Follow us

Ευρωεκλογές 2024: Κυριαρχία της ΝΔ, αλλά και αυξανόμενη δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση - Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι πολίτες βλέπουν την κάλπη των ευρωεκλογών ως μια ευκαιρία για ψήφο διαμαρτυρίας προς τη ΝΔ, η οποία όμως προηγείται σταθερά με ευρεία διαφορά από τα άλλα κόμματα

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΛΠΗ

Αδιαμφισβήτητη κυριαρχία της ΝΔ, αλλά και αρνητική αξιολόγηση της κυβέρνησης από τους πολίτες, καταγράφουν οι σημερινές δημοσκοπήσεις που προβλήθηκαν σε μερικά από τα μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια.

Το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας είναι ισχυρό, ενώ φαίνεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ καθαρίζει τη μάχη της δεύτερης θέσης με το ΠΑΣΟΚ, αποκτώντας σαφές πλεονέκτημα. Από την άλλη, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση "κονταροχτυπιούνται" για την 4η θέση, την ώρα που κάποιες από τις έρευνες δίνουν μέχρι και 9 κόμματα πάνω από το όριο του 3%.

Από την άλλη όμως, κοινός παρονομαστής στα ευρήματα των δημοσκοπήσεων είναι η αυξανόμενη δυσαρέσκεια των πολιτών για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης τον τελευταίο χρόνο, δηλώνοντας πως βλέπουν την κάλπη των ευρωεκλογών ως μια ευκαιρία για ψήφο διαμαρτυρίας προς το κυβερνών κόμμα.

Δημοσκόπηση Pulse

Προβάδισμα 15 μονάδων καταγράφει η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, τρεις μόλις εβδομάδες πριν τις ευρωεκλογές, σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Pulse η οποία παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ με τη Σία Κοσιώνη.

Η δημοσκόπηση διεξήχθη την περίοδο 13 Μαΐου - 15 Μαΐου 2024 σε δείγμα 1.104 ψηφοφόρων.

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου επί του συνόλου του δείγματος, και στο ερώτημα "αν την επόμενη Κυριακή είχαμε Ευρωεκλογές, τι θα ψηφίζατε;" η ΝΔ προηγείται με 29%, μισή μονάδα υψηλότερα σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση της Pulse (1-3 Απριλίου). Ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος φαίνεται να έχει εδραιωθεί στη δεύτερη θέση με 14% (έχοντας κερδίσει μια μονάδα), το ΠΑΣΟΚ έρχεται τρίτο με 11% και στη συνέχεια τέταρτη έρχεται η Ελληνική Λύση με 8%, εκτοπίζοντας από την τέταρτη θέση το ΚΚΕ που συγκεντρώνει 7%. Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας συγκεντρώνουν 3%. Νέα Αριστερά και ΜέΡΑ25 συγκεντρώνουν 2,5% και η Φωνή Λογικής 2,1%. Οι αναποφάσιστοι φτάνουν το 12,5%.

Ευρωεκλογές 2024: Κυριαρχία της ΝΔ, αλλά και αυξανόμενη δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση - Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Στην εκτίμηση ψήφου, βάσει κατανομής των αναποφάσιστων, η ΝΔ συγκεντρώνει 33%, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ 16% και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 12,5%. Ακολουθεί η Ελληνική Λύση και πάλι τέταρτη με 9%, το ΚΚΕ με 8%, το κόμμα της Νίκης και η Πλεύση Ελευθερίας με 3,5%, η Νέα Αριστερά και το ΜέΡΑ25 με 3% και η Φωνή Λογικής με 2,4%.

Στο ερώτημα "ποιον θεωρείτε καταλληλότερο πρωθυπουργό;", ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με μεγάλη διαφορά, 36% και ακολουθεί ο Στέφανος Κασσελάκης με 12%, ο Νίκος Ανδρουλάκης με 7%, ο Κυριάκος Βελόπουλος με 6%, ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 5%, η Ζωή Κωνσταντοπούλου με 4%, ο Αλέξης Χαρίτσης με 2% και ο Δημήτρης Νατσιός με 1%. Επίσης, το 22% απαντάει κανένας.

καταλληλοτερος

Στην ερώτηση "αν θα πάτε να ψηφίσετε στις ερχόμενες Ευρωεκλογές;", το 74% λέει σίγουρα ναι, το 15% μάλλον ναι, το 3% μάλλον όχι και μόλις το 1% λέει σίγουρα όχι. Επιπλέον, το 7% δεν έχει αποφασίσει ακόμα.

θα πατε να ψηφισετε

Στην ερώτηση "πόσο σίγουροι είστε ότι τελικά θα ψηφίσετε αυτό που επιλέξατε;", το 68% λέει πολύ, το 22% αρκετά, το 8% μέτρια, και 1% λέει λίγο και ελάχιστα έως καθόλου.

ποσο σιγουροι

Αναλυτικότερα, στην ερώτηση "πώς θα επιλέξετε τι θα ψηφίσετε στις ερχόμενες εκλογές;", το 50% απαντά το ίδιο με τις εθνικές εκλογές, το 27% με κριτήριο τα καλύτερα πρόσωπα και προτάσεις και το 13% για να τιμωρήσει ή να στείλει ένα μήνυμα.

Δημοσκόπηση Alco

Και σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση, οι πολίτες θα προσέλθουν να ψηφίσουν με βασικό κριτήριο την οικονομία, ενώ μεγαλώνει το ποσοστό όσων δηλώνουν ότι για αυτούς οι ευρωεκλογές είναι μία ευκαιρία για ψήφο διαμαρτυρίας, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Alco για τον Alpha.

Τα ευρήματα δείχνουν τη ΝΔ να προηγείται με μεγάλη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σταθεροποιείται στη δεύτερη θέση, αφήνοντας τρίτο το ΠΑΣΟΚ, ενώ η Ελληνική Λύση περνά έστω και οριακά πάνω από το ΚΚΕ.

Διαβάστε Επίσης

Όπως προκύπτει, σε σχέση με τον Μάρτιο έχει αυξηθεί το ποσοστό όσων εμφανίζονται δυσαρεστημένοι από την απόδοση της κυβέρνησης.

Δημοσκόπηση Alco

Την ίδια ώρα, το 59% θεωρεί σωστή την απόφαση του Αρείου Πάγου κατά της συμμετοχής των Σπαρτιατών στις ευρωεκλογές.

Δημοσκόπηση Alco

Η εξέλιξη των τιμών θα επηρεάσει περισσότερο από όλα την επιλογή που θα κάνουν οι ψηφοφόροι στις ευρωεκλογές, με την οικονομία να ακολουθεί στη δεύτερη θέση πάνω από την απόδοση της κυβέρνησης και τις θέσεις των κομμάτων για την Ευρώπη.

Δημοσκόπηση Alco

Πάντως, το 65% δεν πιστεύει ότι τυχόν αρνητικό αποτέλεσμα για τη ΝΔ στις ευρωεκλογές θα δημιουργήσει ζήτημα σταθερότητας στη διακυβέρνηση.

Δημοσκόπηση Alco

Τα ευρήματα δείχνουν πάντως ότι ανεβαίνει το ποσοστό όσων δηλώνουν ότι οι ευρωεκλογές είναι για εκείνους μία ευκαιρία για ψήφο διαμαρτυρίας.

Δημοσκόπηση Alco

Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ είναι πρώτη με 27%, ανεβαίνοντας 1,4 μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση της Alco. Μικρή άνοδο καταγράφει και ο ΣΥΡΙΖΑ που εμφανίζεται δεύτερος με 12,8%. Τρίτο το ΠΑΣΟΚ με 11% και οριακή πτώση 0,4%. Έπεται η Ελληνική Λύση με 8% που περνά το ΚΚΕ (7,5%). Όλα τα υπόλοιπα κόμματα κινούνται γύρω στο 3% ενώ οι αναποφάσιστοι αγγίζουν το 15,8%.

Δημοσκόπηση Alco

Στην εκτίμηση ψήφου, η ΝΔ κινείται από 30,5% έως 34,5% και ο ΣΥΡΙΖΑ από 14,5% έως 17,5%. Το ΠΑΣΟΚ κινείται από 11,5 μέχρι 14,5%, το ΚΚΕ από 8% έως 10%, η Ελληνική Λύση από 9% έως 11%.

Η Νίκη καταγράφει από 2,5% έως 4,5%, η Πλεύση Ελευθερίας από 2,3% έως 4,3%, το ΜέΡΑ25 από 1,5% έως 3%, η Νέα Αριστερά από 2,2% έως 3,7%, οι Δημοκράτες από 1,8% έως 3,3% και η Φωνή Λογικής από1,7% έως 3,2%.

Δημοσκόπηση Alco

Δημοσκόπηση Marc

Ισχυρό προβάδισμα για τη ΝΔ καταγράφει η δημοσκόπηση της Marc, που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, το βράδυ της Πέμπτης 16/5.

Μόλις 24 μέρες πριν τις ευρωεκλογές, το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας είναι υπερδιπλάσιο από αυτό του ΣΥΡΙΖΑ που δείχνει να κερδίζει τη μάχη με το ΠΑΣΟΚ για τη δεύτερη θέση.

