Follow us

Οι 780 χιλιάδες υπογραφές στο ψήφισμα Καρυστιανού για τα Τέμπη είναι γροθιά στην κυβέρνηση: Η συγκάλυψη και οι ευθύνες Καραμανλή

Αριθμό ρεκόρ 780 χιλιάδων υπογραφών έχει συγκεντρώσει το ψήφισμα για τα Τέμπη.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΝΟΛΗς ΚΑΨΗς
ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΕΜΠΗ

Αριθμό ρεκόρ 780 χιλιάδων υπογραφών έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής το ψήφισμα που διακινεί μέσω πλατφόρμας η Μαρία Καρυστιανού, η μητέρα της Μάρθης, της νεαρής φοιτήτριας που βρήκε τραγικό θάνατο στο δυστύχημα των Τεμπών.

"Οι Έλληνες πολίτες απαιτούν από τη Βουλή, την έναρξη των διαδικασιών, για την αναθεώρηση του Συντάγματος και την ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, καθώς και την κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας, όταν προκύπτει ποινική ευθύνη πολιτικών προσώπων. Η ατιμωρησία πολιτικών προσώπων δεν συνάδει με την ηθική, ούτε με τη δημοκρατία, αρετές για τις οποίες είμαστε περήφανοι!" αναφέρει το διαδικτυακό ψήφισμα.

Οι 780 χιλιάδες υπογραφές στο ψήφισμα Καρυστιανού για τα Τέμπη είναι γροθιά στην κυβέρνηση: Η συγκάλυψη και οι ευθύνες Καραμανλή

Η μαζική υπογραφή του κειμένου, δείχνει χωρίς αμφιβολία ότι ο τρόπος που χειρίζεται η κυβέρνηση το αίτημα να χυθεί φως στα αίτια της τραγωδίας και να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι, είναι σε αναντιστοιχία με το κλίμα και το συναίσθημα της κοινής γνώμης. Μοιάζει η κυβέρνηση να θέλει η υπόθεση να ξεχαστεί. Αλλά το βάρος της τραγωδίας δεν το επιτρέπει. Μοιάζει η κυβέρνηση να θέλει η ευθύνη για την τραγωδία να πέσει στους ώμους των μικρομεσαίων στελεχών του ΟΣΕ και της ΤΡΕΝΟΣΕ και κυρίως στους ώμους του (ακατάλληλου προφανώς) σταθμάρχη. Αλλά το βάρος της τραγωδίας δεν θα το επιτρέψει.

Μπορεί η Δικαιοσύνη να έχει προχωρήσει ήδη σε 32 ποινικές διώξεις, μπορεί σύντομα να προστεθούν και άλλα πρόσωπα, μπορεί η ηγεσία της Δικαιοσύνης να υπεραμύνεται των ενεργειών της και της ταχύτητας με την οποία διεξάγεται η έρευνα, αλλά η πεποίθηση που υπάρχει στην κοινή γνώμη είναι ότι

α. προστατεύονται τα πολιτικά πρόσωπα και

β. επιχειρείται συγκάλυψη.

Τραγωδία στα Τέμπη

Οι άστοχες ενέργειες που προκάλεσαν τους συγγενείς

Οι άστοχες ενέργειες από κυβερνητικές πλευράς είναι πολλές και έχουν προκαλέσει- όχι αδίκως- τους συγγενείς των θυμάτων. Η σπουδή με την οποία έκλεισε η Εξεταστική Επιτροπή, η εξ αρχής άρνηση της πλειοψηφία της Βουλής να συσταθεί Προανακριτική Επιτροπή, η άρνηση των γαλάζιων βουλευτών να εξετάσουν μάρτυρες- όπως οι συνδικαλιστές του ΟΣΕ- που προειδοποιούσαν για τον κίνδυνο δυστυχήματος, έδειξαν ότι η σπουδή της κυβέρνησης ήταν να "κουκουλωθεί" η υπόθεση και όχι να βρεθούν τα αίτια της τραγωδίας και οι υπαίτιοι. Εξ ίσου άστοχες ενέργειες όπως το μπάζωμα του τόπου της τραγωδίας, ενισχύουν αυτή την πεποίθηση.

Διαβάστε Επίσης

Τα όσα δήλωσαν χθες Δευτέρα σε εκδήλωση στην ΕΣΗΕΑ οι συγγενείς των θυμάτων είναι ανατριχιαστικά:

"Λίγες μέρες μετά κι ενώ ακόμα η Εριέττα αγνοείται, αρχίζει η απομάκρυνση χώματος σε βάθος ενός μέτρου. Κάποια από τα φορτία μεταφέρθηκαν στο Κουλούρι, τα υπόλοιπα σε άγνωστο προορισμό. Περιείχαν και στάχτες τριάντα θυμάτων, των δικών μας νεκρών. Η τέφρα τους πετάχτηκε, ύψιστη ύβρις και ασέβεια στα θύματα". Είναι τα λόγια της μητέρας του αδικοχαμένου Γιώργου Παπάζογλου, Δέσποινας Γκανίδου, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΥΣΤΙΑΝΟΥ

Ο υπουργός Μεταφορών Κώστας Καραμανλής

Αυτό που όμως έχει προκαλέσει ακόμα περισσότερο τους συγγενείς των θυμάτων και όσους δεν έχουν ξεχάσει την τραγωδία, είναι το πέπλο προστασίας που έχει σηκωθεί γύρω από τον Κώστα Καραμανλή από την κυβερνητική πλειοψηφία. Η αρχή έγινε με την αποδοχή από πλευράς του Κυριάκου Μητσοτάκης της υποψηφιότητας του Κώστα Καραμανλή στις εκλογές. Λες και η επανεκλογή του στη Βουλή να μπορούσε να τον απαλλάξει από τις ευθύνες.

Η παρουσία του κ. Καραμανλή στην Εξεταστική Επιτροπή, δεν βοήθησε καθόλου, απεναντίας ενίσχυσε το αίσθημα της συγκάλυψης των πολιτικών υπευθύνων, που είναι το συμπέρασμα που προκύπτει από το ψήφισμα Καρυστιανού.

Όπως έγραψε στο Βήμα η Νίκη Λυμπεράκη: "Ο κ. Καραμανλής για παράδειγμα, προσήλθε με υψωμένο το δάχτυλο και με τη σιγουριά ανθρώπου που αισθάνεται στο απυρόβλητο (γιατί είναι στο απυρόβλητο). Ο πρώην υπουργός έπαιξε με τις λέξεις, τη νοημοσύνη και τα νεύρα μας, υποστηρίζοντας – μεταξύ άλλων – πως ένα εξώδικο που λέει πως υπάρχει θέμα ασφάλειας του σιδηροδρόμου δεν λέει πως ο σιδηρόδρομος δεν είναι ασφαλής ή πως και τα συστήματα ασφαλείας να είχαμε, πάλι άνθρωποι θα τα λειτουργούσαν."

Κώστας Καραμανλής

Από την πλευρά του ο Παντελή Μπουκάλας στην Καθημερινή έγραψε: "Ακολουθώντας σεβαστικά τη θλιβερή παράδοση, η επιτροπή έδειξε προς τα πού της είχε ταχθεί να οδεύσει ήδη με την επιλογή ως προέδρου της ενός από τους πλέον επιθετικούς και ρηχούς λαϊκιστές της ΝΔ. Λειτουργώντας με συνοπτικές διαδικασίες, δεν σκόπευε να αναδείξει έστω το πλατωνικό "εν τρίτον από της αλήθειας" αλλά να ψευτογιατρέψει (με τη συγκαλυπτική εμμονή στο ανθρώπινο σφάλμα) τη βαριά τραυματισμένη εικόνα της κυβέρνησης. Και να φτιασιδιώσει το προφίλ του Κ. Αχ. Καραμανλή ο οποίος σαν εταίρος της κληρονομικής δημοκρατίας μας , φρονεί ότι γεννήθηκε απαλλαγμένος ισόβια από την υποχρέωση της λογοδοσίας και της ευθύνης".

Η Κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός υποτιμούν το αίσθημα αδικίας και την οργή που νιώθουν οι συγγενείς των θυμάτων, υποτιμά το αίσθημα συγκάλυψης και προστασίας των πολιτικών υπευθύνων που νιώθουν όλοι όσοι υπέγραψαν το ψήφισμα, όσοι θα το ψηφίσουν και όλοι εκείνοι που μπορεί να μην υπογράψουν, αλλά αυτό ακριβώς νιώθουν. Και αυτή είναι η κυρίαρχη αντίληψη στην ελληνική κοινωνία. Και η υποτίμηση από πλευράς του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης είναι μέγα λάθος.

Τι αναφέρει το ψήφισμα:

"Οι Έλληνες πολίτες απαιτούν από την Βουλή, την έναρξη των διαδικασιών, για την αναθεώρηση του Συντάγματος και την ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, καθώς και την κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας, όταν προκύπτει ποινική ευθύνη πολιτικών προσώπων.

"Η ατιμωρησία πολιτικών προσώπων δεν συνάδει με την ηθική, ούτε με τη δημοκρατία, αρετές για τις οποίες είμαστε περήφανοι!

Δείτε το ψήφισμα ΕΔΩ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ 12 Απρ 2024 | 07:28

Στα μαχαίρια Κασσελάκης και Ανδρουλάκης για τη 2η θέση: Ο "εκβιαζόμενος", ο "οπαδός του Μητσοτάκη" και οι μπηχτές Τσίπρα

Η μάχη για την δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές, έχει "ντοπάρει" ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ μετά και τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ να κατακτά το βάθρο του δεύτερου.

ΠΟΛΩΝΙΑ 12 Απρ 2024 | 00:14

Στη Βαρσοβία ο Μητσοτάκης, συνάντηση με Τουσκ, Μισέλ για το "αύριο" της Ευρώπης

Αύριο το πρωί στην Βαρσοβία ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον Πολωνό ομόλογό του, Ντόναλντ Τουσκ.

ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ 11 Απρ 2024 | 18:29

Καρυστιανού: Να μας πει η εισαγγελέας γιατί ψάχνουμε ακόμα υπολείμματα των νεκρών παιδιών μας - Μας κάνει και μάθημα ηθικής

Νέα τοποθέτηση από τη Μαρία Καρυστιανού - Διαψεύδουν την Γεωργία Αδειλίνη συγγενείς των θυμάτων στα Τέμπη: "Eίπατε να ανάβουμε κεράκι στην εκκλησία"

ΤΙ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ 11 Απρ 2024 | 18:23

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ζελένσκι στο Βίλνιους: Ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στη Διάσκεψη Ειρήνης στην Ελβετία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ 11 Απρ 2024 | 17:55

Οπαδοί του ΠΑΟΚ έξω από την Ευρωβουλή με πανό για τα Τέμπη: "57 δολοφονημένες ψυχές ψάχνουν δικαιοσύνη"

Περίπου 600-700 οπαδοί πήγαν έξω από το Ευρωκοινοβούλιο των Βρυξελλών φωνάζοντας συνθήματα υπέρ των οικογενειών των 57 θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών.

ΣΤΟ ΦΟΡΟΥΜ ΤΩΝ ΔΕΛΦΩΝ 11 Απρ 2024 | 16:54

Νίκος Ανδρουλάκης: Θα είμαστε στη δεύτερη θέση με ανεβασμένα ποσοστά - Ο Μητσοτάκης έχει ένα αδιαφανές σύστημα εξουσίας

Βέβαιος ο Νίκος Ανδρουλάκης ότι το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής θα αυξήσει, στις ευρωεκλογές, ραγδαία τα ποσοστά του και θα είναι στην όχθη των νικητών

ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 11 Απρ 2024 | 15:56

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει η φυσική πύλη εισόδου για την ενέργεια από τον Νότο στον Βορρά

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακή πύλη, στις μεταφορές και στα logistics, στην Νοτιοανατολική Ευρώπη

ΦΙΛΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΙΑ 11 Απρ 2024 | 15:16

"Καρφάρα" Τσίπρα για Κασσελάκη: Ο Μητσοτάκης τρέχει μόνος του στις εκλογές (αλλά και κινδυνεύει να έρθει δεύτερος)- Οχι μόνο Tik Tok

Καθόλου κολακευτική για τον Στέφανο Κασσελάκη η ανάλυση Τσίπρα για το πολιτικό σκηνικό

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΣ 11 Απρ 2024 | 14:50

Οργισμένη απάντηση Λιάγκα σε Βελόπουλο: Επειδή έχει εξοχικό στην Τήνο η Μαρέβα, συνδιαλέγομαι εγώ με τον Μητσοτάκη;

Ο Γιώργος Λιάγκας απάντησε στα όσα του καταλόγισε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Βελόπουλος για συνδιαλλαγή με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΑΝΤ1 11 Απρ 2024 | 09:01

Μητσοτάκης για Τέμπη: Θεωρίες συνωμοσίας το μπάζωμα - Καμία κυβερνητική ανάμειξη στο μοντάρισμα των ηχητικών

Στη συνέντευξή του στο "Καλημέρα Ελλάδα" του ΑΝΤ1, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε όλα τα θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας.

ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΘΥΜΑΤΩΝ 11 Απρ 2024 | 08:53

Μετά την Καρυστιανού και ο Νίκος Πλακιάς "καρφώνει" την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου: "Είπατε να ανάβουμε και κανένα κεράκι..."

Αντιδράσεις προκάλεσε η δήλωση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Γεωργίας Αδειλίνη, πως ποτέ δεν παρέπεμψε συγγενείς θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών για παρηγοριά στην εκκλησία.

ΤΙ ΕΙΠΑΝ 11 Απρ 2024 | 08:47

Η αναπάντεχη συνάντηση Παπαδάκη - Αυτιά στο Μέγαρο Μαξίμου και η θερμή αγκαλιά: "Σου οφείλω το ευ ζην" [βίντεο]

O διάλογος του Γιώργου Παπαδάκη με τον Γιώργο Αυτιά στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ 11 Απρ 2024 | 08:23

Συγκίνησαν οι μαθητές στον Τύρναβο Λάρισας - Φύτεψαν 57 ελιές για κάθε ένα από τα θύματα των Τεμπών [εικόνες]

Ο Δήμος Τυρνάβου, ύστερα από πρόταση του 1ου ΕΠΑΛ Τυρνάβου παραχώρησε μια έκταση για να φυτευτούν 57 δενδρύλλια ελιάς.