«Αυτογκόλ» για το Μαξίμου τα παίγνια με τη συναίνεση

Η «επιχείρηση συναίνεση» εκλαμβάνεται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης ως τακτικισμός και αναζήτηση εύκολης διεξόδου. Τι είπαν οι αρχηγοί στον Τσίπρα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
«Αυτογκόλ» για το Μαξίμου τα παίγνια με τη συναίνεση

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ολοκλήρωσε το μεσημέρι της Παρασκευής το γύρο των τηλεφωνημάτων -προσκλήσεων στους αρχηγούς της αντιπολίτευσης για να βρεθούν στις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου στο Προεδρικό Μέγαρο.

Η «επιχείρηση συναίνεση» όπως εκδηλώθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου - αρχικά με τη συνέντευξή του πρωθυπουργού στο Εθνος της Κυριακής ,στη συνέχεια στο ραντεβού με τον Πρ. Παυλόπουλο και τώρα με την σύσκεψη αρχηγών - εκλαμβάνεται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης ως τακτικισμός και αναζήτηση εύκολης διεξόδου με άλλοθι και όχημα τη συναίνεση.

Την βάσιμη καχυποψία - υπάρχει άλλωστε και το προηγούμενο της σύσκεψης των αρχηγών όταν ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωνε τους συνομιλητές του πως δεν θα προχωρήσει σε εκλογικό αιφνιδιασμό και λίγες μέρες μετά έστηνε πρόωρες κάλπες - ενίσχυσε η προχειρότητα και η σπουδή ως προς την αυριανή σύγκληση του συμβουλίου αρχηγών.

Ο Αλέξης Τσίπρας τηλεφώνησε την Πέμπτη άρον άρον στον Προκόπη Παυλόπουλο από το Ισραήλ δίνοντας χαρακτήρα υπερεπείγουσας διαδικασίας κι ενώ η ΝΔ βρισκόταν στην απόλυτη αναταραχή λόγω του φιάσκου των εκλογών.

Το ασαφές πλαίσιο και η γενική ατζέντα από το προσφυγικό ως το ασφαλιστικό και την αναθεώρηση του συντάγματος επέτεινε την εικόνα του τακτικισμού εκ μέρους του Μαξίμου και την απροθυμία των αρχηγών της αντιπολίτευσης να παίξουν το ρόλο του βολικού χρήσιμου.

Εκτιμούν πως η αληθινή πρόθεση του πρωθυπουργού είναι να τους εκθέσει ότι δήθεν ενώ ψήφισαν τη συμφωνία με τους δανειστές αρνούνται να στηρίξουν όσα απορρέουν απ' αυτή.

Αλλά κυρίως πως στοχεύει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ: να δείξει εγκαίρως στους βουλευτές που αμφιταλαντεύονται ότι δεν υπάρχουν «μαξιλαράκια» που θα αντικαταστήσουν χαμένες ψήφους της πλειοψηφίας τους.

Δεν τσιμπάει η αντιπολίτευση

Οι διαθέσεις με τις οποίες οι πολιτικοί αρχηγοί προσέρχονται στη σύσκεψη έγιναν σαφείς και στις επικοινωνίες που είχε μαζί τους ο κ. Τσίπρας.

Η κ.Γεννηματά έριξε χωρίς περιστροφές «πόρτα» στο να συζητηθεί προσχηματικά το ασφαλιστικό ενώ και ο Στ. Θεοδωράκης τυπικά αποδέχθηκε την πρόσκληση έχοντας ήδη αναρτήσει στο fb την πολλαπλή προεϊδοποίηση « τέλος στα δανεικά».

Ο Βασίλης Λεβέντης της Ενωσης Κέντρου πήρε όπως διαρρέει την υπόσχεση του πρωθυπουργού « ήρθε η ώρα να συζητήσουμε τα 9 σημεία » αλλά δεν φαίνεται τόσο πρόθυμος να λειτουργήσει στην παρούσα φάση ως «τσόντα».

Στη Νέα Δημοκρατία διαμηνύουν πως η συμμετοχή στη συμβούλιο δεν σημαίνει στήριξη. Τα όσα πει στη σύσκεψη ο μεταβατικός πρόεδρος Γιάννης Πλακιωτάκης θα συμφωνηθούν με ...συλλογικό τρόπο καθώς είναι σε εξέλιξη εσωτερικός διάλογος με τους υποψηφίους και πρώην προέδρους.

Με αυτά τα δεδομένα το Μέγαρο Μαξίμου και η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη χαμηλώνουν τις προσδοκίες για τη συνάντηση στο επίπεδο «καταγραφής των θέσεων» .

Προβάλλουν την ανταπόκριση των Πολιτικών Αρχηγών στην πρόσκληση του Πρωθυπουργού για σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ως θετικό γεγονός με τις όποιες αντιδράσεις και κριτικές να χαρακτηρίζονται ως απολύτως δευτερεύουσας σημασίας.

