
Τραγικές συνθήκες διαβίωσης των ζώων στην περιοχή του φράγματος του Αχελώου, όπου ο Δήμος Αγρινίου -αλλά και άλλοι όμοροι δήμοι- μεταφέρουν τα αδέσποτα σκυλιά, αφού τα περιμαζέψουν, τα στειρώσουν και τα τσιπάρουν, κατήγγειλαν πρόσφατα φιλόζωοι, τονίζοντας ότι μεγάλο μέρος αυτών τελικά χάνει τη ζωή του.
Όπως υποστηρίζουν, πρόκειται για ερημική τοποθεσία, όπου υπάρχει τεράστια έλλειψη τροφής για τα ζώα. Η έκταση βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την εθνική οδό Αγρινίου - Ιωαννίνων, με αποτέλεσμα πολλά ζώα να πέφτουν θύματα τροχαίων δυστυχημάτων, ιδίως αφού ξυπνήσουν από τη νάρκωση για τη μεταφορά τους και δυσκολεύονται να βρουν τον προσανατολισμό τους.
Επίσης, κατά τις καταγγελίες πολλά ζώα πνίγονται στο φράγμα, ενώ αρκετά έχουν χάσει τη ζωή τους από πυροβολισμό ή από δηλητηρίαση. Οι φιλόζωοι καταγγέλλουν ακόμα ότι αυτή η κατάσταση επικρατεί εδώ και τουλάχιστον έξι χρόνια, χωρίς, παρά τις συχνές διαμαρτυρίες τους, να έχει βελτιωθεί.
Το agrinionews.gr απευθύνθηκε στον αρμόδιο αντιδήμαρχο, Πάνο Μαρνέζο, ζητώντας απαντήσεις για σειρά θεμάτων αναφορικά με την διαχείριση του ζητήματος.
"Για πολλοστή φορά τονίζεται ότι στην περιοχή του Αχελώου έχει τοποθετηθεί με απόφαση πενταμελούς επιτροπής του Δήμου ταΐστρα. Την δεδομένη χρονική στιγμή δεν υπάρχει κάποια νόμιμη δομή για την φιλοξενία αδέσποτων. Στον Αχελώο υπάρχουν ταΐστρες και σπιτάκια, αλλά οι συγκεκριμένοι άνθρωποι τα καταστρέφουν συνεχώς και κάποια τα πέταξαν στο ποτάμι. Θέλουν να τα αδέσποτα να βρίσκονται στο κέντρο της πόλης, να δείχνουν ότι τα ταΐζουν και να το φωνάζουν. Μας έχουν εμποδίσει ακόμα και να τα μαζέψουμε, τη στιγμή που σχηματίζουν αγέλες και επιτίθενται σε ηλικιωμένους και παιδιά", λέει ο κ. Μαρνέζος.
Σύμφωνα με τον ίδιο ο Δήμος Αγρινίου τα τελευταία χρόνια έχει κάνει τεράστια βήματα στο θέμα της μέριμνας για τα αδέσποτα.
Έχουν εξασφαλιστεί 700.000 ευρώ από το πρόγραμμα "Φιλόδημος Ι" για σύγχρονο καταφύγιο ζώων στο Καστράκι, ωστόσο σημειώνεται καθυστέρηση στην κατασκευή του καθώς πρέπει η έκταση να αποχαρακτηριστεί από την αρχαιολογική και άλλες υπηρεσίες.
"Η ολοκλήρωσή του παρόλα αυτά δεν θα λύσει από μόνη της το πρόβλημα. Αν δεν γίνονται από όλους, ιδιοκτήτες ζώων και δήμο αυτά που πρέπει, το ζήτημα θα διαιωνίζεται. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα το πρόστιμο αρκετών χιλιάδων ευρώ που πρόσφατα επιβλήθηκε σε ιδιοκτήτη σκύλου που δεν έκανε τα προβλεπόμενα", τονίζει.
Αναφορικά με το ζήτημα του δημοτικού κτηνιατρείου, ο κ. Μαρνέζος τόνισε ότι αποτελεί στόχο της Δημοτικής Αρχής η δημιουργία του.
Την δεδομένη χρονική στιγμή υπάρχει συνεργαζόμενος κτηνίατρος. Παράλληλα, έχει προκηρυχθεί θέση κτηνιάτρου για τις ανάγκες του καταφυγίου που δημιουργείται. "Ασφαλώς ο συνεργαζόμενος κτηνίατρος θα διατηρηθεί και αφού επιτευχθεί ο στόχος της δημιουργίας κτηνιατρείου, καθότι πιθανότατα θα υπάρχουν ανάγκες σε εξοπλισμό", αναφέρει.
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο μέσα στο 2023 έχουν γίνει από το Δήμο Αγρινίου περισσότερες από 300 στειρώσεις αδέσποτων, όταν το 2020 ο αριθμός των στειρώσεων έφτασε τις 79.
Τονίζει ακόμα ότι τους τελευταίους έξι μήνες εθελοντές ανέλαβαν να φροντίζουν αδέσποτα, στους οποίους ο δήμος παρέχει τροφή, με αποτέλεσμα να έχει μειωθεί πάρα πολύ, ακόμα και κατά 80%, ο αριθμός των αδέσποτων που καταλήγουν στην περιοχή του Αχελώου.
"Υπάρχει εμπάθεια ορισμένων σε βάρος προσώπων, προσπαθούν να υποβαθμίσουν την προσπάθεια που γίνεται", κατέληξε ο κ. Μαρνέζος, υπογραμμίζοντας ότι ο Δήμος Αγρινίου και οι αρμόδιες υπηρεσίες θα συνεχίσουν με την ίδια προσήλωση το έργο τους σε ότι αφορά την διαχείριση των αδέσποτων.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr