Τζένη Μπαλατσινού: To ξεχωριστό μήνυμα στο Instagram για την πρώτη γυναίκα με Διδακτορικό στα μαθηματικά

Η Γκρέις Μάρεϊ Χόπερ πήρε θέση στο ιστολόγιο της Τζένης Μπαλατσινού

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Τζενη Μπαλατσινου

Ενα ιδιαίτερο μήνυμα για τη δύναμη, το σθένος, την εξυπνάδα, την πρωτοπορία και τη γενναιότητα των γυναικών από την Τζένη Μπαλατσινού που είναι ιδιαίτερα ενεργή στα σόσιαλ μίντια

Στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram ανήρτησε μια φωτογραφία της Γκέρις Μάρει Χόπερ το οποίο συνόδευε με ένα κείμενο με τα επιτεύγματα της πρώτης γυναίκας με Διδακτορικό στα μαθηματικά με πλήθος άλλων διακρίσεων.

Τζένη Μπαλατσινού: To ξεχωριστό μήνυμα στο Instagram για την πρώτη γυναίκα με Διδακτορικό στα μαθηματικά

"Grace Murray Hopper 1906 - 1992. Η πρώτη γυναίκα με Διδακτορικό στα μαθηματικά. Ηγέτης στον τομέα ανάπτυξης λογισμικού. Έμαθε τους υπολογιστές να καταλαβαίνουν την ανθρώπινη γλώσσα. Αξιωματικός του Αμερικανικού Ναυτικού με μεγάλη καριέρα και εθελοντική δράση.
Γυναίκες με αγάπη, σθένος και γενναιότητα που μπορούν να αντιμετωπίσουν κάθε δυσκολία. #inspiration #women @womenactgreece #womenactgreece #myinspiration #3yearcelebrationchallenge", γράφει η σύζυγος του υπουργού Υγείας.

grace

Ποια ήταν η Χόπερ

Η Χόπερ γεννήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 1906 στη Νέα Υόρκη (ΗΠΑ). Πατέρας της ήταν ο ασφαλιστής Γουόλτερ Μάρεϊ (Walter Murrey) και μητέρα της η Μαίρη Βαν Χορν (Mary Van Horne). Είχε δύο ακόμη αδέρφια. Η μητέρα της αγαπούσε πολύ τα μαθηματικά και αυτή της την αγάπη πέτυχε να εμφυσήσει και στην κόρη της. Τελειώνοντας τις βασικές σπουδές της, έδωσε εξετάσεις στο Vassar College, όπου δεν πέρασε με την πρώτη, αποτυγχάνοντας στα Λατινικά. Τελικά εισήχθη σε αυτό το 1924 και σπούδασε Μαθηματικά και Φυσική. Ολοκληρώνοντας τις σπουδές της ανέλαβε ερευνητική εργασία στα Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Γέιλ (Yale).

Το 1930 η Γκρέις παντρεύτηκε τον Βίνσεντ Φόστερ Χόπερ (Vincent Foster Hopper), καθηγητή αγγλικών στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Το 1930 άρχισε να διδάσκει μαθηματικά στο Vassar College, ενώ το 1934 ολοκλήρωσε το διδακτορικό της στο Πανεπιστήμιο του Γιέιλ. Παρέμεινε στο Vassar μέχρι το 1943. Με την είσοδο της χώρας της στο Β´ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Γκρέις θέλησε να τη βοηθήσει και να μπει στο Στρατό. Το ύψος της, όμως, δεν της το επέτρεψε και, ύστερα από επανειλημμένες προσπάθειες κατάφερε τελικά να ενταχθεί στο Αμερικανικό Ναυτικό με το βαθμό του ανθυποπλοιάρχου. Το Ναυτικό την ενέταξε σε ένα ερευνητικό πρόγραμμα του Γραφείου Συντονισμού Υπολογιστών στα εργαστήρια Cruft του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Από το 1944 άρχισε να συνεργάζεται με τον Χάουαρντ Άικεν (Howard Aiken) στον υπολογιστή Mark I, ο οποίος της έδωσε την πρώτη προγραμματιστική της εργασία αμέσως με την άφιξή της. Εκεί ήταν που η Χόπερ φημολογείται ότι βρήκε το έντομο (στα αγγλικά bug) που προκάλεσε βραχυκύκλωμα σε έναν από τους 17.000 ηλεκτρονόμους του Mark I και έκτοτε όλα τα σφάλματα των υπολογιστών ονομάζονται "bugs".

Έργο
Το τέλος του Πολέμου βρήκε τη Χόπερ να εργάζεται στον υπολογιστή Mark II και στη συνέχεια στον Mark III. Το 1946 τερματίστηκε η θητεία της στο Ναυτικό ως εν ενεργεία αξιωματικού, παρέμεινε, ωστόσο, σε εφεδρεία. Το 1949 μετακινήθηκε στην εταιρεία "Eckert-Mauchly Computer Corporation" των Έκερτ και Μόκλι και στον υπολογιστή UNIVAC. Εκεί ανέπτυξε και βελτίωσε ένα μεταγλωττιστή και στη συνέχεια ήταν ανάμεσα στα μέλη της ομάδας που ανέπτυξε τον μεταγλωττιστή "Flow-Matic", τον πρώτο μεταγλωττιστή γραμμένο σε Αγγλικά (και όχι στην ακατανόητη γλώσσα μηχανής). Όπως έγραψε η ίδια αργότερα, "δημιούργησε τον μεταγλωττιστή επειδή ήθελε να απαλλάξει τον προγραμματιστή από εργασίες ρουτίνας και να τον επαναφέρει στην ενασχόλησή του με τα Μαθηματικά". Η δημιουργία του "Flow-Matic" οδήγησε στην ανάπτυξη της πρώτης προηγμένης γλώσσας προγραμματισμού με στόχευση τον επιχειρηματικό κόσμο, κι έτσι το 1959 παρουσιάστηκε η COBOL (COmmon Business-Oriented Language).

Το 1950 η εταιρεία "Remington Rand Corporation" εξαγόρασε αυτή των Έκερτ-Μόκλι. Η Χόπερ εξακολούθησε να εργάζεται στη νέα εταιρεία ως επικεφαλής μηχανικός της ανάπτυξης του UNIVAC, διατηρώντας παράλληλα και σχέσεις με το Ναυτικό. Το 1955 μετακινείται στην εταιρεία "Sperry Corp." που τελικά συγχωνεύεται με τη Remington σχηματίζοντας την "Sperry - Rand Corporation". Παράλληλα, η Χόπερ εξακολουθεί να έχει στενούς δεσμούς με την ακαδημαϊκή κοινότητα. Το 1966 το Ναυτικό την αποστρατεύει με το βαθμό του Πλωτάρχη, για να την ανακαλέσει στην ενεργό υπηρεσία μόλις το 1967, για ένα διαστημα έξι μηνών. Από τη Sperry - Rand παίρνει άδεια εκπλήρωσης στρατιωτικών υποχρεώσεων. Ωστόσο, δεν επιστρέφει σε αυτή ποτέ, γιατί το 1971 συνταξιοδοτείται, έχοντας συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας της, καθώς το Ναυτικό, μετά την πάροδο της εξάμηνης αρχικής περιόδου της γνωστοποιεί ότι θα χρειαστεί τις υπηρεσίες της "επ' αόριστον". Το 1973 προάγεται σε Πλοίαρχο και τοποθετείται στη Διοίκηση Αυτοματοποίησης Δεδομένων (Naval Data Automation Command) του Ναυτικού ως ειδική Σύμβουλος. Στη θέση αυτή παραμένει μέχρι τη συνταξιοδότησή της το 1986. Ωστόσο, δε διακόπτει τους δεσμούς της με την ακαδημαϊκή Κοινότητα και δίνει διαλέξεις σε μεγάλα Πανεπιστήμια. Το 1983 προάγεται σε Αρχιπλοίαρχο - σε ειδική τελετή στο Λευκό Οίκο - και λίγο πριν την αποστράτευσή της της απονέμεται ο βαθμός του Υποναυάρχου. Ήταν η γηραιότερη εν ενεργεία αξιωματικός του Ναυτικού - ογδόντα ετών.

Βραβεύσεις
Η Χόπερ τιμήθηκε από σχεδόν όλες τις Οργανώσεις των Η.Π.Α. που άπτονται των Η/Υ για τη μεγάλη της προσφορά, όπως π.χ. από την Ένωση Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών (IEEE), της Αμερικανικής Εταιρείας για την Πρόοδο των Επιστημών (AAAS) και ήταν η πρώτη γυναίκα που εξελέγη διακεκριμένο μέλος της Βρετανικής Εταιρείας Υπολογιστών (1973). Το 1993, ο Πρόεδρος των Η.Π.Α. Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος της απένειμε το Εθνικό Μετάλλιο Τεχνολογίας. Η Χόπερ απεβίωσε την 1η Ιανουαρίου του 1992.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ από το Wikipedia

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ 12 Ιουν 2021 | 13:19

Κικίλιας -: Μπαλατσινού: Προετοιμάζονται για τη βάπτιση του γιού τους - Τον Ιούλιο το μυστήριο

Πολύ ευτυχισμένοι ο Βασίλης Κικίλιας με την Τζένη Μπαλατσινού οι οποίοι προετοιμάζονται για τη βάφτιση του γιου τους.

09 Ιουν 2021 | 16:04

Τζένη Μπαλατσινού: Άπλή και εντελώς άβαφη με τζιν και t-shirt στο Κολωνάκι

Έξοδος με μια φίλη στο Κολωνάκι για τη Τζένη Μπαλατσινού με casual εμφάνιση και ίχνος μακιγιάζ.

