Υβ Σεν Λοράν: Ο αυτοκαταστροφικός "άγιος" της μόδας - Η υψηλή ραπτική, τα ναρκωτικά και τα όργια

Η πολυτάραχη ζωή του Υβ Σεν Λοράν, ενός εκ των μεγαλύτερων σχεδιαστών μόδας

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ιβ Σεν Λοράν: Ο μεγάλος δημιουργός που άλλαξε τη μόδα του 20ου αιώνα

Παρίσι, 1957. Μόλις στα 21 του χρόνια, ο Υβ Σεν Λοράν καλείται να αναλάβει τα ηνία του οίκου υψηλής ραπτικής του Κριστιάν Ντιόρ, ύστερα από το θάνατο του τελευταίου. Μετά την πρώτη του θριαμβευτική επίδειξη που θεωρείται πως έσωσε τον οίκο από την οικονομική καταστροφή γνωρίζει τον Πιερ Μπερζέ, μια συνάντηση που θα αναστατώσει τη ζωή του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εραστές και συνεργάτες, οι δύο άντρες ενώνουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να δημιουργήσουν τον οίκο Yves Saint Laurent, μετά την φυγή του από τον Ντιόρ. Παρά τις εμμονές και τα δαιμόνια του, ο προφήτης της μόδας, όπως ήταν ένα από τα προσωνύμιά του στο χώρο ετοιμάζεται να φέρει την επανάσταση στο χώρο της μόδας. Και την έφερε.

Υβ Σεν Λοράν: Ο αυτοκαταστροφικός "άγιος" της μόδας - Η υψηλή ραπτική, τα ναρκωτικά και τα όργια - εικόνα 2

Ο Υβ Σεν Λοράν ήταν ο άνθρωπος που άλλαξε για πάντα την εικόνα της γυναίκας, απελευθερώνοντάς την από την αιχμαλωσία του παραδοσιακού, αμιγώς γυναικείου ρούχου. Έφερε επανάσταση, ντύνοντας τις γυναίκες με παντελόνια, ζιβάγκο και ρούχα σαφάρι, αλλά και με σμόκιν, ένα ρούχο που κράτησε σε όλες τις συλλογές του, εξελίσσοντάς το κάθε φορά.

Υβ Σεν Λοράν: Ο αυτοκαταστροφικός "άγιος" της μόδας - Η υψηλή ραπτική, τα ναρκωτικά και τα όργια - εικόνα 3

Ήταν ο εμπνευστής των σι θρου τοπ, της γραμμής "τραπέζιο", των ποπ αρτ συνόλων, των φορεμάτων με αναφορές στα γεωμετρικά σχέδια του Μοντριάν, των σαφάρι τζάκετ, ο σχεδιαστής που λάνσαρε την πρώτη πρετ-α-πορτέ συλλογή, "κατεβάζοντας" την υψηλή ραπτική στον δρόμο.

Υβ Σεν Λοράν: Ο αυτοκαταστροφικός "άγιος" της μόδας - Η υψηλή ραπτική, τα ναρκωτικά και τα όργια - εικόνα 4

"Τα πιο όμορφα ρούχα πάνω στο γυναικείο σώμα είναι τα ανδρικά χέρια. Αλλά για όσες γυναίκες δεν έχουν την τύχη αυτή, υπάρχω εγώ", είχε δηλώσει χαρακτηριστικά, ενώ παράλληλα προειδοποιούσε τις γυναίκες πως "όσες ακολουθούν κατά πόδας τη μόδα αντιμετωπίζουν μείζονα κίνδυνο. Αυτόν της απώλειας της βαθύτερης φύσης τους, του στιλ τους, της φυσικής κομψότητάς τους".

Υβ Σεν Λοράν: Ο αυτοκαταστροφικός "άγιος" της μόδας - Η υψηλή ραπτική, τα ναρκωτικά και τα όργια - εικόνα 5

Ο Πόλεμος της Αλγερίας, τα ναρκωτικά και το αλκοόλ

Ο Υβ Σεν Λοράν εκτός από έναν από τους σημαντικότερους σχεδιαστές που έχουν περάσει από το χώρο της μόδας, ήταν ένας άνθρωπος πολύ ντροπαλός και εσωστρεφής, ο οποίος αμφιταλαντευόταν ανάμεσα στη δημιουργική του φύση και τον αυτοκαταστροφικό του χαρακτήρα. Ανάμεσα στις κολεξιόν που παρουσιάζε και ενθουσίαζε το φανατικό κοινό που είχε δημιουργήσει και θα τον ακολουθούσε μέχρι το θάνατό του, έπαιρνε ουσίες με την κοκαϊνη να κατέχει υψηλή θέση στις προτιμήσεις του, κατανάλωνε τεράστιες ποσότητες αλκοόλ και κατατρυχόταν από διαρκείς κρίσεις κατάθλιψης. Μάλιστα πολλές φορές είχε βρεθεί στο στόχαστρο του Τύπου της εποχής, καθώς είχε παραστεί σε επιδείξεις υποβασταζόμενος από τα μοντέλα του κατά τον τελικό χαιρετισμό, λόγω των καταχρήσεων.

Υβ Σεν Λοράν: Ο αυτοκαταστροφικός "άγιος" της μόδας - Η υψηλή ραπτική, τα ναρκωτικά και τα όργια - εικόνα 6

Ο ίδιος είχε εντοπίσει και ισχυριστεί πως τα ψυχολογικά προβλήματα και η εξάρτησή του από τα ναρκωτικά προέρχονται από την περίοδο που στρατολογήθηκε για να υπηρετήσει στον Πόλεμο της Αλγερίας. Όπως είχε κάνει γνωστό ο ίδιος, δεχόταν σκληρό bullying από άλλους στρατιώτες με αποτέλεσμα μετά από 20 ημέρες θητείας να εισαχθεί στο στρατιωτικό νοσοκομείο Val-de-Grâce. Εκεί μάλιστα έμαθε ότι απολύθηκε και από τον οίκο του Κριστιάν Ντιόρ γεγονός που επιδείνωσε την κατάστασή του, με τους γιατρούς να αναγκάζονται να του χορηγούν κατά τη νοσηλεία του μεγάλες δόσεις ηρεμιστικών και ψυχοδραστικών φαρμάκων ενώ έφτασε στο σημείο να υποβληθεί σε θεραπεία με ηλεκτροσόκ.

Υβ Σεν Λοράν: Ο αυτοκαταστροφικός "άγιος" της μόδας - Η υψηλή ραπτική, τα ναρκωτικά και τα όργια - εικόνα 7

Τα ασύδοτα πάρτι, τα όργια και τα μαστιγώματα

Ο πρωτοπόρος σχεδιαστής, ήταν μόνιμος θαμώνας του θρυλικού Studio 54 στη Νέα Υόρκη με τα ξέφρενα και ασύδοτα πάρτι και του ιστορικού Regine’s στο Παρίσι, έχοντας στο πλάι του πάντα τον εραστή και συνεργάτη του, Πιερ Μπερζέ. Οι καταχρήσεις είχαν γίνει πλέον καθημερινότητα για τον καλλιτέχνη που είχε παρασυρθεί από το φρενήρη ρυθμό της νύχτας και της κοσμικής ζωής. Μια άγνωστη σε πολύ κόσμο πτυχή τόσο του Υβ Σεν Λοράντ όσο και του Μπερζέ έφερε πριν από κάποια χρόνια ο Φαμπρίς Τομά, ο οποίος υπήρξε εραστής και σοφέρ τους από το 1982 ως το 1989.

Υβ Σεν Λοράν: Ο αυτοκαταστροφικός "άγιος" της μόδας - Η υψηλή ραπτική, τα ναρκωτικά και τα όργια - εικόνα 8

Με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του με τίτλο "Ο Σεν Λοραν και εγώ, μία πολύ προσωπική ιστορία" το 2017, Ο Τομά είχε αποκαλύψει για τους δύο άντρες πως απαραίτητος όρος για την πρόσληψή του ήταν να συμμετάσχει σε όργια και ο ίδιος. Ήταν "δύο μεγάλες προσωπικότητες, δύο εμβληματικούς ανθρώπους, αλλά ταυτόχρονα δύο όντα πολύ άρρωστα σεξουαλικά", είχε τονίσει χαρακτηριστικά. Ο Τομά είχε αναφέρει επίσης πως ο Πιερ Μπερζέ "δοκίμαζε" τους εραστές του Υβ Σεν Λοράν, ο οποίος έπασχε από μελαγχολία ενώ προχωρώντας σε πιο "πικάντικες" λεπτομέρειες, εξομολογείται πως κατά τη διάρκεια των οργίων ο σχεδιαστής Λοραν τον έβαζε να τον μαστιγώνει, ενώ στην περίπτωση του Μπερζέ οι ρόλοι αντιστρέφονταν και μαστιγωνόταν ο ίδιος.

Υβ Σεν Λοράν: Ο αυτοκαταστροφικός "άγιος" της μόδας - Η υψηλή ραπτική, τα ναρκωτικά και τα όργια - εικόνα 9

Τα όσα γίνονταν πίσω από τις κλειστές πόρτες κλήθηκε από τον Μπερζέ να κινηματογραφήσει ένας νεαρός σκηνοθέτης το 1998 για να κάνει ένα ντοκιμαντέρ. Προσκλήθηκε να περάσει τρία χρόνια με τους δυο στην κορύφωση της επιτυχίας τους και είχε πρόσβαση σε μερικές από τις πιο προσωπικές στιγμές τους. Ωστόσο, η ταινία που προέκυψε ήταν πολύ αποκαλυπτική και μια νομική μάχη την εμπόδισε να ολοκληρωθεί και να κυκλοφορήσει. Το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε τελικά με τον τίτλο "Célébration" το 2017 και παρουσιάζει τη φυσική και ψυχολογική επιδείνωση του μεγάλου μόδιστρου στην ηλικία των 60 ετών, καθώς προετοιμάζεται για το τελικό σόου του το 1999, ως ανεξάρτητος σχεδιαστής, προτού πουλήσει το brand YSL στον οίκο Gucci.

Υβ Σεν Λοράν: Ο αυτοκαταστροφικός "άγιος" της μόδας - Η υψηλή ραπτική, τα ναρκωτικά και τα όργια - εικόνα 10

Όπως ήταν αναμενόμενο οι καταχρήσεις αλλά και ο ξέφρενος ρυθμός ζωής επέφεραν την ψυχολογική κατάπτωση του θρυλικού μόδιστρου. Η Μαρί Ντομινίκ Λελιέβρ στο βιβλίο της με τίτλο "Σεν Λοράν: Το κακό παιδί", αναφέρει πως ο σχεδιαστής συμπεριφερόταν στα άτομα του στενού του κύκλου με πολύ σκληρό τρόπο, συνήθως ύστερα από κατανάλωση αλκοόλ. "Ο Υβ ήταν πραγματικός αθλητής όσον αφορά την εκσφενδόνιση σταχτοδοχείων. Οι αμφεταμίνες, τα ναρκωτικά και το αλκοόλ δημιούργησαν ανεπανόρθωτα προβλήματα στην ψυχή του", αναφέρει χαρακτηριστικά η Λελιέβρ η οποία επίσης παρουσιάζει τον Μπερζέ ως ένα άνθρωπο "φάρμακο και δηλητήριο" για τον Σεν Λοράν.

Υβ Σεν Λοράν: Ο αυτοκαταστροφικός "άγιος" της μόδας - Η υψηλή ραπτική, τα ναρκωτικά και τα όργια - εικόνα 11

Τα πρώτα χρόνια και η καταξίωση

Ο Υβ Σεν Λοράν (Yves Saint Laurent) γεννήθηκε την 1η Αυγούστου 1936 στο Οράν της γαλλοκρατούμενης τότε Αλγερίας και ήταν το μεγαλύτερο παιδί ενός εύπορου Γάλλου βιομηχάνου. Από μικρός έδειξε το ταλέντο του στο σχέδιο, φτιάχνοντας ρούχα για τις κούκλες των μικρότερων αδελφών του. Στα 17 του γράφτηκε σε σχολή μόδας του Παρισιού και το σχέδιό του για ένα βραδινό φόρεμα απέσπασε το πρώτο βραβείο σε ετήσιο διαγωνισμό.

Υβ Σεν Λοράν: Ο αυτοκαταστροφικός "άγιος" της μόδας - Η υψηλή ραπτική, τα ναρκωτικά και τα όργια - εικόνα 12

Το ταλέντο του το αναγνώρισε αμέσως ο Κριστιάν Ντιόρ, που τότε μεσουρανούσε στη γαλλική υψηλή ραπτική και τον προσέλαβε στον οίκο του ως σχεδιαστή. Μετά τον θάνατο του Ντιόρ, το 1957, ο Σεν Λοράν ανέλαβε επικεφαλής σχεδιαστής, ξεπερνώντας σε φήμη τον μέντορά του. Το 1962, μαζί με τον σύντροφό του Πιέρ Μπερζέ, ίδρυσε τον δικό του Οίκο, ο οποίος με τα χρόνια εξελίχθηκε σε μια "αυτοκρατορία", μέχρι να εξαγοραστεί τη δεκαετία του ’90 από την εταιρεία καλλυντικών και φαρμακευτικών ειδών Σανοφί.

Υβ Σεν Λοράν: Ο αυτοκαταστροφικός "άγιος" της μόδας - Η υψηλή ραπτική, τα ναρκωτικά και τα όργια - εικόνα 13

Μετά την αποχώρησή του από την ενεργό δραστηριότητα το 2002 έκανε σπανίως δημόσιες εμφανίσεις. Τιμήθηκε με το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής, μία από τις υψηλότερες τιμητικές διακρίσεις της Γαλλίας. Καταβεβλημένος από τον καρκίνο του εγκεφάλου από τον οποίο έπασχε, πέθανε στο Παρίσι την 1η Ιουνίου 2008.

Υβ Σεν Λοράν: Ο αυτοκαταστροφικός "άγιος" της μόδας - Η υψηλή ραπτική, τα ναρκωτικά και τα όργια - εικόνα 14

Από το 2017, λειτουργούν δύο μουσεία αφιερωμένα στον Υβ Σεν Λοράν, το ένα στο Παρίσι και το άλλο στο Μαρακές, δίνοντας μια διάσταση στα μύχια του οίκου υψηλής ραπτικής και στη δημιουργική πορεία του θρυλικού γάλλου σχεδιαστή που αποθεώνουν την ουσιαστική επιρροή που είχε στη μόδα καθώς και στον τρόπο που αντιλαμβανόταν και λάτρευε να ντύνει το γυναικείο κορμί.

Υβ Σεν Λοράν: Ο αυτοκαταστροφικός "άγιος" της μόδας - Η υψηλή ραπτική, τα ναρκωτικά και τα όργια - εικόνα 15

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΗΣ 24 Ιουν 2021 | 20:35

Συγκλονισμένη η Σκορδά με τον Αναγνωστόπουλο: "Τι πατέρας μπορεί να είναι ο συζυγοκτόνος; Έβαλε το μωρό πάνω στη νεκρή μάνα"

Η έντονη αντίδραση της Φαίης Σκορδά στο ζήτημα της γονικής μέριμνας του παιδιού του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ INSTAGRAM 24 Ιουν 2021 | 20:09

GNTM: Ξεσπά η Παρασκευή Κερασιώτη - "Δεν καταλαβαίνω γιατί είναι ντροπή να είσαι σερβιτόρα"

Η Παρασκευή Κερασιώτη του GNTM ξεκαθαρίζει ότι δεν έχει εγκαταλείψει το μόντελινγκ και εξηγεί γιατί αποφάσισε να εργαστεί ως σερβιτόρα στη Μύκονο.

ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ INSTAGRAM 24 Ιουν 2021 | 19:06

Διακοπές στην Ελλάδα για τον Μάτζικ Τζόνσον - Οι φωτογραφίες από την Κέρκυρα [Εικόνες - Βίντεο]

Ο θρύλος του μπάσκετ και του ΝΒΑ, Μάτζικ Τζόνσον, επέλεξε την Ελλάδα για τις διακοπές του

24 Ιουν 2021 | 16:29

Η Ελένη Φουρέιρα ποζάρει πρώτη φορά στην αγκαλιά του Αλμπέρτο Μποτία - Η πρώτη κοινή φωτογραφία

Full in love δηλώνει η Ελένη Φουρέιρα, ποζάροντας στην αγκαλιά του Αλμπέρτο Μποτία σε ένα από τα σπάνια κοινά στιγμιότυπα τους

24 Ιουν 2021 | 14:55
24 Ιουν 2021 | 14:24

Ποιο κανάλι "κλέβει" την Αγγελική Νικολούλη από τον Alpha; Ο μεγάλος διεκδικητής μετά το ρεκόρ τηλεθέασης του "Τούνελ"

Μένει ή φεύγει η Αγγελική Νικολούλη από τον Alpha; Η λήξη του συμβολαίου που ανοίγει τον... δρόμο

ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ ΣΤΟ ΜΑΙΕΥΤΗΡΙΟ 24 Ιουν 2021 | 13:33

Ξετρελαμένος ο Σάκης Τανιμανίδης: Χορεύει για τις κόρες του στο μαιευτήριο [Βίντεο]

''Με τι mood ξυπνάω την 1η μέρα στο μαιευτήριο'', λέει ο Σάκης Τανιμανίδης.

ΤΑ ΣΟΒΑΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ 24 Ιουν 2021 | 13:10