταφέρουμε τα κουλουράκια σε ταψιά με λαδόκολλα, αλείφουμε με το αυγό αραιωμένο με το νερό και ψήνουμε για 15-20 λεπτά.
-Αφήνουμε να κρυώσουν και σερβίρουμε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πέτρος Συρίγος: Πασχαλινά κουλουράκια

Συστατικά

-500γρ. βούτυρο τύπου Κερκύρας
-550γρ. ζάχαρη
-6 αυγά
-1 κ.γλ σόδα
-250ml γάλα εβαπορέ
-125ml χυμό πορτοκάλι
-3 πορτοκάλια (ξύσμα)
-1 λεμόνι (ξύσμα)
-3 βανίλιες
-1 κ.γλ. αμμωνία
-2 κ.γλ. μαχλέπι
-½ κ. γλ μαστίχα
-1800-1900γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-1 κρόκο και 2 κτσ. νερό για το άλειμμα

Εκτέλεση

-Βάζουμε το βούτυρο Ήπειρος στο μίξερ, ρίχνουμε τη ζάχαρη και τα χτυπάμε να αφρατέψουν. -Παράλληλα, σπάμε σε ένα μπολ τα αυγά.
-Σταματάμε το χτύπημα και με μια σπάτουλα καθαρίζουμε τα τοιχώματα του μίξερ ώστε να χτυπηθεί καλά όλη η ποσότητα.
-Χτυπάμε ξανά και προσθέτουμε σταδιακά ένα ένα τα αυγά μας.
-Όσο δουλεύει το μίξερ, βάζουμε το χυμό πορτοκάλι σε ένα ποτήρι ή βαθύ μπολάκι και διαλύουμε μέσα τη σόδα.
-Ανακατεύουμε καλά και το αφήνουμε στην άκρη.
-Ανακατεύουμε σε ένα μπολ την αμμωνία με το γάλα (εβαπορέ).
-Καθώς συνεχίζουμε το χτύπημα σε χαμηλή ταχύτητα, προσθέτουμε ένα ένα τα υλικά μας στο μίξερ εκτός από το αλεύρι.
-Ανακατεύουμε καλά και σιγά σιγά ξεκινάμε με ένα κουτάλι να προσθέτουμε το αλεύρι.
-Αλευρώνουμε τον πάγκο μας και αδειάζουμε πάνω το μείγμα για τα κουλουράκια μας.
-Δουλεύουμε με τα χέρια μας το ζυμάρι μας. Χωρίζουμε το μείγμα μας σε μπαλάκια στο μέγεθος της παλάμης μας.
-Ανοίγουμε τη ζύμη σε μπαστουνάκια και κατόπιν φτιάχνουμε πλεξούδες ή πλάθουμε στο σχήμα που θέλουμε.
-Βάζουμε στο ταψάκι μας λαδόκολλα και τοποθετούμε πάνω τα κουλουράκια.
- Ανακατεύουμε τον κρόκο με το νερό και αλείφουμε τα κουλουράκια.
-Ψήνουμε στους 175 βαθμούς για 20-25 λεπτά και απολαμβάνουμε!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΠΟΤΟΜΗ ΕΞΑΡΣΗ 09 Μαϊ 2021 | 15:55

Συναγερμός στο Μεσολόγγι: Εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού - Δεν ανοίγουν τα σχολεία

Ο Δήμος Μεσολογγίου αποφάσισε όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να παραμείνουν κλειστά έως την Τετάρτη 12 Μαΐου.

ΕΜΕΙΝΕ Ο ΜΙΣΟΣ! 09 Μαϊ 2021 | 15:13

Αγνώριστος ο Άκης Πετρετζίκης: Αδυνατισμένος, με μακρύ μαλλί, λίγο πριν γίνει μπαμπάς

Ντυμένος casual, με βερμούδα, T-shirt και αθλητικά παπούτσια, ο Άκης Πετρετζίκης μοιάζει πιο ανανεωνόμενος από ποτέ.

ΗΡΘΕ Η «ΛΥΠΗΤΕΡΗ» ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 07 Μαϊ 2021 | 18:22

Αυξανόμενα τα κρούσματα στην Κέρκυρα μετά τους μπότηδες: Πώς από το ένα κρούσμα την 1η Μαΐου φτάσαμε στα 43

Η Κέρκυρα από το ένα κρούσμα την 1η Μαΐου, χθες έφτασε τα 43 νέα κρούσματα κορονοϊού.

ΣΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΦΤΑΝΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΟ 70% 07 Μαϊ 2021 | 10:54

Ανοικτά τα καταστήματα την Κυριακή: Ξεκινούν οι ενδιάμεσες εκπτώσεις

Ο εμπορικός κόσμος έχει μεγάλες προσδοκίες από αυτή την εκπτωτική περίοδο και τα καταστήματα διαφημίζουν μεγάλες εκπτώσεις που σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν μέχρι και το 70%.

ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ 05 Μαϊ 2021 | 15:39

Επικοινωνία Μητσοτάκη - Μισούστιν: Στην ελληνορωσική ατζέντα ο κορονοϊός και το άνοιγμα του τουρισμού

Στην επικοινωνία του κ. Μητσοτάκη με τον Μιχαήλ Μισούστιν συζητήθηκαν επίκαιρα ζητήματα διμερών σχέσεων.

ΡΑΓΙΖΕΙ ΚΑΡΔΙΕΣ 03 Μαϊ 2021 | 21:23

Το συγκλονιστικό μήνυμα της μητέρας της Ελένης Τοπαλούδη: "Σε ψάχνω ψυχή μου και εσύ δεν είσαι εδώ"

"Να ζείτε την κάθε στιγμή.Μην αφήνετε τίποτε για το αύριο" γράφει η μητέρα της Ελένης Τοπαλούδη

ΑΝΑΛΥΕΙ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ 03 Μαϊ 2021 | 21:00

Λαζάρου: Γιατί δεν άνοιξε το εστιατόριο του - "Τσουβαλιάζονται τα εστιατόρια, τα καφέ και τα καφέ μπαρ" [βίντεο]

Ο γνωστός σεφ Λευτέρης Λαζάρου αναλύει τους λόγους για του οποίους δεν θα άνοιξε την Δευτέρα του Πάσχα το κατάστημά του. Ποια είναι τα προβλήματα.

Η ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΤΩΝ ΕΠΟΜΕΝΩΝ ΗΜΕΡΩΝ 03 Μαϊ 2021 | 19:42

Δευτέρα του Πάσχα με καύσωνα: Πού η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 39 βαθμούς – Πότε υποχωρεί η ζέστη

Πολύ υψηλές οι θερμοκρασίες και σήμερα Δευτέρα του Πάσχα - Υποχώρηση της θερμοκρασίας την Τρίτη

ΣΤΟ FACEBOOK 03 Μαϊ 2021 | 18:04

Το επικό βίντεο της Φίνος Φιλμς για την εστίαση που άνοιξε ξανά

Για το άνοιγμα της εστίασης έκανε ξεχωριστή αναφορά η "Φίνος Φιλμ" με ένα βίντεο με πολλούς παλιούς αγαπημένους πρωταγωνιστές.

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ 03 Μαϊ 2021 | 15:28

Ποιες καφετέριες και ποια εστιατόρια: Γέμισαν κόσμο οι παραλίες στην Κρήτη [εικόνες]

Στην Κρήτη και δη στο Ηράκλειο, ο κόσμος έσπευσε στις κοντινές παραλίες για μία ανάσα δροσιάς.

ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙΣ 03 Μαϊ 2021 | 14:43

Συναγερμός από εξαφάνιση 14χρονης - Χάθηκαν τα ίχνη της στα Πατήσια

Η 14χρονη Μαριάμ εξαφανίστηκε τη Δευτέρα του Πάσχα από τα Πατήσια.

ΠΑΝΤΑ ΚΕΦΑΤΗ 03 Μαϊ 2021 | 13:12

Αγέραστη η Ζωζώ Σαπουντζάκη: "Τα έσπασε" χορεύοντας και τραγουδώντας με φίλους και συνεργάτες [Βίντεο]

Η Ζωζώ Σαπουντζάκη φόρεσε για την ημέρα του Πάσχα ένα γαλάζιο κοστούμι και το διασκέδασε με την ψυχή της χορεύοντας και τραγουδώντας.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 03 Μαϊ 2021 | 11:24

Κορονοϊός: Κρας τεστ οι ημέρες του Πάσχα για τη διασπορά - Τι περιμένουν οι λοιμωξιολόγοι

Οριακά κάτω από τη μονάδα παραμένει ο δείκτης μετάδοσης του κορονοϊού στη χώρα μας, που με βάση τις τελευταίες εκτιμήσεις των λοιμωξιολόγων υπολογίζεται στο 0,96.