X

"Καλό ταξίδι μικρέ...": Πέθανε το λευκό κουτάβι που είχε υιοθετηθεί από αγέλη λύκων στη Μακεδονία [βίντεο]

Το λευκό κουτάβι είχε ενσωματωθεί στην αγέλη, με τους λύκους να το αποδέχονται και να συμβάλλουν στην επιβίωσή του

Γράφει: TheToc team

Με τον πιο δυσάρεστο τρόπο ολοκληρώθηκε η ιστορία του λευκού κουταβιού που είχε καταφέρει να επιβιώσει για περισσότερες από 40 ημέρες μαζί με μια αγέλη λύκων στην Κεντρική Μακεδονία. Το μικρό ζώο, που είχε συγκινήσει επιστήμονες και πολίτες λόγω της ασυνήθιστης συμβίωσής του με άγρια ζώα, εντοπίστηκε νεκρό.

Την εξέλιξη γνωστοποίησε ο διδάκτορας Ζωολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Κομηνός, ο οποίος παρακολουθούσε την αγέλη στο πλαίσιο της ερευνητικής του δραστηριότητας και είχε καταγράψει τη μοναδική σχέση που αναπτύχθηκε ανάμεσα στους λύκους και το κουτάβι.

Ένα σπάνιο φαινόμενο στην ελληνική φύση

Το λευκό κουτάβι είχε ενσωματωθεί στην αγέλη, με τους λύκους να το αποδέχονται και να συμβάλλουν στην επιβίωσή του. Σύμφωνα με τις καταγραφές, το οδηγούσαν σε σημεία όπου υπήρχε νερό, ενώ του άφηναν ακόμη και υπολείμματα τροφής, μια συμπεριφορά που θεωρείται ιδιαίτερα ασυνήθιστη για άγριους λύκους.

Για αρκετές εβδομάδες κινούνταν μαζί με τη λύκαινα και τα λυκόπουλα, συμμετείχε στο παιχνίδι τους και ακολουθούσε τις καθημερινές μετακινήσεις της αγέλης, προσφέροντας στους ερευνητές μια εξαιρετικά σπάνια εικόνα συνύπαρξης ανάμεσα σε ένα οικόσιτο και άγρια ζώα.

Η ξαφνική επιδείνωση της υγείας του

Λίγες ημέρες πριν από τον θάνατό του, η κατάσταση του κουταβιού επιδεινώθηκε απότομα.

Όπως ανέφερε ο Θεόδωρος Κομηνός, το μικρό ζώο εμφάνισε έντονη εξάντληση, σοβαρή διάρροια και αδυναμία να κινηθεί. Σε βίντεο που δημοσίευσε ο ερευνητής, διακρίνεται ένα νεαρό λυκάκι να το πλησιάζει και να προσπαθεί να το παρακινήσει να παίξει, χωρίς όμως να λάβει καμία ανταπόκριση.

Λίγες ημέρες αργότερα, το κουτάβι βρέθηκε νεκρό στο ίδιο σημείο όπου είχε παραμείνει τις τελευταίες ώρες της ζωής του.

Άγνωστη παραμένει η αιτία θανάτου

Στην ανάρτησή του, ο Θεόδωρος Κομηνός σημειώνει ότι μέχρι και έξι ημέρες πριν από τον θάνατό του το κουτάβι δεν παρουσίαζε κάποιο εμφανές πρόβλημα υγείας.

Έπαιζε με τα λυκόπουλα, ακολουθούσε τη λύκαινα κατά την αναζήτηση τροφής και συμμετείχε κανονικά στις μετακινήσεις της αγέλης. Μέσα σε ελάχιστο χρόνο, ωστόσο, η κατάστασή του άλλαξε δραματικά.

Ο ερευνητής εκτιμά πως είναι πιθανό να εκδήλωσε σοβαρή γαστρεντερική διαταραχή, η οποία θα μπορούσε να συνδέεται με παρασιτική ή βακτηριακή λοίμωξη, κατανάλωση αλλοιωμένης τροφής ή ακόμη και με το στρες που συνεπάγεται η διαβίωση στο φυσικό περιβάλλον.

Παρόλα αυτά, χωρίς τη διενέργεια νεκροψίας και εργαστηριακών εξετάσεων δεν μπορεί να προσδιοριστεί με βεβαιότητα η αιτία του θανάτου.

Ένα συγκινητικό αντίο

Σύμφωνα με τον Θεόδωρο Κομηνό, το λευκό κουτάβι έζησε μαζί με την αγέλη για τουλάχιστον 40 ημέρες, ενώ δεν αποκλείεται η παρουσία του να ξεπέρασε ακόμη και τις 50. Η συμπεριφορά των λύκων απέναντί του αποτελεί μία από τις πιο ξεχωριστές παρατηρήσεις που έχουν καταγραφεί στην ελληνική άγρια πανίδα.

Η ιστορία του συγκίνησε χιλιάδες ανθρώπους, καθώς ανέδειξε μια απρόσμενη πλευρά της άγριας ζωής και τους δεσμούς που μπορούν, υπό ιδιαίτερες συνθήκες, να δημιουργηθούν ανάμεσα σε διαφορετικά είδη.

Ο επίλογος αυτής της ασυνήθιστης ιστορίας γράφτηκε με τα λόγια του ερευνητή:

"Καλό ταξίδι μικρέ…"

Διαβάστε Επίσης