Οι ελληνικές ρίζες του Καρόλου: Η ιστορία του παππού του Πρίγκιπα Ανδρέα - Η Μικρασιατική Καταστροφή και η καταδίκη σε θάνατο

Ο πρίγκιπας Κάρολος έχει την Ελλάδα στα γονίδιά του - Ο παππούς του ήταν ο πρίγκιπας Ανδρέας της Ελλάδας και της Δανίας, ο γιος του βασιλιά της Ελλάδας Γεωργίου του Α’ και της βασίλισσας Όλγας.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ανδρέας

"Πέρα από οτιδήποτε άλλο, η Ελλάδα είναι στο αίμα μου και πάντα με γοήτευαν ο αρχαίος πολιτισμός και η ιστορία της. Είμαι πολύ τυχερός που έχω επισκεφθεί μερικά από τα πολλά όμορφα και μοναδικά μέρη της Ελλάδας", είχε πει ο Πρίγκιπας Κάρολος σε μια σπάνια δημόσια έκφραση των συναισθημάτων του για "την πολύ ιδιαίτερη χώρα" που είναι η γενέτειρα του πατέρα του σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Καθημερινή", παραμονές της 3μερής επίσημης επίσκεψής του στην Ελλάδα τον Μάιο του 2018.

Ο πρίγκιπας Κάρολος έχει ελληνικές ρίζες από την πλευρά του πατέρα του, δούκα του Εδιμβούργου Φιλίππου, ο οποίος γεννήθηκε στο Μον Ρεπό και αναγκάσθηκε να φύγει από τη χώρα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1923, μαζί με τον πατέρα του, τον πρίγκιπα Ανδρέα, αποφεύγοντας παρά λίγο την καταδίκη σε θάνατο και την εκτέλεση.

Ποιοι λοιπόν ήταν οι Ελληνες πρόγονοι του πρίγκιπα Καρόλου; Ποιοι πραγματικά ήταν ο πατέρας του πρίγκιπα Φιλίππου, πρίγκιπας Ανδρέας;

Ποιος ήταν ο πρίγκιπας Ανδρέας

Ο Πρίγκιπας Ανδρέας της Ελλάδας και της Δανίας (2 Φεβρουαρίου 1882 – 3 Δεκεμβρίου 1944) ήταν το έβδομο παιδί του Βασιλιά Γεωργίου Α΄ και της Βασίλισσας Όλγας.

Όπως συνηθιζόταν για τα άρρενα τέκνα της βασιλικής οικογένειας, ο πρίγκιπας Ανδρέας φοίτησε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του, και συγκεκριμένα το 1899, ο διοικητής της σχολής, Νικόλαος Ζορμπάς αποφάσισε την προαγωγή στον βαθμό του επιλοχία του τότε φοιτητή και συμμαθητή του πρίγκιπα, Θεόδωρου Πάγκαλου, χωρίς, όμως την ταυτόχρονη προαγωγή του πρίγκιπα Ανδρέα, όπως ο νόμος απαιτούσε. Το συγκεκριμένο περιστατικό προκάλεσε την ενόχληση της βασιλικής οικογένειας, η οποία θεωρούσε ότι η ενέργεια του Ζορμπά οφειλόταν σε συντεχνιακά αιτήματα του τελευταίου που δεν είχαν ικανοποιηθεί από αυτούς, ενώ ο Πάγκαλος στα απομνημονεύματά του υποστηρίζει ότι ο Ζορμπάς έπραξε με αυτόν τον τρόπο γιατί πίστευε στην ίση μεταχείριση μεταξύ των Ευέλπιδων.Το 1903 μετέβη στη Γερμανία για να συμπληρώσει τις στρατιωτικές σπουδές του, οπως αναφέρει η wikipedia.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με το κίνημα στο Γουδί, οι κινηματίες ζήτησαν την απομάκρυνση των βασιλοπαίδων μεταξύ των οποίων και του πρίγκιπα Ανδρέα. Ο τελευταίος, με αφορμή αυτό, ζήτησε τριετή εκπαιδευτική άδεια.

Έλαβε μέρος στους Βαλκανικούς Πολέμους ως αξιωματικός τού Ιππικού και στη συνέχεια στη Μικρά Ασία. Στις 29 Μαΐου/11 Ιουνίου του 1921 έφτασε στη Σμύρνη ως μέλος του λεγόμενου "Βασιλικού Επιτελείου" των Βαλκανικών Πολέμων, το οποίο αναβίωσε (χωρίς ωστόσο τη συμμετοχή του Ιωάννη Μεταξά) για προπαγανδιστικούς λόγους και λίγο αργότερα, έχοντας τον βαθμό του υποστράτηγου, ανέλαβε τη διοίκηση της 12ης μεραρχίας. Σύμφωνα με την Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού, τον Αύγουστο του 1921 ήταν ακόμη υποστράτηγος μαζί με τον υποστράτηγο Αλέξανδρο Κοντούλη, διοικητή του Α΄ Σώματος Στρατού, διατύπωσε επιφυλάξεις ως προς την επιτυχία μιας ενδεχόμενης προέλασης προς τα ανατολικά καθώς θεωρούσε ότι χωρίς ενίσχυση και αναδιοργάνωση ήταν αδύνατο να επιτύγχανε η εκστρατεία.

Ανδρέας

Στις αρχές Ιουλίου με απόφαση του Παπούλα ο αρχηγός του Β΄ Σώματος Στρατού Αριστοτέλης Βλαχόπουλος αντικαταστάθηκε από τον πρίγκιπα Ανδρέα χρεώνοντας στον πρώτο την διαφυγή των τουρκικών δυνάμεων από την Κιουτάχεια. Ως διοικητής του Β΄ Σώματος Στρατού στη Μάχη του Σαγγάριου αποφάσισε, παρά την αντίθετη διαταγή του Παπούλα, να εγκαταλείψει τις θέσεις που κατείχε, να μην επιτεθεί στις τουρκικές δυνάμεις και να υποχωρήσει στο Σίβρι καθώς θεώρησε την διαταγή ανεφάρμοστη. Αντίστοιχη άποψη εξέφρασε και ο επιτελάρχης του Α΄ Σώματος Στρατού, Στυλιανός Γονατάς, ο οποίος παρατήρησε ότι ο συντάκτης της διαταγής ήταν σε νευρικότητα. Μετά από νέα εντολή του Παπούλα ο πρίγκιπας Ανδρέας πειθάρχησε ακυρώνοντας την μερική μετακίνηση των δυνάμεων που είχε ήδη ξεκινήσει χωρίς όμως και να εκτελεστεί η επίθεση. Αντίθετα, από την σχετική έκδοση της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού, δεν προκύπτει κάποια άρνηση εκτελέσεως διαταγής αλλά ότι η μετακίνηση του Β΄Σώματος Στρατού ήταν προσυμφωνημένη από τα δύο επιτελεία, της Στρατιάς και του Σώματος. Σχετικά με τα γεγονότα αυτά ο πρίγκιπας Ανδρέας εξέδωσε το 1928 το βιβλίο Δορύλαιον - Σαγγάριος, όπου εκθέτει τα γεγονότα της περιόδου από την δική του οπτική γωνία, δίνοντας στη δημοσιότητα και διαταγές του Γενικού Στρατηγείου στη Μικρά Ασία.

Πριν τη λήξη της Μικρασιατικής εκστρατείας έφυγε από την Μικρά Ασία και επέστρεψε στην Ελλάδα. Έλληνες στρατιώτες απέδωσαν καταστροφές Τούρκικων χωριών στις διαταγές του, ενώ ο ίδιος διέψευσε αυτές τις αναφορές στα απομνημονεύματά του. Τον Δεκέμβριο του 1921, σε επιστολή του προς τον Ιωάννη Μεταξά, αναφέρεται - ενοχλημένος από τη συντριπτική υπεροχή του βενιζελισμού στη Σμύρνη - μειωτικά προς τους ντόπιους Έλληνες ενώ εκφράζει και τις γενικότερες απόψεις του για την εκστρατεία. Σύμφωνα με τον ιστορικό Γιώργο Μαυρογορδάτο, το συγκεκριμένο γράμμα του πρίγκιπα Ανδρέα αποτελεί ένα από τα πολλά στοιχεία που οδηγούν στο συμπέρασμα πως ο αντιβενιζελικός κόσμος έβλεπε τη Μικρασιατική εκστρατεία κυρίως ως μια κρατική στρατιωτική επιχείρηση, παρά ως αλυτρωτική προσπάθεια του έθνους, ενώ ο Σωτήρης Ριζάς θεωρεί ότι το συγκεκριμένο γράμμα αποκαλύπτει γενικότερα το χάσμα που χώριζε τη δυναστεία με τους Μικρασιάτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρίγκιπας Ανδρέας ο… καψοκαλύβας

Ως αντιστράτηγος ήταν διοικητής του Β’ Σώματος Στρατού, το οποίο έπρεπε να κινηθεί δια μέσου της Αλμυράς Ερήμου για την κατάληψη της Άγκυρας. Οι άνδρες του έφτασαν στο σημείο να τον αποκαλούν στις μεταξύ τους συζητήσεις "καψοκαλύβα", λόγω της τακτικής τού να διατάζει την πυρπόληση των αγροτικών κατοικιών των τούρκων χωρικών.

Ανδρέας

Μετά τη λήξη της αποτυχημένης επιχείρησης στον Σαγγάριο (Σεπτέμβριος 1921), ο αντιστράτηγος Παπούλας αφαίρεσε τη διοίκηση του Β’ Σώματος Στρατού από τον πρίγκιπα Φίλιππο λόγω της ανικανότητάς του και της καταφανούς ανεπάρκειάς του στη διοίκηση μεγάλων μονάδων στρατού.

Σύλληψη και εξορία

Μετά την επανάσταση του Πλαστήρα, με διαταγή του Πάγκαλου ο Πρίγκιπας Ανδρέας συνελήφθη στην Κέρκυρα τον Οκτώβριο του 1922 από τον συνταγματάρχη Χρήστο Λούφα και μεταφέρθηκε στην Αθήνα για να δικαστεί από έκτακτο στρατοδικείο. Είχε προηγηθεί η δίκη και η εκτέλεση των έξι, το πρωΐ της 15 Νοεμβρίου 1922. Στη δίκη που ακολούθησε, ο πρίγκιπας Ανδρέας καταδικάσθηκε σε θάνατο με την κατηγορία της αρνήσεως εκτελέσεως διαταγής του αρχηγού της στρατιάς κατά τις μάχες του Σαγγαρίου τον Αύγουστο του 1921. Η απόφαση όμως δεν εκτελέστηκε από την Επαναστατική Στρατιωτική Κυβέρνηση, λόγω μεσολάβησης της βρετανικής κυβέρνησης, μέσω του Άγγλου πλοιάρχου Τάλμποτ. Με παρέμβαση του Πάγκαλου το στρατοδικείο του αναγνώρισε το ελαφρυντικό "της τελείας απειρίας περί την διοίκησιν ανωτέρων μονάδων" και τον καταδίκασε στις 20 Νοεμβρίου 1922 στην ποινή της ισόβιας υπερορίας και της διαγραφής από το μητρώο των αξιωματικών.

Ανδρέας

Φωτογραφία από την δίκη

Αμέσως μετά την καταδίκη του, με τη συνοδεία του συμμαθητή του από τη σχολή Ευελπίδων Θεόδωρου Πάγκαλου και του Τάλμποτ, μεταφέρθηκε στο Φάληρο και αναχώρησε με το βρετανικό αντιτορπιλλικό "Καλυψώ". Το πλοίο σταμάτησε στην Κέρκυρα για να παραλάβει την οικογένειά του και μετά κατευθύνθηκε προς την Ιταλία. Στη συνέχεια μαζί με την οικογένειά του έφυγαν για τη Γαλλία και εγκαταστάθηκαν στο προάστιο του Παρισίου, Σαιν Κλου, φιλοξενούμενοι της εύπορης συζύγου του αδελφού του Γεωργίου, της Πριγκίπισσας Μαρία Βοναπάρτη.

Ανδρέας

Μετά την αναχώρησή του από την Ελλάδα εγκαταστάθηκε στο προάστιο του Παρισιού, Σαιν Κλου, όπου μαζί με την οικογένεια φιλοξενείτο από την εύπορη σύζυγο του αδελφού του Γεωργίου, Πριγκίπισσα Μαρία Βοναπάρτη.

Από το 1929 η σύζυγός του άρχισε να εμφανίζει κάποια σημάδια ψυχολογικής κατάπτωσης που είχαν σαν αποτέλεσμα τον εγκλεισμό της για κάποια διαστήματα σε θεραπευτικές κλινικές. Έτσι από το 1930 και μέχρι τον θάνατό του έζησαν χωριστά, με τον πρίγκιπα Ανδρέα να ζεί μεταξύ νότιας Γαλλίας και Παρισιού.

Το 1934, ύστερα από αρκετές δίκες, του αναγνωρίστηκε η κυριότητα του Μον Ρεπό, το οποίο, μερικά χρόνια αργότερα, το πούλησε στον ανηψιό του Γεώργιο Β΄. Κατά καιρούς ο πρίγκιπας Ανδρέας προχωρούσε σε δημόσιες τοποθετήσεις για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα εξαπολύοντας συνήθως επιθέσεις κατά του Ελευθερίου Βενιζέλου. Στα τέλη Ιανουαρίου 1936, μετά την παλινόρθωση της μοναρχίας στην Ελλάδα, η ποινή του ακυρώθηκε και ο ίδιος αποκαταστάθηκε στον βαθμό του. Σύντομα επισκέφθηκε την Ελλάδα, η επίσκεψή του, όμως, προκάλεσε την αντίδραση του ημερήσιου τύπου. Στα τέλη του 1936 διορίστηκε στρατιωτικός ακόλουθος του Βασιλιά Γεωργίου Β΄.

Το μοναχικό τέλος

Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου παρέμεινε στη Νότια Γαλλία κινούμενος μεταξύ Καννών και Μόντε Κάρλο. Τα τελευταία χρόνια προσβλήθηκε από πρώιμη αρτηριοσκλήρωση λόγω του εθισμού του με το αλκοόλ.

Metropole

Ο Πρίγκιπας Ανδρέας πέθανε στις 3 Δεκεμβρίου 1944, στο ξενοδοχείο "Μετροπόλ" του Μόντε Κάρλο, από ανακοπή καρδιάς. Η σορός του μεταφέρθηκε στην Ελλάδα και ετάφη στο βασιλικό κοιμητήριο του Τατοΐου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΘΑ ΕΝΩΘΟΥΝ ΞΑΝΑ ΜΕΤΑ ΘΑΝΑΤΟΝ 16 Απρ 2021 | 07:43

Μαζί στη ζωή και στον θάνατο: Γιατί ο πρίγκιπας Φίλιππος θα μείνει σε αναμονή μέχρι να πεθάνει η βασίλισσα

Στη σκιά της βασίλισσας Ελισάβετ ακόμα και μετά θάνατον ο πρίγκιπας Φίλιππος, αφού δεν θα ταφεί μέχρι να πεθάνει η 95χρονη μονάρχης.

ΣΥΓΚΙΝΗΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ 15 Απρ 2021 | 14:55

Tα δάκρυα του Κάρολου και της Καμίλα για τον θάνατο του Φίλιππου- [Εικόνες]

Κάρολος καi Καμίλα, φορτισμένοι συναισθηματικά, μπροστά στα λουλούδια και τα μηνύματα που έχουν αφήσει χιλιάδες Βρετανοί στη μνήμη του πρίγκιπα Φίλιππου.

ΤΟ ΑΥΣΤΗΡΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ 15 Απρ 2021 | 07:48

Βασιλικό dress code: Γιατί όλες οι royals επιβάλλεται να φορούν καπέλα στην κηδεία του Πρίγκιπα Φίλιππου

Τι προβλέπει το αυστηρό πρωτόκολλο που ορίζει το πώς πρέπει να ντυθούν οι royals στην κηδεία του Πρίγκιπα Φίλιππου. Η ανατροπή που θα κάνει η πριγκίπισσα Άννα.

ΤΑ ΣΠΑΝΙΑ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ 15 Απρ 2021 | 07:47

Η ναζιάρα Σάρλοτ & ο γελαστός Τζορτζ: Ο πρίγκιπας Φίλιππος, η Ελισάβετ & τα 7 δισέγγονα - Γιατί "έκοψαν" τον Άρτσι

Η σπάνια φωτογραφία του πρίγκιπα Φίλιππου με τη βασίλισσα και τα δισέγγονά τους. Γιατί "έκοψαν" τον Άρτσι από το αφιέρωμα.

ΟΙ ΝΟΣΤΑΛΓΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΟΥ ΑΝΕΒΑΣΕ 14 Απρ 2021 | 20:51

Το συγκινητικό αντίο της πριγκίπισσας Ευγενίας στον Φίλιππο: "Θα προσέχουμε εμείς τη γιαγιά για εσένα"

Με ένα συγκινητικό μήνυμα η πριγκίπισσα Ευγενία. αποχαιρετά τον Φίλιππο. "Θυμάμαι τα χέρια σου, το γέλιο σου και την αγαπημένη σου μπύρα".

ΘΡΗΝΟΣ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ 14 Απρ 2021 | 18:54

Κέρκυρα: Ράγισαν καρδιές στην κηδεία της Κορίνας που σκοτώθηκε στη Γαύδο - Τραγικές φιγούρες οι γονείς της

Σε κλίμα οδύνης η κηδεία της Κορίνας στην Κέρκυρα που έχασε τη ζωή της σε τροχαίο ατύχημα στη Γαύδο

ΠΑΡΕΜΕΙΝΕ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΑΝΙΑΣ 14 Απρ 2021 | 16:05

Η σημαία του πρίγκιπα Φίλιππου με το ελληνικό εθνόσημο- Με αυτή θα σκεπαστεί το φέρετρό του

Η σημαία του πρίγκιπα Φίλιππου που θα εκτεθεί στη κηδεία του στις 17 Απριλίου

ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ 14 Απρ 2021 | 12:50

Το συγκινητικό βίντεο του Πρίγκιπα Κάρολου για τον πατέρα του Φίλιππο: Ηταν ξεχωριστό άτομο [σπάνια στιγμιότυπα]

Ο πρίγκιπας Κάρολος αποτίει φόρο τιμής στον αγαπητό πατέρα του πρίγκιπα Φίλιππο δημοσιεύοντας σπάνια στιγμιότυπα από τη ζωή και τη δουλειά του.

"ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΔΙΑΛΥΘΗΚΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ" 14 Απρ 2021 | 11:48

Γαύδος: Η μητέρα της Κορίνας δεν πιστεύει στο δυστύχημα- Το παιδί μου έγινε κομμάτια, αυτός έχει δυο γρατζουνιές... [βίντεο]

Συγκλονίζει η μητέρα της Κορίνας που σκοτώθηκε σε δυστύχημα στη Γαύδο. Απαρηγόρητη δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει ότι έχασε το παιδί της.

THE QUEEN IS BACK 14 Απρ 2021 | 11:39

Αφοσιωμένη στον ρόλο της: Η βασίλισσα Ελισάβετ επέστρεψε στα καθήκοντά της παρά το πένθος

Αν και βρίσκεται σε περίοδο πένθους, η βασίλισσα Ελισάβετ έδειξε πόσο τιμά και σέβεται τους υπαλλήλους της.

ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ 14 Απρ 2021 | 09:11

Αλόννησος: Ύμνος από τo Family Traveller για οικογενειακές διακοπές χωρίς συνωστισμό

Η Αλόννησος το κορυφαίο ελληνικό νησί για οικογενειακές διακοπές χωρίς συνωστισμό σύμφωνα με το Family Traveller.

ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ ΦΟΒΟΥΝΤΑΝ 14 Απρ 2021 | 07:41

Το The Crown αποχαιρετά τον Πρίγκιπα Φίλιππο: Το... φοβισμένο αντίο του ηθοποιού που ενσάρκωνε τον ρόλο του

Γιατί ο πρίγκιπας Φίλιππος δεν θα εκτιμούσε καθόλου τον αποχαιρετισμό από τους ηθοποιούς της σειράς The Crown.

Η ΣΧΕΣΗ ΛΑΤΡΕΙΑΣ 14 Απρ 2021 | 07:40

Πρίγκιπας Τζορτζ - Σάρλοτ: Το αυστηρό πρωτόκολλο που τους απαγορεύει να αποχαιρετήσουν τον πρίγκιπα Φίλιππο

Γιατί απαγορεύεται στα δισέγγονα να πάνε στην κηδεία του πρίγκιπα Φίλιππου. Η σχέση λατρείας με τον πρίγκιπα Τζορτζ, τη Σάρλοτ & τον Λούις.