Follow us

Βόρεια Μακεδονία: Το υπουργείο Εξωτερικών επαναφέρει στην τάξη τη νέα Πρόεδρο- Σεβαστείτε τη "Συμφωνία των Πρεσπών"

Με ανακοίνωσή του, το ΥΠΕΞ της Βόρειας Μακεδονίας καλεί τη νέα πρόεδρο να τηρήσει την Συμφωνία των Πρεσπών.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Επίθεση κατά της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, εξαπέλυσε το υπουργείο Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, μετά την προκλητική ενέργειά της να ορκιστεί στη "Δημοκρατία της Μακεδονίας" αντί για το συνταγματικό όνομα της χώρας.

Μέσω ανακοίνωσής του, καλεί όλους τους εκλεγμένους αξιωματούχους να τηρούν την Συμφωνία των Πρεσπών, τονίζοντας για άλλη μία φορά ότι η διατήρηση της ευρωατλαντικής πορείας αποτελεί στρατηγικό συμφέρον και εγγύηση για την ασφάλεια της χώρας.

Την ίδια στιγμή με ανάρτησή της στα κοινωνικά δίκτυα, η νέα πρόεδρος επιμένει στην ονομασία Μακεδονία. "Η Σουηδία και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχουν πάντα έναν πιστό σύμμαχο στο πρόσωπο της Προέδρου της Μακεδονίας για την επίτευξη των ευρωπαϊκών στόχων και των στόχων της ισότητας των φύλων", ανέφερε μεταξύ άλλων.

Βόρεια Μακεδονία: Το υπουργείο Εξωτερικών επαναφέρει στην τάξη τη νέα Πρόεδρο- Σεβαστείτε τη "Συμφωνία των Πρεσπών"

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της Βόρειας Μακεδονίας:

"Το υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαιώνει την αποφασιστικότητα της χώρας απέναντι στην χωρίς όρους εκπλήρωση των συνταγματικών προβλέψεων καθώς και όλων των διεθνών υποχρεώσεων που έχουν αναληφθεί, όπως η πλήρης τήρηση της Στρατηγικής Συμφωνίας ανάμεσα στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και την Ελληνική Δημοκρατία, γνωστή ως Συμφωνία των Πρεσπών.

Τα τελευταία επτά χρόνια οι δύο γειτονικές χώρες έχουν αναπτύξει έναν εξαιρετικά υψηλού επιπέδου πολιτικό διάλογο που έχει πολλαπλασιάσει την οικονομική συνεργασία και την δόμηση θετικών σχέσεων ανάμεσα στους δύο λαούς. Ως αποτέλεσμα η χώρα εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ, ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναβάθμισε την Στρατηγική Συνεργασία με τις ΗΠΑ σε Στρατηγικό Διάλογο.

Καλούμε σε επαγρύπνηση όλα τα πολιτικά μέρη, ειδικά τους εκλεγμένους αξιωματούχους. Η διατήρηση της ευρωατλαντικής πορείας της χώρας αποτελεί στρατηγικό συμφέρον και εγγύηση για τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια και σταθερότητα".

Διαβάστε Επίσης

Αυστηρό μήνυμα Μητσοτάκη

Σκληρή απάντηση στις προκλήσεις της νέας Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβα, έδωσε νωρίτερα με ανάρτησή του και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο μήνυμά του, ο πρωθυπουργός κάνει λόγο για προκλητική επιλογή της νέας προέδρου να αποκαλέσει τη χώρα με το όνομα "Μακεδονία", κατηγορώντας τη για παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Παράλληλα, την καλεί να επανέλθει στα νόμιμα καθήκοντά της και δηλώνει κατηγορηματικά ότι η ελληνική πλευρά δεν θα δεχτεί παρόμοια ολισθήματα.

μητσοτακης

Αναλυτικά η ανάρτηση:

Η προκλητική επιλογή της νέας Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας να παραβεί το επίσημο κείμενο του όρκου της και να αποκαλέσει τη χώρα της με διαφορετικό όνομα αποτελεί πρωτοβουλία παράνομη και ανεπίτρεπτη. Πράξη, η οποία παραβιάζει τη Συμφωνία των Πρεσπών και το ίδιο το Σύνταγμα του κράτους της. Ναρκοθετώντας, όμως, και το μέλλον του, όπως ήδη δήλωσαν η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Είναι γνωστό ότι, ως αντιπολίτευση, η Νέα Δημοκρατία καταψήφισε τη Συμφωνία του 2019. Προειδοποιώντας, μάλιστα, τότε, για τα προβλήματα που θα δημιουργούσαν οι αστοχίες της. Ως κυβέρνηση, ωστόσο, σεβαστήκαμε την ελληνική υπογραφή σε μία διεθνή συνθήκη, δεσμευτική για τη χώρα. Δυστυχώς, η πρόσφατη εξέλιξη δικαιώνει τη σταθερά επιφυλακτική θέση μας.

Η Ελλάδα απορρίπτει χειρισμούς όπως αυτούς με τους οποίους εγκαινιάζει τη θητεία της η κυρία Σιλιάνοφσκα. Την καλεί να επανέλθει στα νόμιμα καθήκοντά της και στις συμπεριφορές που απορρέουν από τον ρόλο της. Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν θα δεχτούμε παρόμοια ολισθήματα. Και επαναλαμβάνουμε ότι κάθε πρόοδος στις διμερείς σχέσεις, όπως και κάθε βήμα των Σκοπίων προς την Ευρώπη εξαρτώνται από την ειλικρινή τήρηση των συμφωνηθέντων. Από τη σωστή χρήση της συνταγματικής ονομασίας της γειτονικής χώρας. Και, ασφαλώς, από την αποφυγή προκλήσεων.

"Άκυρη η ορκωμοσία της Σιλιάνοφσκα", λέει ο υπηρεσιακός υπουργός Δικαιοσύνης

Εν τω μεταξύ, ως άκυρη χαρακτήρισε την ορκωμοσία της Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα ο υπηρεσιακός Υπουργός Δικαιοσύνης της Βόρειας Μακεδονίας, Κρενάρ Λόγκα.

Με ανάρτησή του, ο υπηρεσιακός υπουργός Δικαιοσύνης της γειτονικής χώρας εγείρει θέμα εγκυρότητας της ορκωμοσίας της νέας προέδρου, καθώς ορκίστηκε ως πρόεδρος της Μακεδονίας και όχι ως πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, όπως της υπαγόρευε η καθομολόγηση.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, αυτό που πρέπει να συμβεί είναι "είτε επανάληψη της διαδικασίας, είτε η θέση του Προέδρου του κράτους να αναληφθεί από τον Γιόβαν Μιτρέφσκι (πρόεδρο του Κοινοβουλίου), ως εκτελούντα χρέη Προέδρου".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

18 Ιουν 2024 | 17:42

Αμετανόητος ο Μίτσκοσκι: Αποκαλούσε συνεχώς τη χώρα "Μακεδονία" λίγο αφότου παρουσίασε τη νέα κυβέρνηση

Το Σαββατοκύριακο ο Μίτσκοσκι θα αναγνώσει τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του και θα ζητήσει παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ 18 Ιουν 2024 | 13:58

"Ορίτζιναλ Μακεδόνες": Η φράση του βουλευτή Δράμας Θεόφιλου Ξανθόπουλου για την Βόρεια Μακεδονία που παρεξηγήθηκε

Ο κ. Ξανθόπουλος χαρακτήρισε ως "ορίτζιναλ Μακεδόνες" τους κατοίκους της Βόρειας Μακεδονίας, όμως το είπε με εμφανώς ειρωνικό τόνο.

ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 14 Ιουν 2024 | 07:57

Αμετανόητη η Σιλιάνοφσκα: Εχω το δικαίωμα ελεύθερης έκφρασης, δεν υπάρχει πρόβλημα αν δεν χρησιμοποιώ το "Βόρεια Μακεδονία"

Η πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας ισχυρίστηκε ότι η μη χρήση του συνταγματικού ονόματος της χώρας από την ίδια δεν παραβιάζει το Σύνταγμα και δεν πρόκειται να προκαλέσει προβλήματα στη χώρα της.

