Follow us

Το πρόβλημα με τις δημοσκοπήσεις: Γιατί η μεγάλη αποχή μπορεί να τινάξει στον αέρα τις προβλέψεις

Στο… θεριό της αποχής επικεντρώνουν τα βλέμματα στο Μέγαρο Μαξίμου, αποκηρύσσοντας τη χαλαρή ψήφο που μπορεί να ρίξει πιο κάτω τον πήχη του 33% που έβαλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: ΣΟΦΙΑ ΦΑΣΟΥΛΑΚΗ
ΕΚΛΟΓΕΣ

Στο… θεριό της αποχής επικεντρώνουν τα βλέμματα στο Μέγαρο Μαξίμου, αποκηρύσσοντας τη χαλαρή ψήφο που μπορεί να ρίξει πιο κάτω τον πήχη του 33% που έβαλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Με το δεδομένο ότι υπάρχουν δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι η συμμετοχή σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση μπορεί να πέσει κάτω από το 50%, το ζητούμενο για τη "γαλάζια" παράταξη είναι η συσπείρωση, ώστε να μην δοθεί το ερέθισμα στην αντιπολίτευση να υποστηρίξει ότι η κυβέρνηση έχει χάσει την πολιτική ισχύ που της έδωσαν οι πολίτες στις πρόσφατες εθνικές εκλογές με 41%.

Ο δρόμος της συσπείρωσης όμως δεν είναι εύκολος, αφού η αναμέτρηση της 9ης Ιουνίου δεν συνοδεύεται από άλλη κάλπη (σ.σ. αυτοδιοικητικές ή περιφερειακές εκλογές), ενώ είναι η 5η εκλογική μάχη που δίνεται μέσα σε ένα χρόνο, μετά τις εθνικές και τις δημοτικές εκλογές. Η… μοναξιά της ευρωκάλπης δεν αποτελεί ισχυρό κίνητρο για τους πολίτες, πολλοί εκ των οποίων δηλώνουν στις έρευνες ότι νιώθουν πως δεν μπορούν να αλλάξουν τη στρατηγική της Ευρώπης ή δεν συμφωνούν με αυτήν, με αποτέλεσμα να επιλέγουν να μην προσέλθουν στην εκλογική διαδικασία.

Ετσι, με δεδομένο ότι κανείς δεν μπορεί να μετρήσει την αποχή και το ποσοστό της- αυτό θα φανεί στις κάλπες και μόνο στις κάλπες- ενδέχεται και οι δημοσκοπήσεις να πέσουν τελείως έξω. Να δούμε πολύ διαφορετικά νούμερα και ποσοστά. Αφού άλλο εκλογικό σώμα απαντάει στις ερωτήσεις των δημοσκόπων και άλλο πιθανότατα θα πάει να ψηφίσει. Γι αυτό πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και για εκπλήξεις.

Η ευρωκάλπη με το εθνικό πρόσημο

Πρώτη η κυβέρνηση πάντως, αναγνωρίζοντας τον κίνδυνο της μη προσέλευσης έχει δώσει εθνικά χαρακτηριστικά σε αυτήν την κάλπη, τονίζοντας την ανάγκη της ισχυρής εκπροσώπησης στις Βρυξέλλες, αλλά και της διατήρησης της πολιτικής σταθερότητας στο εσωτερικό, με στόχο την πραγματοποίηση του διακηρυγμένου στόχου της 4ετίας, δηλαδή των μεταρρυθμίσεων. Από την άλλη, για την αντιπολίτευση, αυτές οι κάλπες μπορούν να μετατραπούν σε ένα ηχηρό αντικυβερνητικό δημοψήφισμα.

Η χθεσινή δημοσκόπηση της Opinion Poll για το Action24 δείχνει ότι η αποχή απειλεί το ίδιο Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ, σε ποσοστό 10,4%, ωστόσο η μη προσέλευση στην κάλπη μπορεί να βλάψει περισσότερο την κυβέρνηση, εάν συνδυαστεί και με ψήφο δυσαρέσκειας με τους ψηφοφόρους να μετακινούνται σε άλλα κόμματα, έστω και προσωρινά. Στην Πειραιώς εκτιμούν ότι τελικά το "γαλάζιο" ακροατήριο θα επιδείξει μεγαλύτερη συνοχή, καθώς όσο δυσαρεστημένο και εάν είναι με επιλογές όπως ο πολιτικός γάμος των ομόφυλων ζευγαριών ή η ακρίβεια, δεν θα λοξοδρομήσει, επιλέγοντας να μην παίξει παιχνίδια με την σταθερότητα στο εσωτερικό της χώρας. Στο… μάτι της Πειραιώς μπαίνουν όμως και οι αναποφάσιστοι, οι οποίοι σε κάποιες έρευνες φθάνουν ακόμη και το 18%, κρίσιμο ποσοστό για το τελικό αποτέλεσμα.

Το πρόβλημα με τις δημοσκοπήσεις: Γιατί η μεγάλη αποχή μπορεί να τινάξει στον αέρα τις προβλέψεις

Τα καμπανάκια

Αν και η Νέα Δημοκρατία δείχνει να κάνει ολική επαναφορά μετά το χαμηλό βαρομετρικό των δημοσκοπήσεων που έδειχνε μπροστά το 2, εντούτοις ο ενδεχόμενος συνδυασμός της αποχής και της ψήφου διαμαρτυρίας απειλούν το εκλογικό της φινάλε, αλλά και την επόμενη ημέρα, καθώς είναι βέβαιο ότι θα δέχεται τα πυρά της αντιπολίτευσης για κατακόρυφη πτώση από το 41% των εθνικών εκλογών. Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος που ο Κυριάκος Μητσοτάκης χτυπάει… καμπανάκια σε κάθε ευκαιρία, όπως χθες από το βήμα του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος.

Διαβάστε Επίσης

"Ξέρετε και την αναστάτωση και την αβεβαιότητα που μπορεί να προκαλεί κάθε εκλογική αντιπαράθεση. Είναι κάτι το οποίο και εγώ επισημαίνω. Όχι ασφαλώς γιατί το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών μπορεί να αλλάξει την κυβέρνηση, αλλά υπό προϋποθέσεις μπορεί να δώσει την ευκαιρία σε κάποιους να την αμφισβητήσουν. Να, λοιπόν, πως η ευρωπαϊκή αναγκαιότητα συμβαδίζει με την εθνική προτεραιότητα και γιατί η ψήφος στις 9 Ιουνίου δεν προσφέρεται ούτε για αποχή και αδράνεια, ούτε πολύ περισσότερο για τυφλά μηνύματα δήθεν διαμαρτυρίας. Τα προβλήματα, άλλωστε, πιστέψτε με, τα ξέρουμε και τα αντιπαλεύουμε πριν από την κάλπη...

Συνεπώς, στις ευρωεκλογές η χώρα δεν χρειάζεται ψήφους αψήφιστες ή επιλογές που μπορεί να ανοίξουν τις κερκόπορτες σε νέες περιπέτειες, με υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα. Χρειάζεται ψήφους ευθύνης, σκέψης και ωριμότητας, για μία ισχυρή Ελλάδα στην Ευρώπη", είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στοχεύοντας τους κομματικούς του αντιπάλους: "Οι αντίπαλοί μας διαρκώς αντιμετωπίζουν τις ευρωεκλογές ως ένα πρόκριμα ανατροπής της κυβέρνησης. Ο ένας γιατί οπωσδήποτε θέλει να γίνει πρωθυπουργός πριν ακόμα εκλεγεί βουλευτής. Ο άλλος επειδή αντί για τρίτος διεκδικεί να αναδειχθεί δεύτερος. Και πολλοί άλλοι που με αυτή την ευκαιρία θέλουν να εδραιωθούν ως "ηγέτες", πότε εμπορευόμενοι τον πατριωτισμό, πότε ακόμα, δυστυχώς και την ίδια την πίστη".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

18 Ιουν 2024 | 21:56

Σύσκεψη στο Μαξίμου για τις προσλήψεις στο Δημόσιο – Οι προτάσεις για επιτάχυνση των διαδικασιών

Προτάσεις για την απλοποίηση των διαδικασιών που προβλέπονται για τις νέες αιτήσεις που εξετάζονται από το ΑΣΕΠ

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΝΕΑ 18 Ιουν 2024 | 12:48

Τρεις αλλαγές στο ΑΣΕΠ και μία εναλλακτική για επιτάχυνση των διορισμών - Σύσκεψη Μητσοτάκη στο Μαξίμου

Η κυβέρνηση σχεδιάζει μία σειρά από αλλαγές στη διαδικασία των προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ, με τελικό στόχο την επιτάχυνση των διορισμών.

ΜΕ ΤΙ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΨΗΦΙΣΑΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ 18 Ιουν 2024 | 10:45

Δημοσκόπηση Interview για ευρωεκλογές: Ακρίβεια και γάμοι ομόφυλων προκάλεσαν τις μεγαλύτερες διαρροές στη ΝΔ

4 στους 10 θέλησαν να στείλουν μήνυμα στην κυβέρνηση για την ακρίβεια και πάνω από 2 στους 10, θέλησαν να στείλουν μήνυμα διαμαρτυρίας για το γάμο των ομόφυλων.

ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΚΡΙΤΙΚΗ 18 Ιουν 2024 | 06:54

Αρχισαν οι "γαλάζιες" γκρίνιες για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και τον ανασχηματισμό - Τα τρία πρώτα κρούσματα

Γκρίνιες έχει προκαλέσει στη Νέα Δημοκρατία το αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές, με αρκετούς "γαλάζιους" να ζητούν την άμεση σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.

ΖΥΜΩΣΕΙΣ 17 Ιουν 2024 | 22:12

Βρυξέλλες: "Κλειδώνουν" στη "Σύνοδο των 27" τα αξιώματα της ΕΕ- Διαπραγματευτής ο Μητσοτάκης, τα ονόματα που συζητιούνται

Ο πρωθυπουργός δηλώνει συγκρατημένα αισιόδοξος για το ότι οι εργασίες θα καταλήξουν σε "λευκό καπνό" όσον αφορά στην κατανομή των σημαντικών θέσεων ευθύνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΣΥΡΙΖΑ 17 Ιουν 2024 | 21:43

Τσίπρας: "Σωστή πολιτική και όχι κωλοτούμπα Μητσοτάκη που δεν καταγγέλλει τη συμφωνία των Πρεσπών όπως υποσχέθηκε"

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στους 153 βουλευτές που στήριξαν τη Συμφωνία των Πρεσπών στο ελληνικό κοινοβούλιο όχι μόνο από το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από το Ποτάμι ή τότε ανεξάρτητους βουλευτές.

17 Ιουν 2024 | 20:11

Ελεονώρα Μελέτη: Η πρώτη εμφάνιση στο Ευρωκοινοβούλιο – "Καλή αρχή αστέρι μου" της ευχήθηκε ο Θοδωρής Μαροσούλης

Στο πλευρό της ήταν ο σύζυγός της, Θοδωρής Μαροσούλης, ο οποίος έκανε σχετική ανάρτηση

ΑΤΥΠΟ ΔΕΙΠΝΟ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΗΓΕΤΩΝ 17 Ιουν 2024 | 19:57

Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Το ΕΛΚ στηρίζει την Φον ντερ Λάιεν για μια δεύτερη θητεία στην ηγεσία της Κομισιόν

"Κλειδώνουν" οι θέσεις ευθύνης στην Ευρώπη - Το μήνυμα Μητσοτάκη προσερχόμενος στο άτυπο δείπνο των Ευρωπαίων ηγετών.

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ - ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 17 Ιουν 2024 | 18:36

Μαύρος: Νομοτελειακά θα φτιαχτεί πόλος της Κεντροαριστεράς - Δεν ξέρω αν οι υπάρχοντες ηγέτες είναι ικανοί να ενώσουν

"Όσο η αντιπολίτευση λοιπόν είναι αδύναμη, έχει πολιτικό χρόνο ο Κ. Μητσοτάκης να διορθώσει και να παραμείνει ισχυρά κυρίαρχος"

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 17 Ιουν 2024 | 14:33

Κακλαμάνης: Υπάρχει δυσαρέσκεια στη ΝΔ, να συγκληθεί η ΚΟ - Περίμενα πιο τολμηρό ανασχηματισμό

Ο κ. Κακλαμάνης επισήμανε πως στη ΝΔ πρέπει να υπάρξει "επαναφορά στις ρίζες μας".

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ 17 Ιουν 2024 | 13:05

Μαρινάκης: Η νέα θετική αξιολόγηση της Κομισιόν για 2,3 δισ. αποτελεί μια ακόμα επιβράβευση της συνέπειας της χώρας

Για μια ακόμα επιβράβευση της συνέπειας της χώρας ως προς την τήρηση των προ απαιτούμενων οροσήμων του Ταμείου Ανάκαμψης έκανε λόγο ο Παύλος Μαρινάκης.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ 17 Ιουν 2024 | 11:38

Βορίδης: Η Νέα Δημοκρατία θα κερδίσει τις εκλογές του 2027 με αυτοδυναμία

Τη βεβαιότητά του ότι η ΝΔ θα κερδίσει τις εκλογές του 2027 και δη με αυτοδυναμία, εξέφρασε ο Μάκης Βορίδης.

ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ 17 Ιουν 2024 | 07:28

Ο Μητσοτάκης αρχίζει επισκέψεις στα υπουργεία μετά τον ανασχηματισμό - Παζάρια για τον νέο Επίτροπο στην Κομισιόν

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφτεί τους νέους υπουργούς, κάνοντας την αρχή από την Τετάρτη στο Υπουργείο Εσωτερικών και τον Θοδωρή Λιβάνιο.