Απόρρητα έγγραφα - φωτιά "καίνε" τη Βασίλισσα Ελισάβετ: Μπλόκο σε μαύρους και αλλοδαπούς

Ο ρατσισμός ζει και... βασιλεύει στο παλάτι και μάλιστα με τις ευλογίες της βασίλισσας Ελισάβετ - Τα απόρρητα έγγραφα που εκθέτουν το Μπάκιγχαμ .

Ελίνα Μαμμή
ΓΡΑΦΕΙ: ΕΛΙΝΑ ΜΑΜΜΗ
QUEEN ELIZABETH EPA

Ένα καλά κρυμμένο "ρατσιστικό μανιφέστο" του βρετανικού παλατιού από τη δεκαετία του 1960 έρχεται να ρίξει φως σε μια σκοτεινή πλευρά της βασιλικής οικογένειας, εμφανίζοντας τη βασίλισσα Ελισάβετ ως ρατσίστρια, η οποία όχι μόνο δεν θέλει μαύρους και αλλοδαπούς να εργάζονται σε θέσεις γραφείου παρά μόνο ως οικιακοί βοηθοί, ενώ ταυτόχρονα έχει φροντίσει κανένας υπάλληλος να μην μπορεί να της κάνει μήνυση για διακρίσεις.

Απόρρητα έγγραφα - φωτιά "καίνε" τη Βασίλισσα Ελισάβετ: Μπλόκο σε μαύρους και αλλοδαπούς

Μετά τις καταγγελίες της Μέγκαν Μαρκλ για τον ρατσισμό που βίωσε ενώ ζούσε στο παλάτι και ήταν έγκυος στον γιο της, έγγραφα από τα Εθνικά Αρχεία του κράτους εκθέτουν τη βασιλική οικογένεια, αφού αποκαλύπτουν ότι υπήρχε "μπλόκο" σε "έγχρωμους μετανάστες ή αλλοδαπούς" από το να εργαστούν στο παλάτι.

Οι σύμβουλοι της βασίλισσας απαγόρευαν σε "έγχρωμους μετανάστες ή αλλοδαπούς" να εργάζονται σε οποιαδήποτε άλλη θέση, εκτός από υπηρέτες του βασιλικού νοικοκυριού, μόλις τα τέλη της δεκαετίας του 1960, αποκαλύπτουν έγγραφα που εκθέτουν το παλάτι.

QUEEN ELIZABETH

Τα έγγραφα που αποκάλυψε ο Guardian, δείχνουν επίσης πώς το Παλάτι του Μπάκιγχαμ διαπραγματεύτηκε αμφιλεγόμενες ρήτρες εξαιρώντας τη βασίλισσα και το νοικοκυριό της από νόμους που αποτρέπουν τη φυλετική διάκριση και τις διακρίσεις λόγω φύλου.

Αυτές οι εξαιρέσεις τέθηκαν σε ισχύ στα μέσα της δεκαετίας του 1970, όταν το υπουργείο εργασίας της Αγγλίας εφάρμοσε νόμους περί φυλετικής και σεξουαλικής ισότητας για την εξάλειψη των διακρίσεων στη μετα-αυτοκρατορική Βρετανία.

Αυτή η αποκάλυψη, έρχεται να "κουμπώσει" με τις κατηγορίες για συστηματικό ρατσισμό από τον Πρίγκιπα Χάρι και τη Μέγκαν Μάρκλ κατά τη διάρκεια της εκρηκτικής συνέντευξής τους στην Όπρα τον Μάρτιο.

harry meghan

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Συναίνεση της Βασίλισσας

Αυτή η αποκάλυψη είναι επίσης πιθανό να πυροδοτήσει την έρευνα μιας περίεργης κοινοβουλευτικής διαδικασίας την οποία χρησιμοποιεί η βασιλική οικογένεια, γνωστή ως Συναίνεση της Βασίλισσας (Queen's Consent), η οποία επιτρέπει στη μονάρχη να ασκεί κρυφά πιέσεις στους υπουργούς για τροποποίηση νόμων που δεν της αρέσουν.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1960, η κυβέρνηση των Εργατικών προσπάθησε να εξαλείψει τον ρατσισμό επεκτείνοντας τους νόμους περί φυλετικών διακρίσεων, οι οποίοι απαγόρευαν τον ρατσισμό σε δημόσιους χώρους, και απαγόρευαν επίσης τις διακρίσεις στην απασχόληση.

Όμως, η βασίλισσα και το νοικοκυριό της έχουν αποκλειστεί από αυτούς τους νόμους, γεγονός που καθιστά αδύνατο για τις γυναίκες και τις εθνοτικές μειονότητες που εργάζονται στο παλάτι του Μπάκιγχαμ να καταφύγουν στα δικαστήρια σε περίπτωση που πιστεύουν ότι έχουν υποστεί διακρίσεις.

QUEEN ELIZABETH

Οποιαδήποτε παράπονα παραπέμπονται στον Υπουργό Εσωτερικών αντί στα δικαστήρια και όπως αναφέρεται, οι εν λόγω ρήτρες παραμένουν σε ισχύ μέχρι σήμερα.

Το 1968, ο υπουργός Εσωτερικών Τζέιμς Καλάγκαν και αξιωματούχοι του Υπουργείου Εσωτερικών αντιλήφθηκαν ότι δεν μπορούσαν να ζητήσουν τη συναίνεση της Βασίλισσας για να συζητήσουν το νομοσχέδιο για τις φυλετικές διακρίσεις το Κοινοβούλιο, μέχρι να βεβαιωθούν οι σύμβουλοί της ότι δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί εναντίον της στα δικαστήρια.

Τα γραπτά αυτά σημειώματα αποκαλύπτουν πώς τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους, ο Λόρδος Tyron, επικεφαλής οικονομικός διευθυντής της Βασίλισσας, είπε στον δημόσιο υπάλληλο του Υπουργείου Εσωτερικών TG Weiler ότι "δεν ήθελαν τον διορισμό έγχρωμων μεταναστών ή αλλοδαπών σε θέσεις γραφείου του βασιλικού νοικοκυριού, αλλά ότι τους επέτρεπαν να εργάζονται ως οικιακοί βοηθοί".

QUEEN ELIZABETH

Ο Weiler, ο οποίος συντόνιζε τις συζητήσεις, είπε ότι ο Tryon τους είχε ενημερώσει ότι το Παλάτι ήταν διατεθειμένο να συμμορφωθεί με τον προτεινόμενο νόμο, αλλά μόνο εάν απολάμβανε παρόμοιες εξαιρέσεις με εκείνες που παρέχονται στη διπλωματική υπηρεσία, οι οποίες θα μπορούσαν να απορρίψουν τους αιτούντες εργασία που είχαν διαμείνει στο Ηνωμένο Βασίλειο, για λιγότερο από πέντε χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όπως προκύπτει, το παλάτι ανησυχούσε ιδιαίτερα ότι εάν εφάρμοζαν την προτεινόμενη νομοθεσία, μέλη του προσωπικού θα μπορούσαν να καταφύγουν στα δικαστήρια για να βρουν το δίκιο τους, προκαλώντας ζημιά στη φήμη του παλατιού.

QUEEN ELIZABETH

Η Συναίνεση της Βασίλισσας είναι μια κοινοβουλευτική διαδικασία που απαιτεί από την κυβέρνηση να ζητά άδεια από την μονάρχη για νόμους που την επηρεάζουν.

Ο νόμος για τις φυλετικές σχέσεις του 1968 κατέστησε παράνομη την άρνηση εργασίας σε κάποιον λόγω του εθνοτικού του ιστορικού, με τη νομοθεσία να ενισχύεται το 1976. Το 2010, οι νόμοι έγιναν μέρος του νόμου περί ισότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Η ΛΙΛΙΜΠΕΤ ΓΝΩΡΙΣΕ ΤΗΝ... ΛΙΛΙΜΠΕΤ 11 Ιουν 2021 | 07:16

Η Βασίλισσα Ελισάβετ γνώρισε τη δισέγγονή της Λίλιμπετ: Τι έχει συμβεί με το όνομά της

Η μεγάλη Λίλιμπετ γνώρισε την... μικρή Λλιμπετ. Η νεογέννητη κόρη της Μέγκαν και του Χάρι είχε ήδη την πρώτη της συνάντηση με τη βασίλισσα Ελισάβετ.

ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΔΙΑΜΑΧΗ 09 Ιουν 2021 | 18:22

Νέες περιπέτειες για Χάρι και Μέγκαν: "Στα μαχαίρια" με το BBC για το όνομα της κόρης τους

Το BBC μετέδωσε ότι Χάρι και Μέγκαν δεν ζήτησαν τη γνώμη της βασίλισσας Ελισάβετ για να δώσουν στην κόρη τους το όνομά της.

ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΩΝ G7 03 Ιουν 2021 | 18:19

Συνάντηση Ελισάβετ με τον Τζο Μπάιντεν - Θα είναι ο 13ος πρόεδρος των ΗΠΑ που θα συναντήσει η Βασίλισσα

Η βασίλισσα Ελισάβετ θα συναντηθεί με τον Τζο Μπάιντεν και την Πρώτη Κυρία Τζιλ Μπάιντεν στο Κάστρο του Γουίνσδορ την Κυριακή 13 Ιουνίου

ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗΣ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΤΟ 2015 02 Ιουν 2021 | 11:51

Sunninghill Park: Τι απέγινε το παλάτι που έκανε δώρο η Ελισάβετ στον Άντριου για το γάμο του

Το σπίτι Sunninghill Park ως γαμήλιο δώρο της Ελισάβετ προς τον Άντριου αγοράστηκε από μεγιστάνα, κατεδαφίστηκε και τώρα είναι πάλι έτοιμο

«ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΝΑΠΝΕΥΣΩ» 24 Μαϊ 2021 | 08:53

Μινεάπολις: Διαδήλωση στη μνήμη του Τζορτζ Φλόιντ ένα χρόνο μετά το θάνατό του [εικόνες]

Η Μινεάπολις τιμά τη μνήμη του Τζορτζ Φλόιντ ένα χρόνο μετά το θάνατό του.

ΝΕΟ ΔΙΣΕΓΓΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ 19 Μαϊ 2021 | 13:30

Γεννητούρια στο Μπάγκιγχαμ: Έγκυος στο πρώτο της παιδί η Πριγκίπισσα Βεατρίκη

Νέο δισέγγονο για τη βασίλισσα Ελισάβετ, που μόλις ανακοίνωσε ότι η εγγονή της Πριγκίπισσα Βεατρίκη είναι έγκυος στο πρώτο της παιδί.

ΤΟ ΜΕΝΟΥ ΠΟΥ ΕΚΛΕΨΕ ΤΙΣ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ 18 Μαϊ 2021 | 15:52

Λευτέρης Λαζάρου: Μεταφράσαμε τις συνταγές και τις στείλαμε στο Μπάκιγχαμ - Η απάντηση στους επικριτές του

Ο Λευτέρης Λαζάρου, οι συνταγές που του ζήτησε το Μπάκιγχαμ και η απάντηση στους επικριτές του που ήθελαν... μπακαλιάρο σκορδαλιά.

ΤΑ ΚΟΙΝΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΟΥΣ 08 Ιουν 2021 | 07:33

Πριγκίπισσα Σάρλοτ - Λίλιμπετ: Τι κοινό έχουν οι δυο δισέγγονες της βασίλισσας Ελισάβετ

Η νέα δισέγγονη της βασίλισσας Ελισάβετ έχει ένα κοινό με την πριγκίπισσα Σάρλοτ.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ "ΛΙΛΙΜΠΕΤ" 07 Ιουν 2021 | 07:25

Μέγκαν - Χάρι: Η νεογέννητη Λίλιμπετ και το χαϊδευτικό της βασίλισσας που δεν μπορούσε να πει το όνομά της

Η συγκινητική ιστορία του χαϊδευτικού ονόματος της βασίλισσας Ελισάβετ "Λίλιμπετ", που πήρε η κόρη του πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ.

ΤΕΣΣΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΟΚΤΩ ΜΗΝΕΣ "ΠΟΛΕΜΟΥ" 01 Ιουν 2021 | 07:34

Διαζύγιο "δηλητήριο" για Τζολί - Πιτ: Η αναξιόπιστη, ο κερδισμένος και η νέα δικαστική μάχη

Νέο ραντεβού στα δικαστήρια για την Αντζελίνα Τζολί και τον Μπραντ Πιτ: Η αναξιοπιστία της Τζολί, η στρατηγική του Πιτ & το κλίμα που θυμίζει Mr. & Mrs. Smith.

ΟΙ ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΚΑΙ CASUAL ΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ ΤΗΣ 31 Μαϊ 2021 | 07:31

Κέιτ Μίντλετον: Τα royal looks στη Σκωτία - Οι super stylish εμφανίσεις της

Η Κέιτ Μίντλετον εμφανίστηκε φορώντας από επίσημα φορέματα και blazer, μέχρι jean, αρβύλες, αλλά και τα αθλητικά της.