ΥΠ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ 13 Ιουν 2024 | 20:29

Μήνυμα Γεραπετρίτη από τα Σκόπια για τη Συμφωνία των Πρεσπών: Ναι σε ευρωπαϊκή ένταξη εάν τηρούνται οι διεθνείς συνθήκες

Ο Γ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, εάν οι χώρες της περιοχής τηρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΡΤ 12 Ιουν 2024 | 23:29

"Χαστούκι" από Οσμάνι στη νέα ηγεσία: "Το συνταγματικό όνομα της χώρας είναι Βόρεια Μακεδονία"

"Οποιαδήποτε χρήση άλλου ονόματος είναι εκτός Συντάγματος, ενώ καθίσταται άσχετη σε σχέση με τη Συμφωνία των Πρεσπών" τόνισε ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Μπουγιάρ Οσμάνι

RESPUBLICA 07 Ιουν 2024 | 19:59

Β. Μακεδονία: "Η νέα ηγεσία παραβιάζει κατάφωρα τη Συμφωνία των Πρεσπών"- Κόλαφος καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου στη χώρα

Η ίδια επισήμανε ότι εάν συνεχιστεί ο φραστικός "πόλεμος" μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων, θα επιδεινωθεί η διεθνής θέση της Βόρειας Μακεδονίας.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ 06 Ιουν 2024 | 19:10

Επιμένει ο Μίτσκοσκι: "Θα σεβαστώ τη Συμφωνία των Πρεσπών, όμως θα αποκαλώ τη χώρα μου Μακεδονία"

Ο αρχηγός του VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι "υπερασπίστηκε" του "βασικού ανθρώπινου δικαιώματός" του, όπως είπε, να αποκαλεί τη χώρα "Μακεδονία"

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024 06 Ιουν 2024 | 18:51

Προειδοποιεί ο Μητσοτάκης: Η Βόρεια Μακεδονία δεν θα προχωρήσει στην Ευρώπη εάν ανοίξει μέτωπο με την Ελλάδα

Ο Κ. Μητσοτάκης είπε ότι δικαιώθηκε η ΝΔ ως προς τις επιφυλάξεις της ως προς τη μακεδονική γλώσσα και εθνότητα.

ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 05 Ιουν 2024 | 17:36

Προκαλεί ο Μίτσκοσκι: Η νέα κυβέρνηση θα σεβαστεί τη Συμφωνία των Πρεσπών, όμως εγώ θα αποκαλώ τη χώρα μου Μακεδονία

Ο Μίτσκοσκι ισχυρίστηκε ότι "η υστερία που δημιουργείται στην Ελλάδα και μεταφέρεται και εδώ οφείλεται στη δική τους προεκλογική εκστρατεία".

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΡΤ 31 Μαϊ 2024 | 20:30

Σιλιάνοφσκα: Σέβομαι τη Συμφωνία των Πρεσπών, όμως έχω το δικαίωμα να χρησιμοποιώ τον όρο "Μακεδονία"

Η νέα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβα, ανέφερε ότι μέσω του διαλόγου θα προσπαθήσει να "πείσει" την Ελλάδα για την "ορθότητα" των ισχυρισμών της

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΡΤ 30 Μαϊ 2024 | 21:05

Κασσελάκης: Αν ο Μητσοτάκης διαφωνεί με τις Πρέσπες, ας πάει στο VMRO για να επικυρώσουν μία επωφελή συμφωνία

Οι αιχμές Κασσελάκη κατά του Μητσοτάκη για το μπάζωμα στα Τέμπη και την οικονομία - Τι είπε για το ταξίδι του στη Γάζα.

ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ 30 Μαϊ 2024 | 19:57

Η Ελλάδα καταδικάζει τις επιθέσεις κατά αμάχων στη Ράφα - Έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός

"Ζητούμε διεξοδική έρευνα, που θα ρίξει φως στις ακριβείς συνθήκες αυτής της επίθεσης" αναφέρει, μεταξύ άλλων, το Υπουργείο Εξωτερικών

ΝΕΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 28 Μαϊ 2024 | 13:07

Βόρεια Μακεδονία: Τα γυρνάει η Σιλιάνοφσκα - "Δεν παραβίασα τη Συμφωνία των Πρεσπών, θα την σεβαστώ"

Η πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, επικαλέσθηκε εκ νέου το ατομικό δικαίωμα στην αυτοδιάθεση και στον αυτοπροσδιορισμό.