Follow us

14ο συνέδριο ΝΔ: Live οι εργασίες και οι ομιλίες της τρίτης και τελευταίας ημέρας

Το κλείσιμο των εργασιών του Συνεδρίου θα γίνει, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, από τον πρωθυπουργό και πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Ολοκληρώνεται το μεσημέρι, με ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, το 14ο Τακτικό Συνέδριο της ΝΔ.

Οι εργασίες της τρίτης ημέρας του Συνεδίου ξεκίνησαν με προβολή χαιρετισµών της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα και του δημάρχου της Οδησσού Τζέναντι Λεόνινταβιτς Τρούκανοβ.

Στη συνέχεια μίλησαν ο τέως Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ και πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής Παύλος Μαρινάκης.

Θα ακολουθήσει ανάγνωση συμπερασμάτων του 14ου Συνεδρίου και ομιλία από τον πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Το κλείσιμο των εργασιών του Συνεδρίου θα γίνει, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, από τον πρωθυπουργό και πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σημειώνεται ότι από τις 13:00 έως τις 16:00 θα πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία για την ανάδειξη των μελών της Πολιτικής Επιτροπής.

Μετσόλα: Η κληρονομιά της ΝΔ είναι συνδεδεμένη με την ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας

Μιλώντας για τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, στον χαιρετισμό που απηύθυνε στο 14ο Τακτικό Συνέδριο της ΝΔ, επεσήμανε πως "η κληρονομιά της ΝΔ είναι συνδεδεμένη με την ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας. Ο ιδρυτής του κόμματός σας, Κωνσταντίνος Καραμανλής, οδήγησε με επιτυχία την Ελληνική Δημοκρατία στην προσχώρησή της στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα. Η ένταξη στην Ευρώπη ήταν καταλύτης για την εδραίωση της δημοκρατίας σε μία χώρα που για πολλά χρόνια κυβερνήθηκε από τη στρατιωτική δικτατορία. Το 1992 η κυβέρνηση της ΝΔ υπέγραψε τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, κάτι που έφερε την Ελλάδα στον πυρήνα της ΕΕ".

"Όταν το 2015 η Ελλάδα βρέθηκε στο χείλος του Grexit, η ΝΔ βοήθησε ώστε να προστατευτεί η ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας", πρόσθεσε.

"Υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, η Ελλάδα άντεξε και τις καταιγίδες και τις λιακάδες. Εξελίχθηκε σε πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή κι αυτό είναι τόσο σημαντικό για όλους μας. Με την επιστροφή του πολέμου στην ευρωπαϊκή ήπειρο και με εκατομμύρια εκτοπισμένους Ουκρανούς να προσπαθούν να ξεφύγουν από τους βομβαρδισμούς δίνουμε μεγαλύτερη αξία από ποτέ στις κοινές αξίες που μοιραζόμαστε αλλά και στον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής που ο επίτροπός σας, Μαργαρίτης Σχοινάς, προάγει με την εξαιρετική δουλειά του.

Σε μια στιγμή που οι απρόβλεπτες ενέργειες του Ρώσου προέδρου απειλούν τις δικές μας δημοκρατικές αξίες, η Ευρώπη μπορεί να βασιστεί σε ηγέτες όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης και σε κόμματα όπως η ΝΔ ώστε να διασφαλίσουμε την ενωμένη και αποφασιστική αντίδρασή μας στην απολυταρχία, τόνισε η κ. Μετσόλα.

"Από το 1981, μαζί η Ελλάδα και η Ευρώπη έχουν καταφέρει πολλά. Έχοντας ξεπεράσει πολλές δυσκολίες που απείλησαν να μας χωρίσουν η ΕΕ δεν ήταν ποτέ ισχυρότερη. Σε αυτό το πλαίσιο θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την αφοσίωσή σας στη δημοκρατία, την ευημερία, την ισότητα και τον σεβασμό του κράτους δικαίου στην Ευρώπη.

Τη στιγμή που πολύ κοντά μας εκατομμύρια Ουκρανοί μάχονται για την ελευθερία τους, η δική σας δουλειά επιδεικνύει την ισχύ της ενότητάς μας", υπογράμμισε η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ολοκλήρωσε με τη φράση "Ζήτω η Ευρώπη".

Βέμπερ: Να κοιτάξουμε στο μέλλον ως οικογένεια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, στον χαιρετισμό που απηύθυνε στο 14ο Τακτικό Συνέδριο της ΝΔ, εξέφρασε τις ευχές του για την επιτυχία του Συνεδρίου ζητώντας συγγνώμη γιατί, νοσώντας από covid, δεν κατάφερε να είναι παρών.

"Ο πόλεμος επέστρεψε στο ευρωπαϊκό έδαφος. Είναι απίστευτο αυτό που συμβαίνει γιατί αντιβαίνει πλήρως σε αυτά που εμείς οι Ευρωπαίοι πρεσβεύουμε. Η ρωσική επιθετικότητα ενάντια στην Ουκρανία υποκινήθηκε από την ιμπεριαλιστική αντίληψη, από την ιδέα της εδαφικής κατάκτησης και της εξουσίας απέναντι στους άλλους κι αυτό, αγαπητοί συνάδελφοι, είναι αντίθετο από αυτό που πρεσβεύει η ΕΕ.

Είναι αντίθετο από αυτό που πιστεύουμε. Εμείς πιστεύουμε στη φιλία, στην ενότητα, στο να μην είναι πια τα σύνορα τόσο σημαντικά στην καθημερινή ζωή των πολιτών. Αυτό καλλιεργήσαμε μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, κι ο Πούτιν τα καταστρέφει όλα αυτά. Γι' αυτό και είναι σαφές πως είμαστε στο πλευρό των Ουκρανών φίλων μας και ενάντια στον Πούτιν. Με όλες τις επιλογές που έχουμε στο τραπέζι, με κάθε μέσο, μαχόμαστε ενάντια στην επιθετικότητα του Προέδρου Πούτιν σε βάρος της Ουκρανίας", ανέφερε ο κ. Βέμπερ και πρόσθεσε:

"Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν από τους πρώτους ηγέτες που έστειλε αυτό το ξεκάθαρο μήνυμα ενότητας και θέλω να τον ευχαριστήσω για τη δυναμική και σαφή στάση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σήμερα είμαστε ενωμένοι στην κοινή μας μάχη για τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής, για την ελευθερία και τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου".

Ο πρόεδρος του ΕΛΚ σημείωσε πως το ηγετικό πνεύμα που επέδειξε ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν αφορά μόνο στην Ουκρανία αλλά και σε άλλα θέματα: "Δείτε την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ολόκληρη η ομάδα της ΝΔ έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά. Ο κόσμος αντιλήφθηκε πως είναι καλύτερα να έχει μία κεντροδεξιά κυβέρνηση από το να ακολουθεί τις ψευδείς υποσχέσεις του κ. Τσίπρα και της Αριστεράς. Ο κ. Τσίπρας επιβάρυνε το δημόσιο χρέος με πολλά δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δημιούργησαν θέσεις εργασίας, προοπτική για το μέλλον και οικονομική ανάπτυξη. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και στο θέμα της Ουκρανίας και της Ρωσίας να σας θυμίζω ότι ο κ. Τσίπρας ήταν από τους πρώτους που ταξίδεψαν στη Μόσχα. Το ίδιο και ο υπουργός Εξωτερικών του, ταξίδεψε στη Μόσχα για να διερευνήσει την προοπτική φιλίας με τον Πούτιν. Νομίζω πως είναι ξεκάθαρο για τους Έλληνες ότι η κεντροδεξιά και η Νέα Δημοκρατία έφεραν θετικά αποτελέσματα και οδήγησαν την Ελλάδα στη σωστή κατεύθυνση".

Σε αυτό το σημείο, ο κ. Βέμπερ τόνισε ότι αυτή η εμπειρία είναι απαραίτητη και για την ευρωπαϊκή ανάπτυξη γιατί η πανδημία και τώρα ο πόλεμος υπέδειξαν πως πρέπει να καινοτομήσουμε και πάλι. "Πρέπει να αναβαθμίσουμε την αρχιτεκτονική της ΕΕ. Πρέπει να προετοιμάσουμε την Ευρώπη για την επόμενη δεκαετία. Δείτε την Ασία, την Κίνα. Όλοι καταλαβαίνουν πως έχουμε πολλές προκλήσεις μπροστά μας και αυτή η ανάγκη να επιδείξουμε ηγετική στάση, να αναβαθμίσουμε την Ευρώπη, να την προετοιμάσουμε είναι μία δουλειά που θα πρέπει να κάνουμε στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Σήμερα αποτελούμε την ισχυρότερη οικογένεια στην Ευρώπη. Έχουμε την ισχυρότερη πολιτική ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο", επεσήμανε.

Επίσης, ευχαρίστησε τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη και τους συναδέλφους του στο ΕΛΚ υπογραμμίζοντας ότι "είμαστε ισχυροί και σε τοπικό επίπεδο" και έκανε αναφορά στην προσφορά του Απόστολου Τζιτζικώστα, του Μαργαρίτη Σχοινά και του Έλληνα πρωθυπουργού, που -όπως είπε- αποτελεί σήμερα μία από τις ισχυρότερες φωνές στο Συμβούλιο εκπροσωπώντας το ΕΛΚ".

Τέλος, τόνισε την ισχυρή θέση του ΕΛΚ και την επιβεβαίωση της ηγετικής θέσης του και στο επικείμενο Συνέδριο του Ρότερνταμ. "Εμείς έχουμε τη σωστή προσέγγιση για το μέλλον της Ευρώπης. Ας είμαστε φιλόδοξοι. Ας κοιτάξουμε στο μέλλον. Ας το κάνουμε ως οικογένεια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος", επεσήμανε ο κ. Βέμπερ κλείνοντας με ευχές για την επιτυχία του Συνεδρίου της ΝΔ.

Μαργαρίτης Σχοινάς: Να στεκόμαστε απέναντι σε αυταρχικούς γείτονες, σε απολυταρχικούς δήθεν φίλους, σε λαϊκιστές των άκρων

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς ανεβαίνοντας στο βήμα του συνεδρίου της ΝΔ έκανε αναφορά στο προηγούμενο συνέδριο την Κυριακή 1η Δεκεμβρίου του 2019.

"Εκείνο το 13ο Συνέδριο σήμανε για την Ελλάδα το τέλος μιας δύσκολης δεκαετίας και ταυτόχρονα την αρχή μιας νέας εποχής με τη Νέα Δημοκρατία όρθια και πάλι νικηφόρα. Εκείνη η Κυριακή ήταν επίσης και η πρώτη μέρα της θητείας της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ξεκινούσε με ούριο άνεμο σε συνθήκες σταθερότητας και ανάπτυξης", τόνισε και αναφέρθηκε σε όσα ακολούθησαν τους επόμενους 30 μήνες λέγοντας χαρακτηριστικά ότι μοιάζει με σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

"Πανδημία, εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, η κρίση στο Αιγαίο και τώρα ο πόλεμος στην Ουκρανία. Αυτό που όμως δεν έχει συζητηθεί αρκετά και μάλιστα ορισμένοι συνειδητά επιχειρούν να υποβαθμίσουν, είναι το πως Ελλάδα και Ευρώπη μαζί, δίπλα - δίπλα, έδωσαν ιστορικές μάχες", υπογράμμισε.

"Οι αρνητές, οι Κασσάνδρες και οι συνωμοσιολόγοι δεν θέλουν να θυμόμαστε πως τα καταφέραμε", συνέχισε.

Ο κ. Σχοινάς αναφέρθηκε στο μεγαλύτερο πρόγραμμα εμβολιασμών στην ιστορία της ανθρωπότητας με πάνω από 5 δισ. δόσεις, στο πιστοποιητικό κινητικότητας εκδίδοντας πάνω από 1 δισ. έγγραφα, στο Ταμείο Ανάκαμψης. Υπενθύμισε την κρίση στα σύνορα και πώς "εκείνη την κολασμένη Καθαρά Δευτέρα του 2020 φέραμε - για πρώτη φορά στην ιστορία των θεσμών - όλη την ηγεσία της ΕΕ στον Έβρο, στο πεδίο, έξω από τα γραφεία των Βρυξελλών ορθώνοντας την ευρωπαϊκή ασπίδα προστασίας απέναντι στην μεθοδευμένη υβριδική απειλή".

Μίλησε επίσης για την αποσυμφόρηση των νησιών μας και πώς "πάνω στις στάχτες της ντροπής της Μόριας δημιουργήσαμε σύγχρονες ευρωπαϊκές δομές 100% χρηματοδοτημένες από ευρωπαϊκά κονδύλια".

Αναφέρθηκε επιπλέον στην ένταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο το καλοκαίρι του 2020 και πώς "πετύχαμε στο ανώτατο ευρωπαϊκό επίπεδο τη διαμόρφωση ενός πειστικού πλαισίου κυρώσεων και κινήτρων, που και με τις ανάλογες διεθνείς συμμαχίες - αλλά και την αποφασιστικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, γύρισε τα τουρκικά ερευνητικά σκάφη πίσω στα λιμάνια τους".

Και τέλος μίλησε για τη μάχη που δίνει η ευρωπαϊκή οικογένεια μαζί με τους συμμάχους της στην Αμερική και την Ασία απέναντι στην φρίκη του πολέμου.

"Ναι φίλες και φίλοι, σε όλα αυτά τα καταφέραμε. Και ήταν η Ευρώπη που τα κατάφερε μαζί με την Ελλάδα. Με τη δύναμη του νόμου, όχι με τον νόμο της δύναμης", τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν σημειώνοντας πως στις κρίσιμες τωρινές στιγμές δεν χωράει εφησυχασμός. Ο πήχης των προσδοκιών - συνέχισε είναι πια πολύ ψηλά και δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για δισταγμούς, αμφισβητήσεις, καυγάδες και διχογνωμίες.

"Οι πολίτες απαιτούν την ενότητα στη δράση και τολμηρές αποφάσεις. Ειδικά τώρα που προσεγγίζουμε τη κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής στα τέλη του μήνα για συλλογική δράση στις τιμές στην ενέργεια, δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την κοινή, πειστική ευρωπαϊκή απάντηση", υπογράμμισε.

Παράλληλα τόνισε την ανάγκη μεγαλύτερης πολιτικής νομιμοποίησης της ευρωπαϊκής ηγεσίας.

"Μια Ένωση που αγοράζει συλλογικά εμβόλια, όπλα και αύριο φυσικό αέριο και πετρέλαιο. Που δανείζεται από κοινού για να χρηματοδοτήσει την ανάκαμψη. Που έχει τη μεγαλύτερη αγορά, τη βαθύτερη δημοκρατία και το δεύτερο νόμισμα στον κόσμο. Αυτή η νέα Ευρώπη της δράσης πρέπει να έχει και εξουσία που να νομιμοποιείται από τη βούληση των πολιτών, όχι από αποφάσεις σε κλειστές αίθουσες και παζαρέματα. Οι ευρωεκλογές του 2024 και οι πρόσφατες προτάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προς αυτή την κατεύθυνση μας προσφέρουν μια μοναδική πολιτική ευκαιρία βγάλουμε την ΕΕ έξω από τις Βρυξέλλες. Επιθυμώ και ελπίζω να συζητηθούν και στην χώρα μας μέσα και έξω από τη Βουλή των Ελλήνων", συμπλήρωσε.

Επιπρόσθετα σημείωσε ότι και για την Ελλάδα υπάρχουν διδάγματα από όσα ζήσαμε αυτά τα τελευταία δυόμισι χρόνια, "γιατί σημαίνουν την απόλυτη δικαίωση αλλά ταυτόχρονα την ύψιστη ευθύνη υπεράσπισης των αρχών και αξιών που αντιπροσωπεύει η μεγάλη, ιστορική μας παράταξη".

Και πρόσθεσε: "Δικαίωση γιατί πολεμήσαμε και νικήσαμε τις κρίσεις όχι μόνοι μας αλλά με την πολλαπλασιαστική ισχύ που μας δίνει η θέση μας στον σκληρό πυρήνα, την 1η ταχύτητα της ΕΕ και της ευρωζώνης. Εκεί που βρεθήκαμε γιατί εμείς επιλέξαμε να είμαστε, όχι από σπόντα η ατύχημα της Ιστορίας. Με την ηθική στήριξη που πηγάζει από το δημοκρατικό μας πολίτευμα. Με κέντρο τον άνθρωπο, χωρίς να αφήσουμε κανέναν πίσω".

Ταυτόχρονα όμως είπε ότι σημαίνουν και ευθύνη γιατί "η διαφύλαξη του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής μας δεν είναι αυτονόητα ούτε δεδομένα" και "πρέπει να χτίζουμε συνεχείς άμυνες απέναντι στις πολλαπλές απειλές που ορθώνονται απέναντι μας".

Και συμπλήρωσε: "Να σταθούμε, να συνεχίσουμε να στεκόμαστε περήφανα, σταθερά, ξεκάθαρα απέναντι σε: Αυταρχικούς γείτονες. Σε απολυταρχικούς δήθεν φίλους, λαϊκιστές των άκρων. Τους λαϊκιστές των άκρων. Τους απάτριδες αλλά και τους υπερεθνικιστές. Απέναντι για πάντα σε όλους όσους θέλουν να μας γυρίσουν σε διχαστικές και ιδεοληπτικές επιλογές. Σε όλους όσους θέλουν την Ελλάδα περιχαρακωμένη, μικρή και φοβική, όχι ευρυγώνια, ισχυρή και ευρωπαϊκή. Αυτή είναι η παρακαταθήκη του Ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας. Δεν τη ξεχνάμε, δεν τη παραδίδουμε στους αρνητές της".

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς ανέφερε επίσης μεταξύ άλλων ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποτελεί αποτελεί χωρίς αμφιβολία τον πιο κεντρικό και πιο σημαντικό πρωθυπουργό της πολιτικής οικογένειας του ΕΛΚ.

"Ενός ηγέτη που κυβερνά χωρίς τους μεσσιανισμούς του παρελθόντος και που αναγνωρίζεται στην Ευρώπη ως αξιόπιστος πρωταγωνιστής, διαμορφωτής αλλά και εμπνευστής κρίσιμων ευρωπαϊκών αποφάσεων. Βαδίζουμε με την ισχύ των ιδεών, των αρχών και των θέσεων μας που δικαιώθηκαν από την ιστορία.

Και τέλος βαδίσουμε με την ακλόνητη πεποίθηση ότι τα δύσκολα είναι πίσω μας και τα καλύτερα μπροστά μας", συμπλήρωσε.

