Τις επόμενες εβδομάδες και μέχρι τις αρχές του έτους θα ανοίξει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό παιδιών ηλικίας 5-11 ετών, εφόσον η χώρα παραλάβει τα εμβόλια με την κατάλληλη δοσολογία, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
"Η επιτροπή άναψε πράσινο φως για εμβολιασμό παιδιών 5-11 ετών. Η πλατφόρμα θα ανοίξει μόλις γίνει η παραλαβή των εμβολίων, τα οποία έχουν διαφορετική δοσολογία. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες ή στις αρχές του έτους θα τα έχουμε στη διάθεσή μας", ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος απέκλεισε τη λήψη νέων μέτρων ενόψει των Χριστουγέννων τονίζοντας ότι η στρατηγική της κυβέρνησης εστιάζει στην αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης, στους εκτεταμένους ελέγχους και την ενίσχυση του ΕΣΥ.
Σημάδια αποκλιμάκωσης
Ξεκινώντας την εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι "το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα μας παρουσιάζει σημάδια αποκλιμάκωσης" αλλά επιβάλλεται να βρισκόμαστε σε εγρήγορση και να τηρούμε τα μέτρα.
Μίλησε για τα τρία όπλα που έχουμε στη διάθεσή μας και είπε ότι πρώτον εμβολιαζόμαστε για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας, να μη νοσήσουμε βαριά, να μην κινδυνεύσουμε, αλλά και για να μην μεταδώσουμε τον ιό στο περιβάλλον μας και γενικότερα στην κοινότητα. Στη συνέχεια τόνισε ότι κάνουμε όλοι- εμβολιασμένοι και μη- συστηματική χρήση του testing, προκειμένου να ξέρουμε ποια είναι η κατάστασή μας, αλλά και για να μη μεταφέρουμε άθελά μας τη λοίμωξη στο περιβάλλον μας και σημείωσε ότι από σήμερα ξεκινάει δωρεάν διάθεση self-test σε κάθε ενήλικα πολίτη. Και τρίτο, τηρούμε τα μέτρα ατομικής προστασίας, κυρίως τη χρήση μάσκας που είναι υποχρεωτική, τόσο σε κλειστούς όσο και ανοιχτούς χώρους όπου υπάρχει συγχρωτισμός.
Ο κ. Οικονόμου επεσήμανε ακόμη ότι η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για τους πολίτες άνω των 60 ετών φαίνεται να αποδίδει σημαντικά θετικά αποτελέσματα και τόνισε ότι είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι τρεις μέρες μετά την ανακοίνωση της υποχρεωτικότητας - από την Τρίτη το μεσημέρι μέχρι και σήμερα – 59.864 συμπολίτες μας στις ηλικίες άνω των 60 ετών έκλεισαν ραντεβού πρώτης δόσης.
Τις τελευταίες δέκα μέρες 151.489 πολίτες απ' όλες τις ηλικιακές ομάδες έχουν κλείσει ραντεβού για την πρώτη δόση και πάνω από ένα εκατομμύριο για την αναμνηστική. Πάνω από το 1/10 της συγκεκριμένης ομάδας των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας που παρέμεναν για 11 μήνες απροστάτευτοι άλλαξαν στάση και έκαναν μια επιλογή ζωής σε μόλις τρεις ημέρες, είπε ο κ. Οικονόμου και αναφέρθηκε στη σημασία του να μη χαθούν οι γιορτές για λόγους όπως είπε οικονομικούς, κοινωνικούς και θρησκευτικούς.
Επανέλαβε ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε μέχρι τις 15 Ιανουαρίου να έχουν εμβολιαστεί όλοι οι πολίτες που βρίσκονται στην ευάλωτη ηλικιακή ομάδα η οποία καλύπτεται πλέον από την υποχρεωτικότητα, ώστε να μη χρειαστεί να προχωρήσουμε σε κυρώσεις.
Δεύτερος στόχος η επιτάχυνση της αναμνηστικής δόσης που κρίθηκε αναγκαία για συγκεκριμένους λόγους. Η επιδημία είναι δυναμική και όπου χρειάζεται αναπροσαρμόζουμε τα μέτρα που έχουν ληφθεί, τόνισε.
Ανέφερε ακόμη ότι έχουν κλειστεί 535.662 ραντεβού αναμνηστικής δόσης από το Σάββατο μέχρι και σήμερα.
Επεσήμανε ότι δόθηκε το πράσινο φως για εμβολιασμό παιδιών 5-11 ετών αλλά η πλατφόρμα θα ανοίξει όταν παραληφθούν τα αντίστοιχα εμβόλια.
Ολοκληρώνοντας την εισαγωγική του τοποθέτηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού και στο ταξίδι του σε Ισραήλ αλλά και στο Σότσι, όπου θα έχει συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Δείτε την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο: