«Αυτογκόλ» για το Μαξίμου τα παίγνια με τη συναίνεση

Η «επιχείρηση συναίνεση» εκλαμβάνεται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης ως τακτικισμός και αναζήτηση εύκολης διεξόδου. Τι είπαν οι αρχηγοί στον Τσίπρα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
«Αυτογκόλ» για το Μαξίμου τα παίγνια με τη συναίνεση

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ολοκλήρωσε το μεσημέρι της Παρασκευής το γύρο των τηλεφωνημάτων -προσκλήσεων στους αρχηγούς της αντιπολίτευσης για να βρεθούν στις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου στο Προεδρικό Μέγαρο.

Η «επιχείρηση συναίνεση» όπως εκδηλώθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου - αρχικά με τη συνέντευξή του πρωθυπουργού στο Εθνος της Κυριακής ,στη συνέχεια στο ραντεβού με τον Πρ. Παυλόπουλο και τώρα με την σύσκεψη αρχηγών - εκλαμβάνεται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης ως τακτικισμός και αναζήτηση εύκολης διεξόδου με άλλοθι και όχημα τη συναίνεση.

Την βάσιμη καχυποψία - υπάρχει άλλωστε και το προηγούμενο της σύσκεψης των αρχηγών όταν ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωνε τους συνομιλητές του πως δεν θα προχωρήσει σε εκλογικό αιφνιδιασμό και λίγες μέρες μετά έστηνε πρόωρες κάλπες - ενίσχυσε η προχειρότητα και η σπουδή ως προς την αυριανή σύγκληση του συμβουλίου αρχηγών.

Ο Αλέξης Τσίπρας τηλεφώνησε την Πέμπτη άρον άρον στον Προκόπη Παυλόπουλο από το Ισραήλ δίνοντας χαρακτήρα υπερεπείγουσας διαδικασίας κι ενώ η ΝΔ βρισκόταν στην απόλυτη αναταραχή λόγω του φιάσκου των εκλογών.

Το ασαφές πλαίσιο και η γενική ατζέντα από το προσφυγικό ως το ασφαλιστικό και την αναθεώρηση του συντάγματος επέτεινε την εικόνα του τακτικισμού εκ μέρους του Μαξίμου και την απροθυμία των αρχηγών της αντιπολίτευσης να παίξουν το ρόλο του βολικού χρήσιμου.

Εκτιμούν πως η αληθινή πρόθεση του πρωθυπουργού είναι να τους εκθέσει ότι δήθεν ενώ ψήφισαν τη συμφωνία με τους δανειστές αρνούνται να στηρίξουν όσα απορρέουν απ' αυτή.

Αλλά κυρίως πως στοχεύει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ: να δείξει εγκαίρως στους βουλευτές που αμφιταλαντεύονται ότι δεν υπάρχουν «μαξιλαράκια» που θα αντικαταστήσουν χαμένες ψήφους της πλειοψηφίας τους.

Δεν τσιμπάει η αντιπολίτευση

Οι διαθέσεις με τις οποίες οι πολιτικοί αρχηγοί προσέρχονται στη σύσκεψη έγιναν σαφείς και στις επικοινωνίες που είχε μαζί τους ο κ. Τσίπρας.

Η κ.Γεννηματά έριξε χωρίς περιστροφές «πόρτα» στο να συζητηθεί προσχηματικά το ασφαλιστικό ενώ και ο Στ. Θεοδωράκης τυπικά αποδέχθηκε την πρόσκληση έχοντας ήδη αναρτήσει στο fb την πολλαπλή προεϊδοποίηση « τέλος στα δανεικά».

Ο Βασίλης Λεβέντης της Ενωσης Κέντρου πήρε όπως διαρρέει την υπόσχεση του πρωθυπουργού « ήρθε η ώρα να συζητήσουμε τα 9 σημεία » αλλά δεν φαίνεται τόσο πρόθυμος να λειτουργήσει στην παρούσα φάση ως «τσόντα».

Στη Νέα Δημοκρατία διαμηνύουν πως η συμμετοχή στη συμβούλιο δεν σημαίνει στήριξη. Τα όσα πει στη σύσκεψη ο μεταβατικός πρόεδρος Γιάννης Πλακιωτάκης θα συμφωνηθούν με ...συλλογικό τρόπο καθώς είναι σε εξέλιξη εσωτερικός διάλογος με τους υποψηφίους και πρώην προέδρους.

Με αυτά τα δεδομένα το Μέγαρο Μαξίμου και η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη χαμηλώνουν τις προσδοκίες για τη συνάντηση στο επίπεδο «καταγραφής των θέσεων» .

Προβάλλουν την ανταπόκριση των Πολιτικών Αρχηγών στην πρόσκληση του Πρωθυπουργού για σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ως θετικό γεγονός με τις όποιες αντιδράσεις και κριτικές να χαρακτηρίζονται ως απολύτως δευτερεύουσας σημασίας.

Το απόγευμα της Παρασκευής έγινε σύσκεψη Τσίπρα - Κατρούγκαλου με αντικείμενο το ασφαλιστικό το οποίο ο υπουργός Εργασίας χαρακτήρισε ως «εθνική κόκκινη γραμμή».

Φώφη: Δεν μπορεί το συμβούλιο να είναι χώρος αναζήτησης συνενόχων

Η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, είχε εντονότατο διάλογο με τον πρωθυπουργό στην τηλεφωνική τους επικοινωνία. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες η κυρία Γεννηματά έφερε αντιρρήσεις στο να συζητηθεί το Ασφαλιστικό. «Αν ήθελες διάλογο για το Ασφαλιστικό μπορούσες να μας είχες ενημερώσει, να πας στην ΟΚΕ ή να προκαλέσεις προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή. Θα έρθω στο Συμβούλιο μη συμφωνώντας με την ατζέντα. Δεν θα συμμετέχουμε σε διάλογο για το Ασφαλιστικό υπό αυτούς τους όρους και υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», είπε η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Λίγο αργότερα, μιλώντας σε συνέδριο της ΟΤΟΕ, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε χαρακτηριστικά ότι "δεν είναι δυνατόν ο θεσμός του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να χρησιμοποιείται ως χώρος αναζήτησης συνενόχων για θέματα άσκησης Κυβερνητικής πολιτικής, όπως το ασφαλιστικό".

Πλακιωτάκης: Ο Τσίπρας δηλώνει αδυναμία να κυβερνήσει

Είχε προηγηθεί επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον προσωρινό πρόεδρο της ΝΔ Γιάννη Πλακιωτάκη .Σε ανακοίνωσή του ο νέος μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ τόνισε: «Σήμερα το πρωί δέχτηκα την πρόσκληση του Πρωθυπουργού για να συμμετάσχω στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών με θέμα το ασφαλιστικό, το προσφυγικό και τη Συνταγματική αναθεώρηση.

Ο κ. Τσίπρας με την κίνησή του αυτή, παρά τη νωπή λαϊκή εντολή που έχει, δηλώνει την αδυναμία του να κυβερνήσει και να υλοποιήσει τις ψεύτικες υποσχέσεις, που έδωσε προ διμήνου στον ελληνικό λαό. Η Νέα Δημοκρατία, ως σοβαρό και υπεύθυνο κόμμα, θα ανταποκριθεί στο θεσμικό της ρόλο και εγώ ως Πρόεδρός της, θα παραβρεθώ στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών. Η συμμετοχή μου όμως, δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως στήριξη στα τερτίπια και τους τακτικισμούς του κ. Τσίπρα».

Μετά την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο Αλ. Τσίπρας κάλεσε και τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη, ο οποίος, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ανταποκρίθηκε θετικά.

Στη συνέχεια είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, κατά οποία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Κουτσούμπας απάντησε αρνητικά για τη συμμετοχή του στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι είναι στη διάθεσή του να τον ενημερώσει όποτε ο ΓΓ του ΚΚΕ το κρίνει σκόπιμο.

Τσίπρας σε Θεοδωράκη: Όλοι έχουμε κάνει τις υπερβολές μας

Ακολούθησε συνομιλία με τον επικεφαλής του Ποταμιού. Ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε στον πρωθυπουργό ότι ο ίδιος και η κυβέρνησή του δεν έχουν δείξει δείγματα ειλικρινούς διαλόγου και συννενόησης και ότι οι αποφάσεις σε Δικαιοσύνη, Παιδεία και Προσφυγικό αποτελούν αρνητικά δείγματα γραφής και δεν έλαβαν υπόψη καμία πρόταση. "Εμείς προσερχόμαστε επιφυλακτικοί. Περιμένουμε από την κυβέρνηση να καταθέσει τις προτάσεις της και θα τοποθετηθούμε. Προτεραιότητα έχει πάντως ο εκλογικός νόμος", τόνισε μεταξύ άλλων.

Ο κ. Θεοδωράκης του υπενθύμισε μάλιστα το καλό κλίμα πολιτική συναίνεσης που είχε επιτευχθεί το καλοκαίρι, για να πάρει την απάντηση από τον πρωθυπουργό ότι "στο παρελθόν όλοι έχουμε κάνει τις υπερβολές μας, αλλά τώρα είναι η ώρα της συνεννόησης".

Μαξίμου: Θέλουμε Εθνικό Διάλογο και αν είναι εφικτό, συναίνεση

Μετά το γύρο τηλεφωνημάτων στους πολιτικούς αρχηγούς, το Γραφείο του πρωθυπουργού ανακοίνωση ότι ο Αλ. Τσίπρας "ενημέρωσε τους συνομιλητές του ότι ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκληθεί σύσκεψη Πολιτικών Αρχηγών προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση σε σχέση με τον Προσφυγικό, εν όψει και της Συνόδου ΕΕ – Τουρκίας, καθώς και να προσδιοριστεί από κοινού διαδικασία Εθνικού Διαλόγου σχετικά με το Ασφαλιστικό και την Συνταγματική Αναθεώρηση".

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, "ο πρωθυπουργός διευκρίνισε στους Πολιτικούς Αρχηγούς ότι δεν θέτει ως προαπαιτούμενο την συναίνεση, αλλά αυτό που επιδιώκει κατ αρχάς είναι ο συντεταγμένος Εθνικός Διάλογος, η καταγραφή των απόψεων και, βεβαίως, η σύνθεση, εφ όσον διαπιστωθεί ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό".

Το παρασκήνιο στα κόμματα

Παράλληλα στο ΠΑΣΟΚ και στο Ποτάμι στις εσωκομματικές διαβουλεύσεις που πραγματοποιήθηκαν έγινε σαφές ότι υπάρχει ένα τεράστιο έλλειμμα εμπιστοσύνης όσον αφορά το πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα.

Στην αντιπολίτευση υπάρχει ένα τεράστιο έλλειμμα εμπιστοσύνης όσον αφορά το πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα.

Σε αυτό το πλαίσιο των εσωκομματικών συζητήσεων τέθηκαν ζητήματα που αφορούν την πολιτική επιβολής φόρων που ακολουθεί η κυβέρνηση και η αντιμεταρρυθμιστική ατζέντα που έχουν συγκεκριμένοι υπουργοί που καθιστούν αδύνατη μία συνεργασία ή συναίνεση στο θέμα του ασφαλιστικού.

Η ΝΔ αναμένει την επίσημη πρόσκληση για το συμβούλιο των αρχηγών και τις εξηγήσεις που θα δώσει ο Πρωθυπουργός στον κ. Πλακιωτάκη για την ανάληψη της πρωτοβουλίας. Από το ΠΑΣΟΚ έγινε σαφές ότι η κ. Γεννηματά θα παραστεί αλλά δεν θα συζητήσει το ασφαλιστικό που αποτελεί ευθύνη της κυβέρνησης ξεκαθαρίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα γίνει συνένοχος σε νέες μειώσεις συντάξεων. Το Ποτάμι από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι ο κ. Θεοδωράκης θα παραστεί στην σύσκεψη αλλά – όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση - «τέρμα πιά τα δανεικά στην κυβέρνηση» δηλώνοντας ότι δεν θα συμμετέχει σε μία συζήτηση για το ασφαλιστικό. Τέλος ο Β. Λεβέντης από την Ένωση Κεντρώων επαναφέρει την πρότασή του για συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης τεχνοκρατών την οποία θα καταθέσει στην σύσκεψη. Το ΚΚΕ από την πλευρά του ξεκαθάρισε ότι ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του κόμματος δεν θα συμμετέχει σε έναν διάλογο παρωδία.

Ο κίνδυνος του μπούμερανγκ

Οι αρνητικές απαντήσεις των πολιτικών αρχηγών όσον αφορά το αίτημα για συναίνεση αναμένεται να προκαλέσουν ισχυρές πιέσεις το Μαξίμου παρά την φαινομενικά αρχική εικόνα που δίδεται ότι «η αντιπολίτευση δεν δείχνει την πρόθεση να συνεργαστεί με την κυβέρνηση σε αντιπαράθεση με τους δανειστές», όπως λένε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στο παρασκήνιο αφήνοντας να εννοηθεί ότι η κοινωνία βλέπει και κρίνει την στάση των πολιτικών κομμάτων.

Έμπειροι πολιτικοί αναλυτές όμως αναφέρουν ότι η σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών μπορεί να γυρίσει και μπούμεραγκ στην κυβέρνηση. Πέραν των τακτικών κινήσεων ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας για το ασφαλιστικό, μετά την ψήφισή του στην βουλή θα μετρήσουν τα «υπερ και τα κατά» και η κυβέρνηση θα κριθεί από το αποτέλεσμα, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ΚΑΙ ΚΑΡΦΙΑ 21 Οκτ 2021 | 09:53

Αρχισαν τα όργανα στον ΣΥΡΙΖΑ: Τσακαλώτος και "Ομπρέλα" δεν θέλουν "ξένους" στο συνέδριο - Διπλό όχι στον Τσίπρα

Η Ομπρέλα λέει "όχι" και αντιμετωπίζει με μεγάλη... περίσκεψη τόσο την πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για συμμετοχή των προερχόμενων από Γέφυρα - ΔΗΜΑΡ κατά 20% στην Κεντρική Επιτροπή.

ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ 20 Οκτ 2021 | 18:43

Αλέξης Τσίπρας: Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στις 24-27 Φλεβάρη - Καμπάνια για ακρίβεια και πρόταση για 800 ευρώ κατώτατο μισθό

Πρωτοβουλίες για την ακρίβεια, την πανδημία, την ανεργία, τον κοινωνικό αποκλεισμό, τον κατώτατο μισθό πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ALPHA 19 Οκτ 2021 | 20:26

Τσίπρας: Χάνεται "ένα χωριό" κάθε βδομάδα και η κυβέρνηση έχει "σφυρίξει" τη λήξη της πανδημίας

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι "παρακάμπτει τους επιστήμονες" και "εκπέμπει μήνυμα και κλίμα χαλαρότητας" για τους εμβολιασμένους.

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 19 Οκτ 2021 | 17:53

Βασίλης Λεβέντης: Νοσηλεύεται με κορονοϊό για 25η ημέρα - Η πορεία της υγείας του- Γιατί παραμένει στη ΜΕΘ

Παραμένει στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του "Ευαγγελισμού" ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΤΙ 19 Οκτ 2021 | 14:01

ΝΔ: 6 καυτά ερωτήματα στον Τσίπρα μετά την ποινική δίωξη κατά του πρώην αρχηγού της Πυροσβεστικής Ματθαιόπουλου

Η ΝΔ απευθύνει στον Αλ. Τσίπρα ερωτήματα γύρω από τις κατηγορίες που βαραίνουν τον πρώην αρχηγό της Πυροσβεστικής Β. Ματθαιόπουλο.

ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ 19 Οκτ 2021 | 10:44

Καρφιά Τσίπρα για την αποφυλάκιση Πατέλη: Το σχόλιο με στίχους του Ελύτη

Την αποφυλάκιση του "πυρηνάρχη" της Νίκαιας της Χρυσής Αυγής, Γιώργου Πατέλη, καταδικάζει ο Αλέξης Τσίπρας με στίχους του Οδυσσέα Ελύτη.

"ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΑΠΟΚΟΜΙΣΕΤΕ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ" 18 Οκτ 2021 | 12:36

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Αντιμετωπίζετε την πανδημία με ελαφρότητα- Για όλα φταίει η αντιπολίτευση

Στη δευτερολογία του ο Αλέξης Τσίπρας είπε στον κ. Μητσοτάκη ότι αντιμετωπίζετε και την πανδημία δυστυχώς με ελαφρότητα και προσπάθεια να αποκομίσετε πολιτικά οφέλη.

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΚΛΕΙΣΟΥΝ 18 Οκτ 2021 | 10:22

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Στην αρχή μας λέγατε "δεν υπάρχουν εμβόλια" και μετά ο Πολάκης μας πρότεινε φάρμακο για αγελάδες

"Δεν ισχύουν τα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ ούτε η παραπληροφόρηση", ανέφερε στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα.

ΒΟΥΛΗ 18 Οκτ 2021 | 07:53

Μετωπική σύγκρουση Μητσοτάκη – Τσίπρα για την πανδημία: Υψηλοί τόνοι και πρόγευση για την συζήτηση στην εξεταστική

Η σημερινή σύγκρουση Μητσοτάκη - Τσίπρα στη Βουλή θα αποτελέσει μία πρόγευση όσων θα ακολουθήσουν στη συζήτηση για την εξεταστική επιτροπή.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ 14 Οκτ 2021 | 22:04

Κακοκαιρία Μπάλλος - Τσίπρας: Το κράτος δεν λειτουργεί ούτε στη βροχή, ούτε στη φωτιά, ούτε στο χιόνι

"Υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες για ένα Κράτος με αδυναμίες. Το να μη λειτουργεί όμως καθόλου, είναι κάτι που δεν το είχαμε ξαναζήσει".

ΕΙΚΟΝΕΣ - ΒΙΝΤΕΟ 13 Οκτ 2021 | 13:57

Με μαντινάδα υποδέχτηκαν τον Αλέξη Τσίπρα στο Αρκαλοχώρι: "Να δοθούν γρήγορα αποζημιώσεις", ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Την ανάγκη να δοθούν γρήγορα οι αποζημιώσεις στους σεισμόπληκτους και να χορηγηθεί εισόδημα έκτακτης ανάγκης υπογράμμισε ο Α. Τσίπρας από την Κρήτη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ 13 Οκτ 2021 | 11:48

Κρήτη: Στις σεισμόπληκτες περιοχές ο Αλέξης Τσίπρας

Την σεισμόπληκτες περιοχές της Κρήτης επισκέπτεται σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας.

12 Οκτ 2021 | 06:46

Ο "Τζάμπας", το Σαχέλ και ο Αλέξης...

Οι αντιρρήσεις του Αλέξη Τσίπρα για την πιθανότητα αποστολής ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Σαχέλ δεν αποτελούν έκπληξη