Follow us

Αχτσιόγλου και Μπεκατώρου "τελείωσαν" τον Παπανώτα- Κακή αρχή για το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Ο πανελίστας κ. Παπανώτας δεν θα είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Δυο γυναίκες "τελείωσαν" την υποψηφιότητα του πανελίστα Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Η μία, η πρώτη, ήταν η βουλευτής της Νέας Αριστεράς και πρώην αντίπαλος του Στέφανου Κασσελάκη για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ Εφη Αχτσιόγλου. Η οποία θύμισε τις παλαιότερες δηλώσεις του κ. Παπανώτα για τις γυναίκες που φταίνε και εκείνες για την ενδοοικογενειακή και την έμφυλη βία.

Από την Εφη Αχτσιόγλου ξεκίνησε η υπόθεση και αμέσως εκδηλώθηκαν οι πρώτες αντιδράσεις. Μέχρι όμως το πρωί της Πέμπτης η υπόθεση φαινόταν διαχειρίσιμη, αφού και ο υποψήφιος είχε σπεύσει να κάνει διορθωτική δήλωση, ισχυριζόμενος ότι έχει γίνει κοπτοραπτική στα όσα έχει πει. Και οι αρμόδιοι του κόμματος αν δεν τον στήριζαν, τουλάχιστον δεν φαινόταν να δίνουν μεγάλη σημασία στις αντιδράσεις.

Μετά όμως ήρθε η δεύτερη γυναίκα. Η Σοφία Μπεκατώρου. Και όταν η αθλήτρια σύμβολο του ελληνικού #MeToo, η γυναίκα που ξεκίνησε την καμπάνια για την έμφυλη βία και έδωσε κουράγιο και δύναμη και στις άλλες γυναίκες να μιλήσουν, όταν λοιπόν η Σοφία Μπεκατώρου πήρε θέση και ζήτησε από τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει αυτό που πρέπει, η υπόθεση ήταν τελειωμένη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πολύ απλά δεν θα μπορούσε να κρατήσει στο ψηφοδέλτιο τον κ. Παπανώτα. Το κόστος θα ήταν πολύ μεγάλο…

Στο μεταξύ θέση είχε πάρει και η Δώρα Τσαμπάζη, επίσης υποψήφια ευρωβουλευτής που μιλώντας στο Kontra Channel, που είπε ότι οι δηλώσεις Παπανώτα της φέρνουν μεγάλη δυσαρέσκεια. Ενώ σχολίασε και την απάντηση του υποψήφιου ευρωβουλευτή- που έκανε λόγο για κοπτοραπτική- λέγοντας πως δεν υφίσταται κάτι τέτοιο. Οι αντιδράσεις είχαν λάβει τη μορφή χιονοστιβάδας.

Διαβάστε Επίσης

Η πρώτη ανάρτηση της Εφης Αχτσιόγλου

ΕΦΗ ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ

"Σε προηγούμενες δηλώσεις του ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι στην Ελλάδα η γυναίκα δεν έχει κανένα πρόβλημα, "εκτός αν πάρει κάποιον σατράπη που την κακοποιεί και η ίδια κάθεται και το ανέχεται, οπότε είναι πρόβλημα ΤΗΣ”", υπενθύμισε με ανάρτησή της στα social media η Έφη Αχτσιόγλου, κάνοντας λόγο για απόψεις που αναπαράγουν πατριαρχικά στερεότυπα.

"Οι απόψεις αυτές δεν είναι νέες στον δημόσιο λόγο, έρχονται από πολύ παλιά. Στην Ελλάδα, που για όσους δεν βλέπουν πρόβλημα, να τους ενημερώσω ότι είναι ουραγός στον δείκτη ισότητας των φύλων. Αυτές οι απόψεις αναπαράγουν τα πατριαρχικά στερεότυπα που είναι βαθιά ριζωμένα στην ελληνική κοινωνία. Απόψεις που βρίθουν σεξισμό, άγνοια της κοινωνικής πραγματικότητας, μισογυνισμό", πρόσθεσε η βουλευτής της Νέας Αριστεράς.

"Ας καταλάβουν όμως κάτι καλά μερικοί και όσοι τους προσφέρουν πολιτικό βήμα. Η κακοποίηση δεν είναι "πρόβλημά ΤΗΣ". Έχει θύτες και θύματα. Και όσο κάποιοι θα καλύπτουν τους θύτες, ενοχοποιώντας τα θύματα, τόσο η ζωή άλλης μιας θα καταστρέφεται. Η κακοποίηση δεν είναι ιδιωτική υπόθεση. Είναι συλλογικό τραύμα για την κοινωνία μας. Όσο αρνείστε να το κατανοήσετε, θα μας βρίσκετε όλες απέναντι", κατέληξε στην ανάρτησή της.

Για την ακρίβεια του ρεπορτάζ οι δηλώσεις του κ. Παπανώτα ήταν οι εξής:

"Κόψτε την υστερία, γιατί δεν ζούμε στο Ιράν. Ζούμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. (...) Εγώ δεν βλέπω να έχει πρόβλημα η γυναίκα στην Ελλάδα και γενικά στην ΕΕ κανένα. Εκτός αν θέλει να έχει. Δηλαδή, αν πάρει έναν σατράπη, ο οποίος την κακοποιεί, και δεν μιλάει και κάθεται και το ανέχεται είναι πρόβλημά της. Στις δουλειές μια χαρά τις μεταχειρίζονται, μια χαρά έχουν μισθούς".

Η διορθωτική δήλωση του Δημήτρη Παπανώτα

"Τις τελευταίες ώρες κάποιοι σκόπιμα απομόνωσαν τμήμα από μία παλιά μου δήλωση θέλοντας να δημιουργήσουν πρόβλημα τόσο σε μένα όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Ο σεβασμός που τρέφω για τις γυναίκες είναι γνωστός και αδιαμφισβήτητος. Διαχρονικά στέκομαι δίπλα σε όσες έχουν πέσει θύματα κακοποιητικής συμπεριφοράς χωρίς αστερίσκους και στηρίζω απόλυτα τον αγώνα τους. Αυτό κάνω όλα τα χρόνια ως δημοσιογράφος, αυτό θα συνεχίσω να κάνω και στο μέλλον.

Απολογούμαι αν μέσα από την "κοπτοραπτική" της δήλωσης μου δόθηκε η εντύπωση πως έχουν μερίδιο ευθύνης και τα θύματα κακοποίησης γι’ αυτό που τους έχει συμβεί.

Και δεσμεύομαι πως θα αγωνιστώ στο πλευρό των κακοποιημένων γυναικών μέχρι την ημέρα που τέτοιου είδους φαινόμενα θα έχουν εκλείψει οριστικά".

Η αντίδραση της Σοφίας Μπεκατώρου

ΣΟΦΙΑ ΜΠΕΚΑΤΩΡΟΥ

Η αντίδραση που έκρινε την αποπομπή του Δημήτρη Παπανώτα από το ψηφοδέλτιο, ήταν αυτή της Σοφίας Μπεκατώρου, που μιλώντας στο ραδιόφωνο και στη Νίκη Λυμπεράκη είπε:

"Θα απαντήσω στη δήλωση του κ. Παπανώτα, με απόλυτους αριθμούς, ότι 238.476 γυναίκες κακοποιούνται σωματικά ή και σεξουαλικά από σύντροφο/ σύζυγο κατά τη διάρκεια του έτους. Δηλαδή 653 γυναίκες κάθε μέρα. Δεν φανταζόμαστε πράγματα, έχει έρθει η ώρα που πρέπει να φροντίσουμε να παρθούνε λύσεις. Ελπίζω ότι θα φροντίσει το ίδιο το κόμμα να σταθεί όπως πρέπει. Περιμένω να κάνει και αυτό την κίνησή του. Διότι πράγματι δεν μπορούμε να λέμε ότι φέρνουμε ανθρώπους με νέες ιδέες και οι άνθρωποι που έρχονται όχι μόνο να έχουν απαρχαιωμένες αλλά να είναι και οι προσωπικές τους απόψεις".

Απαντώντας στο αν πρέπει να φύγει από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπανώτας, η Σοφία Μπεκατώρου είπε ακόμα:

"Δεν μπορώ να το αποφασίσω εγώ, όμως, για να σας πω την αλήθεια πρέπει να υπάρχουν άνθρωποι με γνώση που να μπορούν να σταθούν για το κοινό καλό και εν πάσει περιπτώσει, να μην στρουθοκαμηλίζουμε".

Η τύχη του Δημήτρη Παπανώτα είχε πλέον κριθεί.

Δώρα Τσαμπάζη

Η αντίδραση της Δώρας Τσαμπάζη

Στο μεταξύ θέση είχε πάρει και η Δώρα Τσαμπάζη, επίσης υποψήφια ευρωβουλευτής που μιλώντας στο Kontra Channel, είπε ότι οι δηλώσεις Παπανώτα της φέρνουν μεγάλη δυσαρέσκεια.

"Μην περιμένετε ότι ήρθα σήμερα εδώ για να ξεπλύνω οποιαδήποτε συμπεριφορά και στάση που όχι μόνο δεν με εκφράζει αλλά μου φέρνει και μία πολύ μεγάλη δυσαρέσκεια. Δεν με εκφράζει καθόλου, με προβληματίζει και θεωρώ ότι δεν εκφράζει και το σύνολο των γυναικών στην Ελλάδα, οι οποίες παλεύουν συνολικά κατά της πατριαρχίας, να καταρριφθούν όλα αυτά τα στερεότυπα που είναι βαθιά ριζωμένα ακόμα", είπε αρχικά η Δώρα Τσαμπάζη.

Η κ. Τσαμπάζη έκανε αναφορά και στην Σοφία Μπεκατώρου, η οποία ξεκίνησε το ελληνικό #meΤoo: "Στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται ένα άτομο, το οποίο το κοσμεί, η Σοφία Μπεκατώρου, η οποία χρειάστηκε περίπου 25 χρόνια για να πάρει το θάρρος να καταγγείλει τον θύτη της, οπότε οι κεραίες μας θα πρέπει να είναι λίγο ανοιχτές".

Σχολιάζοντας δε τα περί "παλαιότερης" δήλωσης, η κ. Τσαμπάζη τόνισε: "Ενας μήνας πριν δεν είναι παλιά... Οι άνθρωποι δεν αλλάζουν σε έναν μήνα".

Η απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη

Η έξοδος του Δημήτρη Παπανώτα από το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ έγινε με ανακοίνωση- ανάρτηση του Στέφανου Κασσελάκη, που δήλωσε ότι σε τέτοιο θέμα, ακόμα και αν υπάρχει η επιλογή των μελών, ο πρόεδρος πρέπει να παρέμβει.

"Σέβομαι απόλυτα τις αποφάσεις των μελών και φίλων του ΣΥΡΙΖΑ που -για πρώτη φορά, με δική μου δέσμευση- επέλεξαν οι ίδιοι τους υποψήφιους ευρωβουλευτές μας. Όμως υπάρχουν περιπτώσεις που ο Πρόεδρος πρέπει να παρέμβει για να μη "φορτώσει" ευθύνες αλλού νίπτοντας τας χείρας του. Ειδικά επειδή οι γυναίκες, δυστυχώς, ακόμη υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις, ανισότητες και έμφυλη βία" έγραψε ο κ. Κασσελάκης.

"Με λύπη αναγκάζομαι να εξαιρέσω από το Ευρωψηφοδέλτιο τον Δημήτρη Παπανώτα. Γνωρίζω ότι εξέδωσε διορθωτική ανακοίνωση, όμως το θέμα στο οποίο αναφέρθηκε είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο και δε χωρεί συζήτηση. Ιδίως για το κόμμα που έχει προμετωπίδα του τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ισότητα" πρόσθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ 19 Ιουν 2024 | 16:07

Κούγιας: Μήνυση και αγωγή στον Στέφανο Κασσελάκη - Καλά έκανε και παρενέβη ο Άρειος Πάγος

Ο ποινικολόγος, Αλέξης Κούγιας, χαρακτήρισε αναμενόμενη την παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου μετά τις δηλώσεις που έκανε σε βάρος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Στέφανου Κασσελάκη.

ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟ 19 Ιουν 2024 | 14:45

Ο Κασσελάκης απέλυσε και τον Γιώργο Τσίπρα από τον ΣΥΡΙΖΑ - Τι λέει η Κουμουνδούρου και η αντίδραση του στελέχους

Τι απαντούν πηγές της Κουμουνδούρου για την απόλυση του Γιώργου Τσίπρα και το σχόλιο του ξαδέρφου του Αλέξη Τσίπρα

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ 19 Ιουν 2024 | 13:37

Νέα σύγκρουση Κούγια - Κασσελάκη: "Χούντα ομοφυλόφιλων στην Ελλάδα" - "Αμετανόητος στο ομοφοβικό του παραλήρημα"

Επανέρχεται ο Αλέξης Κούγιας κατά του Στέφανου Κασσελάκη. "Καποιοι νομίζουν ότι έχουμε χούντα ομοφυλόφιλων". Νέα απάντηση από ΣΥΡΙΖΑ.

ΖΗΤΑ ΤΗ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ 19 Ιουν 2024 | 10:47

Παρέμβαση Αρείου Πάγου για τις ομοφοβικές δηλώσεις Κούγια κατά Κασσελάκη

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου παρεμβαίνει για τις χυδαίες δηλώσεις Κούγια εις βάρος του Στέφανου Κασσελάκη.

ΣΥΡΙΖΑ 18 Ιουν 2024 | 23:10

Ο Τσίπρας καλεί τις προοδευτικές δυνάμεις να πουν "όχι" σε "άγονους εμφύλιους" και να πάνε "μαζί"

"Η πραγματικότητα, τα εκλογικά μαθηματικά, οι πιεστικές ανάγκης της κοινωνίας, επιβάλλουν στα πολιτικά κόμματα της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα, να δώσουν περισσότερο χώρο στο ‘μαζί'".

ΝΔ 18 Ιουν 2024 | 21:49

Μαρινάκης: "Απαράδεκτη η ανακοίνωση κατά του Στέφανου Κασσελάκη"- Τι είπε για τον ξυλοδαρμό της συζύγου του Λύτρα

"Πρέπει να σταθούμε όλοι απέναντι σε τέτοια ρητορική. Είτε είμαστε στη ΝΔ, είτε είμαστε στον ΣΥΡΙΖΑ" ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

ΕΓΙΝΕ Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 18 Ιουν 2024 | 17:32

"Ικανοποιητικό το εκλογικό ποσοστό" για τον Κασσελάκη που πάει πάλι στις ΗΠΑ - Αυτή τη φορά για το ίδρυμα που θέλει να φτιάξει

Ικανοποιητικό θεωρεί ο ΣΥΡΙΖΑ το ποσοστό που έλαβε στις ευρωεκλογές - Επαφές Κασσελάκη με επιχειρηματίες και ομογενείς στις ΗΠΑ.

"ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΕΙ ΕΝΩ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ" 18 Ιουν 2024 | 15:31

Ομοφοβική επίθεση Κούγια σε Κασσελάκη: "Στον γάμο του αυτός είναι γυναίκα ή άνδρας;" - Ζητεί εισαγγελέα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Η επίθεση Κούγια στον Κασσελάκη και η απάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με αναφορά στον εισαγγελέα

"ΓΙΑ ΝΑ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΟΟΑΡΙΣΤΕΡΑ" 18 Ιουν 2024 | 14:44

Γεωργιάδης: Ποιος περίμενε μετά τον αντιμνημονιακό αγώνα του ΣΥΡΙΖΑ, τα γελάκια Τσίπρα για το καρφί με τον Ολαντρέου;

"Ο κ. Τσίπρας να ξεκινήσει με σοβαρότητα, χωρίς γελάκια, να πει ζητώ συγγνώμη από τους πολιτικούς μου αντιπάλους"

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ 18 Ιουν 2024 | 13:58

"Ορίτζιναλ Μακεδόνες": Η φράση του βουλευτή Δράμας Θεόφιλου Ξανθόπουλου για την Βόρεια Μακεδονία που παρεξηγήθηκε

Ο κ. Ξανθόπουλος χαρακτήρισε ως "ορίτζιναλ Μακεδόνες" τους κατοίκους της Βόρειας Μακεδονίας, όμως το είπε με εμφανώς ειρωνικό τόνο.

ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ 18 Ιουν 2024 | 12:51

Θεοχαρόπουλος για την απόλυσή του: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να διοικείται ως εταιρεία - Έχουμε πρόεδρο και όχι ιδιοκτήτη

"Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να διοικείται ως εταιρεία ", τονίζει ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

ΣΤΟ ACTION24 18 Ιουν 2024 | 12:36

"Αρπάχτηκαν" στον αέρα Π. Παππάς και Φωτίου: "Ήρθατε 4οι στο Κιλκίς" - "Ο λαός σάς έστειλε στο 2,4% και στην ανυπαρξία"

Σκληρή κόντρα Πέτρου Παππά - Θεανώς Φωτίου για τις "κλεμμένες έδρες" της Νέας Αριστεράς.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΡΙΖΑ 18 Ιουν 2024 | 12:00

Κασσελάκης κατά Κούγια και Λύτρα: Δεν υπάρχει τίποτα "αντρικό" στην παραδοχή του εγκλήματος

"Δεν μπορεί να ζούμε σε μια κοινωνία που οι υπερασπιστές των κακοποιητών έχουν καθημερινό τηλεοπτικό στασίδι", είπε ο Στέφανος Κασσελάκης.