Follow us

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Άνοδος για ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, πτώση για ΠΑΣΟΚ - Έκπληξη με τους Δημοκράτες του Λοβέρδου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέρασε τον Δημήτρη Κουτσούμπα στις δημοτικότητες των πολιτικών αρχηγών - Ανακτά μέρος της συσπείρωσής της η ΝΔ, επιμένει η δυσαρέσκεια των πολιτών για ακρίβεια, εγκληματικότητα και διαφθορά

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Τι πρέπει να ξέρουμε πηγαίνοντας στην κάλπη

Μεγάλη παραμένει η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, ενόψει ευρωεκλογών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της Metron Analysis για λογαριασμό του Mega.

Όσον αφορά την εκτίμηση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία είναι πρώτη με 32,3% και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 15,4%, το ΠΑΣΟΚ με 12% και το ΚΚΕ με 9,8%. Έπεται η Ελληνική Λύση με 8,3%, η Πλεύση Ελευθερίας με 4,2%, η Νίκη με 3,6% και η Νέα Αριστερά με 3,1%.

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Άνοδος για ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, πτώση για ΠΑΣΟΚ - Έκπληξη με τους Δημοκράτες του Λοβέρδου
εκτιμηση 2

Ως προς την πρόθεση ψήφου τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η ΝΔ αρχίζει να ανακτά ένα μέρος της συσπείρωσής της σημειώνοντας μια δημοσκοπική άνοδο 2,2%, ο ΣΥΡΙΖΑ σταθεροποιείται στη δεύτερη θέση με μια άνοδο 1%, το ΠΑΣΟΚ έχει μια μικρή υποχώρηση στο 9.9%, το ΚΚΕ μια μικρή άνοδο στο 8,1%. Υποχώρηση έχει και η Ελληνική Λύση, η Νίκη και Πλεύση ελευθερίας σαφώς περνούν το όριο του 3%, η Νέα Αριστερά βρίσκεται στο 2,5% με μικρή άνοδο, ενώ το ΜέΡΑ25 δείχνει ότι απέχει πολύ από το όριο του 3%. Οι Σπαρτιάτες επίσης κινούνται χαμηλά στο 2%.

προθεση

Έχει ενδιαφέρον ότι η εταιρεία -που είχε καταγράψει τους Δημοκράτες του Ανδρέα Λοβέρδου στο 0,8% τον Μάρτιο- τους βρήκε τώρα στο 1,6%.

Διαβάστε Επίσης

Όλα αυτά εξηγούνται και από τις βασικές μετακινήσεις ψηφοφόρων με τη ΝΔ να έχει τις μεγαλύτερες απώλειες προς την Ελληνική Λύση, τον ΣΥΡΙΖΑ προς τη Νέα Αριστερά και την Πλεύση Ελευθερίας, και το ΠΑΣΟΚ, προς τον ΣΥΡΙΖΑ και τους "Δημοκράτες" του Ανδρέα Λοβέρδου.

Ως προς τη συσχέτιση ανάμεσα στην ψήφο και την πολιτική αυτοτοποθέτηση, η ΝΔ έχει πάντα την ισχυρή παρουσία της στους κεντροδεξιούς (την ισχυρότερη κατηγορία της) και τους δεξιούς ψηφοφόρους, ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να έχει ισχυρή παρουσία και στους αριστερούς αλλά και στους κεντροαριστερούς, ενώ το ΠΑΣΟΚ έχει την "πρωτιά" του σε όσους αυτοπροσδιορίζονται ως "κεντρώοι".

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο "Κανένας"

Ως προς τις δημοτικότητες των πολιτικών αρχηγών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέρασε σε αυτή τη μέτρηση στην πρώτη θέση, με τον Δημήτρη Κουτσούμπα να ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής, τρίτη τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, τέταρτο τον Νίκο Ανδρουλάκη και στην πέμπτη θέση τον Στέφανο Κασσελάκη.

Ενδιαφέρον πάντως έχει ότι ο Στέφανος Κασσελάκης είναι ο πιο δημοφιλής πολιτικός σε όσους δηλώνουν "Κεντροαριστεροί", με δεύτερο τον Δημήτρη Κουτσούμπα και τρίτο τον Νίκο Ανδρουλάκη. Όμως, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει πολύ χαμηλή δημοτικότητα μεταξύ όσων αναφέρονται στο Κέντρο και δεξιότερα αυτού.

δημοτικοτητες

Όταν, όμως, έρχεται η ώρα της αυθόρμητων απαντήσεων στο ερώτημα ποιον θεωρούν οι πολίτες ως τον καταλληλότερο για πρωθυπουργό, τότε τα πράγματα είναι διαφορετικά και το αποτέλεσμα μοιάζει ως μια μονομαχία ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον "Κανένα", με τον συσχετισμό να διαμορφώνεται σε 35%-33%, την ώρα που ο αμέσως επόμενος είναι ο Στέφανος Κασσελάκης που μπορεί να έχει άνοδο, αλλά φτάνει μόλις το 9%.

καταλληλοτερος

Αυτό αποτυπώνει ένα συνολικότερο χαρακτηριστικό του πολιτικού συστήματος στη δεδομένη στιγμή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να "πατάει" πάνω σε ένα μειοψηφικό, αλλά αρκετά συμπαγές πολιτικό και κοινωνικό μπλοκ που σήμερα αναφέρεται στη Νέα Δημοκρατία, την ώρα που κανένας άλλος ηγέτης δεν αντιμετωπίζεται ως δυνάμει πρωθυπουργός, αποτυπώνοντας και ένα πραγματικό πρόβλημα "κυβερνησιμότητας" της σημερινής αντιπολίτευσης, σε όλες τις παραλλαγές.

Διαβάστε Επίσης

Αυτή είναι η συνθήκη που δίνει την ιδιαίτερη δυναμική του "Κανένα" στις δημοσκοπήσεις.

Επιμένει η δυσαρέσκεια

Ως προς τη γενική πορεία της χώρας οι πολίτες εξακολουθούν να πιστεύουν ότι τα πράγματα πάνε προς τη λάθος κατεύθυνση, στοιχείο που με μικρές διακυμάνσεις είναι σταθερό σε όλες τις έρευνες.

πορεια

Ως προς τις απαντήσεις για το ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα, οι πολίτες στις αυθόρμητες απαντήσεις τους εξακολουθούν να προκρίνουν αυτά που έχουν να κάνουν με την οικονομική τους κατάσταση, αυτά που τα αντιλαμβάνονται ως "ακρίβεια" και "οικονομία" και που αθροιστικά προκρίνονται από το 60% των ερωτηθέντων.

προβληματα

Ως προς τις επιδόσεις της κυβέρνησης και εδώ έχουμε μια εικόνα που είχε καταγραφεί και σε προηγούμενες έρευνες. Οι πολίτες εκτιμούν θετικά τις κυβερνητικές επιδόσεις σε θέματα όπως η προσέλκυση τουρισμού, ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους, η αμυντική θωράκιση και η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσων.

Από την άλλη, οι πολίτες βγάζουν κόκκινη κάρτα στην κυβέρνηση σε θέματα όπως η εγκληματικότητα (78% αρνητικές γνώμες), η αντιμετώπιση της διαφθοράς (74% αρνητικές γνώμες), η αντιμετώπιση του πληθωρισμού και η αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών (70% αρνητικές γνώμες).

Μάλιστα οι αρνητικές γνώμες για τις κυβερνητικές επιδόσεις στα ζητήματα του πληθωρισμού και της εγκληματικότητας παραμένουν σταθερά πολύ υψηλές όλους τους τελευταίους μήνες, δείχνοντας και την αποτυχία των όποιων "διορθωτικών" πρωτοβουλιών και παρεμβάσεων.

επιδοσεις

Όλα αυτά μεταφράζονται σε αρνητικές αξιολογήσεις για την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση. Η κυβέρνηση έχει θετικές γνώμες που παρά τη μικρή άνοδο παραμένουν λιγότερες σε σχέση με πριν μερικούς μήνες την ώρα που καταγράφεται μια βελτίωση και της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και παρότι η αρνητική αξιολόγηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης αγγίζει το 75% έχει ιδιαίτερα σημασία ότι και κυβέρνηση έχει και ένα σαφώς πλειοψηφικό επικριτικό 62% απέναντί της.

