5 συμπεράσματα από την τριήμερη μάχη για την ψήφο εμπιστοσύνης

Τσίπρας και Μητσοτάκης αυτή την φορά δεν ακολούθησαν την παράδοση που θέλει η αντιπαράθεση να κορυφώνεται την τελευταία μέρα της συζήτησης και έριξαν τους τόνους.

5-sumperasmata-apo-tin-triimeri-maxi-gia-tin-psifo-empistosunis
|
SHARE THIS
0
SHARES

Η αυλαία της τελευταίας κοινοβουλευτικής σύγκρουσης σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων πριν από τις ευρωεκλογές έπεσε, με την κυβέρνηση όπως ήταν αναμενόμενο να παίρνει ψήφο εμπιστοσύνης, ωστόσο το τοξικό κλίμα που επικρατεί στο πολιτικό σκηνικό ήταν εκείνο που κυριάρχησε. Ωστόσο ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αυτή την φορά δεν ακολούθησαν την παράδοση που θέλει η αντιπαράθεση να κορυφώνεται την τελευταία μέρα της τριήμερης συζήτησης για την παροχή ψήφο εμπιστοσύνης και επέλεξαν να ρίξουν όλα τα επικοινωνιακά τους όπλα με την έναρξη της κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό από το θόρυβο που προκλήθηκε έκαναν τα κομματικά επιτελεία του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ να αναθεωρήσουν την στρατηγική τους.     

«Σκληρό ροκ» σε χαμηλότερη κλίμακα 

Η αντιπαράθεση της Παρασκευής δεν είχε καμία σχέση με την θυελλώδη σύγκρουση της Τετάρτης, καθώς μπορεί να υπήρχαν υψηλοί τόνοι ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όμως και οι δύο αποφάσισαν να αφήσουν στην άκρη αυτή την φορά τις οικογένειες τους και τα χτυπήματα κάτω από την μέση. Η ένταση που σε αρκετές περιπτώσεις ξέφυγε σε ορισμένες περιπτώσεις από τον έλεγχο, την πρώτη μέρα της τριήμερης συνεδρίασης και το κλίμα που δημιουργήθηκε, θορύβησε τα επικοινωνιακά επιτελεία των δύο κομμάτων. Ο φόβος να τους γυρίσει «μπούμερανγκ» και να αποτρέψει τους ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες 15 ημέρες πριν από τις εκλογές ήταν ο κύριος λόγος που έκανε τον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κονταροχτυπηθούν σε πολιτικά πλαίσια.    

Η θυελλώδης συνεδρίαση

Η μετωπική σύγκρουση του Αλέξη Τσίπρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη την Τετάρτη ήταν εκείνη που ξεχώρισε κατά την τριήμερη συνεδρίαση. Ηταν η πρώτη φορά που ο πρόεδρος της ΝΔ σήκωσε το «γάντι» που του πέταξε ο πρωθυπουργός και επέλεξε να παίξει στο ίδιο γήπεδο που ο ΣΥΡΙΖΑ το θεωρεί προνομιακό σημείο αντιπαράθεσης με την αξιωματική αντιπολίτευση. Άλλωστε το κλίμα που είχε δημιουργηθεί, από τις νέες αποκαλύψεις για την τραγωδία στο Μάτι και οι φωτογραφίες του Αλέξη Τσίπρα σε σκάφος, ήταν εκρηκτικό με το Μαξίμου να βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώθηκε και από τον  εκνευρισμό του πρωθυπουργού κατά την διάρκεια της ομιλία του και ήταν κάτι για το οποίο δεν μας είχε συνηθίσει. Δείγμα του πόσο πιεσμένος και στρυμωγμένος πολιτικά βρίσκεται. Από την άλλη πλευρά είδαμε έναν διαφορετικό Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος για πρώτη φορά έβαλε στο στόχαστρο την οικογένεια του Αλέξη Τσίπρα. Ωστόσο η ψεύτικη φωτογραφία που έδειξε ο Μανώλης Κεφαλογιάννης για τον πατέρα του πρωθυπουργού, πυροδότησε νέο κύκλο έντασης με την Πειραιώς, αυτή την φορά, να έρχεται σε δύσκολη θέση και να αποδοκιμάζει την κίνηση του ευρωβουλευτής της. 

Η μάχη για τους … πολλούς 

Τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξαν πως μάχονται για τους πολλούς, αμφισβητώντας όμως ανοιχτά ο ένας τις προθέσεις και το πρόγραμμα του άλλου. «Η Ελλάδα των πολλών και η Ελλάδα των ελίτ είναι δύο κόσμοι ανειρήνευτοι. Δεν συμβιβάζονται», τόνισε ο πρωθυπουργός υποστηρίζοντας πως η δικιά του πολιτική πρόταση είναι «το όραμα μας είναι το σχέδιο για την Ελλάδα των πολλών. Το έχουμε αποδείξει». Παράλληλα κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις θέσεις του στο ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό. 

Στον αντίποδα ο πρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε πως  «η μεγάλη προοδευτική παράταξη των πολλών» κάνοντας παράληλα άνοιγμα και στους ψηφοφόρους που απογοητεύτηκαν από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. «Ο αυταρχικός λαϊκισμός και ο νέος παλαιοκομματισμός χρειάζονται κοινή και δυναμική απάντηση και σε αυτό το μέτωπο της αναγέννησης δεν υπάρχουν εξαιρέσεις». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε και το διακύβευμα των εκλογών βάζοντας στο πολιτικό τραπέζι τα διλλήματα ενόψει της κάλπης. «Ευκαιρίες για τους πολλούς ή φτωχοποίηση; Ασφάλεια ή χάος; Ενότητα ή διχασμός; Γι’ αυτά θα ψηφίσουμε σε δύο Κυριακές από μεθαύριο. Το μήνυμα του λαού θα είναι καθαρό και βροντερό»

«Γαλάζια» επιχείρηση διχασμού της κυβένρησης 

Ο Πρόεδρος της ΝΔ αναβαίνοντας στο βήμα, προκάλεσε αμηχανία στα υπουργικά έδρανα, όταν χαρακτήρισε ενώπιον του Αλέξη Τσίπρα, «ηγετική» την εμφάνιση του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Μάλιστα υποστήριξε ότι με τον υπουργό Οικονομικών θα μπορούσε να κάνει μια ουσιαστική αντιπαράθεση. Η κίνηση αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη μόνο τυχαία δεν μπορεί χαρακτηριστεί, καθώς είναι κοινό μυστικό οι σημαντικές διαφορές που υπάρχουν μεταξύ του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Αλέξη Τσίπρα ακόμα και στα ζητήματα με την στρατηγική που ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στη ΝΔ. Ο υπουργός Οικονομικών είχε ταχθεί εναντία στην όξυνση του πολιτικού κλίματος, ενώ στο πρόσφατο παρελθόν είχε διαφωνήσει και για την σκανδαλολογία πάνω στην οποία επένδυε επικοινωνιακά το Μαξίμου. 

Η πρώτη σύγκρουση 

Ένα ακόμα σημείο που ξεχώρισε από την τριήμερη συνεδρίαση ήταν και η πρώτη ανοιχτή σύγκρουση του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Φώφης Γεννηματά. Η αφορμή μπορεί να ήταν ανούσια καθώς διαφώνησαν για τον ποιος πήρε την πρωτοβουλία προκειμένου να συσταθεί διακομματική επιτροπή για το δημογραφικό, ωστόσο τα αίτια αυτή την κόντρας είναι πολύ βαθύτερα. Το ΚΙΝ.ΑΛ στην προσπάθεια του να αναδείξει πως είναι ο τρίτος πόλος, προσπαθεί να κρατήσει ισορροπίες ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ εξαπολύοντας επίθεση και στα δύο κόμματα. Ο Αλέξης Τσίπρας ήρθε σε ανοιχτή σύγκρουση με την Φώφη Γεννηματά, όταν η τελευταία έκοψε τις «γέφυρες» για την δημιουργία ενός προοδευτικού μετώπου. Τώρα ήρθε η σειρά του Κυριάκου Μητσοτάκη που βλέπει την επικεφαλής του ΚΙΝ.ΑΛ να επιχειρεί να ταυτίσει τη ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ γεγονός που προκαλεί εκνευρισμό στην Πειραιώς. Μάλιστα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης της υπενθύμισε με νόημα πως τα δύο κόμματα είχαν συγκυβερνήσει το προηγούμενο διάστημα.  

φωτο Intime

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook