Mια πρώτη αποτίμηση της συνάντησης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την περασμένη Τετάρτη στη Νέα Υόρκη έχει αρχίσει να κάνει η Αθήνα.
Στο πλαίσιο αυτό, κυβερνητικές πηγές από τη Νέα Υόρκη ανέφεραν προ ολίγου ότι "το πλαίσιο της Ελληνοτουρκικής επαναπροσέγγισης είναι καθορισμένο και έχει ένα συγκεκριμένο ορόσημο, ήτοι το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, το οποίο έχει συμβολική και πολιτική σημασία. Πάμε βήμα - βήμα και όπως είπαμε δε βάζουμε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα ως προς τον πολιτικό διάλογο".

Μάλιστα, οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι ανάμεσα στις δύο χώρες υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορούν να υπογραφούν και να ανακοινωθούν σύντομα και τα οποία "δεν είναι διακοσμητικού χαρακτήρα". Τα ίδια πρόσωπα επισήμαναν δε, ότι στο προσφυγικό μπορούμε να αναπτύξουμε έναν διάλογο για το πώς μπορεί να βοηθήσει η Τουρκία, εξηγώντας ότι υπάρχει ευρωπαϊκό πλαίσιο, κάτι, όμως που δεν σημαίνει, όπως ειπώθηκε, ότι δεν μπορούμε να μιλάμε διμερώς. "Πρέπει να μιλάνε όλοι οι εμπλεκόμενοι Υπουργοί, αλλά και τα λιμενικά μας" τονίστηκε χαρακτηριστικά.
Τέλος, αναφορικά με το θέμα της συνεχιζόμενης προφυλάκισης του Φρέντι Μπελέρη οι ίδιες πηγές επιβεβαίωναν ότι το ζήτημα αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την Αθήνα.
Μητσοτάκης στο Bloomberg:
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο ζήτημα του μεταναστευτικού στη συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Bloomberg, σημειώνοντας ποιες θεωρεί λύσεις του προβλήματος, τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.
"Προφανώς υπάρχουν μακροπρόθεσμες λύσεις για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών της μετανάστευσης, αλλά απαιτούν χρόνο. Όσον αφορά τις βραχυπρόθεσμες λύσεις, πρέπει να κάνουμε δύο πράγματα: πρέπει να είμαστε αμείλικτοι όσον αφορά την εξάρθρωση των δικτύων διακινητών που επωφελούνται από απελπισμένους ανθρώπους τους οποίους επιβιβάζουν σε βάρκες που σαφώς δεν είναι αξιόπλοες. Ταυτόχρονα, όμως, πρέπει να εξισορροπήσουμε αυτή την προσέγγιση προσφέροντας νόμιμες οδούς μετανάστευσης, σε όσους μπορούν να έρθουν στην Ευρώπη και μπορούν επίσης να μας βοηθήσουν στην οικονομική μας ανάπτυξη" σημείωσε χαρακτηριστικά.
"Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, μειώνουμε την ανεργία. Κι έχουμε ελλείψεις προσωπικού σε τομείς όπως ο αγροτικός. Θέλουμε να συνάψουμε διμερείς συμφωνίες, αλλά θέλουμε αυτοί οι άνθρωποι να έρθουν με τους δικούς μας όρους και να έρθουν με ασφάλεια" κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Τη στήριξη της Ελλάδας στις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την επανέναρξη των συνομιλιών που θα οδηγήσουν σε μια λύση στο Κυπριακό στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ και για τον διορισμό νέου απεσταλμένου του Οργανισμού στην Κύπρο εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr