Τα θρυλικά φορέματα των Πρώτων Κυριών της Αμερικής από το 1909 μέχρι σήμερα

Τι φόρεσαν οι Πρώτες Κυρίες της Αμερικής, από το 1909 μέχρι σήμερα, ποιος πρόεδρος έκανε το πιο χλιδάτο γκαλά, και ποιος έκανε 11 διαφορετικά γκαλά;

Ελίνα Μαμμή
ΓΡΑΦΕΙ: ΕΛΙΝΑ ΜΑΜΜΗ
Τα θρυλικά φορέματα των Πρώτων Κυριών της Αμερικής από το 1909 μέχρι σήμερα

Είναι ίσως το πιο σημαντικό φόρεμα που θα φορέσει ποτέ η νεοεισερχόμενη Πρώτη Κυρία. Και κατά τη διάρκεια των ετών, τα φορέματα των Πρώτων Κυριών στις ορκωμοσίες των συζύγων τους έκαναν πρωτοσέλιδα και έμειναν στην ιστορία ως πρότυπα του στιλ, ενώ η ιστορία της μόδας τα κρατά φυλαγμένα ως «θησαυρούς».

Εν αναμονή της ορκωμοσίας του νέου αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, αν και λίγα έχουν γίνει γνωστά για την τελετή, το σίγουρο είναι ότι θα πραγματοποιηθούν τρία γκαλά.

Τα επίσημα γκαλά είναι μια γιορτή για την νέα Πρώτη Οικογένεια, και διεξάγονται από την εποχή του Τζορτζ Ουάσιγκτον, ενώ σταμάτησαν να πραγματοποιούνται μόνο κατά τη διάρκεια των Παγκοσμίων Πολέμων και της Μεγάλης Υφεσης.

Παράλληλα, τα γκαλά αυτά είναι η στιγμή της Πρώτης Κυρίας για να βγει, να αποδείξει το στιλ της και να δώσει τον τόνο που θα έχει η παρουσία της στον Λευκό Οίκο.

Τα πάντα γύρω από αυτή την εμφάνιση, από το χρώμα μέχρι την επιλογή του σχεδιαστή θα σχολιαστούν και θα μπουν στο αρχείο της συλλογής με τα φορέματα της Πρώτης Κυρίας, τα οποία φυλάσσονται στο Smithsonian's National Museum of American History.

Και ενώ η Μελάνια Τραμπ ετοιμάζεται για το γκαλά της Παρασκευής, όλοι αναρωτιούνται ποιο στιλ θα επιλέξει: Θα κάνει μια εμφάνιση αλά Τζάκι Κένεντι προσαρμόζοντάς την στο δικό της look; Ή θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Μισέλ Ομπάμα, επιλέγοντας κάποιον νέο νεοϋορκέζο σχεδιαστή. Μάλλον όχι αφού διαρροές στα ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο Ραλφ Λόρεν θα ντύσει την νέα Πρώτη Κυρία.

Δείτε παρακάτω τα πιο σημαντικά φορέματα Πρώτων Κυριών που έγραψαν ιστορία, με πρώτη την Helen Taft, την πρώτη Πρώτη Κυρία που δώρησε το φόρεμά της στο Smithsonian's.

1. Η Helen Louise Herron «Nellie» Taft (2 Ιουνίου του 1861 - 22, Μαΐου, 1943) ήταν η σύζυγος του William Howard Taft και η Πρώτη Κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών το διάστημα 1909-1913.

Τα θρυλικά φορέματα των Πρώτων Κυριών της Αμερικής από το 1909 μέχρι σήμερα

2. Η Elizabeth Virginia "Bess" Truman ήταν η σύζυγος του Προέδρου των ΗΠΑ Harry S. Truman και η Πρώτη Κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών το διάστημα 1945-1953.

Λόγω της Μεγάλης Ύφεσης και Παγκοσμίων Πολέμων Ι και ΙΙ, δεν έγινε άλλο γκαλά ορκωμοσίας από το 1909 μέχρι το 1949, όπου η Μπες Τρούμαν εμφανίστηκε ένα μαύρο βελούδινο φόρεμα, και λέγεται ότι σε αυτό το γκαλά η μουσική έπαιζε μέχρι τις 2 τα ξημερώματα.

Τα θρυλικά φορέματα των Πρώτων Κυριών της Αμερικής από το 1909 μέχρι σήμερα - εικόνα 2

3. Η Μάμι Αϊζενχάουερ ήταν σύζυγος του 34ου προέδρου της Αμερικής Ντουάιτ Αϊζενχάουερ και πρώτη κυρία της Αμερικής το διάστημα 1953 - 1961.

Ο Ντουάιτ Αϊζενχάουερ ( ήταν ο πρώτος πρόεδρος της Αμερικής που γιόρτασε την εκλογή του με όχι ένα, αλλά δύο γκαλά.

Τα θρυλικά φορέματα των Πρώτων Κυριών της Αμερικής από το 1909 μέχρι σήμερα - εικόνα 3

Και το 1953 η Πρώτη Κυρία Μάμι Αϊζενχάουερ εμφανίστηκε με μια ροζ τουαλέτα με περισσότερα από 2.000 στρας ραμμένα πάνω του. Μια εβδομάδα πριν την εκδήλωση, η μέλλουσα Πρώτη Κυρία είχε κυκλοφορήσει φωτογραφίες και περιγραφές του φορέματος στον Τύπο.

Τα θρυλικά φορέματα των Πρώτων Κυριών της Αμερικής από το 1909 μέχρι σήμερα - εικόνα 4

4. Η Jacqueline Lee "Jackie" Kennedy Onassis, ήταν η σύζυγος του 35ου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, John F. Kennedy, και η Πρώτη Κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών από το 1961 μέχρι τη δολοφονία του το 1963.

Ως Πρώτη Κυρία η Τζάκι Κένεντι είχε ιδιαίτερη επίγνωση του πώς η επιρροή και το status συνδέονται με τη μόδα.

Το υπέροχο λευκό φόρεμα με το οποίο εμφανίστηκε στην ορκωμοσία του 1961, ήταν δική της έμπνευση σε συνεργασία με τον σχεδιαστή Ethel Frankau των Bergdorf Custom Salon. Η εμφάνιση περιλάμβανε μια εξωτερική κάπα.

Το εσωτερικό του ντυσίματος περιλάμβανε ένα μεταξωτό σιφόν αμάνικο τοπ, πάνω από ένα off-white στράπλες φόρεμα, το οποίο ήταν κεντημένο με ασημί κλωστή.

Τα θρυλικά φορέματα των Πρώτων Κυριών της Αμερικής από το 1909 μέχρι σήμερα - εικόνα 5

5. Η Θέλμα Κάθριν "Πατ" Ράιαν Νίξον σύζυγος του Ρίτσαρντ Νίξον, 37ου Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, ήταν η Πρώτη Κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών από το 1969 μέχρι το 1974.

Η Πατ Νίξον επέλεξε το κίτρινο χρώμα στο γκαλά του 1969 που έγινε στο Smithsonian Institution. Το φόρεμα ήταν σχεδιασμένο από την Karen Stark, και όπως οι περισσότερες Πρώτες Κυρίες, το δώρισε αργότερα στη συλλογή τους.

Τα θρυλικά φορέματα των Πρώτων Κυριών της Αμερικής από το 1909 μέχρι σήμερα - εικόνα 6

6. Η Ροζαλίν Κάρτερ, σύζυγος του 39ου Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζίμι Κάρτερ, ήταν η Πρώτη Κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής το διάστημα 1977–1981.

Το 1977, αντί για επίσημο γκαλά, ο Πρόεδρος Κάρτερ έκανε ένα πάρτι σε λιγότερο επίσημη ατμόσφαιρα με μια ιδιαίτερα προσιτή τιμή εισιτηρίου, που κόστιζε 25 δολάρια. Υπό αυτές τις συνθήκες, η πρώτη κυρία Ρόζαλιν Κάρτερ φόρεσε μια τουαλέτα που είχε ξαναφορέσει πριν από 6 χρόνια, στην τελετή ανακήρυξης του συζύγου της ως κυβερνήτη της Γεωργίας.

Τα θρυλικά φορέματα των Πρώτων Κυριών της Αμερικής από το 1909 μέχρι σήμερα - εικόνα 7

7. Η Νάνσυ Ντεϊβις Ρίγκαν Αμερικανίδα ηθοποιός και σύζυγος του 40ού προέδρου των Η.Π.Α, Ρόναλντ Ρήγκαν, ήταν η Πρώτη Κυρία των Η.Π.Α από το 1981 έως το 1989.

Το γκαλά του 1981 που έδωσε ο Πρόεδρος Ρόναλντ Ρίγκαν χαρακτηρίστηκε από τους New York Times ως το «πιο χλιδάτο» στην αμερικανική ιστορία.

Τα θρυλικά φορέματα των Πρώτων Κυριών της Αμερικής από το 1909 μέχρι σήμερα - εικόνα 8

Η Νάνσι Ρίγκαν, φόρεσε ένα φόρεμα με έναν ώμο, σχεδιασμένο από τον Ελληνοαμερικανό σχεδιαστή μόδα Τζέιμς Γκαλάνος, του οποίου τα ενδύματα απευθύνονταν σε πελάτες υψηλού προφίλ, και ο οποίος πέθανε πρόσφατα σε ηλικία 92 ετών.

Τα θρυλικά φορέματα των Πρώτων Κυριών της Αμερικής από το 1909 μέχρι σήμερα - εικόνα 9

Για το γκαλά του 1985, η πρώτη κυρία Νάνσι Ρίγκαν φόρεσε και πάλι δημιουργία του Γαλανός.

8. Η Μπάρμπαρα Μπους σύζυγος του Τζορτζ Μπους, του 41ου Προέδρου της Αμερικής, υπήρξε Πρώτη Κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής το διάστημα 1989–1993.

Στο γκαλά του 1989 η Μπάρμπαρα Μπους φόρεσε ένα φόρεμα σχεδιασμένο από τον Arnold Scaasi, ο οποίος είχε αναλάβει ήδη το σχεδιασμό ενδυμάτων για τις πρώτες κυρίες από τη Μάμι Αϊζενχάουερ, και ονόμασε αυτό το φόρεμα «Barbara blue».

Τα θρυλικά φορέματα των Πρώτων Κυριών της Αμερικής από το 1909 μέχρι σήμερα - εικόνα 10

Τα θρυλικά φορέματα των Πρώτων Κυριών της Αμερικής από το 1909 μέχρι σήμερα - εικόνα 11

9. Η Χίλαρι Ρόνταμ Κλίντον, σύζυγος του Μπιλ Κλίντον, του 42ου Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών από το 1993 μέχρι το 2001, υπήρξε πρώτη κυρία των Η.Π.Α. από το 1993 έως και το 2001.

Για το γκαλά του 1993, η πρώτη κυρία Χίλαρι Κλίντον φόρεσε ένα φόρεμα σχεδιασμένο από μια ελάχιστα γνωστή σχεδιάστρια με έδρα το Μανχάταν, την Sarah Phillips. Μάλιστα, λέγεται ότι είχε αρχίσει να συζητά μαζί της για τη δημιουργία του φορέματος, πριν ακόμα ο Κλίντον κερδίσει τις εκλογές.

Το 1997, ο Κλίντον έδωσε τον αριθμό ρεκόρ των 14 γκαλά ορκωμοσίας. Αυτή τη φορά, η Χίλαρι Κλίντον φόρεσε μια τουαλέτα σχεδιασμένη από τον γνωστό σχεδιαστή Oscar de la Renta.

Τα θρυλικά φορέματα των Πρώτων Κυριών της Αμερικής από το 1909 μέχρι σήμερα - εικόνα 12

10. H Λόρα Μπους, σύζυγος του Τζορτζ Μπους, του 43ου Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, ήταν Πρώτη κυρία της χώρας το διάστημα 2001–2009.

Για το γκαλά του 2001, η πρώτη κυρία Λόρα Μπους αντιπροσωπεύοντας την περιοχή καταγωγή της, επέλεξε ένα φόρεμα που δημιούργησε ο σχεδιαστής από το Ντάλας Michael Faircloth.

Τα θρυλικά φορέματα των Πρώτων Κυριών της Αμερικής από το 1909 μέχρι σήμερα - εικόνα 13

Το 2005, η Λόρα Μπους φόρεσε ένα ασημένιο φόρεμα με αυστριακά κρύσταλλα από τον Oscar de la Renta.

Τα θρυλικά φορέματα των Πρώτων Κυριών της Αμερικής από το 1909 μέχρι σήμερα - εικόνα 14

11. Η Μισέλ ΛαΒόν Ρόμπινσον Ομπάμα είναι Αμερικανίδα δικηγόρος και συγγραφέας, σύζυγος του 44ου Προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα και η πρώτη Αφροαμερικανίδα πρώτη κυρία από το 2009 μέχρι σήμερα.

Η Πρώτη κυρία Μισέλ Ομπάμα κράτησε μυστικό το φόρεμα με το οποίο εμφανίστηκε στο γκαλά του 2009, επιλέγοντας τον νέο σχεδιαστή Jason Wu. Ο Wu είχε σχεδιάσει το λευκό μεταξωτό σιφόν φόρεμά της, το οποίο συμβόλιζε την ελπίδα.

Τα θρυλικά φορέματα των Πρώτων Κυριών της Αμερικής από το 1909 μέχρι σήμερα - εικόνα 15

Τα θρυλικά φορέματα των Πρώτων Κυριών της Αμερικής από το 1909 μέχρι σήμερα - εικόνα 16

Το 2013, η Μισέλ Ομπάμα επέλεξε ξανά τον Jason Wu, αλλά αυτή τη φορά σε φλογερό κόκκινο χρώμα.

Τα θρυλικά φορέματα των Πρώτων Κυριών της Αμερικής από το 1909 μέχρι σήμερα - εικόνα 17

Τα θρυλικά φορέματα των Πρώτων Κυριών της Αμερικής από το 1909 μέχρι σήμερα - εικόνα 18

banner
banner

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΙΛΗΣΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΗΝ ΤΟΥ 10 Απρ 2021 | 15:57

Ο Παναγιώτης Βασιλάκος ξεσπά μετά τον χωρισμό του με τη Νικολέτα: "Τώρα σας έπιασε τον ενδιαφέρον"

"Της εύχομαι τα καλύτερα και θα είμαι δίπλα της άμα μου το ζητήσει" τόνισε ο Παναγιώτης Βασιλάκος, αναφερόμενος στον χωρισμό του με τη Νικολέτα.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ 10 Απρ 2021 | 14:27

Ελένη Μενεγάκη: Το κλειστό "μασίφ" συμβόλαιο με το MEGA και το όνομα της νέας εκπομπής

Η επιστροφή της Ελένης Μενεγάλη στην τηλεόραση είναι γεγονός, αφού το MEGA ανακοίνωσε τη συνεργασία του με την παρουσιάστρια.

10 Απρ 2021 | 13:33

Πρίγκιπας Φίλιππος: Συγκλονιστικό - Η βασίλισσα Ελισάβετ βρισκόταν δίπλα του στο κρεβάτι μέχρι την τελευταία του πνοή

Ο πρίγκιπας Φίλιππος, που αποτέλεσε ηγετική προσωπικότητα στη βρετανική βασιλική οικογένεια για σχεδόν επτά δεκαετίες, απεβίωσε το πρωί της 9ης Απριλίου.

ΚΑΤΑΙΓΙΣΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 10 Απρ 2021 | 12:18

Αγριες Μέλισσες spoiler: Ποια ηρωίδα κλείνεται σε μοναστήρι

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στη σειρά του ΑΝΤ1 "Αγριες Μέλισσες".

ΠΩΣ ΚΟΛΛΗΣΕ 10 Απρ 2021 | 10:19

Ελεονώρα Μελέτη: "Έβαλα τα κλάματα μόλις έμαθα ότι έχω κορονοϊό" [βίντεο]

Η Ελεονώρα Μελέτη περιέγραψε τα συναισθήματα που ένιωσε όταν έμαθε ότι είναι θετική στον κορονοϊό.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ 10 Απρ 2021 | 09:48

Survivor: Η μητέρα του Τριαντάφυλλου ξεσπά: Θέλω να φύγει από το παιχνίδι - Στεναχωριέμαι που του φέρονται έτσι

Η μητέρα του Τριαντάφυλλου μίλησε για τη συμμετοχή του γιού της στο Survivor

10 Απρ 2021 | 08:56

Η Μαρί Σαντάλ αποχαιρετά τον πρίγκιπα Φίλιππο: Αντίο πρίγκιπα της Ελλάδας

Το "αντίο" της Μαρί Σαντάλ στον πρίγκιπα Φίλιππο, που πέθανε στα 99 του χρόνια.

ΔΕΝ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΦΑΣΑΡΙΑ 10 Απρ 2021 | 08:24

Operation Forth Bridge: Ο Πρίγκιπας Φίλιππος είχε σχεδιάσει την κηδεία του - Όλο το σχέδιο δράσης

Το προνοητικό σχέδιο δράσης Operation Forth Bridge που είχε οργανώσει ο πρίγκιπας Φίλιππος μαζί με το αρμόδιο γραφείου του παλατιού.

ΡΕΣΙΤΑΛ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ 10 Απρ 2021 | 00:07

House of Fame: "Γιατί Ελένη;" - Το Twitter τρολάρει το μαλλί της Ελένης Φουρέιρα

Η Ελένη Φουρέιρα εμφανίστηκε με σέξι ντύσιμο στο πλατό, όμως το look στα μαλλιά της δεν άρεσε και σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως στο twitter

ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ - ΕΚΠΛΗΞΗ 09 Απρ 2021 | 19:21

ΣΚΑΪ: Αποχώρηση "βόμβα" - Η ανακοίνωση του καναλιού και το παρασκήνιο

Τίτλοι τέλους στη συνεργασία κορυφαίου στελέχους του ΣΚΑΪ με το κανάλι του Φαλήρου.

ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΕΚΠΟΜΠΗΣ ΤΗΣ 09 Απρ 2021 | 18:57

Ηλιάνα Παπαγεωργίου: Τρολάρει τα ρεπορτάζ για τον χωρισμό της με τον Snik - Τι είπε για την Χριστοπούλου [βίντεο]

Διαψεύδει η Ηλιάνα Παπαγεωργίου το "Πρωινό" που μετέδωσε ότι χώρισε με τον σύντροφό της, Snik.

ΠΕΘΑΝΕ ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 99 ΕΤΩΝ 09 Απρ 2021 | 18:41

Πρίγκιπας Φίλιππος: 99 χρόνια μιας γεμάτης ζωής - Ο αρραβώνας, ο γάμος και η αφοσίωση στην Ελισάβετ

Ο πρίγκιπας Φίλιππος, o οποίος πέθανε σήμερα το πρωί στα 99 του χρόνια, αποτέλεσε το μακροβιότερο μέλος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας.

Η ΔΥΣΚΟΛΗ ΣΥΜΒΙΩΣΗ 09 Απρ 2021 | 12:43

Ελίζαμπεθ Ελέτσι: Ο πατέρας μου είχε παντρευτεί με δύο γυναίκες, ήταν σοκαριστικό

"Ο παππούς μου είχε εννέα γυναίκες" εξομολογείται η Ελίζαμπεθ Ελέτσι, ενώ τονίζει ότι ήταν δύσκολο να ζει με δύο μαμάδες στο ίδιο σπίτι.