Follow us

Ζώα συναισθηματικής στήριξης: Σύμμαχοι στην υγεία και την ψυχολογία μας - Πώς μας βοηθούν

Κάθε ζώο μπορεί να παρέχει ψυχολογική βοήθεια σε έναν άνθρωπο.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
σκυλος

Οι τετράποδοι φίλοι μας, βοηθούν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής μας, ενώ μας ωθούν στο να αντιμετωπίζουμε την καθημερινότητα με διαφορετική οπτική.

Σχεδόν κάθε ζώο μπορεί να παρέχει ψυχολογική βοήθεια σε έναν άνθρωπο.

Τα ζώα συναισθηματικής στήριξης προσφέρουν συναισθηματική και ψυχολογική υποστήριξη σε άτομα που υποφέρουν από ψυχικές διαταραχές. Η αλληλεπίδραση με ζώα συναισθηματικής στήριξης μπορεί να προταθεί από έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας ως μέρος ενός θεραπευτικού πλάνου αντιμετώπισης ψυχικών παθήσεων. Παρά τη σημαντική τους συνεισφορά στη βελτίωση της ψυχικής υγείας, τα ζώα συναισθηματικής στήριξης δεν έχουν αναγνωριστεί ακόμη ως ζώα υπηρεσίας.

Οι σκύλοι συναισθηματικής υποστήριξης (ESA) είναι κατοικίδια και όχι σκύλοι υπηρεσίας.

Τα οφέλη των ζώων συναισθηματικής στήριξης

Υπάρχουν πολλά οφέλη από την αλληλεπίδραση με τα ζώα συναισθηματικής στήριξης για όσους αγωνίζονται για τη διασφάλιση της ψυχικής τους υγείας και ευεξίας.

Όποιος έχει κατοικίδιο γνωρίζει τις ανάγκες που έχει σε επίπεδο φροντίδας. Ανεξαρτήτως μεγέθους, κάθε κατοικίδιο έχει ανάγκη από νερό, τροφή, άσκηση, αλληλεπίδραση, καθώς και για άνευ όρων στιγμές συντροφικότητας.

Διαβάστε Επίσης

Μας δίνουν σκοπό

Τα άτομα που υποφέρουν από κατάθλιψη συχνά δυσκολεύονται να βρουν ένα λόγο για να φροντίσουν τον εαυτό τους και να ολοκληρώσουν τις καθημερινές τους εργασίες. Χάνουν κάθε κίνητρο. Όμως, η φροντίδα ενός κατοικίδιου απαιτεί τη συνεχή κινητοποίησή μας, ακόμη και τις πιο δύσκολες μέρες, αλλιώς ο μικρός μας φίλος μπορεί να αρρωστήσει ή ακόμα και να πεθάνει. Το κατοικίδιό μας, μας χρειάζεται, επομένως πρέπει να φροντίζουμε τον εαυτό μας, ώστε να είμαστε σε θέση να φροντίσουμε και τον μικρό μας φίλο. Το να βλέπεις το κατοικίδιό σου να μεγαλώνει και να μαθαίνει, παρέχει μια αίσθηση πληρότητας η οποία μπορεί να αποτελέσει κίνητρο για την προσπάθεια νέων πραγμάτων.

Μας κρατούν δραστήριους και σε εγρήγορση

Η εύρεση κινήτρου για άσκηση αποτελεί πρόκληση για όλους μας, αλλά ακόμη περισσότερο για όσους υποφέρουν από προβλήματα ψυχικής υγείας. Μερικοί μπορεί να φοβούνται να φύγουν από το σπίτι και να συναναστραφούν με άλλα άτομα εκτός της ασφάλειας του σπιτιού τους. Η άσκηση είναι σημαντική τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική υγεία – προσφέρει περισσότερη ενέργεια, απελευθερώνει ορμόνες που προάγουν το αίσθημα ευφορίας, ενώ παράλληλα βοηθά στην πρόληψη παθήσεων, όπως η παχυσαρκία, η υπέρταση και η καρδιαγγειακή νόσος. Τα ζώα λειτουργούν ως κίνητρο, καθώς επωφελούνται και αυτά από τη σωματική δραστηριότητα. Τα κατοικίδια έχουν εξίσου ανάγκη από σωματική άσκηση, επομένως απαιτείται και η αντίστοιχη δραστηριοποίηση από πλευράς μας.

Βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων

Τα άτομα με ψυχικές διαταραχές υποφέρουν συχνά από άγχος, αρνητικές σκέψεις, κρίσεις πανικού και υψηλή πίεση. Η παρουσία ενός ζώου συναισθηματικής στήριξης μπορεί να περιορίσει αυτές τις εκδηλώσεις. Η φροντίδα, η αγκαλιά και το παιχνίδι με ένα ζωάκι αποσπούν την προσοχή μας από οποιαδήποτε σκέψη και επάγουν την έκκριση ενδορφινών οι οποίες μειώνουν το στρες. Τόσο τα ζώα, όσο και ο άνθρωπος έχουν μια βασική ανάγκη για επαφή και συντροφικότητα, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί μέσα από τον δεσμό που αναπτύσσεται ανάμεσα σε ιδιοκτήτη και κατοικίδιο.

Διαβάστε Επίσης

Τα ζώα προσφέρουν συντροφιά

Τα ζώα προσφέρουν συνεχή συντροφιά, ατελείωτη χαρά και άνευ όρων αγάπη. Ένα ζώο δεν θα εγκαταλείψει ποτέ τον ιδιοκτήτη του, αφού δεθεί μαζί του. Η συνεχής παρουσία του μειώνει οποιοδήποτε αίσθημα μοναξιάς και η συνεχής εκδήλωση της αποδοχής του, διώχνει κάθε αίσθημα απομόνωσης. Η υιοθέτηση ενός κατοικίδιου δημιουργεί νέες ευκαιρίες, επίσης για να έρθουμε σε επαφή και να γνωρίσουμε και άλλους ιδιοκτήτες κατοικίδιων, με τους οποίους έχουμε σίγουρα ως κοινό χαρακτηριστικό, την αγάπη μας για τα ζώα, η οποία λειτουργεί ως αφορμή για περαιτέρω συζήτηση και συναναστροφή με άλλα άτομα.

Τα ζώα μας βοηθούν να διατηρήσουμε μια ρουτίνα

Πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στην αλλαγή και προτιμούν να τηρούν μια ρουτίνα, και αυτό είναι αρκετά φυσιολογικό για τους περισσότερους. Πολλά άτομα που υποφέρουν από κάποια ψυχική διαταραχή μπορεί να εκδηλώσουν κρίσεις πανικού όταν αντιμετωπίσουν μια ξαφνική αλλαγή. Επίσης, και τα ζώα προτιμούν να ακολουθούν μια ρουτίνα. Το τάισμα, η άσκηση και ο ύπνος συνήθως συμβαίνουν την ίδια ώρα κάθε μέρα και έτσι τα ζώα εξοικειώνονται με κάθε διαδικασία. Αυτό βοηθά στη διατήρηση ενός προγράμματος και παρέχει μια αίσθηση σκοπού, καθώς επίσης μας κρατά σωματικά και πνευματικά δραστήριους.

σκυλος

Ζώα συναισθηματικής στήριξης και παιδιά

Τα ζώα συναισθηματικής στήριξης έχουν εξίσου σημαντική προσφορά κατά την αλληλεπίδρασή τους με παιδιά με αυτισμό, διαταραχή ελλειμματικής προσοχής (ADD), διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD), μαθησιακές διαταραχές και φοβίες. Προσφέρουν στο παιδί ένα αίσθημα ασφάλειας, όπου δεν κρίνεται και αγαπιέται άνευ όρων. Πολλά παιδιά βρίσκουν ευκολότερο το να επικοινωνήσουν και να δεθούν με τα ζώα σε σχέση με άλλα παιδιά, καθώς η επικοινωνία δεν περιορίζεται μόνο σε λεκτική, αλλά υπάρχει και η μη λεκτική. Το αίσθημα ασφάλειας και αποδοχής βοηθά στη δημιουργία μιας σχέσης εμπιστοσύνης ανάμεσα στο παιδί και το κατοικίδιο. Παράλληλα, τα παιδιά μαθαίνουν να είναι υπεύθυνα, να έχουν ενσυναίσθηση και συμπόνια φροντίζοντας ένα κατοικίδιο.

Πώς μπορούμε να αποκτήσουμε ένα ζώο συναισθηματικής στήριξης;

Ένας επαγγελματίας ψυχικής υγείας μπορεί να προτείνει την αλληλεπίδραση με ένα ζώο συναισθηματικής στήριξης, ως μέρος ενός θεραπευτικού πλάνου αντιμετώπισης κάποιας ψυχικής πάθησης. Τα ζώα αυτά δεν απαιτούν κάποια εξειδικευμένη εκπαίδευση, όπως ένας σκύλος οδηγός για παράδειγμα, καθώς η παρουσία τους είναι αρκετή ώστε να βοηθήσει το άτομο που θα το υιοθετήσει. Αυτό σημαίνει ότι κάθε ζώο οποιασδήποτε ηλικίας έχει τη δυνατότητα να προσφέρει τα ίδια οφέλη. Μπορούμε να αποκτήσουμε ένα ζώο συναισθηματικής στήριξης με τον ίδιο τρόπο που θα υιοθετούσαμε οποιοδήποτε άλλο κατοικίδιο – κέντρα διάσωσης, υιοθεσίας ή από κάποιον εκτροφέα. Όταν επιλέγουμε το ζωάκι μας, θα πρέπει να έχουμε κατά νου, επίσης τις ανάγκες του και την ιδιοσυγκρασία του, ώστε να μπορούμε να συμβαδίσουμε με αυτές σύμφωνα με τον τρόπο ζωής μας.

Πηγή: vetlexicon.com

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΓΙΑ ΜΗΝΕΣ 30 Νοε 2023 | 07:53
ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΧΡΟΝΙΑ 29 Νοε 2023 | 15:18

Βόλος: Ο Μπέος έστησε και πάλι φάτνες με αληθινά ζώα, πρόβατα και πόνυ- Εισαγγελική παρέμβαση ζητούν οι κτηνίατροι

Παρά τις αντιδράσεις πέρσι, ο δήμαρχος Βόλου, για ακόμα μία φορά, έστησε στην πλατεία Αγίου Νικολάου δύο χριστουγεννιάτικες φάτνες με αληθινά ζώα.

ΕΡΕΥΝΑ - ΝΥΤ 26 Νοε 2023 | 08:40

Πώς τα κατοικίδια επηρεάζουν την καθημερινότητά μας: "Έχουν γίνει ολόκληρος ο κόσμος μας"

Τα κατοικίδια έχουν τον έλεγχο όταν πρόκειται για πολλές από τις σημαντικές αποφάσεις που λαμβάνουμε

ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ 26 Νοε 2023 | 08:36

Ερευνα: Τα κατοικίδια παίρνουν τη θέση των παιδιών; - Πώς οι νέοι αλλάζουν τον παραδοσιακό τύπο της οικογένειας

Η συντριπτική μερίδα των νέων σήμερα απορρίπτει το μοντέλο της παραδοσιακής οικογένειας.

NYP 21 Νοε 2023 | 13:00

Δημοσκόπηση: Εξι στους 10 προτιμούν να χουχουλιάζουν με το κατοικίδιο τους αντί με τον σύντροφό τους σε μια κακή ημέρα

Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες κατοικιδίων παραδέχονται ότι εμπιστεύονται τα κατοικίδιά τους όταν έχουν μια κακή μέρα και προτιμούν να μένουν μαζί τους αντί με τους συντρόφους τους.

ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ 16 Νοε 2023 | 17:22

Βιβλίο: 17 αδέσποτες ιστορίες από την αρχαιότητα με ξεναγό τον "Φίλο" από του Φιλοπάππου

Οι 17 ιστορίες είναι μια υπενθύμιση πως στο παρελθόν η αγάπη και η φροντίδα των ζώων προϋπέθεταν τον σεβασμό στην ύπαρξή τους.

ΑΝΗΣΥΧΙΑ 12 Νοε 2023 | 15:39

Συναγερμός για τον ιό Κοξάκι: Αυξάνονται τα κρούσματα - Ποια τα συμπτώματα, πώς να προστατεύσετε τα παιδιά

Πολλαπλασιασμός των κρουσμάτων στα νηπιαγωγεία και τους παιδικούς σταθμούς της Λάρισας.

«ΚΑΛΠΑΖΕΙ» Η ΝΟΣΟΣ 11 Νοε 2023 | 14:26

Μεγάλη αύξηση των περιστατικών διαβήτη στην Ελλάδα - Νοσεί το 12% του πληθυσμού

Τι περιλαμβάνει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση του διαβήτη.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 07 Νοε 2023 | 07:43

Τριπλασιάστηκαν οι καταγγελίες κακοποίησης ζώων το 2023 - 370 συλλήψεις και 2.000 πρόστιμα

Τριπλασιάστηκαν οι καταγγελίες για κακοποιήσεις ζώων, μέσα σε ένα μόλις χρόνο. 220% αύξηση στο ύψος των προστίμων.

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΑΡΓΥΡΩΣ ΛΥΤΡΑ 06 Νοε 2023 | 02:16

"Γράμμα στη Σεμέλη ή Ρέκβιεμ σε μια Γάτα": Για τη ζωή και τον θάνατο, τη φιλία και τη μνήμη

Το "Γράμμα στη Σεμέλη ή Ρέκβιεμ σε μια γάτα" είναι μια νουβέλα για τη ζωή και τον θάνατο, τη φιλία και τη μνήμη.

Η VUELING 04 Δεκ 2023 | 20:40

Ισπανική αεροπορική εταιρεία όχι μόνο επιτρέπει κατοικίδια στην καμπίνα, αλλά παρουσίασε και μενού με λιχουδιές

Η Vueling, επιτρέπει στους επιβάτες να ταξιδεύουν με τα αγαπημένα κατοικίδιά τους

ΑΠΑΝΘΡΩΠΗ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ 04 Δεκ 2023 | 15:22

Αράχωβα: Παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τον θάνατο και τη φρικτή κακοποίηση του Όλιβερ

Εντολή από τον Αρειο Πάγο για τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής έρευνας για τον άγριο βασανισμό του σκύλου στην Αράχωβα

SAVE A GREEK STRAY 04 Δεκ 2023 | 15:19

Family and Pet Festival στις 9 Δεκεμβρίου στη Μαρίνα Φλοίσβου, με live concert της Φουρέιρα- Υιοθετήστε ένα αδέσποτο

Η Μαρίνα Φλοίσβου και η Save a Greek Stray συνδιοργανώνουν το 4o Family and Pet Festival κι ένα μοναδικό γιορτινό Live Concert με την Ελένη Φουρέιρα.