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 30,7%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με 13% και στην τρίτη θέση βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ με 10,4%. Στην τέταρτη θέση ανεβαίνει η Ελληνική Λύση με 7,2%, ενώ σε απόσταση αναπνοής βρίσκεται το ΚΚΕ με 7%.

Ακολουθούν η Πλεύση Ελευθερίας με 3,7%, η Νέα Αριστερά και το ΜέΡΑ25 με 2,6% και η Νίκη με 2,5%.

προθεση 1
προθεση 2

Στην εκτίμηση αποτελέσματος των ευρωεκλογών, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 33,8% (από 31,1% έως 36,5%), ο ΣΥΡΙΖΑ 15,2% (από 13,2% έως 17,2%), το ΠΑΣΟΚ 12,2% (από 10,3% έως 14,1%), η Ελληνική Λύση 8,3% (από 6,7% έως 9,9%), το ΚΚΕ 8% (από 6,5% έως 9,5%), η Πλεύση Ελευθερίας 4,5% (από 3,3% έως 5,7%), η Νίκη 3,2% (από 2,2 έως 4,2%), το ΜέΡΑ25 3% (από 2% έως 4%) και η Νέα Αριστερά 3% (από 2% έως 4%).

εκτιμηση 1
εκτιμηση 2

Παράλληλα οι πολίτες τοποθετούνται, αξιολογώντας συνολικά το έργο της Κυβέρνησης και επιλέγοντας το κόμμα που κάνει ουσιαστική αντιπολίτευση, για τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών και ποιον εμπιστεύονται περισσότερο.

Διαβάστε Επίσης

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της MARC, το 58,9% αξιολογεί "αρνητικά" και "μάλλον αρνητικά" την κυβέρνηση, ενώ το 40,1% "θετικά" και "μάλλον θετικά".

αξιολογηση 1

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η πιο ουσιαστική αντιπολίτευση, σύμφωνα με τους ερωτηθέντες. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης λαμβάνει ποσοστό 16,7%, έναντι 12,3% του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ενώ ακολουθούν η Ελληνική Λύση με 8,7%, το ΚΚΕ με 7,3%, η Πλεύση Ελευθερίας με 3,6%, η Νίκη με 1,2%.

αντιπολιτευση
αντιπολιτευση 2

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρεί προβάδισμα στις θετικές γνώμες των πολιτών (ποσοστό 42,2%), ενώ δεύτερος κατατάσσεται ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 40,2% θετικές γνώμες. Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο Νίκος Ανδρουλάκης, στην τέταρτη η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ενώ ακολουθούν ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Στέφανος Κασσελάκης, ο Αλέξης Χαρίτσης και ο Κυριάκος Βελόπουλος.

δημοτικοτητα 1
δημοτικοτητα 2

Διαβάστε Επίσης

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ είναι ο πολιτικός που εμπιστεύονται περισσότερο οι πολίτες. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει ποσοστό 38,2%, ενώ ακολουθεί ο Στέφανος Κασσελάκης με 10,1%.

ποιον εμπιστευεστε 1
ποιον εμπιστευεστε 2
ποιον εμπιστευεστε 3

Τι θα επιλέξουν στην κάλπη οι ψηφοφόροι των Σπαρτιατών που αποκλείστηκαν από τις εκλογές; Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 46% (από 23%) προτιμούν την Ελληνική Λύση και τη Φωνή Λογικής, ενώ το 7% το ΚΚΕ και το 6,7 τους Πατριώτες. Από 3,7% παίρνουν ΝΔ και Πλεύση Ελευθερίας.

σπαρτιατες

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΥΡΙΖΑ 18 Ιουν 2024 | 23:10

Ο Τσίπρας καλεί τις προοδευτικές δυνάμεις να πουν "όχι" σε "άγονους εμφύλιους" και να πάνε "μαζί"

"Η πραγματικότητα, τα εκλογικά μαθηματικά, οι πιεστικές ανάγκης της κοινωνίας, επιβάλλουν στα πολιτικά κόμματα της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα, να δώσουν περισσότερο χώρο στο ‘μαζί'".

ΝΔ 18 Ιουν 2024 | 21:49

Μαρινάκης: "Απαράδεκτη η ανακοίνωση κατά του Στέφανου Κασσελάκη"- Τι είπε για τον ξυλοδαρμό της συζύγου του Λύτρα

"Πρέπει να σταθούμε όλοι απέναντι σε τέτοια ρητορική. Είτε είμαστε στη ΝΔ, είτε είμαστε στον ΣΥΡΙΖΑ" ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΝΔ 18 Ιουν 2024 | 17:46

Πέθανε σε ηλικία 85 ετών ο Γιώργος Αλεξόπουλος, πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας

Η ΝΔ εξέφρασε τη θλίψη της και απηύθυνε τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια του Γιώργου Αλεξόπουλου.

ΕΓΙΝΕ Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 18 Ιουν 2024 | 17:32

"Ικανοποιητικό το εκλογικό ποσοστό" για τον Κασσελάκη που πάει πάλι στις ΗΠΑ - Αυτή τη φορά για το ίδρυμα που θέλει να φτιάξει

Ικανοποιητικό θεωρεί ο ΣΥΡΙΖΑ το ποσοστό που έλαβε στις ευρωεκλογές - Επαφές Κασσελάκη με επιχειρηματίες και ομογενείς στις ΗΠΑ.

"ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΕΙ ΕΝΩ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ" 18 Ιουν 2024 | 15:31

Ομοφοβική επίθεση Κούγια σε Κασσελάκη: "Στον γάμο του αυτός είναι γυναίκα ή άνδρας;" - Ζητεί εισαγγελέα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Η επίθεση Κούγια στον Κασσελάκη και η απάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με αναφορά στον εισαγγελέα

"ΓΙΑ ΝΑ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΟΟΑΡΙΣΤΕΡΑ" 18 Ιουν 2024 | 14:44

Γεωργιάδης: Ποιος περίμενε μετά τον αντιμνημονιακό αγώνα του ΣΥΡΙΖΑ, τα γελάκια Τσίπρα για το καρφί με τον Ολαντρέου;

"Ο κ. Τσίπρας να ξεκινήσει με σοβαρότητα, χωρίς γελάκια, να πει ζητώ συγγνώμη από τους πολιτικούς μου αντιπάλους"

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ 18 Ιουν 2024 | 13:58

"Ορίτζιναλ Μακεδόνες": Η φράση του βουλευτή Δράμας Θεόφιλου Ξανθόπουλου για την Βόρεια Μακεδονία που παρεξηγήθηκε

Ο κ. Ξανθόπουλος χαρακτήρισε ως "ορίτζιναλ Μακεδόνες" τους κατοίκους της Βόρειας Μακεδονίας, όμως το είπε με εμφανώς ειρωνικό τόνο.

ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ 18 Ιουν 2024 | 12:51

Θεοχαρόπουλος για την απόλυσή του: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να διοικείται ως εταιρεία - Έχουμε πρόεδρο και όχι ιδιοκτήτη

"Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να διοικείται ως εταιρεία ", τονίζει ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

ΣΤΟ ACTION24 18 Ιουν 2024 | 12:36

"Αρπάχτηκαν" στον αέρα Π. Παππάς και Φωτίου: "Ήρθατε 4οι στο Κιλκίς" - "Ο λαός σάς έστειλε στο 2,4% και στην ανυπαρξία"

Σκληρή κόντρα Πέτρου Παππά - Θεανώς Φωτίου για τις "κλεμμένες έδρες" της Νέας Αριστεράς.

ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ 18 Ιουν 2024 | 11:35

Γ. Παπανδρέου και Τσίπρας καλούν σε συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων - "Παρών" από Κασσελάκη, απειλές από Ανδρουλάκη

Γιώργος Παπανδρέου και Αλέξης Τσίπρας προχώρησαν σε κάλεσμα για την συνεργασία των ευρύτερων προοδευτικών δυνάμεων.

ΜΕ ΤΙ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΨΗΦΙΣΑΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ 18 Ιουν 2024 | 10:45

Δημοσκόπηση Interview για ευρωεκλογές: Ακρίβεια και γάμοι ομόφυλων προκάλεσαν τις μεγαλύτερες διαρροές στη ΝΔ

4 στους 10 θέλησαν να στείλουν μήνυμα στην κυβέρνηση για την ακρίβεια και πάνω από 2 στους 10, θέλησαν να στείλουν μήνυμα διαμαρτυρίας για το γάμο των ομόφυλων.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ 18 Ιουν 2024 | 08:31

Νίκος Μωραΐτης: Έξαλλος με την παρουσία της Νέας Αριστεράς στο Ινστιτούτο Τσίπρα - "Καληνύχτα Αλέξη"

Οργισμένος ο Νίκος Μωραΐτης με την παρουσία της Νέας Αριστεράς στη διάσκεψη που οργάνωσε το Ινστιτούτο του Αλέξη Τσίπρα. Η ανάρτησή του.

ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΤΣΙΠΡΑ 17 Ιουν 2024 | 21:49

Ραγκούσης - Αποστολάκης μετά την απόλυση Θεοχαρόπουλου: "Είναι ντροπή, είναι κατάντια"

Την αντίδραση του Γ. Ραγκούση προκάλεσε η είδηση της απόλυσης του Θανάση Θεοχαρόπουλου από τη θέση του συνεργάτη της ΚΟ του κόμματος