Το απόγευμα της Παρασκευής έγινε σύσκεψη Τσίπρα - Κατρούγκαλου με αντικείμενο το ασφαλιστικό το οποίο ο υπουργός Εργασίας χαρακτήρισε ως «εθνική κόκκινη γραμμή».

Φώφη: Δεν μπορεί το συμβούλιο να είναι χώρος αναζήτησης συνενόχων

Η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, είχε εντονότατο διάλογο με τον πρωθυπουργό στην τηλεφωνική τους επικοινωνία. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες η κυρία Γεννηματά έφερε αντιρρήσεις στο να συζητηθεί το Ασφαλιστικό. «Αν ήθελες διάλογο για το Ασφαλιστικό μπορούσες να μας είχες ενημερώσει, να πας στην ΟΚΕ ή να προκαλέσεις προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή. Θα έρθω στο Συμβούλιο μη συμφωνώντας με την ατζέντα. Δεν θα συμμετέχουμε σε διάλογο για το Ασφαλιστικό υπό αυτούς τους όρους και υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», είπε η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Λίγο αργότερα, μιλώντας σε συνέδριο της ΟΤΟΕ, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε χαρακτηριστικά ότι "δεν είναι δυνατόν ο θεσμός του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να χρησιμοποιείται ως χώρος αναζήτησης συνενόχων για θέματα άσκησης Κυβερνητικής πολιτικής, όπως το ασφαλιστικό".

Πλακιωτάκης: Ο Τσίπρας δηλώνει αδυναμία να κυβερνήσει

Είχε προηγηθεί επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον προσωρινό πρόεδρο της ΝΔ Γιάννη Πλακιωτάκη .Σε ανακοίνωσή του ο νέος μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ τόνισε: «Σήμερα το πρωί δέχτηκα την πρόσκληση του Πρωθυπουργού για να συμμετάσχω στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών με θέμα το ασφαλιστικό, το προσφυγικό και τη Συνταγματική αναθεώρηση.

Ο κ. Τσίπρας με την κίνησή του αυτή, παρά τη νωπή λαϊκή εντολή που έχει, δηλώνει την αδυναμία του να κυβερνήσει και να υλοποιήσει τις ψεύτικες υποσχέσεις, που έδωσε προ διμήνου στον ελληνικό λαό. Η Νέα Δημοκρατία, ως σοβαρό και υπεύθυνο κόμμα, θα ανταποκριθεί στο θεσμικό της ρόλο και εγώ ως Πρόεδρός της, θα παραβρεθώ στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών. Η συμμετοχή μου όμως, δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως στήριξη στα τερτίπια και τους τακτικισμούς του κ. Τσίπρα».

Μετά την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο Αλ. Τσίπρας κάλεσε και τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη, ο οποίος, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ανταποκρίθηκε θετικά.

Στη συνέχεια είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, κατά οποία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Κουτσούμπας απάντησε αρνητικά για τη συμμετοχή του στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι είναι στη διάθεσή του να τον ενημερώσει όποτε ο ΓΓ του ΚΚΕ το κρίνει σκόπιμο.

Τσίπρας σε Θεοδωράκη: Όλοι έχουμε κάνει τις υπερβολές μας

Ακολούθησε συνομιλία με τον επικεφαλής του Ποταμιού. Ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε στον πρωθυπουργό ότι ο ίδιος και η κυβέρνησή του δεν έχουν δείξει δείγματα ειλικρινούς διαλόγου και συννενόησης και ότι οι αποφάσεις σε Δικαιοσύνη, Παιδεία και Προσφυγικό αποτελούν αρνητικά δείγματα γραφής και δεν έλαβαν υπόψη καμία πρόταση. "Εμείς προσερχόμαστε επιφυλακτικοί. Περιμένουμε από την κυβέρνηση να καταθέσει τις προτάσεις της και θα τοποθετηθούμε. Προτεραιότητα έχει πάντως ο εκλογικός νόμος", τόνισε μεταξύ άλλων.

Ο κ. Θεοδωράκης του υπενθύμισε μάλιστα το καλό κλίμα πολιτική συναίνεσης που είχε επιτευχθεί το καλοκαίρι, για να πάρει την απάντηση από τον πρωθυπουργό ότι "στο παρελθόν όλοι έχουμε κάνει τις υπερβολές μας, αλλά τώρα είναι η ώρα της συνεννόησης".

Μαξίμου: Θέλουμε Εθνικό Διάλογο και αν είναι εφικτό, συναίνεση

Μετά το γύρο τηλεφωνημάτων στους πολιτικούς αρχηγούς, το Γραφείο του πρωθυπουργού ανακοίνωση ότι ο Αλ. Τσίπρας "ενημέρωσε τους συνομιλητές του ότι ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκληθεί σύσκεψη Πολιτικών Αρχηγών προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση σε σχέση με τον Προσφυγικό, εν όψει και της Συνόδου ΕΕ – Τουρκίας, καθώς και να προσδιοριστεί από κοινού διαδικασία Εθνικού Διαλόγου σχετικά με το Ασφαλιστικό και την Συνταγματική Αναθεώρηση".

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, "ο πρωθυπουργός διευκρίνισε στους Πολιτικούς Αρχηγούς ότι δεν θέτει ως προαπαιτούμενο την συναίνεση, αλλά αυτό που επιδιώκει κατ αρχάς είναι ο συντεταγμένος Εθνικός Διάλογος, η καταγραφή των απόψεων και, βεβαίως, η σύνθεση, εφ όσον διαπιστωθεί ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό".

Το παρασκήνιο στα κόμματα

Παράλληλα στο ΠΑΣΟΚ και στο Ποτάμι στις εσωκομματικές διαβουλεύσεις που πραγματοποιήθηκαν έγινε σαφές ότι υπάρχει ένα τεράστιο έλλειμμα εμπιστοσύνης όσον αφορά το πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα.

Στην αντιπολίτευση υπάρχει ένα τεράστιο έλλειμμα εμπιστοσύνης όσον αφορά το πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα.

Σε αυτό το πλαίσιο των εσωκομματικών συζητήσεων τέθηκαν ζητήματα που αφορούν την πολιτική επιβολής φόρων που ακολουθεί η κυβέρνηση και η αντιμεταρρυθμιστική ατζέντα που έχουν συγκεκριμένοι υπουργοί που καθιστούν αδύνατη μία συνεργασία ή συναίνεση στο θέμα του ασφαλιστικού.

Η ΝΔ αναμένει την επίσημη πρόσκληση για το συμβούλιο των αρχηγών και τις εξηγήσεις που θα δώσει ο Πρωθυπουργός στον κ. Πλακιωτάκη για την ανάληψη της πρωτοβουλίας. Από το ΠΑΣΟΚ έγινε σαφές ότι η κ. Γεννηματά θα παραστεί αλλά δεν θα συζητήσει το ασφαλιστικό που αποτελεί ευθύνη της κυβέρνησης ξεκαθαρίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα γίνει συνένοχος σε νέες μειώσεις συντάξεων. Το Ποτάμι από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι ο κ. Θεοδωράκης θα παραστεί στην σύσκεψη αλλά – όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση - «τέρμα πιά τα δανεικά στην κυβέρνηση» δηλώνοντας ότι δεν θα συμμετέχει σε μία συζήτηση για το ασφαλιστικό. Τέλος ο Β. Λεβέντης από την Ένωση Κεντρώων επαναφέρει την πρότασή του για συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης τεχνοκρατών την οποία θα καταθέσει στην σύσκεψη. Το ΚΚΕ από την πλευρά του ξεκαθάρισε ότι ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του κόμματος δεν θα συμμετέχει σε έναν διάλογο παρωδία.

Ο κίνδυνος του μπούμερανγκ

Οι αρνητικές απαντήσεις των πολιτικών αρχηγών όσον αφορά το αίτημα για συναίνεση αναμένεται να προκαλέσουν ισχυρές πιέσεις το Μαξίμου παρά την φαινομενικά αρχική εικόνα που δίδεται ότι «η αντιπολίτευση δεν δείχνει την πρόθεση να συνεργαστεί με την κυβέρνηση σε αντιπαράθεση με τους δανειστές», όπως λένε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στο παρασκήνιο αφήνοντας να εννοηθεί ότι η κοινωνία βλέπει και κρίνει την στάση των πολιτικών κομμάτων.

Έμπειροι πολιτικοί αναλυτές όμως αναφέρουν ότι η σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών μπορεί να γυρίσει και μπούμεραγκ στην κυβέρνηση. Πέραν των τακτικών κινήσεων ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας για το ασφαλιστικό, μετά την ψήφισή του στην βουλή θα μετρήσουν τα «υπερ και τα κατά» και η κυβέρνηση θα κριθεί από το αποτέλεσμα, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

29 Νοε 2021 | 06:50

Τσίπρας, εν αναμονή πρωθυπουργός... για πολύ καιρό

Αντίπαλος του πρωθυπουργού είναι ο Κανένας. Δεν το λες και επιτυχία.

ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ 26 Νοε 2021 | 14:43

Τσίπρας: Μέτρα τώρα για να μην κάνουμε μαύρα Χριστούγεννα, με εκατόμβη νεκρών και καταστροφικό lockdown

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από το νοσοκομείο του Βόλου, κάλεσε τον Κ. Μητσοτάκη να πάρει μέτρα "για να μην κάνουμε μαύρα Χριστούγεννα".