Η εικόνα αυτή αναπαράγεται ως έναν βαθμό και στην αξιολόγηση του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πάλι καταγράφεται μια μικρή άνοδος της θετικής αξιολόγησης του πρωθυπουργού, που παραμένει πιο χαμηλή σε σχέση με τον περασμένο Δεκέμβριο, αλλά και μια άνοδος και της θετικής εικόνας του Στέφανου Κασσελάκη. Και εδώ έχουμε να κάνουμε με πλειοψηφικές αρνητικές γνώμες.

Κατά τα άλλα ως προς τον δείκτη οικονομικής εμπιστοσύνης αυτός παραμένει αρνητικός.

Σταδιακή αύξηση του ενδιαφέροντος για τις ευρωεκλογές

Καθώς πλησιάζουμε προς τις ευρωεκλογές δείχνει να αυξάνεται το ενδιαφέρον για αυτές αν και απέχουμε από το επίπεδο που είχε καταγραφεί την παραμονή των προηγούμενων ευρωεκλογών.

Αντίστοιχα αυξάνονται και οι απαντήσεις στο ερώτημα εάν προτίθενται να πάνε να ψηφίσουν. Πάντως και εδώ έχει σημασία ότι οι νεώτερες γενιές είναι και αυτές που εκφράζουν σε μικρότερο βαθμό τη βεβαιότητα ότι θα ψηφίσουν, στοιχείο που αποτυπώνει και ένα γενεαλογικό χάσμα ως προς την αντίληψη της πολιτικής συμμετοχής και της χρησιμότητάς της.

Όμως, η άνοδος του ενδιαφέροντος δεν σημαίνει ότι οι πολίτες έχουν αποφασίσει κιόλας με βεβαιότητα τι θα ψηφίσουν. Απόλυτα βέβαιο ή μάλλον βέβαιο είναι αθροιστικά το 66% των πολιτών και πάλι με τη βεβαιότητα να μεγαλώνει σε όσο μεγαλύτερη ηλικία πηγαίνουμε, δείχνοντας και την ιδιαίτερη ρευστότητα (αλλά και δυσπιστία) των νεώτερων ηλικιών.

Πάντως παρά την αύξηση του ενδιαφέροντος για τις ευρωεκλογές οι πολίτες δείχνουν να αντιλαμβάνονται και τα όρια που θα έχει ο αντίκτυπος του αποτελέσματός τους στις σημερινές συνθήκες. Καθόλου τυχαία το 65% εκτιμά ότι δεν υπάρχει περίπτωση το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών να δημιουργήσει προβλήματα πολιτικής σταθερότητας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΣΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ 21 Μαϊ 2024 | 20:08

Νέο μήνυμα Μητσοτάκη στη Βόρεια Μακεδονία: Ο ευρωπαϊκός τους δρόμος θα παραμείνει κλειστός αν επιμείνουν στις προκλήσεις

"Όταν οι Πρέσπες ψηφίστηκαν, η ΝΔ ήταν απέναντι, αλλά είχε πει ότι δεν μπορούμε να σκίσουμε με έναν νόμο και ένα άρθρο μια διεθνή συμφωνία" πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ ΣΤΗΝ ΑΥΓΗ 21 Μαϊ 2024 | 10:57

Ο Κασσελάκης κάνει περιοδείες με το τροχόσπιτο, αλλά ο Καρτερός στέλνει μήνυμα και προειδοποιεί

Συνεχίζονται οι αναταράξεις μεταξύ Κασσελάκη και παραδοσιακού ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΤΟΝ ΣΕΒΕ 20 Μαϊ 2024 | 21:34

Ηχηρό μήνυμα Μητσοτάκη σε Β. Μακεδονία και "ανιστόρητους εντός συνόρων"- Τι είπε για τους "ψευτοπατριώτες του γλυκού νερού"

"Η στάση της νέας προέδρου, των εκεί υποστηρικτών της και του εντολοδόχου πρωθυπουργού είναι και παράνομη και προκλητική. Ο δρόμος προς την Ευρώπη περνάει και από τη χώρα μας".

ΓΙΑ ΤΟ ACTION 24 20 Μαϊ 2024 | 20:01

Δημοσκόπηση Opinion Poll: Οριακά πιάνει τον στόχο του 33% η ΝΔ - Μάχη για 6 κόμματα για το όριο του 3% στις ευρωεκλογές

Το 34,2% απαντούν ότι οι Ευρωεκλογές τους ενδιαφέρουν λίγο και καθόλου - Το 20,7% των ερωτηθέντων δηλώνουν πολύ και αρκετά πιθανό να απέχουν από τις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 20 Μαϊ 2024 | 19:01
ΝΔ 20 Μαϊ 2024 | 17:54

Θεσσαλονίκη: Ο Μητσοτάκης συναντήθηκε τυχαία με τον Λουτσέσκου - Τα συγχαρητήρια για το πρωτάθλημα και η φωτό με τη Μαρέβα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαιρέτησε και έδωσε συγχαρητήρια στον Ρουμάνο προπονητή για την κατάκτηση του πρωταθλήματος της Super League από τον ΠΑΟΚ.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΥΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 20 Μαϊ 2024 | 11:53

Κεχαγιά: Θέλει ή δεν θέλει η κυβέρνηση να προχωρήσει η Συμφωνία των Πρεσπών;

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία για πατριδοκαπηλία.

ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΤΟΥ ΣΚΑΙ 20 Μαϊ 2024 | 10:29

Παγώνη και Πορτοσάλτε δίνουν... συμβουλές στον Κασσελάκη επειδή πήγε στον Αργυρό: "Οι αριστεροί δεν ξέρουν από μπουζούκια"

Τη νυχτερινή έξοδο του Στέφανου Κασσελάκη στα μπουζούκια σχολίασαν ο Άρης Πορτοσάλτε και η Ματίνα Παγώνη, αλλά και την επιλογή του να κάτσει στον εξώστη και όχι πρώτο τραπέζι πίστα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 20 Μαϊ 2024 | 10:18

Ο Κασσελάκης έπαιξε μπάσκετ σε αναπηρικό καροτσάκι: Fake news οι "προσωπικοί βοηθοί" από την κυβέρνηση

Έπαιξε μπάσκετ με καροτσάκι για αναπήρους ο Στέφανος Κασσελάκης, ασκώντας κριτική για τις εξαγγελίες της κυβέρνησης.

ΕΥΟΣΜΟΣ 19 Μαϊ 2024 | 18:29

Στη Θεσσαλονίκη ο Κασσελάκης: Σας ευχαριστώ όταν μου λέτε "μη μασάς, κράτα γερά, δυνατά"

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε μία στάση στο περίπτερο του ΠΑΣΟΚ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΡΙΖΑ 19 Μαϊ 2024 | 11:06

Κασσελάκης: Εσείς στη λίστα αναμονής, οι άλλοι στη λίστα των εκλεκτών - Είστε πλέμπα, είμαστε η κυβέρνηση των VIP

Για το ζήτημα της προτεραιότητας στο νοσοκομείο "Ευαγγελισμός" σε VIP για τον τελικό του Conference Cup

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024 19 Μαϊ 2024 | 08:16

Γιατί όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί περιοδεύουν στη Μακεδονία - Οι εθνικιστές στα Σκόπια... ανακατεύουν την τράπουλα

Μητσοτάκης, Κασσελάκης, Ανδρουλάκης, Βελόπουλος και Νατσιός "κονταροχτυπιούνται" για τη Μακεδονία

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024 18 Μαϊ 2024 | 22:39

Δημήτρης Κουτσούμπας: Το μήνυμα ελπίδας στις 9 του Ιούνη με ισχυρό ΚΚΕ θα είναι δυνατό, πανευρωπαϊκό

"Στις εκλογές πρέπει να αποδοκιμαστούν και εκείνες οι δυνάμεις, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, η Νέα Αριστερά" είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας