
Η παρατήρηση και η ενημέρωση μπορούν να σώσουν τη ζωή των αγαπημένων μας τετράποδων συνοδοιπόρων στη ζωή.
Είναι εξαιρετικής σημασίας επομένως να μεταφέρουμε στον κτηνίατρο μας αλλαγές στη συμπεριφορά του σκύλου, γιατί στην ουσία εμείς είμαστε η φωνή τους.
Επίσης εξίσου σημαντικό είναι να μην ξεχνάμε το ετήσιο ή εξαμηνιαίο check up του σκύλου μας όπου και θα πρέπει να ζητάμε να ελέγχεται και για διροφιλάρια.
Επομένως σε κάθε περίπτωση είναι καλό να επισκεφθείτε τον κτηνιατρό σας γιατί η πρόληψη είναι το αλφα και το ωμέγα στη ζωή.
Η Διροφιλαρίωση ή όπως είναι πιο διαδεδομένη "το σκουλήκι της καρδιάς” μεταδίδεται στον σκύλο μετα από το τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού. Ο πολλαπλασιασμός του παρασίτου γίνεται στην πνευμονική αρτηρία και απελευθερώνονται οι μικροφιλάριες που βρίσκονται στο αίμα του ζώου μετά απο διάστημα 6-9 μηνών. Oι σκύλοι που έχουν μολυνθεί τις περισσότερες φορές παραμένουν ασυμπτωματικοί.
Oσοι νοσήσουν όμως θα εμφανίσουν δύσπνοια, παροξυστικό βήχα (ιδαίτερα μετά από εκγύμναση), αναιμία,ανορεξία, εύκολη κόπωση, κατάπτωση, κακή ποιότητα τριχώματος. Οι αλλοιώσεις που προκαλούνται από τα παράσιτα οδηγούν σε σοβαρές βλάβες στα αγγεία της καρδιάς, των νεφρών και των πνευμόνων.
Eπίσης σταδιακά σε διόγκωση της δεξιάς καρδιάς (cor pulmonale), υπέρταση, καρδιακή ανεπάρκεια. Όλα τα παραπάνω μπορούν να οδηγήσουν στο σύνδρομο της οπίσθιας κοίλης φλέβας και στην καταστροφή του ήπατος και το θάνατο.
Η διάγνωση μπορεί να γίνει με ένα ειδικό τεστ αίματος στο κτηνιατρείο μέσα σε 10 λεπτά ή σε συνεργασία με κάποιο εργαστήριο απο τις 2 πρώτες εβδομάδες μετά την μόλυνση.
Πληροφορίες από το animalmedcare.gr
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr