X

Μήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία για τη Ροδόπη: "Δεν θα δεχθώ ανάμειξη στα εσωτερικά ζητήματα της Ελλάδας"

"Να κάνουν δήλωση οι υποψήφιοι ότι είναι Έλληνες μουσουλμάνοι πολίτες και σέβονται τη Συνθήκη της Λωζάννης. Είναι κρίμα να επιτρέπουμε εργαλειοποίηση από το τουρκικό προξενείο με τέτοιο ξεδιάντροπο τρόπο" είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Γράφει: TheToc team

Συνέντευξη παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR και στη δημοσιογράφο Μάρα Ζαχαρέα, το βράδυ της Τρίτης.

Μιλώντας αρχικά για την ενίσχυση του ΕΣΥ, ο πρόεδρος της ΝΔ προανήγγειλε 10.000 προσλήψεις τονίζοντας ότι "πρέπει να λυθεί το πρόβλημα της αναμονής στα χειρουργεία, είναι τεράστιο πρόβλημα, το αναγνωρίζω. Χρειαζόμαστε παραπάνω πόρους, χρησιμοποιούμε το Ταμείο Ανάκαμψης για την ενίσχυση του ΕΣΥ. Πρέπει να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους διασώστες του ΕΚΑΒ.

Ωστόσο παρά τις προσπάθειες χρειαζόμαστε παραπάνω προσωπικό και συνεργασία με άλλες υπηρεσίες ανάλογα την περιοχή. Στις προσλήψεις που θα κάνουμε θα είναι και διασώστες του ΕΚΑΒ. Περισσότερα ελικόπτερα για διασώσεις και διακομιδές, θα νομοθετήσουμε έτσι ώστε να δημιουργηθούν έξι βάσεις ελικοπτέρων".

"Νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό και τον επόμενο χρόνο"

Μάλιστα, γνωστοποίησε πως πριν από τον Αύγουστο θα ψηφισθεί νομοσχέδιο, που θα θεσπίζει όλες τις προβλέψεις για τη μείωση της φορολογίας σε ορίζοντα 4ετίας. "Η αντιπολίτευση θα διαψευσθεί καθώς όλες οι προβλέψεις του καλά κοστολογημένου προγράμματος θα νομοθετηθούν αμέσως μετά τις εκλογές. Θα συνεχίσουμε να εκπλήσσουμε ευχάριστα και είμαι πολύ υπερήφανος πως αυτή η κυβέρνηση ψήφισε πολύ προοδευτικές πολιτικές για όλους τους συμπολίτες μας" τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ επέμεινε πως στο πεδίο της φοροδιαφυγής θα πρέπει να γίνουν περισσότερα βήματα. "Η ανάπτυξη της οικονομίας έχει σημαντική αντανάκλαση στους ονομαστικούς μισθούς. Οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα δεν αυξάνονται με κυβερνητικές αποφάσεις, αλλά με επενδύσεις και ενίσχυση της δύναμης των εργαζομένων, αυτό έγινε και την προηγούμενη 4ετία. Ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί και τον επόμενο χρόνο, μακάρι σε κάποιο σημείο να μπορεί αυτός να καθορίζεται από ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, σε κάθε περίπτωση μπορεί να φθάσει στα 950 ευρώ έως το τέλος της 4ετίας" σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Επιπλέον, τόνισε ότι σε ό,τι αφορά στο μισθολόγιο του Δημοσίου επεσήμανε ότι θα υπάρξουν αυξήσεις στα επιδόματα θέσης, αλλά και οριζόντιες αυξήσεις οικογενειακών επιδομάτων. "Εκτιμώ ότι η πορεία της οικονομίας θα είναι καλή και ως εκ τούτου θα μπορέσουμε να δώσουμε έκτακτη ενίσχυση στους συνταξιούχους, ιδίως στους χαμηλοσυνταξιούχους, στο τέλος του έτους", είπε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά την ακρίβεια, είπε: "Τα Market Pass βοηθούν αλλά δεν αρκούν. Έχει σημασία ο ανταγωνισμός, τα καταστήματα να συναγωνίζονται για τις χαμηλές τιμές και το όφελος να το εκμεταλλεύονται οι καταναλωτές", ενώ για τις επιδοτήσεις στην ενέργεια ξεκαθάρισε ότι "Μας στοίχισε πολλά χρήματα η ακρίβεια στην ενέργεια. Πολλά χρήματα από όσα δώσαμε προήλθε από την φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας. Απορροφήσαμε τις αυξήσεις στην ενέργεια", λέγοντας ότι δεν θα συνεχιστούν οι επιδοτήσεις.

Επιπλέον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλυψε ότι η αύξηση αφορολόγητου στα 1.000 για οικογένειες με παιδιά θα ισχύσει από 1η Ιανουαρίου 2024 και ότι το τέλος επιτηδεύματος θα καταργηθεί σταδιακά σε ορίζοντα τετραετίας.

"Εφαρμόσαμε πολύ προοδευτικές πολιτικές για άστεγους, τρανς, οροθετικούς"

Για την στεγαστική πολιτική: "Το πρόγραμμα "Σπίτι μου" είναι πολύ επιτυχημένο, θα το επεκτείνουμε και βοηθάμε νέους ανθρώπους να αγοράσουν σπίτι με μία δόση μικρότερη από αυτή που θα έδιναν σε ενοίκιο και να τους μείνει. Θα κάνουμε κινήσεις για να βάλουμε κανόνες κοινωνικά αποδεκτούς για το Airbnb και την βραχυχρόνια μίσθωση".

Για το πρόγραμμα της ΝΔ: "Η αντιπολίτευση θα διαψευστεί, όλα μας τα μέτρα βρίσκονται στο μεσοπρόθεσμο και αποδείξαμε πως όλα όσα υποσχόμαστε τα κάνουμε. Μακάρι να έχουμε περισσότερο πλεόνασμα από την ανάπτυξη για να στηρίζουμε τους πολίτες που το έχουν ανάγκη. Εφαρμόσαμε πολύ προοδευτικές πολιτικές για άστεγους, τρανς, οροθετικούς, ίσως δεν ασχοληθεί άλλοι γιατί πίστευαν πως αυτοί δεν είναι πολλές ψήφοι, εμείς δίνουμε τη δυνατλότητα σε όλους να στέκονται στα πόδια τους".

Για την πολιτική αντιπαράθεση: "Η τοξικότητα δεν είχε αντίκτυπο στο εκλογικό αποτέλεσμα, πλέον μιλάμε περισσότερο προγραμματικά".

Για τα ελληνοτουρκικά: "Θα επανακαθορίσουμε το πλαίσιο συνομιλιών με την Τουρκία, θα επιδιώξω συνάντηση με τον Ερντογάν. Υπάρχει ηρεμία στο Αιγαίο και είναι καλό αυτό. Θα ξεκαθαρίσουμε πως η Ελλάδα έχει να συζητήσει μόνο την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωών. Τα τελευταία χρόνια η Τουρκία άνοιξε την βεντάλια των θεμάτων. Όσα βάζει η Τουρκία στο τραπέζι δεν είμαι διατεθειμένος να τα συζητήσω, ελπίζω η Τουρκία και ο Ερντογάν να το αντιληφθεί. Μπορούμε ωστόσο να συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε και να μην υπάρχουν προκλήσεις. Δεν διαπραγματεύομαι την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, καλύπτουμε κενά 10ετίας. Θα συνεχίσουμε να χτίζουμε τις ισχυρές μας συμμαχίες".

"Δεν θα δεχθώ ανάμειξη στα εσωτερικά μας ζητήματα"

Όσον αφορά το θέμα με τη Ροδόπη και τους υποψήφιους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: "Η μεγάλη εικόνα είναι ότι στη Θράκη υπάρχει μουσουλμανική μειονότητα, Έλληνες πολίτες, διαχρονικά θέση της Πολιτείας είναι να ενσωματώνονται. Η γραμμή της Τουρκίας είναι ανάποδη, να προσδιορίζονται συλλογικά ως Τούρκοι και να αναζητούν πάτρονες και στήριξη στην Τουρκία. Σε αυτές τις εκλογές το τουρκικό προξενείο έκανε παρεμβάσεις για δύο υποψηφίους.