ΜΕ ΣΗΜΑΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 26 Νοε 2021 | 07:39

Αθηνά Λινού: Η υπουργός Υγείας κοινής αποδοχής που πρότεινε ο Τσίπρας είναι τελικά ΠΑΣΟΚ

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού έκλεψε την παράσταση στη συγκέντρωση του Γιώργου Παπανδρέου, αφού έδωσε το παρών κρατώντας μία σημαία του ΠΑΣΟΚ με τον πράσινο ήλιο.

ΟΙ ΠΕΝΤΕ ΛΟΓΟΙ 26 Νοε 2021 | 07:25

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ "βαλτώνει" στις δημοσκοπήσεις- Η εξήγηση

Γιατί δεν μπορεί να ανακάμψει δημοσκοπικά ο ΣΥΡΙΖΑ μετά από 2,5 χρόνια στην θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σύμφωνα με τον Ηλία Νικολακόπουλο.

ΣΤΙΣ 11,4 ΜΟΝΑΔΕΣ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΕ ΣΥΡΙΖΑ 25 Νοε 2021 | 21:19

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Διψήφιο προβάδισμα σε Νέα Δημοκρατία, τρίτο κόμμα το ΚΙΝΑΛ

Στις 11,4 μονάδες η διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ στη δημοσκόπηση της Metron Analysis

ΤΙ ΕΧΕΙ ΣΥΜΒΕΙ 25 Νοε 2021 | 16:20

Βόλος: Ο Αλέξης Τσίπρας σνόμπαρε τον Αχιλλέα Μπέο και δεν θα τον συναντήσει- Τον είχε αποκαλέσει "κοπρίτη"...

Πρόσκληση για συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος θα επισκεφθεί αύριο τον Βόλο, απευθύνει ο Αχιλλέας Μπέος- Ξέχασε ότι τον είχε αποκαλέσει κοπρίτη

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ 25 Νοε 2021 | 12:26

Πλεύρης κατά Τσίπρα: Εύχεται νέο lockdown και προβλέπει ως Κασσάνδρα κατάρρευση του ΕΣΥ

"Το ΕΣΥ, όπως άντεξε, θα αντέξει και η οικονομία θα μείνει ανοιχτή", τόνισε ο υπουργός Υγείας.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ 24 Νοε 2021 | 18:39

Τσίπρας: "Αν δεν πάρει μέτρα ο κ. Μητσοτάκης θα έχουμε και εκατόμβη νεκρών και lockdown"

Σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στο TRT, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για "κυβέρνηση πρόχειρη και κυνική", την οποία κατηγόρησε για "αδράνεια και ανικανότητα"

ΑΡΝΗΘΗΚΑΝ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ 24 Νοε 2021 | 16:01

Εξεταστική για τη λίστα Πέτσα χωρίς τον Πέτσα;- Εντονες διαμαρτυρίες από Τσίπρα και ΣΥΡΙΖΑ

Η πλειοψηφία της εξεταστικής επιτροπής αρνήθηκε να καταθέσει ο πρώην υφυπουργός

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ 23 Νοε 2021 | 21:10

Χουάν Ραμόν Ρότσα: "Είμαι με τον Αλέξη Τσίπρα - Έκανε μεταρρυθμίσεις και έσωσε την κατάσταση"

Μιλώντας στην εφημερίδα "Puntal" της Αργεντινής, ο Χουάν Ραμόν Ρότσα μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην κρίση στην Ελλάδα, αλλά και στη στήριξή του στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα.

ΘΑ ΣΥΝΕΙΣΦΕΡΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΟ 23 Νοε 2021 | 20:31

Think Tank Τσίπρα: Αυτοί είναι οι 30 νέοι σύμβουλοι του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Τα βιογραφικά τους

Την πρώτη συνάντησή του με την ομάδα των εμπειρογνωμόνων και συμβούλων του, είχε την Τρίτη ο προέδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 23 Νοε 2021 | 12:01

Τσίπρας για το δυστύχημα στη Βουλγαρία: Είμαστε συγκλονισμένοι, οι σκέψεις μας είναι στις οικογένειες των θυμάτων

"Οι σκέψεις μας είναι στις οικογένειες των θυμάτων", αναφέρερει ο Α. Τσίπρας για το δυστύχημα στη Βουλγαρία και είχεται ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ TWITTER 23 Νοε 2021 | 11:14

Τσίπρας για κοινωνικό μέρισμα: Τότε ήταν "ψίχουλα", σήμερα είναι θρίαμβος…

Στη σύγκριση του κοινωνικού μερίσματος που έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατά τη διακυβέρνησή του και σ' αυτό της κυβέρνησης της ΝΔ προέβη, ο Αλέξης Τσίπρας.