Follow us

ΣΥΡΙΖΑ: Οι συμμαχίες, τα "στρατόπεδα" και οι 6 παραιτήσεις που χρειάζονται για να μπει ο Κασσελάκης στη Βουλή

Στην τελική ευθεία Έφη Αχτσιόγλου και Στέφανος Κασσελάκης - Τι θα ψηφίσουν, αν ψηφίσουν, τα 20.000 μέλη που δεν πήγαν στις κάλπες - Τι πρέπει να γίνει για να μπει στη Βουλή ο Κασσελάκης, αν βγει πρόεδρος

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ

Η υποψηφιότητα-έκπληξη που έγινε το απόλυτο φαβορί. Ο μέχρι πρότινος άγνωστος Στέφανος Κασσελάκης διεκδικεί μαζί με την Έφη Αχτσιόγλου, την οποία ξεπέρασε κατά 9 μονάδες στον πρώτο γύρο, την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Η προσεχής Κυριακή θα κρίνει τον επόμενο πρόεδρο του κόμματος, με τα σενάρια να παίρνουν φωτιά και τις "συμμαχίες" να καθορίζουν το τελικό αποτέλεσμα.

Κασσελάκης και Αχτσιόγλου έχουν τα δικά τους "στρατόπεδα" με πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να είναι στο πλευρό τους.

Στο "στρατόπεδο" Κασσελάκη βρίσκονται οι Θεοδώρα Τζάκρη, Παύλος Πολάκης, Ευάγγελος Αποστολάκης, Γιώργος Τσίπρας, Δώρα Αυγέρη, Ραλλία Χρηστίδου και Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Διαβάστε Επίσης

Από την άλλη, στο "στρατόπεδο" Αχτσιόγλου έχουν συστρατευτεί οι Αλέξης Χαρίτσης, Νάσος Ηλιόπουλος, Γιώργος Καραμέρος, Δημήτρης Τζανακόπουλος και Μαρίνα Κοντοτόλη.

Ποιον θα στηρίξουν Τσακαλώτος και Τζουμάκας

ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ

Τη στήριξή του στην Εφη Αχτσιόγλου δήλωσε σχεδόν ξεκάθαρα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πρώτου γύρου, τονίζοντας πως "η έμφαση στην εικόνα, υπερίσχυσε της πολιτικής".

"Είμαι αναγκασμένος να πω ότι η μεταπολιτική, δηλαδή η έμφαση στο πρόσωπο και στην εικόνα έχουν διεισδύσει ακόμη και εκεί που δεν το περιμένει κανείς, έναντι στην ουσία της πολιτικής", είπε συγκεκριμένα και κατέληξε:"θα υπάρχει η ίδια επιμονή για την Αριστερά και την ουσία της πολιτικής".

Τη στήριξή του στην Εφη Αχτσιόγλου φαίνεται να δείχνει και ο Στέφανος Τζουμάκας, ο οποίος έχει δηλώσει για το κ. Κασσελάκη πως "έχει πέραση σε έναν κόσμο που είναι UFO". Παράλληλα, όπως είχε πει ο κ. Τζουμάκας αναφερόμενος στον νικητή του πρώτου γύρου, αποτελεί "έκφραση του εκφυλισμού και της παρακμής της πολιτικής". Συγκεκριμένα όταν είχε ρωτηθεί πριν από λίγες ημέρες για τη δημοφιλία του κ. Κασσελάκη είχε δηλώσει: "Γελάει η κοινωνία. Έχει πέραση σε έναν κόσμο που είναι UFO, δεν έχει σχέση με τους κοινωνικούς αγώνες και δεν ξέρει για τα συμφέροντα που είναι από πίσω. Από το σύστημα είναι η αναταραχή. Είναι οργανωμένο αυτό. Είναι αυτός δημόσιος βίος;".

Διαβάστε Επίσης

Ρυθμιστής ο Νίκος Παππάς

ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΠΑΣ

Ο Νίκος Παππάς εμφανίστηκε ενωτικός στις δηλώσεις του το βράδυ της Κυριακής, χωρίς να κάνει γνωστό τον υποψήφιο που θα στηρίξει στον επόμενο γύρο. "Η παράταξή μας βγαίνει πιο δυνατή από αυτή τη διαδικασία και πρέπει να προχωρήσουμε ταχύτατα στον μετασχηματισμό του κόμματος μας σε μια αριστερή προοδευτική δημοκρατική παράταξη", δήλωσε συγκεκριμένα. Ένα σενάριο είναι να στηρίξει ευθέως ο Νίκος Παππάς τον Στ. Κασσελάκη, ενώ άλλες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι θα προτιμήσει να μην πάρει ξεκάθαρη θέση, αλλά να δείχνει εμμέσως πλην σαφώς προς την πλευρά του πρώτου.

Ο κ. Παππάς τόνισε επίσης ότι "σε κάθε περίπτωση, όπως παλιά, όπως και τώρα, όπως και πάντα, θα αγωνίζομαι για την ενότητα της παράταξης, για να γίνει πιο δυνατή και θα συνεχίσω με κάθε ικμάδα των δυνάμεων μου να υπερασπίζομαι όσα με καθαρότητα παρουσίασα στην προεκλογική αυτή περίοδο".

Με δεδομένο ότι τα ποσοστά που συγκέντρωσε η Εφη Αχτσιόγλου (36,21) την πρώτη Κυριακή, μαζί με αυτά του Ευκλείδη Τσακαλώτου (8,77) "ισοφαρίζουν" αυτά του Στέφανου Κασσελάκη (45, 04%), τον νικητή θα δώσουν οι ψηφοφόροι που στήριξαν τον Νίκο Παππά (8,7%) στον πρώτο γύρο των εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τα περίπου 20.000 μέλη που δεν συμμετείχαν στον α' γύρο.

Διαβάστε Επίσης

Στέφανος Κασσελάκης: Πώς μπορεί να μπει στη Βουλή εάν εκλεγεί

ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ

Ενδιαφέρον όμως έχει και η επόμενη ημέρα του β' γύρου των εκλογών, αν ο Στέφανος Κασσελάκης είναι αυτός που θα πάρει το χρίσμα του προέδρου. Κι αυτό γιατί δεν είναι μέλος της Βουλής και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έχει τον πρόεδρό του στις κοινοβουλευτικές "μάχες".

Το σενάριο εισόδου Κασσελάκη στη Βουλή θέλει τουλάχιστον 5+1 παραιτήσεις για να γίνει πραγματικότητα. Συγκεκριμένα, ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν το 9ο κατά σειρά όνομα στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος.

Ωστόσο, εξαιτίας του χαμηλού ποσοστού στις βουλευτικές εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ εξέλεξε μόλις 3 βουλευτές. Αυτοί είναι ο Όθωνας Ηλιόπουλος, η Έλενα Ακρίτα και ο Ευάγγελος Αποστολάκης.

Όμως, δεν αρκεί να παραιτηθεί μόνο ένας εξ αυτών, αλλά και ακόμα 5 πρόσωπα, τα οποία είναι πάνω από τον κ. Κασσελάκη στη λίστα του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Τα πρόσωπα αυτά είναι η Πόπη Τσαπανίδου, ο Μιχάλης Καλογήρου, η Τζένη Λειβαδάρου, ο Θανάσης Τσακρής και η Ζωρζέττα Λάλη.

Διαβάστε Επίσης

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ 01 Οκτ 2023 | 13:15

Θολό τοπίο στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ: Αλλαγές, συγκρούσεις και σενάρια για διάσπαση μετά το συνέδριο

Μια εβδομάδα συμπληρώνεται από την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε στη νέα εποχή του. To κόμμα βρίσκεται σε συνθήκες διάλυσης και oi "φυλές" του ΣΥΡΙΖΑ αλληλοσπαράσσονται.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΡΙΖΑ 01 Οκτ 2023 | 11:11

Στέφανος Κασσελάκης: Έτρεξε με τον Τάιλερ στο Spetses Mini Marathon – Δεν μίλησε στους δημοσιογράφους [βίντεο]

Τη γραμμή του τερματισμού στον αγώνα δρόμου των 5 χιλιομέτρων του Spetses Mini Marathon πέρασαν λίγο μετά τις 10:00 το πρωί ο Στέφανος Κασσελάκης και ο σύντροφός του Τάιλερ Μακμπέθ.

ΑΡΙΣΤΕΡΑ 01 Οκτ 2023 | 08:23

Η καλύτερη ανάλυση για το τέλος του "αριστερού" ΣΥΡΙΖΑ - Τι έγραψε ο Παύλος Τσίμας

Η ανάλυση του Παύλου Τσίμα χθες στην εφημερίδα τα Νέα, για το τέλος του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ είναι η πιο διεισδυτική που έχει γραφτεί το τελευταίο διάστημα.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ 30 Σεπ 2023 | 23:40

Ο Άδωνις Γεωργιάδης παίρνει… το αίμα του πίσω για το τένις: "Τελικά στη ζωή ό,τι κοροϊδεύεις το λούζεσαι σύντροφοι"

Θυμήθηκε τα ποσταρίσματα και τα σχόλια που είχαν κάνει από τον ΣΥΡΙΖΑ, όταν είχε ανεβάσει στα social media ο ίδιος ότι έπαιζε τένις. Αύριο ο Κασσελάκης θα τρέξει στο Spetses mini Marathon.

ΝΔ 30 Σεπ 2023 | 18:19

Απάντηση Σκέρτσου σε Κασσελάκη για ΟΑΚΑ: "Μέρα με τη μέρα ο τοξικός ΣΥΡΙΖΑ του κ. Πολάκη τον καταπίνει και τον αφομοιώνει"

"Το ΟΑΚΑ θα το φτιάξουμε ξανά, πιο ασφαλές, πιο σύγχρονο και καλύτερο από πριν" αναφέρει μεταξύ άλλων ο υπουργός Επικρατείας.

«ΧΑΟΣ ΣΤΟΝ ΒΟΛΟ» 30 Σεπ 2023 | 18:11

ΣΥΡΙΖΑ για Μπέο: Ο κ. Μητσοτάκης ας δηλώσει έστω και τώρα ότι αποσύρει τη στήριξη από τον τραμπούκο εκλεκτό του

Πολιτική αντιπαράθεση έχει προκαλέσει η συμπεριφορά του δημάρχου Βόλου.

ΣΤΕΡΝΗ ΜΟΥ 30 Σεπ 2023 | 17:19

Ο Μαραντζίδης (μετανιωμένος) τα βάζει τώρα με τον Τσίπρα: Θα γράψει βιβλίο "πώς μου έκλεψαν το κόμμα μέσα από τα χέρια"

Ο Νίκος Μαραντζίδης είναι θυμωμένος με τη στάση του Τσίπρα στην υπόθεση Κασσελάκη

«ΣΥΜΒΟΛΟ ΠΑΡΑΚΜΗΣ» 30 Σεπ 2023 | 16:36

Κασσελάκης για το πρόβλημα στατικότητας στο ΟΑΚΑ: "Η παρακμή τελειώνει"

Αιχμές κατά της κυβέρνησης με αφορμή το κλείσιμο του ΟΑΚΑ λόγω προβλήματος στατικότητας αφήνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ 30 Σεπ 2023 | 15:24

Ο Νίκος Παππάς αποκάλυψε τι σημαίνει το νέο του τατουάζ: Διάβασα αποκρουστικές ιστορίες, αλλά ιδού η έμπνευση [εικόνα]

Το τατουάζ του χεριού του, το οποίο απεικονίζει τις δυο του κόρες, εμφάνισε στους προσωπικούς του λογαριασμούς στα κοινωνικά δίκτυα ο Νίκος Παππάς.

«ΜΕΤΑ-ΑΛΗΘΕΙΑ» 30 Σεπ 2023 | 13:14

Η ΝΔ απαντά στον Κασσελάκη για τον Μπέο: Από τις Σπέτσες συνεχίζει την παράδοση των ψεμάτων του κόμματός του

H Νέα Δημοκρατία επισημαίνει πως ο Αχιλλέας Μπέος δεν έχει τη στήριξή της για τη δημαρχία του Βόλου.

ΟΡΓΙΣΜΕΝΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ 30 Σεπ 2023 | 12:27

Κασσελάκης εναντίον Μπέου: Ο Μητσοτάκης να άρει τη στήριξή του – Να αποχωρήσει άμεσα από τις εκλογές

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καλεί τον πρωθυπουργό να άρει τη στήριξή του στο πρόσωπο του Αχιλλέα Μπέου.

30 Σεπ 2023 | 09:33

Ο Αλέξης τους ανέβασε, αυτός τους καταστρέφει

Αυτός τους πήρε από το 3% που θα έμεναν για μια ζωή και τους έφερε στην εξουσία, αυτός και τους καταστρέφει, τους βγάζει στη σύνταξη και τους οδηγεί και στη διάσπαση.

ΕΙΔΙΚΟΙ ΑΠΟΚΩΔΙΚΟΠΟΙΟΥΝ 29 Σεπ 2023 | 22:35

Στέφανος Κασσελάκης: Η "γλώσσα" του σώματος στην πρώτη τηλεοπτική συνέντευξη - "Δήλωνε, είμαι ανοιχτός"

Δεν είχε κάποιον στο πλευρό του, ούτε σημειώσεις, ούτε κινητό, ωστόσο η συνέντευξη δεν ήταν live.