Έγινε ενημέρωση από το γραφείο μου προς τον κ. Τσίπρα πριν αλλά και μετά τις εκλογές για το τι συμβαίνει στην Θράκη. Το ζήτημα δεν είναι αν η Θράκη είναι γαλάζια ή ροζ, αλλά να ακολουθούμε μία εθνική πολιτική. Την πρώτη φορά που πήγα στην Ξάνθη, ήταν όταν ο πατέρας μου ήταν υποψήφιος πρωθυπουργός. Από τότε έχουν γίνει πολλά βήματα προόδου. Το θέμα πρέπει να κλείσει: Να κάνουν δήλωση ότι είναι Έλληνες μουσουλμάνοι πολίτες, οι οποίοι σέβονται τη Συνθήκη της Λωζάννης. Η μειονότητα μπορεί να ξαναψηφίσει τα ίδια. Αυτό δεν θα αλλάξει τη δική μου πολιτική. Αλλά είναι κρίμα να επιτρέπουμε αυτή την εργαλειοποίηση από το τουρκικό προξενείο με τέτοιο ξεδιάντροπο τρόπο.

Δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κανέναν να παίζει τα παιχνίδια του προξενείου. Το μήνυμα της τοποθέτησής μου δεν αφορά μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την Τουρκία: δεν θα δεχθώ ανάμειξη στα εσωτερικά μας ζητήματα".

"Δεν θα επεδίωκα αναθεώρηση του Συντάγματος μόνος μου. Επιδιώκουμε συναινέσεις και το δείξαμε και στην προηγούμενη Βουλή. Εκτός από το άρθρο 16, υπάρχουν κι άλλα άρθρα που θα μπορούσαμε να συζητήσουμε να αλλάξουν", είπε ενώ για τη νέα κυβέρνηση τόνισε:

"Το πρώτο νομοσχέδιο που θα φέρουμε θα αφορά την αναδιάταξη του επιτελικού κράτους αλλά και τη δομή των υπουργείων. Θα υπάρχει υπουργείο που θα ασχοληθεί με το δημογραφικό. Θα υπάρξουν στο υπουργικό συμβούλιο πολλές περισσότερες γυναίκες. Όλοι οι υπουργοί θα βρουν τον γνωστό μπλε φάκελο με τους στόχους των υπουργείων. Αυτή τη φορά η κυβέρνηση θα ρολάρει ακόμα πιο γρήγορα, είμαστε πιο έμπειρη.

Για την ΕΥΠ είπε ότι "Θα παραμείνει στο πρωθυπουργικό γραφείο, έχουμε κάνει ήδη αλλαγές, τα δείγματα είναι πολύ ενθαρρυντικά".

"Στις εκλογές οι πολίτες μάς έδωσαν ένα πολύ ισχυρό ποσοστό και τους ευχαριστώ. Για εμάς η αυτοδυναμία προκύπτει από την εις άτοπον απαγωγή, ως μία ανάγκη για σταθερή κυβέρνηση την επόμενη τετραετία. Το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει να τρέξει μεταρρυθμίσεις.

Κυρίαρχος είναι ο ελληνικός λαός. Η ευθύνη των ποσοστών είναι πολύ βαριά. Όσο μεγαλύτερο το ποσοστό, τόσο μεγαλύτερη η ευθύνη να ανταποκριθώ στις προσδοκίες. Το τι συμβαίνει στην αντιπολίτευση δεν με αφορά, δεν ψηφίζουμε για αντιπολίτευση αλλά για κυβέρνηση.

Για τα "παθήματα" που έγιναν μαθήματα: "Πρέπει να είμαστε πιο τολμηροί στις κινήσεις για να πολεμήσουμε τις παθογένειες του κράτους. Η εντολή που λάβαμε ήταν να προχωρήσουμε ακόμη πιο τολμηρά. Μπορώ να εγγυηθώ όχι, ότι είμαι αλάνθαστος, αλλά ότι δεν θα ξανακάνω τα ίδια λάθη".

Διαβάστε Επίσης