Δύσκολα θα βρει κανείς φωτογραφία από τη βραδιά της τελετής απονομής των 95ων βραβείων Όσκαρ στο Dolby Theater, αλλά και αργότερα, στο περίφημο πάρτι, στην οποία να μην αποτυπώνεται η συγκίνηση του Μπρένταν Φρέιζερ. Ο 55χρονος Καναδοαμερικανός ηθοποιός, που έλαμψε για το σφρίγος και τα κάλλη του τη δεκαετία του '90, έκανε το μεγάλο come back, με την ερμηνεία του στην ταινία The Whale, "Η Φάλαινα", για την οποία τιμήθηκε με το Οσκαρ Α' ανδρικού ρόλου.

Οι ρόλοι μεταμόρφωσης στον κινηματογράφο είναι γνωστό ότι είναι πολύ αβανταδόρικοι και συχνά θεωρούνται εκ προοιμίου οσκαρικοί. Στην περίπτωση του Φρέιζερ, έπαιξε χωρίς αντίπαλο, υποδυόμενος τον νοσηρά παχύσαρκο καθηγητή αγγλικών.
"Ο Γκαφατζτής της ζούγκλας" μεταμορθώθηκε
Γεννημένος το 1968 στην Ιντιανάπολη αλλά μεγαλωμένος στον Καναδά, ο Μπρένταν Τζέιμς Φρέιζερ εισέβαλε στις κινηματογραφικές οθόνες στις αρχές της δεκαετίας του 1990 έχοντας στις τσέπες του το πτυχίο του καναδέζικου Cornish College of the Arts. Πρώτος ρόλος στην ταινία "Ερωτικό Χτύπημα" και δεύτερος στον "Ροκά των Σπηλαίων" (1992).

Μετά από μια σειρά ταινιών κομμένων και ραμένων στα κάλλη και τα νιάτα του, μεταξύ των οποίων και ο "Γκαφατζής της ζούγκλας" (1997), αναδείχθηκε σε σταρ εμπορικών ταινιών πρώτης γραμμής, παίζοντας τον χαρακτήρα του Ρικ Ο'Κόνελ στην τριλογία "Η Μούμια" (1999–2008).

Ακολούθησαν δραματικοί ρόλοι ["Θεοί και δαίμονες" (1998), "Ο Ήσυχος Αμερικανός" (2002) και "Crash" (2004)] αλλά και άλλοι ρόλοι, μέχρι περίπου τα τέλη της δεκαετίας του 2010 όταν για μια σειρά από λόγους, οδηγήθηκε στο περιθώριο και στην αργή βύθιση στην κατάθλιψη.
Ήταν λόγοι υγείας, συναισθηματικής αποσταθεροποίησης εξαιτίας σοβαρών προβλημάτων στην οικογένειά του αλλά και μια σεξουαλική επίθεση που φέρεται να διαπράχθηκε σε βάρος του από τον Φίλιπ Μπερκ, τον τότε πρόεδρο της Ένωσης Ξένου Τύπου του Χόλιγουντ.
Ο Φρέιζερ ήταν αδύνατο να συνεχίσει τη ζωή που ζούσε. Απομονώθηκε και αποτραβήχτηκε από το Χόλιγουντ.

Τα επόμενα χρόνια, για λόγους βιοπορισμού, κατάφερνε να εξασφαλίζει ρόλους σε τηλεοπτικές σειρές, αλλά τίποτε δεν προδιέγραφε ότι το 2023 θα σήκωνε το χρυσό αγαλματίδιο. Από την αφάνεια τον έβγαλε ο Στίβεν Σόντερμπεργκ με τον ρόλο που του έδωσε στην ταινία "No Sudden Move" (2021) αλλά, χωρίς καμία αμφιβολία, στο κέντρο του κινηματογραφικού ενδιαφέροντος τον επανατοποθέτησε, ο Ντάρεν Αρονόφσκι με την "Φάλαινα" (2022).
Πατέρας ενός αυτιστικού αγοριού
Ο Μπρένταν Φρέιζερ και η σύντροφός του Άφτον Σμιθ έχουν τρεις γιους, τους δύο εκ των οποίων είδαμε να συνοδεύουν τον πατέρα τους τη βραδιά των Όσκαρ. Ο 20χρονος Γκρίφιν όμως, ο πρωτότοκος, είναι ένα παιδί που έχει διαγνωστεί με αυτισμό. Με τη δύναμη που του έδωσε το νέο κύμα διασημότητας γύρω από το πρόσωπό του, ο Φρέιζερ αποφάσισε στις αρχές Φεβρουαρίου να μιλήσει ανοιχτά για τον αυτισμό και τι σημαίνει για έναν γονιό αλλά και συνολικότερα για μια οικογένεια που έχει και άλλα παιδιά.

Σε συνέντευξή του στο περιοδικό People, έλεγε ότι "είναι καλό να το γνωρίζουμε ότι υπάρχουν κάποιοι που χρειάζονται λίγο περισσότερη αγάπη, λίγο περισσότερο χρόνο, επειδή είναι αυτιστικοί ή έχουν σύνδρομο Asperger, και αυτός είναι ο κόσμος τους. Εκεί ανήκουν".
Το 2009 ο Φρέιζερ και η σύζυγος τους ήρθαν στην επικαιρότητα εξαιτίας του επεισοδιακού διαζυγίου τους. Παρότι σήμερα εμφανίζονται αγαπημένοι μαζί, τότε η μητέρα των παιδιών του κατέφυγε στα δικαστήρια πετυχαίνοντας να της επιδικαστεί αποζημίωση 50.000 δολαρίων το μήνα, υποστηρίζοντας ότι την είχε εξαπατήσει αποκρύπτοντάς της συμβόλαια που έφταναν στα 9 εκατ. δολάρια. Το 2013 προσέβαλε τη δικαστική απόφαση υποστηρίζοντας ότι πλέον τα έσοδα του είχαν φτάσει κοντά στο μηδέν.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr