Follow us

Η "απολογία" Καραμανλή στη Βουλή για τα Τέμπη - Αιχμηρά σχόλια της αντιπολίτευσης για το θερμό χειροκρότημα των "γαλάζιων"

Σε μία ομιλία με αρχικά συναισθηματικό τόνο, ο Κώστας Αχ. Καραμανλής υποστήριξε ότι δεν έχει περάσει ημέρα που να μην έχει σκεφτεί το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: ΣΟΦΙΑ ΦΑΣΟΥΛΑΚΗ
Καραμανλής

Υιοθετώντας την γραμμή της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ο πρώην υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, άρχισε την ομιλία του σκύβοντας, όπως είπε, το κεφάλι στον πόνο των συγγενών, αλλά όχι κρυπτόμενος πίσω από την βουλευτική ασυλία, η οποία ακόμη και εάν δεν είχε εκλεγεί βουλευτής δεν θα είχε καμία αξία, αφού υπόκειται στο άρθρο 86 του Συντάγματος και στο νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Σε μία ομιλία με αρχικά συναισθηματικό τόνο, αφού επί δικής του υπουργίας χάθηκαν 57 ανθρώπινες ζωές, ο Κώστας Αχ. Καραμανλής υποστήριξε ότι δεν έχει περάσει ημέρα που να μην έχει σκεφτεί το τραγικό δυστύχημα, όντας και ο ίδιος πατέρας 3 παιδιών.

Όπως όμως υποστήριξε, ποτέ δεν κρύφτηκε, αλλά συνειδητά επέλεξε να μιλάει θεσμικά έχοντας απέναντιί του "τυμβωρύχους" που βλέπουν αυτήν την τραγωδία ως ευκαιρία.

Η "απολογία" Καραμανλή στη Βουλή για τα Τέμπη - Αιχμηρά σχόλια της αντιπολίτευσης για το θερμό χειροκρότημα των "γαλάζιων"

Διαβάστε Επίσης

"Φέρτε κατηγορητήριο"

Οι εξηγήσεις του Κώστα Καραμανλή διακόπηκαν πολλές φορές από τις αντιδράσεις των βουλευτών των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τους οποίους ο πρώην υπουργούς κατηγόρησε ότι λένε συνειδητά ψέματα.

Υπενθύμισε μάλιστα ότι ήταν ο ίδιος, που από τον Οκτώβριο είχε ζητήσει απ’ όσους τον κατηγορούν, να καταθέσουν πρόταση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τα Τέμπη. "Δηλαδή να συντάξουν συγκεκριμένο κατηγορητήριο και να έρθουν εδώ, να δούμε αν και ποια βάση έχει. Με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Θεσμικά, εδώ, στη Βουλή. Όχι στα λαϊκά δικαστήρια της τηλεόρασης και των social media”, είπε ο πρώην υπουργός, προσθέτοντας:

"Σε όλη μου τη διαδρομή άσκησα πάντα τα καθήκοντά μου με ευσυνειδησία, εντιμότητα και ηθική. Δεν έχω να κρύψω κάτι, ούτε και να φοβηθώ. Στέκομαι εδώ και σας κοιτώ στα μάτια. Με απόλυτο σεβασμό στη μνήμη αυτών που χάθηκαν και στις οικογένειές τους. Όποιος έχει πραγματικές κατηγορίες για εμένα με αποδείξεις, ας σταματήσει να κραυγάζει και ας τις φέρει. Είμαι εδώ. Θα είμαστε εδώ”, είπε επαναλαμβάνοντας τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη προ ολίγων εβδομάδων στην τελευταία συνέντευξη του.

Καραμανλής

Διαβάστε Επίσης

Στόχος δεν είμαι εγώ, αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Για τον πρώην υπουργό, ο στόχος του "πολέμου" δεν είναι ο ίδιος αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, υποστηρίζοντας ότι αυτή η παράταξη "δεν θα παραδώσει την χώρα στους θυρωρούς των συμφερόντων".

Σε ένα μεγάλο κομμάτι της ομιλίας του έβαλε στο στόχαστρο τον ΣΥΡΙΖΑ τόσο για την σύμβαση 717 που αφορά την τηλεδιοίκηση, όσο και τις επιθέσεις που, όπως είπε, έκανε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στους πολίτες των Σερρών, οι οποίοι τον επανεξέλεξαν βουλευτή. "Οι ίδιοι που παριστάνουν τους δημοκράτες, πρώτα μου είπαν ότι δεν είχα δικαίωμα να κατέβω στο λαό, στους πολίτες. Μετά επιτέθηκαν στον τόπο μου, τις Σέρρες, μία ολόκληρη ιστορική περιφέρεια. Εκβίασαν ηθικά και κατηγόρησαν τους συμπολίτες μου. Έφτασε πρώην πρωθυπουργός, να κατέβει υποψήφιος στις Σέρρες. Κι όταν οι πολίτες σε συνθήκες ακραίας πόλωσης με τίμησαν με την ψήφο τους, έριξαν λάσπη στο εκλογικό σώμα. Προφανώς, γιατί ο αρχηγός τους δεν εξελέγη και έφτασε ο ΣΥΡΙΖΑ να χάσει και την έδρα του στις Σέρρες”, είπε ο πρώην υπουργός.

Υπερασπιζόμενος δε όσα έγιναν επί των ημερών του για την σύμβαση 717, υποστήριξε ότι η σύμβαση 717 έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί το 2016 (επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ) αλλά ολοκληρώθηκε το Σεπτέμβριο του 2023, αφού η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κατάφερε να ξεκολλήσει το έργο. Στρεφόμενος για μία ακόμη φορά σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ, θύμισε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Πρωθυπουργός, βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή της τραγωδίας στον τόπο του δυστυχήματος και "δεν παίξαμε πολιτικό θέατρο, όπως έκαναν άλλοι στην τραγωδία στο Μάτι” .

Πατώντας πάνω στο πόρισμα της πλειοψηφίας, ο Κώστας Καραμανλής υποστήριξε ότι ο Γενικός Κανονισμός Κυκλοφορίας παραβιάστηκε 7 φορές, χωρίς ωστόσο να παραγνωρίζει ότι δεν κατάφερε να ξεριζώσει παθογένειες του δημοσίου, οι οποίες οδήγησαν στο τραγικό δυστύχημα.

Κασσελάκης: Είναι όλοι συνυπεύθυνοι

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, αν και εκτός Βουλής, καθώς παραμένει φαντάρος, πήρε θέση για όσα συμβαίνουν στη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας προς την κυβέρνηση.

Ο Στέφανος Κασσελάκης σχολίασε το χειροκρότημα των βουλευτών της ΝΔ κατά την ομιλία του Κώστα Καραμανλή, γράφοντας στα social media:

"Δεν έφταιγεν ο ίδιος, τόσος ήτανε. Το παρατεταμένο όμως χειροκρότημα όλων των βουλευτών της ΝΔ δείχνει το συνολικό πολιτικό τους μέγεθος. Γίγαντες στη συγκάλυψη, νάνοι στη συναίσθηση. Είναι πλέον συνυπεύθυνοι".

Νίκος Ανδρουλάκης: "Χειροκροτώντας τη βαθιά προκλητική τοποθέτηση του κ. Καραμανλή, είστε όλοι συνυπεύθυνοι για τις πράξεις του"

"Τα χειροκροτήματα των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, το ύφος του κ. Καραμανλή, οι χαρακτηρισμοί, δείχνουν ότι το κόμμα σας έχει 'μηδενική ενσυναίσθηση'" σχολίασε ο Νίκος Ανδρουλάκης παίρνοντας το λόγο στη Βουλή, μόλις τελείωσε την ομιλία του ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός, Κώστας Καραμανλής.

"Μιλάμε για ένα έγκλημα, όπου έχασαν 57 άνθρωποι τη ζωή τους. Και βλέπουμε χειροκροτήματα και χαμόγελα για τον άνθρωπο που από το βήμα της Βουλής έλεγε:

"Ντροπή σε όσους θέτουν ζητήματα ασφάλειας για τους σιδηροδρόμους" και μετά από μερικές μέρες 57 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Αυτόν τον άνθρωπο σήμερα χειροκροτείτε. Σε οποιοδήποτε άλλο πολιτικό σύστημα θα είχε παραιτηθεί. Θα έπρεπε να έχει ήδη αναλάβει τις ευθύνες του. Δεν θα έπρεπε να είναι υποψήφιος. Αν σας ενοχλεί αυτή η άποψη, την άκουσα από βουλευτές και υπουργούς σας. Αλλά δεν φταίει ο κ. Καραμανλής που ήταν υποψήφιος.

Ο κ. Μητσοτάκης φτιάχνει τα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας", επισήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Ανέφερε ότι ο κ. Καραμανλής δεν είπε "κουβέντα για το πόρισμα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, που είχε στο συρτάρι του. Κουβέντα για το πόρισμα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, που βάσει αυτού προτείναμε προανακριτική επιτροπή".

Νέα Αριστερά: "Προκλητικός, υποκριτής, κυνικός ο κ. Καραμανλής"

"Προκλητικός, υποκριτής και κυνικός", αναφέρει σε σχόλιο της η Νέα Αριστερά για την ομιλία του Κώστα Καραμανλή στην Βουλή.

Ακολούθως προσθέτει: "Ο κύριος Καραμανλής με την ομιλία του στη Βουλή ξεπέρασε και τον εαυτό του. Για το έγκλημα στα Τέμπη έφταιξαν όλοι εκτός από τον ίδιο και την κυβέρνηση που υπηρετεί. Επιβεβαίωσε όμως αυτό που όλη η κοινωνία έχει αντιληφθεί. Μητσοτάκης και Καραμανλής είναι ένα και το αυτό. Με έναν και μόνο στόχο: Τη συγκάλυψη των ευθυνών τους".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΑΣΟΚ 20 Μαϊ 2024 | 18:45

Ανδρουλάκης στα Τέμπη: Δεν θα αφήσουμε αυτή την τραγωδία χωρίς να πέσει άπλετο φως και χωρίς να πληρώσουν οι υπεύθυνοι

Ο Ανδρουλάκης επισήμανε πως το ΠΑΣΟΚ θα καταθέσει και πάλι αίτημα για σύσταση προανακριτικής επιτροπής, εφόσον προκύψουν νέα στοιχεία σε ό,τι αφορά την τραγωδία.

ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ 20 Μαϊ 2024 | 18:01

Γρεβενά: Χάνει την έδρα του στη Βουλή ο Γιάννης Γιάτσος της ΝΔ - Δεκτή η ένσταση από το Εκλογοδικείο του Σταυρόπουλου

Ο κ. Γιάτσιος, σύμφωνα με την ένσταση, δεν παραιτήθηκε εμπρόθεσμα, από την εταιρεία ΑΝΚΟ, η οποία αναλαμβάνει "έργα ή μελέτες ή συναφείς συμβάσεις αναπτυξιακού ή επενδυτικού χαρακτήρα".

ΔΗΚΤΙΚΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ 20 Μαϊ 2024 | 10:26

Νίκος Πλακιάς: Η λέξη "Τέμπη" είναι απαγορευμένη για τα κανάλια - Δεν έπαιξαν εκδήλωση με Καρυστιανού, Ασλανίδη

Η δηκτική ανάρτηση του Νίκου Πλακιά, του πατέρα που έχασε τα δίδυμα κορίτσια του στα Τέμπη.

ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ 19 Μαϊ 2024 | 14:35

Οι Εύζωνες φόρεσαν την παραδοσιακή ποντιακή ενδυμασία για να τιμήσουν την Γενοκτονία των Ποντίων [εικόνες]

Μνημόσυνο και δοξολογία στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων.

ΜΗΤΕΡΑ ΤΗΣ 20ΧΡΟΝΗΣ ΜΑΡΘΗΣ 19 Μαϊ 2024 | 12:18

Καρυστιανού σε εκδήλωση για τα Τέμπη: Δεν ήξερα πως της κληρονόμησα κυβερνώντες που ήταν σε θέση να την κάψουν ζωντανή

Η Μαρία Καρυστιανού περιέγραψε τις μαρτυρικές ώρες της βραδιάς του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη.

ΥΠΕΞ 17 Μαϊ 2024 | 21:54

Νίκος Δένδιας για Βόρεια Μακεδονία: "Ποντίκι που βρυχάται"

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είπε η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια της ασφάλειας που έχουν οι περισσότερες δυτικές χώρες.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΕΚΘΕΣΗ 16 Μαϊ 2024 | 21:01

Τέμπη: Αποκάλυψη - Το εμπορικό τρένο εκτροχιάστηκε πριν τη σύγκρουση - Τουλάχιστον 16 θύματα κάηκαν ζωντανά

Σύμφωνα με την τελική έκθεση των τεχνικών εμπειρογνωμόνων των συγγενών θυμάτων, η εμπορική αμαξοστοιχία μετέφερε τουλάχιστον 12 τόνους εύφλεκτων υλικών, προκαλώντας τη μεγάλη έκρηξη

15 Μαϊ 2024 | 20:41

Βουλή: "Πέρασε" η δωρεά Λάτση για τις μελέτες επέκτασης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Επί της αρχής του νομοσχεδίου, "ναι" ψήφισαν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και οι Σπαρτιάτες.

"ΑΥΤΟ ΑΞΙΖΟΥΝ" 15 Μαϊ 2024 | 14:04

Νέο σόου Βελόπουλου: Έσκισε τη Συμφωνία των Πρεσπών στο βήμα της Βουλής [βίντεο]

"Αυτό αξίζουν" είπε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Βελόπουλος και έσκισε τη Συμφωνία των Πρεσπών.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ 15 Μαϊ 2024 | 13:03

Επική ανάρτηση - meme από Βελόπουλο: "Καλύτερα να πουλάς κηραλοιφές παρά την πατρίδα σου" [εικόνα]

Η απάντηση του Κυριάκου Βελόπουλου σε όσους τον μέμφονται για τις κηραλοιφές που πουλάει με τηλεμάρκετινγκ.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΣΤΙΧΟΥΡΓΟΥ 14 Μαϊ 2024 | 18:38

"Θα στείλω όταν φτάσω": Νέο τραγούδι για την τραγωδία στα Τέμπη - Η συγκλονιστική ερμηνεία των ηθοποιών [βίντεο]

Στο νέο τραγούδι συμμετέχει και ο ηθοποιός Θοδωρής Ελευθεριάδης, γιος της Μαρίας Εγούτ, θύμα των Τεμπών.

ΔΗΛΩΣΗ ΡΩΜΑΝΟΥ 07 Μαϊ 2024 | 20:21

Πυρά ΝΔ κατά Κασσελάκη μετά τη δήλωση για τους "υπουργούς που σκοτώνουν παιδιά" [βίντεο]

Για αθλιότητα έκανε λόγο η ΝΔ, η οποία τόνισε αιχμηρά ότι ο Πολακισμός είναι η νέα ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ.

ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ 02 Μαϊ 2024 | 14:13

Εξοργισμένη η Καρυστιανού: Πρέπει να παίρνω ένα ηρεμιστικό πριν ακούσω τον Μητσοτάκη να μιλάει για τα Τέμπη [βίντεο]

Την οργή της εξέφρασε η Μαρία Καρυστιανού για τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρόσφατη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, σχετικά με τα Τέμπη