Τζένη Μπαλατσινού: To ξεχωριστό μήνυμα στο Instagram για την πρώτη γυναίκα με Διδακτορικό στα μαθηματικά

Η Γκρέις Μάρεϊ Χόπερ πήρε θέση στο ιστολόγιο της Τζένης Μπαλατσινού

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Τζενη Μπαλατσινου

Ενα ιδιαίτερο μήνυμα για τη δύναμη, το σθένος, την εξυπνάδα, την πρωτοπορία και τη γενναιότητα των γυναικών από την Τζένη Μπαλατσινού που είναι ιδιαίτερα ενεργή στα σόσιαλ μίντια

Στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram ανήρτησε μια φωτογραφία της Γκέρις Μάρει Χόπερ το οποίο συνόδευε με ένα κείμενο με τα επιτεύγματα της πρώτης γυναίκας με Διδακτορικό στα μαθηματικά με πλήθος άλλων διακρίσεων.

Τζένη Μπαλατσινού: To ξεχωριστό μήνυμα στο Instagram για την πρώτη γυναίκα με Διδακτορικό στα μαθηματικά

"Grace Murray Hopper 1906 - 1992. Η πρώτη γυναίκα με Διδακτορικό στα μαθηματικά. Ηγέτης στον τομέα ανάπτυξης λογισμικού. Έμαθε τους υπολογιστές να καταλαβαίνουν την ανθρώπινη γλώσσα. Αξιωματικός του Αμερικανικού Ναυτικού με μεγάλη καριέρα και εθελοντική δράση.
Γυναίκες με αγάπη, σθένος και γενναιότητα που μπορούν να αντιμετωπίσουν κάθε δυσκολία. #inspiration #women @womenactgreece #womenactgreece #myinspiration #3yearcelebrationchallenge", γράφει η σύζυγος του υπουργού Υγείας.

grace

Ποια ήταν η Χόπερ

Η Χόπερ γεννήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 1906 στη Νέα Υόρκη (ΗΠΑ). Πατέρας της ήταν ο ασφαλιστής Γουόλτερ Μάρεϊ (Walter Murrey) και μητέρα της η Μαίρη Βαν Χορν (Mary Van Horne). Είχε δύο ακόμη αδέρφια. Η μητέρα της αγαπούσε πολύ τα μαθηματικά και αυτή της την αγάπη πέτυχε να εμφυσήσει και στην κόρη της. Τελειώνοντας τις βασικές σπουδές της, έδωσε εξετάσεις στο Vassar College, όπου δεν πέρασε με την πρώτη, αποτυγχάνοντας στα Λατινικά. Τελικά εισήχθη σε αυτό το 1924 και σπούδασε Μαθηματικά και Φυσική. Ολοκληρώνοντας τις σπουδές της ανέλαβε ερευνητική εργασία στα Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Γέιλ (Yale).

Το 1930 η Γκρέις παντρεύτηκε τον Βίνσεντ Φόστερ Χόπερ (Vincent Foster Hopper), καθηγητή αγγλικών στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Το 1930 άρχισε να διδάσκει μαθηματικά στο Vassar College, ενώ το 1934 ολοκλήρωσε το διδακτορικό της στο Πανεπιστήμιο του Γιέιλ. Παρέμεινε στο Vassar μέχρι το 1943. Με την είσοδο της χώρας της στο Β´ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Γκρέις θέλησε να τη βοηθήσει και να μπει στο Στρατό. Το ύψος της, όμως, δεν της το επέτρεψε και, ύστερα από επανειλημμένες προσπάθειες κατάφερε τελικά να ενταχθεί στο Αμερικανικό Ναυτικό με το βαθμό του ανθυποπλοιάρχου. Το Ναυτικό την ενέταξε σε ένα ερευνητικό πρόγραμμα του Γραφείου Συντονισμού Υπολογιστών στα εργαστήρια Cruft του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Από το 1944 άρχισε να συνεργάζεται με τον Χάουαρντ Άικεν (Howard Aiken) στον υπολογιστή Mark I, ο οποίος της έδωσε την πρώτη προγραμματιστική της εργασία αμέσως με την άφιξή της. Εκεί ήταν που η Χόπερ φημολογείται ότι βρήκε το έντομο (στα αγγλικά bug) που προκάλεσε βραχυκύκλωμα σε έναν από τους 17.000 ηλεκτρονόμους του Mark I και έκτοτε όλα τα σφάλματα των υπολογιστών ονομάζονται "bugs".

Έργο
Το τέλος του Πολέμου βρήκε τη Χόπερ να εργάζεται στον υπολογιστή Mark II και στη συνέχεια στον Mark III. Το 1946 τερματίστηκε η θητεία της στο Ναυτικό ως εν ενεργεία αξιωματικού, παρέμεινε, ωστόσο, σε εφεδρεία. Το 1949 μετακινήθηκε στην εταιρεία "Eckert-Mauchly Computer Corporation" των Έκερτ και Μόκλι και στον υπολογιστή UNIVAC. Εκεί ανέπτυξε και βελτίωσε ένα μεταγλωττιστή και στη συνέχεια ήταν ανάμεσα στα μέλη της ομάδας που ανέπτυξε τον μεταγλωττιστή "Flow-Matic", τον πρώτο μεταγλωττιστή γραμμένο σε Αγγλικά (και όχι στην ακατανόητη γλώσσα μηχανής). Όπως έγραψε η ίδια αργότερα, "δημιούργησε τον μεταγλωττιστή επειδή ήθελε να απαλλάξει τον προγραμματιστή από εργασίες ρουτίνας και να τον επαναφέρει στην ενασχόλησή του με τα Μαθηματικά". Η δημιουργία του "Flow-Matic" οδήγησε στην ανάπτυξη της πρώτης προηγμένης γλώσσας προγραμματισμού με στόχευση τον επιχειρηματικό κόσμο, κι έτσι το 1959 παρουσιάστηκε η COBOL (COmmon Business-Oriented Language).

Το 1950 η εταιρεία "Remington Rand Corporation" εξαγόρασε αυτή των Έκερτ-Μόκλι. Η Χόπερ εξακολούθησε να εργάζεται στη νέα εταιρεία ως επικεφαλής μηχανικός της ανάπτυξης του UNIVAC, διατηρώντας παράλληλα και σχέσεις με το Ναυτικό. Το 1955 μετακινείται στην εταιρεία "Sperry Corp." που τελικά συγχωνεύεται με τη Remington σχηματίζοντας την "Sperry - Rand Corporation". Παράλληλα, η Χόπερ εξακολουθεί να έχει στενούς δεσμούς με την ακαδημαϊκή κοινότητα. Το 1966 το Ναυτικό την αποστρατεύει με το βαθμό του Πλωτάρχη, για να την ανακαλέσει στην ενεργό υπηρεσία μόλις το 1967, για ένα διαστημα έξι μηνών. Από τη Sperry - Rand παίρνει άδεια εκπλήρωσης στρατιωτικών υποχρεώσεων. Ωστόσο, δεν επιστρέφει σε αυτή ποτέ, γιατί το 1971 συνταξιοδοτείται, έχοντας συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας της, καθώς το Ναυτικό, μετά την πάροδο της εξάμηνης αρχικής περιόδου της γνωστοποιεί ότι θα χρειαστεί τις υπηρεσίες της "επ' αόριστον". Το 1973 προάγεται σε Πλοίαρχο και τοποθετείται στη Διοίκηση Αυτοματοποίησης Δεδομένων (Naval Data Automation Command) του Ναυτικού ως ειδική Σύμβουλος. Στη θέση αυτή παραμένει μέχρι τη συνταξιοδότησή της το 1986. Ωστόσο, δε διακόπτει τους δεσμούς της με την ακαδημαϊκή Κοινότητα και δίνει διαλέξεις σε μεγάλα Πανεπιστήμια. Το 1983 προάγεται σε Αρχιπλοίαρχο - σε ειδική τελετή στο Λευκό Οίκο - και λίγο πριν την αποστράτευσή της της απονέμεται ο βαθμός του Υποναυάρχου. Ήταν η γηραιότερη εν ενεργεία αξιωματικός του Ναυτικού - ογδόντα ετών.

Βραβεύσεις
Η Χόπερ τιμήθηκε από σχεδόν όλες τις Οργανώσεις των Η.Π.Α. που άπτονται των Η/Υ για τη μεγάλη της προσφορά, όπως π.χ. από την Ένωση Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών (IEEE), της Αμερικανικής Εταιρείας για την Πρόοδο των Επιστημών (AAAS) και ήταν η πρώτη γυναίκα που εξελέγη διακεκριμένο μέλος της Βρετανικής Εταιρείας Υπολογιστών (1973). Το 1993, ο Πρόεδρος των Η.Π.Α. Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος της απένειμε το Εθνικό Μετάλλιο Τεχνολογίας. Η Χόπερ απεβίωσε την 1η Ιανουαρίου του 1992.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ από το Wikipedia

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΟ ΖΕΥΓΑΡΙ ΣΤΟ ΚΟΛΩΝΑΚΙ 17 Οκτ 2020 | 17:05

Μπαλατσινού - Κικίλιας: Βόλτα στο Κολωνάκι, λίγο πριν τον ερχομό του μωρού τους [εικόνες]

Η Τζένη Μπαλατσινού διανύει τον 7ο μήνα της εγκυμοσύνης της και πλέει σε πελάγη ευτυχίας αφού θα γίνει μανούλα για τέταρτη φορά!

ΤΟ 'ΧΕΙ ΡΙΞΕΙ ΣΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ 15 Οκτ 2020 | 15:28

Τζένη Μπαλατσινού: Η νέα φωτογραφία στο σαλόνι της - Με πολύχρωμο φόρεμα και το laptop αγκαλιά

Η εγκυμονούσα στον έβδομο μήνα Τζένη Μπαλατσινού φόρεσε ένα όμορφο φόρεμα που τονίζει τη φουσκωμένη της κοιλιά.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΗΣ 12 Οκτ 2020 | 19:21

Τζένη Μπαλατσινού: Νοσταλγεί το παρελθόν - Το εξώφυλλο πριν από χρόνια και οι δραχμές

Η ανάρτηση της Τζένης Μπαλατσινού αφορά το παρελθόν της

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ 09 Οκτ 2020 | 16:18

Τζένη Μπαλατσινού: Kαι με τον σκύλο και με τη γάτα - Το απίστευτο χουχούλιασμα σε δύο φωτογραφίες

Και με σκύλο και με γάτα, η Τζένη Μπαλατσινού αποδεικνύει την αγάπη της στα ζώα

ΒΟΛΤΑ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ 08 Οκτ 2020 | 10:45

Τζένη Μπαλατσινού: Νέα εμφάνιση σε πολύ προχωρημένη εγκυμοσύνη [Βίντεο]

Δύο μήνες πριν γεννήσει τον γιο της, η Τζένη Μπαλατσινού κάνει βόλτα στο Σύνταγμα.

ΜΕ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΤΟΥ ELIE WIESEL 07 Οκτ 2020 | 20:26

Τζένη Μπαλατσινού: Πώς σχολίασε την απόφαση για την Χ.Α. ξεσηκώνοντας το Instagram

Πλήθος σχολίων στην ανάρτηση της Τζένης Μπαλατσινού με απόσπασμα του Elie Wiesel

07 Οκτ 2020 | 15:09

Τζένη Μπαλατσινού: Η εμφάνιση στο κέντρο της Αθήνας στον 7ο μήνα της εγκυμοσύνης της

To street look της Τζένης Μπαλατσινού στους δρόμους της Αθήνας.

ΟΙ ΦΗΜΕΣ ΔΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΙΡΝΟΥΝ 28 Σεπ 2020 | 18:03

"Κολλητή" της Τζένης Μπαλατσινού η νονά του μωρού; Το πρώτο όνομα που βγήκε στον αέρα

Οι φήμες για το όνομα του πνευματικού πατέρα ή μητέρας "δίνουν και παίρνουν"

27 Οκτ 2020 | 07:09

Μπεατρίς Μπορομέο: Η πάμπλουτη Ιταλίδα κληρονόμος που έγινε πριγκίπισσα του Μονακό

Γιατί η Μπεατρίς Μπορομέο, η σύζυγος του Πιερ Κασιράγκι θεωρείται ως η πιο κομψή γαλαζοαίματη στην Ευρώπη σήμερα.

«ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΧΑΡΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΟΥ!!!!» 26 Οκτ 2020 | 21:24

Η τρυφερή αγκαλιά της Ευδοκίας Ρουμελιώτη με τον γιο της που γιορτάζει

Η τρυφερή ανάρτηση της Ευδοκίας Ρουμελιώτη για τον γιό της

ΜΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΑΣ 26 Οκτ 2020 | 20:45

Βαθιά θλιμμένη η Εβελίνα Παπούλια: Θα ήθελα τόσο πολύ να τον ακούσω, τόσο πολύ να τον δω.... αν υπάρχεις κάπου

Είμαι βαθιά θλιμμένη σήμερα από την απουσία του... γράφει η Εβελίνα Παπούλια για την απώλεια του πατέρα της

ΤΙ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑ 26 Οκτ 2020 | 20:07

GNTM spoiler: Αποχωρεί το μεγάλο φαβορί - "Πήγαινε σπίτι σου" [Βίντεο]

Αποχώρηση που δεν περίμενε κανείς θα δούμε στο σημερινό επεισόδιο του GNTM - Το τρέιλερ που ανάβει φωτιές...