5 συμπεράσματα από την τριήμερη μάχη για την ψήφο εμπιστοσύνης

Τσίπρας και Μητσοτάκης αυτή την φορά δεν ακολούθησαν την παράδοση που θέλει η αντιπαράθεση να κορυφώνεται την τελευταία μέρα της συζήτησης και έριξαν τους τόνους.

5 συμπεράσματα από την τριήμερη μάχη για την ψήφο εμπιστοσύνης

Η αυλαία της τελευταίας κοινοβουλευτικής σύγκρουσης σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων πριν από τις ευρωεκλογές έπεσε, με την κυβέρνηση όπως ήταν αναμενόμενο να παίρνει ψήφο εμπιστοσύνης, ωστόσο το τοξικό κλίμα που επικρατεί στο πολιτικό σκηνικό ήταν εκείνο που κυριάρχησε. Ωστόσο ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αυτή την φορά δεν ακολούθησαν την παράδοση που θέλει η αντιπαράθεση να κορυφώνεται την τελευταία μέρα της τριήμερης συζήτησης για την παροχή ψήφο εμπιστοσύνης και επέλεξαν να ρίξουν όλα τα επικοινωνιακά τους όπλα με την έναρξη της κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό από το θόρυβο που προκλήθηκε έκαναν τα κομματικά επιτελεία του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ να αναθεωρήσουν την στρατηγική τους.

«Σκληρό ροκ» σε χαμηλότερη κλίμακα

Η αντιπαράθεση της Παρασκευής δεν είχε καμία σχέση με την θυελλώδη σύγκρουση της Τετάρτης, καθώς μπορεί να υπήρχαν υψηλοί τόνοι ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όμως και οι δύο αποφάσισαν να αφήσουν στην άκρη αυτή την φορά τις οικογένειες τους και τα χτυπήματα κάτω από την μέση. Η ένταση που σε αρκετές περιπτώσεις ξέφυγε σε ορισμένες περιπτώσεις από τον έλεγχο, την πρώτη μέρα της τριήμερης συνεδρίασης και το κλίμα που δημιουργήθηκε, θορύβησε τα επικοινωνιακά επιτελεία των δύο κομμάτων. Ο φόβος να τους γυρίσει «μπούμερανγκ» και να αποτρέψει τους ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες 15 ημέρες πριν από τις εκλογές ήταν ο κύριος λόγος που έκανε τον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κονταροχτυπηθούν σε πολιτικά πλαίσια.

Η θυελλώδης συνεδρίαση

Η μετωπική σύγκρουση του Αλέξη Τσίπρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη την Τετάρτη ήταν εκείνη που ξεχώρισε κατά την τριήμερη συνεδρίαση. Ηταν η πρώτη φορά που ο πρόεδρος της ΝΔ σήκωσε το «γάντι» που του πέταξε ο πρωθυπουργός και επέλεξε να παίξει στο ίδιο γήπεδο που ο ΣΥΡΙΖΑ το θεωρεί προνομιακό σημείο αντιπαράθεσης με την αξιωματική αντιπολίτευση. Άλλωστε το κλίμα που είχε δημιουργηθεί, από τις νέες αποκαλύψεις για την τραγωδία στο Μάτι και οι φωτογραφίες του Αλέξη Τσίπρα σε σκάφος, ήταν εκρηκτικό με το Μαξίμου να βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώθηκε και από τον εκνευρισμό του πρωθυπουργού κατά την διάρκεια της ομιλία του και ήταν κάτι για το οποίο δεν μας είχε συνηθίσει. Δείγμα του πόσο πιεσμένος και στρυμωγμένος πολιτικά βρίσκεται. Από την άλλη πλευρά είδαμε έναν διαφορετικό Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος για πρώτη φορά έβαλε στο στόχαστρο την οικογένεια του Αλέξη Τσίπρα. Ωστόσο η ψεύτικη φωτογραφία που έδειξε ο Μανώλης Κεφαλογιάννης για τον πατέρα του πρωθυπουργού, πυροδότησε νέο κύκλο έντασης με την Πειραιώς, αυτή την φορά, να έρχεται σε δύσκολη θέση και να αποδοκιμάζει την κίνηση του ευρωβουλευτής της.

Η μάχη για τους … πολλούς

Τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξαν πως μάχονται για τους πολλούς, αμφισβητώντας όμως ανοιχτά ο ένας τις προθέσεις και το πρόγραμμα του άλλου. «Η Ελλάδα των πολλών και η Ελλάδα των ελίτ είναι δύο κόσμοι ανειρήνευτοι. Δεν συμβιβάζονται», τόνισε ο πρωθυπουργός υποστηρίζοντας πως η δικιά του πολιτική πρόταση είναι «το όραμα μας είναι το σχέδιο για την Ελλάδα των πολλών. Το έχουμε αποδείξει». Παράλληλα κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις θέσεις του στο ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό.