ΜΕ ΤΑ ΒΑΡΑΚΙΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ 07 Ιουν 2021 | 16:39

Τζένη Μπαλατσινού: Πήγε στο γυμναστήριο και πήρε... απουσίες - Σε ποιον έστειλε δημόσιο μήνυμα

Με το άνοιγμα των γυμναστηρίων η Τζένη Μπαλατσινού επέστρεψε στον φυσικό της χώρο και στο πρόγραμμα της.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 06 Ιουν 2021 | 09:00

Τζένη Μπαλατσινού: Χαλαρή βόλτα στο κέντρο της Αθήνας με casual look [Εικόνες]

Η Τζένη Μπαλατσινού απόλαυσε την έξοδό της με τη φίλη της, χωρίς τον Κικίλια τζούνιορ αυτή τη φορά

Η ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ 25 Μαϊ 2021 | 10:46

Τζένη Μπαλατσινού: Βόλτα για ψώνια με ασύμμετρο κρουαζέ φόρεμα και μπαλαρίνες

Η ανοιξιάτικη εμφάνιση της Τζένης Μπαλατσινού με αέρινο φόρεμα και μπαλαρίνες στο κέντρο της Αθήνας.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ INSTAGRAM 24 Μαϊ 2021 | 21:41

Τζένη Μπαλατσινού: Περήφανη μαμά την έκανε η κόρη της, Αλεξάνδρα Κωστοπούλου

Το επίτευγμα της Αλεξάνδρας Κωστοπούλου που συγκίνησε την Τζένη Μπαλατσινού - Το σχόλιο του Βασίλη Κικίλια

ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΔΙΑΚΟΠΕΣ 24 Μαϊ 2021 | 10:27

Τζένη Μπαλατσινού: Ποζάρει δίπλα στην πισίνα με τον νεογέννητο γιο της

Στο παραδεισένιο κτήμα των Σταυροπούλου - Χατζηπαναγιώτη στη Μάνη με την πισίνα στον Ταΰγετο κάνει διακοπές η Τζένη Μπαλατσινού μαζί με τον γιο της.

ΝΟΝΑ Η ΒΙΟΛΕΤΑ ΛΑΠΠΑ 22 Μαϊ 2021 | 15:34

Κικίλιας και Μπαλατσινού ετοιμάζουν τη βάφτιση του γιού τους το καλοκαίρι στην Πάτμο

Κικίλιας και Μπαλατσινού ετοιμάζουν τη βαφτιση του γιού τους το καλοκαίρι στην Πάτμο - Νονά θα είναι η στενή φίλη της Τζένης, Βιολέτα Λάππα

ΜΑΜΑ ΚΑΙ ΓΙΟΣ ΜΑΖΙ 19 Μαϊ 2021 | 13:54

Τζένη Μπαλατσινού: Βόλτα με τον τεσσάρων μηνών ξανθό γιο της στην αγκαλιά

Η ασορτί εμφάνιση μαμάς - γιου. Δείτε πόσο έχει μεγαλώσει το μωρό της Μπαλατσινού και του Κικίλια που θα πάρει δύο ονόματα.

16 Ιουν 2021 | 22:04

Καταπέλτης ο Γιώργος Τσαλίκης μετά το "άδειασμα" του ΣΚΑΪ - Έδωσε στη δημοσιότητα το video από την υπογραφή του συμβολαίου!

"Το δίκιο μου θα το διεκδικήσω με κάθε τρόπο" ξεκαθαρίζει μεταξύ άλλων ο Γιώργος Τσαλίκης προαναγγέλοντας νομική κίνησή του εναντίον του ΣΚΑΪ

16 Ιουν 2021 | 22:02

Δείτε τη Μάρω Λύτρα 17 χρόνια μετά το Fame Story - Η αντίδρασή της on camera όταν ρωτήθηκε για τον Καραφώτη

Η Μάρω Λύτρα παραδέχεται πως πάλεψε να κρατήσει την καριέρα της στην Ελλάδα, αλλά δεν τα κατάφερε.

16 Ιουν 2021 | 22:00

Η Βίκυ Σταμάτη με τον γιο της, Άκη Τσοχατζόπουλο στον Αστέρα της Βουλιαγμένης - Οι σπάνιες φωτογραφίες μετά από καιρό

Σε μία σπάνια καθημερινή στιγμή εντόπισε ο φωτογραφικός φακός τη Βίκυ Σταμάτη με τον γιο της, Άκη Τσοχατζόπουλο.

ΤΙ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΑΠΟΨΕ 16 Ιουν 2021 | 20:03

Survivor Spoiler 16/6: Αυτός κερδίζει την τρίτη ασυλία - Ο τρίτος υποψήφιος προς αποχώρηση

Ποιος παίκτης θα κατακτήσει την τρίτη ασυλία στο Survivor και ποιος θα κλείσει την τριάδα των υποψηφίων;