Follow us

Metron Analysis: Αυξάνονται οι αρνητικές γνώμες για την ΕΕ - Έκπληξη με ΜέΡΑ25, ατονούν Λοβέρδος και Λατινοπούλου

Η δημοσκόπηση δείχνει τη σαφή πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας, όμως με υποχώρηση 1,4% σε σχέση με τον Απρίλιο, σταθερότητα του ΣΥΡΙΖΑ και μικρή άνοδο του ΠΑΣΟΚ

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΛΠΗ

Ευρύ προβάδισμα της ΝΔ, αλλά και μάχη για το όριο του 3% ανάμεσα σε πολλά κόμματα, καταγράφει η δημοσκόπηση της Metron Analysis για τις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου για λογαριασμό του MEGA.

Στην πρόθεση ψήφου της έρευνας, η Νέα Δημοκρατία καταγράφεται στο 25,4% και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στο 12,9% και το ΠΑΣΟΚ στο 10,5%. Το ΚΚΕ βρίσκεται στο 6,4% και η Ελληνική Λύση στο 6%, η Πλεύση Ελευθερίας στο 3,4%, η Νίκη στο 3,1% και το ΜέΡΑ25 στο 2,7%. Ακολουθεί η Νέα Αριστερά με 2,5%, η Φωνή Λογικής με 2% και οι Δημοκράτες με 1,8%.

Metron Analysis: Αυξάνονται οι αρνητικές γνώμες για την ΕΕ - Έκπληξη με ΜέΡΑ25, ατονούν Λοβέρδος και Λατινοπούλου

Η δημοσκόπηση δείχνει τη σαφή πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας, όμως με υποχώρηση 1,4% σε σχέση με τον Απρίλιο, σταθερότητα του ΣΥΡΙΖΑ, μικρή άνοδο του ΠΑΣΟΚ, υποχώρηση του ΚΚΕ και της Ελληνικής Λύσης, σταθερότητα της Νέας Αριστεράς και για πρώτη φορά μια σαφή ανοδική τάση του ΜέΡΑ25.

Την ίδια στιγμή ούτε οι Δημοκράτες του Ανδρέα Λοβέρδου, παρά την αναγνωρισιμότητα του επικεφαλής, ούτε η "Φωνή της Λογικής" δείχνουν να έχουν μεγάλη δυναμική.

Διαβάστε Επίσης

Τα αντίστοιχα ποσοστά στην εκτίμηση ψήφου της έρευνας, διαμορφώνονται ως εξής:

-Νέα Δημοκρατία 31%

-ΣΥΡΙΖΑ 15,7%

-ΠΑΣΟΚ 12,9%

-ΚΚΕ 7,9%

-Ελληνική Λύση 7,3%

-Πλεύση Ελευθερίας 4,2%

-Νίκη 3,8%

-ΜέΡΑ25 3,3%

-Νέα Αριστερά 3%

-Φωνή Λογικής 2,4%

-Δημοκράτες 2,3%

-ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1,1%

-Κόσμος 1%

εκτιμηση

Η ΝΔ είναι σαφώς πρώτη αλλά με μικρότερη εκτίμηση από τον Απρίλιο, ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια ελαφρά άνοδο όπως και το ΠΑΣΟΚ αλλά είναι σαφές ότι δεν έχει δυναμική δεύτερης θέσης, το ΚΚΕ σε μια υποχώρηση σε σχέση με τον Απρίλιο, όπως και η Ελληνική Λύση, Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας δείχνουν να είναι σίγουρα μέσα, ενώ για πρώτη φορά δίνεται εκλόγιμη δυναμική στο ΜέΡΑ25, με τη Νεά Αριστερά να είναι στο όριο. Ο Ανδρέας Λοβέρδος και οι Δημοκράτες δείχνουν να μένουν εκτός, ενώ η Φωνή της Λογικής δείχνει να παίρνει ένα μέρος του ακροατηρίου της άκρας δεξιάς.

Οι δημοτικότητες και ο "Κανένας"

Ως προς τις δημοτικότητες των πολιτικών αρχηγών ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 40% θετικές γνώμες έχει ένα μικρό προβάδισμα απέναντι στον δεύτερο Δημήτρη Κουτσούμπα με 37%, ενώ ψηλά είναι και η Ζωή Κωνσταντοπούλου με 36%, με τον Ανδρέα Λοβέρδο με 32% θετικές γνώμες να είναι ελαφρά μπροστά από τον Νίκο Ανδρουλάκη (31%), την ώρα που ο Στέφανος Κασσελάκης έχει 27%.

Ο Αλέξης Χαρίτσης έχει 23% θετικές γνώμες, όμως έχει και τις λιγότερες αρνητικές γνώμες με 43%. "Πρωταθλητή" στις αρνητικές γνώμες είναι ο Κυριάκος Βελόπουλος με 73% και αμέσως μετά ο Γιάνης Βαρουφάκης 72%.

δημοτικοτητες

Από την άλλη, στην ερώτηση για το ποιος είναι ο καταλληλότερος πρωθυπουργός, ερώτηση που είναι διαφορετική από που αφορά το εάν γενικά κάποιος έχει θετικές γνώμες και κρίνει το εάν τον θεωρούν οι ερωτώμενοι καταλληλότερο για πρωθυπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ένα σαφές προβάδισμα έναντι των αντιπάλων του με 36% όταν ο αμέσος επόμενος Στέφανος Κασσελάκης έχει μόνο 7%. Όμως, στην πραγματικότητα ο μεγάλος αντίπαλος του πρωθυπουργού παραμένει ο "Κανένας", αφού η αντίστοιχη απάντηση παίρνει 35% αποτυπώνοντας ένα υπόστρωμα δυσαρέσκειας που δεν βρίσκει πολιτική διέξοδο.

καταλληλοτερος

Η αξιολόγηση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης και η πορεία της χώρας

Στα υπόλοιπα ευρήματα, παραμένει πλειοψηφική η αίσθηση ότι τα πράγματα πάνε προς το χειρότερο, αφού αυτό πιστεύει το 61% των ερωτηθέντων την ώρα που το ποσοστό αυτών που πιστεύουν ότι πάνε προς την καλύτερη ανακάμπτει ελαφρά αλλά με 33% παραμένει πιο χαμηλό σε σχέση με τον χειμώνα.

πορεια

Ως προς τους λόγους της δυσαρέσκειας, εδώ το μεγάλο προβάδισμα το έχει η ακρίβεια, αφού αυτή διαλέγει ως αυθόρμητη απάντηση το 40% των ερωτηθέντων (33% τον Απρίλιο) και αμέσως μετά είναι η οικονομία με 25%, πράγμα που σημαίνει ότι αυτό που κατεξοχήν αποτελεί τους πολίτες είναι η οικονομική τους κατάσταση απέναντι στη σοβούσα κρίση κόστους ζωής και στη χώρα μας.

προβληματα

Αντίστοιχα, ως προς την αξιολόγηση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, και εδώ διατηρείται η εικόνα που έχουμε δει όλο το τελευταίο διάστημα που είναι ότι ενώ υπάρχει αρκετά αρνητική εικόνα της κυβέρνησης (αρνητικές γνώμες 63%) υπάρχει ακόμη πιο αρνητική εικόνα της αξιωματικής αντιπολίτευσης (αρνητικές γνώμες 77%). Ενδιαφέρον έχει πάντως ότι οι θετικές γνώμες για την κυβέρνηση υποχωρούν ελαφρά στο 60% την ώρα που η αξιωματική αντιπολίτευση παραμένει στο 14%.

αξιολογηση

Αντίστοιχη είναι η εικόνα για τον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τις αρνητικές γνώμες να πλειοψηφούν και στους δύο, όμως να είναι αρκετά πιο υψηλές για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης που επίσης έχει και σαφώς λιγότερες θετικές αξιολογήσεις σε σχέση με τον πρωθυπουργό.

αξιολογηση 2

Πολύ ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι έχουμε υποχώρηση και στον δείκτη οικονομικής εμπιστοσύνης, δηλαδή τον μέσο όρο της αξιολόγησης της σημερινής οικονομικής κατάσταση της χώρας (θετικά-αρνητικά) και του ισοζυγίου της πρόβλεψης για την οικονομία (θα καλυτερέψει-θα χειροτερέψει), που υποχωρεί στο -42 από -36 τον Απρίλιο.

Δυσπιστία για την αποτελεσματικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η δημοσκόπηση αποτυπώνει ότι οι πολίτες δεν έχουν ιδιαίτερα θετική εικόνα για το πώς λειτουργεί η Ευρωπαϊκή Ένωση και εάν στέκεται στο ύψος των περιστάσεων. Έτσι, εξακολουθούμε να έχουμε ένα υψηλό ποσοστό αρνητικών γνωμών, που φτάνουν το 43%, με τις θετικές να υποχωρούν ελαφρά στο 49%. Δεν είναι τυχαίο έτσι που οι πολίτες ως προς το μέλλον της ΕΕ εκφράζουν σχετική απαισιοδοξία καθώς το 43% εκφράζει την πεποίθηση ότι αυτή θα αποδυναμωθεί τα επόμενα χρόνια με το ποσοστό αυτών που πιστεύουν ότι θα ενισχυθεί να υποχωρεί στο 22%.

Αντίστοιχα, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ότι σε σχέση με τον Μάιο του 2019 οι αρνητικές γνώμες για το Ευρωκοινοβούλιο έχουν αυξηθεί και φτάνουν πια το 47%, ενώ μικρή υποχώρηση υπάρχει και στις θετικές γνώμες. Ενδιαφέρον έχει ότι την πιο αρνητική γνώμη για το Ευρωκοινοβούλιο έχουν οι ψηφοφόροι που δηλώνουν αριστεροί και όσοι δηλώνουν δεξιοί, ενώ την πιο θετική την έχουν οι κεντροδεξιοί.

αποψη για ΕΕ

Ως προς τα μηνύματα που θα στείλουν οι ευρωεκλογές στο εσωτερικό της χώρας, οι ερωτηθέντες εκτιμούν κατά πλειοψηφία ότι θα στείλουν μήνυμα αποδοκιμασίας (58%), ενώ το 34% πιστεύουν ότι θα στείλουν μήνυμα στήριξης. Βεβαίως, εδώ έχουμε να κάνουε με μια ερώτηση που αποτυπώνει και τους πολιτικούς συσχετισμούς.

Ενδιαφέρον έχει πάντως ως προς το μήνυμα που θα στείλουν στην Ευρώπη ότι υποχωρεί ελαφρά το ποσοστό που πιστεύει ότι θα στείλουν μήνυμα στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυξάνει το ποσοστό όσων πιστεύουν ότι θα είναι μήνυμα αποδοκιμασίας, με την εκτίμηση να αποτυπώνει και εδώ συνολικότερους συσχετισμούς μέσα στην κοινωνία.

μηνυμα

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει όμως ο βαθμός ενδιαφέροντος για τις ευρωεκλογές που είναι παράμετρος που αφορά και τη συμμετοχή. Εδώ βλέπουμε μια υποχώρηση του ενδιαφέροντος από το 72% στις προηγούμενες ευρωεκλογές στο 77%, ενώ αποτυπώνετια και πάλι ότι το ενδιαφέρον αυξάνεται όσο ανεβαίνουμε στην ηλικιακή κλίμακα αποτυπώνοντας ότι η κρίση εμπιστοσύνης στην πολιτική αφορά περισσότερο τις νεότερες γενιές.

ενδιαφερον

Ως προς τα πρόσωπα που πρέπει να πάνε στην Ευρωβουλή, εδώ η πλειοψηφική απάντηση είναι "νέα πρόσωπα με νεές ιδέες" και μόνο οι άνω των 79 ετών προκρίνουν την απάντηση "δοκιμασμένα πρόσωπα με γνώσεις".

προσωπα

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ 18 Ιουν 2024 | 12:51

Θεοχαρόπουλος για την απόλυσή του: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να διοικείται ως εταιρεία - Έχουμε πρόεδρο και όχι ιδιοκτήτη

"Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να διοικείται ως εταιρεία ", τονίζει ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

ΜΕ ΤΙ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΨΗΦΙΣΑΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ 18 Ιουν 2024 | 10:45

Δημοσκόπηση Interview για ευρωεκλογές: Ακρίβεια και γάμοι ομόφυλων προκάλεσαν τις μεγαλύτερες διαρροές στη ΝΔ

4 στους 10 θέλησαν να στείλουν μήνυμα στην κυβέρνηση για την ακρίβεια και πάνω από 2 στους 10, θέλησαν να στείλουν μήνυμα διαμαρτυρίας για το γάμο των ομόφυλων.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ 17 Ιουν 2024 | 11:38

Βορίδης: Η Νέα Δημοκρατία θα κερδίσει τις εκλογές του 2027 με αυτοδυναμία

Τη βεβαιότητά του ότι η ΝΔ θα κερδίσει τις εκλογές του 2027 και δη με αυτοδυναμία, εξέφρασε ο Μάκης Βορίδης.

ΣΗΜΕΡΑ 14 Ιουν 2024 | 15:40

Πρώτη συνάντηση Κασσελάκη με τους νέους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - Ο Αρβανίτης επικεφαλής της ευρωομάδας

Κώστας Αρβανίτης, Νικόλας Φαραντούρης, Έλενα Κουντουρά και Νίκος Παππάς οι νέοι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΔΕΙΛΙΝΗ 14 Ιουν 2024 | 15:12

Ευρωεκλογές 2024: Εισαγγελική παρέμβαση μετά τις καταγγελίες Βελόπουλου και Κύρτσου για "νοθεία"

Παρέμβαση Αδειλίνη για τις καταγγελίες Βελόπουλου και Κύρτσου περί "νοθείας" στις ευρωεκλογές.

Η ΠΡΩΤΗ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 14 Ιουν 2024 | 14:02

Δημοσκόπηση Opinion Poll: Συμπόρευση ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ επιθυμεί πάνω από το 70% των ψηφοφόρων τους

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση, οι μισοί σχεδόν ερωτώμενοι βλέπουν με θετικό μάτι ακόμα και την ίδρυση νέου πολιτικού φορέα της κεντροαριστεράς.

"Ο ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΑΙΣΘΗΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ" 14 Ιουν 2024 | 11:01

Ντόρα Μπακογιάννη: Δεν υπάρχουν βουλευτές της ΝΔ που είναι τενεκέδες

"Δεν υπάρχουν βουλευτές της ΝΔ που είναι τενεκέδες", τονίζει η Ντόρα Μπακογιάννη.

ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥΣ 13 Ιουν 2024 | 16:52

Τι ψηφίσαμε στις ευρωεκλογές: Άνδρες, άνω των 50 ετών και δημοσιογράφους - Το προφίλ των νέων ευρωβουλευτών

Τα επικρατέστερα χαρακτηριστικά των ευρωβουλευτών που θα μας εκπροσωπήσουν για τα επόμενα 5 χρόνια στην Ευρωβουλή.

ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 13 Ιουν 2024 | 16:41

Γιάννης Λούλης: Χαρισματικός ο Κασσελάκης αλλά κάνει του κεφαλιού του, μπορεί να επιβιώσει ο Ανδρουλάκης

Πώς βλέπει ο Γιάννης Λούλης τους αρχηγούς των τριών μεγαλύτερων κομμάτων μετά το αποτέλεσμα της 9ης Ιουνίου.

ΨΑΧΝΕΙ ΑΝΘΡΩΠΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ 13 Ιουν 2024 | 14:01

Οι τελευταίες πληροφορίες για τον ανασχηματισμό: Φεύγουν τουλάχιστον 4 πρωτοκλασάτοι υπουργοί

Ο πρωθυπουργός δεν δείχνει να βιάζεται για τον ανασχηματισμό και ζυγίζει πολύ διεξοδικά τις επιλογές του.

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ 13 Ιουν 2024 | 12:16

Νίκος Παππάς: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει την πρωτοβουλία για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ - Υπάρχει ηθικό ζήτημα με τη Νέα Αριστερά

Ο Νίκος Παππάς τάχθηκε υπέρ μίας "προγραμματικής σύγκλισης" ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ η οποία θα έχει και ορίζοντα την εκλογική συνεργασία.

"ΔΕΝ ΠΗΡΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ" 13 Ιουν 2024 | 12:13

Ντόρα Μπακογιάννη: Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα ατελείωτο δελφινάριο

"Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα ατελείωτο δελφινάριο" σχολίασε για τα όσα συμβαίνουν η Ντόρα Μπακογιάννη.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ 13 Ιουν 2024 | 10:46

Βορίδης: Δεν υπήρξε ενίσχυση της ακροδεξιάς - Πολιτικές που στενοχώρησαν πρέπει να διορθωθούν

"Η ανάταξη θα επιτευχθεί μέσω της διόρθωσης πολιτικών που στενοχώρησαν", υποστήριξε ο Μάκης Βορίδης.