Στον αντίποδα ο πρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε πως «η μεγάλη προοδευτική παράταξη των πολλών» κάνοντας παράληλα άνοιγμα και στους ψηφοφόρους που απογοητεύτηκαν από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. «Ο αυταρχικός λαϊκισμός και ο νέος παλαιοκομματισμός χρειάζονται κοινή και δυναμική απάντηση και σε αυτό το μέτωπο της αναγέννησης δεν υπάρχουν εξαιρέσεις». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε και το διακύβευμα των εκλογών βάζοντας στο πολιτικό τραπέζι τα διλλήματα ενόψει της κάλπης. «Ευκαιρίες για τους πολλούς ή φτωχοποίηση; Ασφάλεια ή χάος; Ενότητα ή διχασμός; Γι’ αυτά θα ψηφίσουμε σε δύο Κυριακές από μεθαύριο. Το μήνυμα του λαού θα είναι καθαρό και βροντερό»

«Γαλάζια» επιχείρηση διχασμού της κυβένρησης

Ο Πρόεδρος της ΝΔ αναβαίνοντας στο βήμα, προκάλεσε αμηχανία στα υπουργικά έδρανα, όταν χαρακτήρισε ενώπιον του Αλέξη Τσίπρα, «ηγετική» την εμφάνιση του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Μάλιστα υποστήριξε ότι με τον υπουργό Οικονομικών θα μπορούσε να κάνει μια ουσιαστική αντιπαράθεση. Η κίνηση αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη μόνο τυχαία δεν μπορεί χαρακτηριστεί, καθώς είναι κοινό μυστικό οι σημαντικές διαφορές που υπάρχουν μεταξύ του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Αλέξη Τσίπρα ακόμα και στα ζητήματα με την στρατηγική που ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στη ΝΔ. Ο υπουργός Οικονομικών είχε ταχθεί εναντία στην όξυνση του πολιτικού κλίματος, ενώ στο πρόσφατο παρελθόν είχε διαφωνήσει και για την σκανδαλολογία πάνω στην οποία επένδυε επικοινωνιακά το Μαξίμου.

Η πρώτη σύγκρουση

Ένα ακόμα σημείο που ξεχώρισε από την τριήμερη συνεδρίαση ήταν και η πρώτη ανοιχτή σύγκρουση του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Φώφης Γεννηματά. Η αφορμή μπορεί να ήταν ανούσια καθώς διαφώνησαν για τον ποιος πήρε την πρωτοβουλία προκειμένου να συσταθεί διακομματική επιτροπή για το δημογραφικό, ωστόσο τα αίτια αυτή την κόντρας είναι πολύ βαθύτερα. Το ΚΙΝ.ΑΛ στην προσπάθεια του να αναδείξει πως είναι ο τρίτος πόλος, προσπαθεί να κρατήσει ισορροπίες ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ εξαπολύοντας επίθεση και στα δύο κόμματα. Ο Αλέξης Τσίπρας ήρθε σε ανοιχτή σύγκρουση με την Φώφη Γεννηματά, όταν η τελευταία έκοψε τις «γέφυρες» για την δημιουργία ενός προοδευτικού μετώπου. Τώρα ήρθε η σειρά του Κυριάκου Μητσοτάκη που βλέπει την επικεφαλής του ΚΙΝ.ΑΛ να επιχειρεί να ταυτίσει τη ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ γεγονός που προκαλεί εκνευρισμό στην Πειραιώς. Μάλιστα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης της υπενθύμισε με νόημα πως τα δύο κόμματα είχαν συγκυβερνήσει το προηγούμενο διάστημα.

φωτο Intime

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΣΚΛΗΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 24 Νοε 2020 | 18:35

Τσίπρας στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: "Η κυβέρνηση είναι ιδεολογικά αντίθετη με το Εθνικό Σύστημα Υγείας"

Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας

ΡΕΛΑΝΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 24 Νοε 2020 | 16:25

Μητσοτάκης: Μονιμοποιούνται όλοι οι γιατροί στις ΜΕΘ με συμβάσεις ορισμένου χρόνου

Την προκήρυξη νέων θέσεων ώστε όλοι οι γιατροί που υπηρετούν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στις ΜΕΘ, προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

ΜΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ 24 Νοε 2020 | 14:03

Κορονοϊός: Όλοι οι γιατροί - βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην μάχη κατά της πανδημίας - Και ο Πολάκης

Στη διάθεση του ΕΣΥ τίθενται και όλοι οι βουλευτές - γιατροί του ΣΥΡΙΖΑ. Επιστολή Γεροβασίλη σε Τασούλα.

ΣΤΟ FACEBOOK 24 Νοε 2020 | 08:59

Γκλέτσος κατά Φίλη για τις στρατιωτικές και θρησκευτικές εικόνες στη Βουλή: Κάποιος να τον μαζέψει

"Παρακαλώ πολύ κάποιος να μαζέψει τον κ.Φίλη" γράφει ο Απόστολος Γκλέτσος για τις δηλώσεις του για την προβολή στρατιωτικών και θρησκευτικών εικόνων στη Βουλή.

ΤΙ ΑΝΟΙΓΕΙ - ΤΙ ΜΕΝΕΙ ΚΛΕΙΣΤΑ 24 Νοε 2020 | 07:26

Παράταση μιας εβδομάδας στο lockdown – Την Παρασκευή οι ανακοινώσεις -   Σενάριο για άνοιγμα των δημοτικών στις 7 Δεκεμβρίου

Πιθανότατα την Παρασκευή και ανάλογα με τα στοιχεία που θα υπάρξουν θα ανακοινωθεί η παράταση του lockdown.

ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ 23 Νοε 2020 | 22:09

Σχολεία: "Στο τραπέζι" σχέδιο για άνοιγμα όλων των βαθμίδων στις 7 Δεκεμβρίου - Πληροφορίες για νέο διάγγελμα Μητσοτάκη

Σκέψεις για να ανοίξουν όλα τα σχολεία μαζί, την ίδια μέρα και σε όλη την χώρα.

«ΠΑΡΑΘΕΤΕΙ ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ» 23 Νοε 2020 | 20:57

Μητσοτάκης για Έκθεση Πισσαρίδη: Δεν "μασάει" τα λόγια της για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας

Η Ελλάδα δεν πρόκειται και δεν πρέπει να γίνει επενδυτικός προορισμός χαμηλού κόστους, τονίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 23 Νοε 2020 | 19:48

Επιτροπή Πισσαρίδη: Ολόκληρη η έκθεση - Οι 20 προτάσεις που έχει στα χέρια του ο πρωθυπουργός για την οικονομία

Στα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη η ολοκληρωμένη αναπτυξιακή μελέτη της ελληνικής οικονομίας για τα επόμενα χρόνια της επιτροπής Πισσαρίδη.

ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 23 Νοε 2020 | 18:55

Βουλή: Κόντρα Σκουρλέτη - Βρούτση για την εισαγγελική έρευνα που διατάχθηκε για Τσίπρα, Βαρουφάκη και Κουτσούμπα

Κόντρα Σκουρλέτη - Βρούτση για την εισαγγελική έρευνα που διατάχθηκε για Τσίπρα, Βαρουφάκη και Κουτσούμπα για το Πολυτεχνειο

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΦΑΗΛΟΥ ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗ 23 Νοε 2020 | 16:13

Ερευνα Εισαγγελέα για τη διαδήλωση του ΚΚΕ στο Πολυτεχνείο και τα "happening" Τσίπρα και Βαρουφάκη

Ερευνα διέταξε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών για τις διαδηλώσεις και τις τελετές την ημέρα του Πολυτεχνείου

ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΘΑ ΛΗΦΘΟΥΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ 23 Νοε 2020 | 16:08

Οριστικό: Παρατείνεται το lockdown και την επόμενη εβδομάδα- Σκέψεις για περιορισμό των ατόμων στα "ρεβεγιόν"

Οι πληροφορίες λένε ότι το lockdown είναι δεδομένο ότι θα παραταθεί και μετά την 1η Δεκεμβρίου ενώ οι ανακοινώσεις για το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς καθυστερούν

Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ 23 Νοε 2020 | 16:05

Κορονοϊός: Αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΚΚΕ ζητά άδεια για να εργαστεί εθελοντικά ως γιατρός κατά του κορονοϊού

Αίσθηση προκαλεί η κίνηση του Γιώργου Λαμπρούλη, πνευμονολόγου και αντιπρόεδρος της Βουλής για να ριχτεί στη μάχη κατά του κορονοϊού.

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ 23 Νοε 2020 | 13:56

Ο Ανδρέας Λοβέρδος το αποφάσισε: Θα είναι υποψήφιος για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ- Το ανακοίνωσε και στη Φώφη Γεννηματά

Ο Ανδρέας Λοβέρδος έχει αποφασίσει να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ και ενημέρωσε και τη Φώφη Γεννηματά