Κλείνοντας την ομιλία του είπε ότι σε αυτό το τελευταίο Συνέδριο πριν τις επόμενες εκλογές, "αγωνιζόμαστε όλοι μαζί για μια Ευρώπη των λύσεων και όχι των αντεγκλήσεων, για μια Ελλάδα που πιστεύει, θέλει και μπορεί, για μια Ελλάδα της αυτοπεποίθησης, της προόδου και της συνοχής, που μας ενώνει, που θέλουμε και που μας αξίζει".

Γκενάντι Τρουκάνοφ, δημάρχος της Οδησσού: Σας χρειαζόμαστε για να γίνει η Οδησσός Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco

"Με χαρά απευθύνομαι στο συνέδριο της ΝΔ, του κυβερνώντος κόμματος της Ελλάδας, το οποίο στηρίζει την Ουκρανία από την αρχή του πολέμου", τόνισε ο δήμαρχος της Οδησσού, Γκενάντι Λέονιντ Τρουκάνοφ, στον χαιρετισμό που απηύθυνε στο 14ο Τακτικό Συνέδριο της ΝΔ.

Εξήγησε πως αυτός είναι και ο λόγος που δέχθηκε την πρόσκληση και θέλησε να απευθύνει ένα μήνυμα στους συμπατριώτες του. Είπε: "Χαίρομαι που απευθύνω χαιρετισμό στο συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος της Ελλάδας, το οποίο μέσω του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μας στηρίζει ενεργά και του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ο οποίος πρόσφατα μας επισκέφθηκε στην Οδησσό και μας συμπαραστέκεται στον αγώνα μας.

Μετά την πρόσκληση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη, προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, ο οποίος μας στήριξε στο Ευρωκοινοβούλιο θέλω να μοιραστώ μαζί σας τις ανησυχίες και τα προβλήματά μας, τα οποία αντιμετωπίζουν οι οικογένειές μας αλλά και η πολιτιστική μας κληρονομιά. Απευθύνομαι στους ανθρώπους που διοργανώνουν εκστρατεία για την προστασία των αρχών της δημοκρατίας, της ελευθερία και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενάντια σε βάρβαρο εισβολέα ο οποίος καταπάτησε το διεθνές δίκαιο με σκοπό την ικανοποίηση των αναθεωρητικών φιλοδοξιών του. Γι αυτό αντιστεκόμαστε και παλεύουμε για τη χώρα μας, γνωρίζοντας ότι ο πόλεμος πρέπει να ολοκληρωθεί με την ήττα του Πούτιν.

Χρειαζόμαστε τη στήριξή σας για να γίνει η Οδησσός Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco, ανεκτίμητο μνημείο της παγκόσμιας κληρονομιάς, στο πλαίσιο των ελληνικών πρωτοβουλιών για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και στην περίπτωσή μας από τις επιπτώσεις του πολέμου.

Η Οδησσός είναι η πόλη όπου γεννήθηκε η ιδέα της Ελληνικής Επανάστασης. Έχουμε διατηρήσει το Μουσείο Φιλικής Εταιρείας. Στην ιστορία μας έχουμε δύο Έλληνες δημάρχους. Σήμερα στην πολυπολιτισμική μας πόλη η οποία είναι πύλη της Ουκρανίας στον Εύξεινο Πόντο μένει δραστήρια η ελληνική κοινότητα.

Η Οδησσός είναι αδελφοποιημένη με τον Πειραιά και το όραμά μου είναι να ενισχύσουμε τις επαφές της Οδησσού με ελληνικές πόλεις.

Μετά τον πόλεμο ο οποίος θα τελειώσει στο άμεσο μέλλον θα ήθελα να καλέσω όλους εσάς στην πόλη μας, συμπεριλαμβανομένων και των μελών του ΕΛΚ για να παρουσιάσουμε τις κοινές αξίες μας για την ειρήνη, και το κράτος δικαίου και τις διεθνείς συνεργασίες. Αυτές οι εκδηλώσεις θα μπορούσαν να λάβουν χώρα μαζί με πολιτιστικά και καλλιτεχνικά δρώμενα αφιερωμένα στην κοινή μας πολιτιστική κληρονομία και στην προώθηση του ευρωπαϊκού ρόλου της Οδησσού ως πολιτιστικής πρωτεύουσας του Εύξεινου Πόνου. Προσανατολιζόμαστε στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας μας", τόνισε κλείνοντας το μήνυμά του ο κ. Τρουκάνοφ.

Νεοφύτου: Μια Ελλάδα ευρωπαϊκή και ισχυρή είναι προϋπόθεση για μια Κύπρο ελεύθερη, ενωμένη και ασφαλή

"Ο δικός μας αγώνας για ασφάλεια και προοπτική περνά μέσα από την απελευθέρωση της μοιρασμένης πατρίδας. Περνά, παράλληλα, μέσα από την εδραίωση του δυτικού προσανατολισμού της χώρας μας και την ενίσχυση των συμμαχιών μας με την Ευρώπη και τη Δύση. Σε αυτόν τον αγώνα η Ελλάδα και η Νέα Δημοκρατία είναι οι σταθεροί μας συμπαραστάτες. Σας ευχαριστούμε και σας θέλουμε πάντα δίπλα μας" τόνισε ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου.

Επισήμανε ότι η μοίρα του ελληνισμού σε αυτή τη γωνιά της Μεσογείου είναι ενιαία. "Οι γεωπολιτικές εξελίξεις το δείχνουν αυτό, κάθε μέρα. Μια Ελλάδα ευρωπαϊκή και ισχυρή, με κύρος και αυτοπεποίθηση, είναι προϋπόθεση για μια Κύπρο ελεύθερη, ενωμένη και ασφαλή. 'Αλλωστε αυτό ήταν και το μήνυμά μας προς τον πρωθυπουργό μας Κυριάκο Μητσοτάκη, όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση. Ελλάδα ευημερούσα και δυνατή σημαίνει και Κύπρος ευημερούσα και δυνατή" είπε.

Ο κ. Νεοφύτου αφού σημείωσε ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έφερε τον εφιάλτη του πολέμου στην καρδιά της Ευρώπης τόνισε "Κύπρος και Ελλάδα έχουμε πάρει καθαρή θέση. Θέση αρχής. Η Κύπρος, έζησε και εισβολή και πόλεμο. Έζησε και δολοφονίες και βιασμούς. Έζησε και ζει την προσφυγιά. Δεν υπάρχει λοιπόν άλλη θέση για εμάς από αυτό που λέει η συνείδησή μας. Αλλά και το ίδιο το εθνικό μας συμφέρον".

"Μόνο όταν καταδικάζεις χωρίς αστερίσκους και προϋποθέσεις, μπορείς να απαιτείς δικαιοσύνη και για εσένα. Η υπεράσπιση της ακεραιότητας των χωρών και του διεθνούς δικαίου είναι ο μόνος σωστός δρόμος. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που η Ελλάδα σήμερα, υπό τη διακυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι μια αξιόπιστη δύναμη σταθερότητας στην περιοχή μας. Πρωθυπουργέ μας επανάφερες την υπερηφάνεια στον κάθε Έλληνα στην κάθε γωνιά του κόσμου. Ένας πολύτιμος σύμμαχος για κάθε χώρα που μοιράζεται τις ίδιες αξίες. Ένα κράτος που υπερασπίζεται αποφασιστικά τα σύνορά της απέναντι σε υβριδικές απειλές. Και κτίζει μεθοδικά τις αποτρεπτικές της ικανότητες έναντι μιας επιθετικής και απρόβλεπτης Τουρκίας" είπε και συμπλήρωσε "Σε αυτό το πλαίσιο είναι κοινή η προσπάθεια μας. Η Ελλάδα είναι το ανιδιοτελές στήριγμα μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε όλα τα διεθνή όργανα. Μαζί, αλλά και με άλλες φίλες χώρες στην Μεσόγειο, όπως η Γαλλία, το Ισραήλ και η Αίγυπτος, εργαζόμαστε για μια θάλασσα ειρήνης και ασφάλειας".

"Μια Μεσόγειος που θα προοδεύει προς όφελος όλων των λαών της. Που θα αποτελεί πύλη εμπορίου, τουρισμού, υπηρεσιών, ενέργειας και ανάπτυξης για κάθε χώρα. Και για την ίδια την Ευρώπη. Δεν εξαιρούμε κανέναν από τη συνεργασία. Ούτε την Τουρκία, ούτε φυσικά τους συμπολίτες μας Τουρκοκύπριους. Υπό μια αυστηρή προϋπόθεση. Την προσήλωση στην ειρηνική επίλυση των διαφορών μας με βάση το διεθνές δίκαιο, το σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας, τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ειδικά στο εθνικό μας θέμα, στη βάση της Δικοινοτικής, Διζωνικής Ομοσπονδίας. Το μόνο που χρειάζεται είναι η πραγματική πολιτική βούληση της Τουρκίας" υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

Επιπλέον αναφερόμενος στο λαϊκισμό είπε "Απέναντί μας θα έχουμε ξανά λαϊκισμούς. Με διάφορα κουστούμια. Μια αντιπολίτευση στην Κύπρο και στην Ελλάδα χωρίς σχέδιο, χωρίς πρόγραμμα, χωρίς πρόταση διακυβέρνησης. Με ένα να τους ενώνει: την επιθυμία να φύγει ο Δημοκρατικός Συναγερμός και η Νέα Δημοκρατία από την εξουσία. Οι πολίτες, όμως, γνωρίζουν ότι το κόμματά μας είναι η δύναμη της ασφάλειας και της σταθερότητας, σε μια εποχή που ούτε η μία, ούτε η άλλη είναι δεδομένες".

"Νέα Δημοκρατία και Δημοκρατικός Συναγερμός είμαστε οι δυνάμεις που οδηγούν τις χώρες μας μπροστά. Και αντιμετωπίζουμε με υπευθυνότητα και πράξεις τη σύγχρονη επιδημία του λαϊκισμού, τα στείρα και τοξικά αποτελέσματα της οποίας, γνωρίζουμε καλά. Προχωράμε μπροστά. Με την πεποίθηση ότι κάνουμε αυτό που πρέπει για το εθνικό και συλλογικό καλό.

Γιατρομανωλάκης: Επενδύουμε στη θωράκιση και ανάπτυξη του πολιτισμού, ενός κλάδου με δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους

"Μετά την οικονομική κρίση και 4 διαδοχικούς υπουργούς Πολιτισμού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με μηδενικό θετικό αποτύπωμα, ο πολιτισμός είχε περιέλθει σε δεινή θέση" υποστήριξε ο υφυπουργός Πολιτισμού αρμόδιος σε θέματα σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, μιλώντας χθες στο 14ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας. "Σήμερα, εμείς, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επενδύουμε στη θωράκιση και ανάπτυξη του πολιτισμού, ενός κλάδου με δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους" επισήμανε.

Ο Ν. Γιατρομανωλάκης αναφέρθηκε στα έργα σύγχρονου Πολιτισμού που υλοποιούνται ή έχουν ολοκληρωθεί, τη στήριξη του κλάδου των εργαζομένων στον πολιτισμό, "παρά την πανδημία, κρατήσαμε τον κλάδο όρθιο με πάνω από μισό δισ. ευρώ ήδη και μέτρα όπως το Μητρώο Καλλιτεχνών, την επιδότηση θέσεων, τη μείωση του ΦΠΑ, το Freedom Pass" είπε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός.

Αναφερόμενος στην ιδρυτική διακήρυξη της Νέας Δημοκρατίας είπε ότι θα θεωρεί "πάντα όλους τους Έλληνες όχι μόνο ίσους απέναντι των νόμων, αλλά και με ίσα δικαιώματα απέναντι των βιοτικών ευκαιριών και των δυνατοτήτων που διανοίγει ο πολιτικός, οικονομικός και κοινωνικός βίος". Μιλώντας με το δικό του παράδειγμα -"η επιλογή του πρωθυπουργού, όπως είπε να τοποθετήσει ένα ανοιχτά ΛΟΑΤΚΙ άτομο σε μία υπουργική θέση, για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας μας"- εξέφρασε την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και η Νέα Δημοκρατία, "μπορούν, στο πλαίσιο του φιλελευθερισμού, του προοδευτισμού και του ευρωπαϊσμού που τις διακρίνουν να στηρίξουν το δίκαιο αίτημα για ισονομία και ισότητα όλων των πολιτών σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής τους, όπως ο γάμος και η δημιουργία οικογένειας, κάτι που στηρίζει το 75% των νέων στην Ελλάδα".

Ένα σημαντικό βήμα σε αυτή τη κατεύθυνση, συνέχισε ο υφυπουργός Πολιτισμού "είναι η σύσταση από τον πρωθυπουργό της Επιτροπής ισότητας για τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα, προτάσεις της οποίας έχουν ήδη υιοθετηθεί καταπολεμώντας διακρίσεις δεκαετιών. Πλέον, υπάρχει η ωριμότητα, η διορατικότητα και ο προοδευτισμός που απαιτούνται προκειμένου να γίνουν και τα επόμενα βήματα. Η Νέα Δημοκρατία και η Ελλάδα οφείλουν και μπορούν να είναι στη σωστή πλευρά της ιστορίας" κατέληξε ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΚΡΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ 21 Μαϊ 2022 | 13:10

ΣΥΡΙΖΑ: Φανερώνεται τι αποδέχθηκε ο κ. Μητσοτάκης στις ΗΠΑ με αντάλλαγμα τα χειροκροτήματα

"Καθίσταται ολοένα και πιο σαφές ποια ήταν η αμερικανική θέση που άκουσε ο "προβλέψιμος και δεδομένος" κ. Μητσοτάκης", αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

«ΠΗΓΕ ΚΑΙ ΜΙΛΗΣΕ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ» 21 Μαϊ 2022 | 12:06

Έξαλλος ο Ερντογαν με τις δηλώσεις Μητσοτάκη στις ΗΠΑ: "Πρέπει να αναθεωρήσουμε την στρατηγική συνεργασία και εταιρική μας σχέση"

Σε συνεδρίαση του AKP ο Ερντογάν δήλωσε ότι οι σχέσεις της στρατηγικής συνεργασίας της Τουρκίας με την Ελλάδα πρέπει να αναθεωρηθούν.

Η ΑΘΗΝΑ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ 21 Μαϊ 2022 | 08:06

Σε νευρική κρίση η Άγκυρα μετά το ταξίδι Μητσοτάκη στις ΗΠΑ: Μπαράζ προκλήσεων - Φόβοι για θερμό καλοκαίρι

Με μπαράζ παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου η Άγκυρα εξακολουθεί να αντιδρά για την αποτελεσματικότητα που είχε η επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑ 20 Μαϊ 2022 | 18:50

Μητσοτάκης στον Βόλο: "Η ακρίβεια είναι εισαγόμενο πρόβλημα - Θα τo λύσουμε και αυτό"

"Εμείς όταν συνεργαζόμαστε με δήμους δεν βλέπουμε κόμματα, βλέπουμε δημοτικές αρχές", τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

ΘΕΣΣΑΛΙΑ 20 Μαϊ 2022 | 16:19

Μητσοτάκης: Έργα 16 εκατ. για την επέκταση του αρδευτικού δικτύου στον θεσσαλικό κάμπο

Ο Κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε τη Λίμνη Κάρλα και το Θερμοκηπιακό Πάρκο Κυκλικής Οικονομίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ανακοίνωσε έργα ύψους 16 εκατ. ευρώ.

"Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΤΑΞΙΔΙΟΥ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ" 20 Μαϊ 2022 | 15:17

Μπακογιάννη: Δεν τον ξέρουν καλά τον Κυριάκο, όσοι λένε για πρόωρες εκλογές"

Κάποιοι λένε ότι ο πρωθυπουργός θα εκμεταλλευτεί τη μεγάλη επιτυχία για να πάει σε εκλογές. "Δεν τον ξέρουν καλά τον Κυριάκο", σχολιάζει η Ν. Μπακογιάννη.

ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ 20 Μαϊ 2022 | 12:52

Ο Μητσοτάκης σε εγκαίνια τυροκομικής μονάδας στη Μαγνησία: Πρόσθετοι πόροι 171 εκατ. ευρώ για τη βιολογική κτηνοτροφία

"Η Ελλάδα εξήγαγε περισσότερα τρόφιμα και αγροτικά προϊόντα από όσα εισήγαγε[...]μια επίδοση που είχαμε να δούμε από το μακρινό 1984" ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΑΝΑΔΕΙΧΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ 20 Μαϊ 2022 | 12:19

Πελώνη για επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ: Αναγνωρίστηκε ο ρόλος της Ελλάδας ως πόλος σταθερότητας και ασφάλειας

Η ομιλία του Πρωθυπουργού στο Κογκρέσο αποτέλεσε μια αναγνώριση της αξιοπιστίας της Ελλάδας και του ρόλου της ως πόλου σταθερότητας, αναφέρει η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

ΠΟΙΟΙ ΠΑΝΤΡΕΥΟΝΤΑΙ 20 Μαϊ 2022 | 11:42

Κουφέτα στο Μέγαρο Μαξίμου - Δυο γάμοι και μια βάφτιση στο περιβάλλον Μητσοτάκη

Ποιοι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού ανεβαίνουν τα σκαλιά της εκκλησίας. Δύο γάμοι στη Τζια και μία... βάφτιση.

ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ 20 Μαϊ 2022 | 11:08

Μητσοτάκης: Στόχος της κυβέρνησης να καταστεί η Ελλάδα κόμβος βιοφαρμακευτικής καινοτομίας

Να μετατραπεί σε "χώρα επιλογής, χώρα αναφοράς" στη βιοφαρμακευτική βιομηχανία επιδιώκει η κυβέρνηση, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ευρεία σύσκεψη με τα μέλη της Ομάδας Εργασίας.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΒΕΜΠΕΡ 20 Μαϊ 2022 | 10:03

Θανάσης Μπακόλας: Ο Έλληνας υποψήφιος Γ.Γ. του ΕΛΚ - Από συνεργάτης του Μητσοτάκη δίπλα στον Βέμπερ

Ο Θανάσης Μπακόλας είναι από τους παλαιότερους και πλέον έμπιστους συνεργάτες του πρωθυπουργού. Είναι υποψήφιος για τη θέση του γενικού γραμματέα του ΕΛΚ.

ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ 20 Μαϊ 2022 | 07:35

Επίσκεψη Μητσοτάκη στη Μαγνησία - Το πρόγραμμά του

Την Μαγνησία επισκέπτεται σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΓΙΑ ΑΜΗΧΑΝΙΑ ΜΙΛΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 20 Μαϊ 2022 | 07:21

Σε παροξυσμό οι Τούρκοι μετά την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ - Επιθετικές δηλώσεις και προκλήσεις σε Αιγαίο και Κύπρο

Την 111 πτέρυγα μάχης στην Αγχίαλο επισκέπτεται σήμερα ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο περιοδείας του στην Μαγνησία.