Follow us

Αλέξης Τσίπρας: Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί την προοπτική της ανατροπής και έχει εναλλακτικό σχέδιο απέναντι στη ΝΔ

Το δίλημμα των εκλογών της 25ης Ιουνίου έβαλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο κανάλι TRT

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Για αθλιότητα από την πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας αναφορικά με τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κανάλι TRT.

Διαβάστε Επίσης

Ο κ. Τσίπρας αναγνώρισε τις δυσκολίες μετά την ήττα της 25ης Μαίου και πρόσθεσε: "…Αλλά εμείς είμαστε το κόμμα που διεκδικεί την προοπτική της ανατροπής, την προοπτική της νίκης. Δεν το διεκδικεί κανένας άλλος, δυο δυνάμεις αντιπαρατίθενται". Ακολούθως απευθύνθηκε σε όλους τους προοδευτικούς, δημοκρατικούς πολίτες "που συνειδητοποιούν ότι είναι αρνητικό για την κοινωνία, αλλά και για τη σταθερότητα του πολιτικού συστήματος, για την υγεία της Δημοκρατίας να έχουμε μια ανεξέλεγκτη Δεξιά διακυβέρνηση στον τόπο με τα χαρακτηριστικά που έδειξε την προηγούμενη τετραετία: με την απαξίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, με μια λογική αδιαφορίας για τους εργαζόμενους, για τη μεσαία τάξη και ενίσχυσης των πλούσιων στρωμάτων των ισχυρών. Όποιος αυτό το συνειδητοποιεί, οφείλει να αναλάβει και την ευθύνη του και καλούμε όλους αυτούς τους πολίτες να ενισχύσουν με την ψήφο τους τον ΣΥΡΙΖΑ στις 25 του Ιούνη".

Κάνοντας απολογισμό της απλής αναλογικής ανέφερε: Η ΝΔ όχι μόνο δεν απώλεσε δυνάμεις από την εκλογική αναμέτρηση της απλής αναλογικής, έφτασε στο ταβάνι της, κατά την εκτίμησή μου. Και κατακερματίστηκε η ψήφος των προοδευτικών δυνάμεων, πράγμα το οποίο δημιούργησε ένα αρνητικό αποτέλεσμα για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τώρα όμως οι εκλογές είναι με ενισχυμένη αναλογική και βεβαίως ας αναλάβει και ο καθένας τις ευθύνες του γι' αυτό. Διότι όταν έχεις δυνάμεις οι οποίες, όπως για παράδειγμα το Κομμουνιστικό Κόμμα, για δεκαετίες μιλούσαν και διεκδικούσαν την απλή αναλογική, αλλά όταν ήρθε η απλή αναλογική ουσιαστικά την απαξιώσαν και είπαν ‘δεν μας ενδιαφέρει πώς θα κυβερνηθεί ο τόπος, μας ενδιαφέρει το δικό μας το χωράφι και όχι η χώρα. Να πάρουμε ένα ποσοστό από 6-7%, αυτό μας ενδιαφέρει'. Τώρα νομίζω ότι όλοι θα βρεθούν μπροστά στις συνέπειες".

Σχέδιο Μητσοτάκη ο κατακερματισμός των προοδευτικών ψηφοφόρων

Όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ και τον στόχο των επόμενων εκλογών ξεκαθάρισε: "Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν, είναι και θα παραμείνει κόμμα εξουσίας, θα κοιτάει μονάχα την προοπτική της νίκης και της πάλης απέναντι στη Δεξιά. Δεν με απασχολεί ούτε ο κ. Ανδρουλάκης ούτε ο κ. Κουτσούμπας, με απασχολεί το πώς θα αντιμετωπίσουμε τις αντιλαϊκές πολιτικές της ΝΔ. Και αυτό το οποίο με απασχολεί κυρίως είναι πώς θα μπορέσουμε να ανατρέψουμε αυτό τον συσχετισμό. Δεν θα γίνουμε ποτέ, σας το υπογράφω, κόμμα διαμαρτυρίας, δεν θα γίνουμε ποτέ κόμμα-συμπληρωματική δύναμη της Δεξιάς, όπως το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Δεν θέλω να πω ότι πετάω στα σύννεφα, ξέρω ότι είναι δύσκολο, πολύ δύσκολο να ανατρέψουμε πλήρως τον συσχετισμό και να βγούμε πρώτοι στην κάλπη της 26ης του Ιούνη. Αλλά θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας παλεύοντας μέχρι και το τελευταίο δευτερόλεπτο για να το πετύχουμε. Αυτός είναι ο στόχος μας. Ο κατακερματισμός των προοδευτικών αντιδεξιών ψηφοφόρων σε πολλά μικρότερα κόμματα είναι το σχέδιο Μητσοτάκη αυτή την ώρα. Είναι το σχέδιο που θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις να έχουμε την επόμενη μέρα μια ανεξέλεγκτη Νέα Δημοκρατία. Αυτό είναι το καινούργιο στοιχείο, που δεν υπήρχε στις 21 του Μάη".

Η κρυφή ατζέντα Μητσοτάκη για την υγεία

Αναφέρθηκε στα θέματα υγείας λέγοντας ότι ο Σπύρος Πνευματικός αποκάλυψε την κρυφή ατζέντα της ΝΔ και θύμισε τι πρότεινε ο Κυριάκος Μητσοτάκης: "Πρότεινε πιλοτικά σε πρώτη φάση τη δυνατότητα δημιουργίας ΣΔΙΤ, σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού για τρία μεγάλα νοσοκομεία. Τρία μεγάλα νοσοκομεία να σταματήσουν να είναι δημόσια. Τι έλεγε ο κ. Πνευματικός ένα μήνα πριν σε δημόσια τοποθέτησή του; Ότι η Υγεία κοστίζει πάρα πολύ ακριβά, δεν μπορεί το δημόσιο να αντεπεξέλθει. 'Αρα πρέπει να κάνουμε τα νοσοκομεία μας Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και να φέρουμε managers και CEO να τα διοικούν και το Δημόσιο, αν δεν μπορεί, να κλείσει δομές. Και βεβαίως πήγε ένα βήμα παραπάνω λέγοντας "διαλογή ασθενών"".

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στους "απανωτούς θανάτους συνανθρώπων μας επειδή δεν πήγε το ΕΚΑΒ να τους παραλάβει με ασθενοφόρο. Αυτό συνέβη διότι αυτά τα χρόνια είχαμε 560 αποχωρήσεις από το ΕΚΑΒ διασωστών και δεν έγινε ούτε μία μόνιμη πρόσληψη. Αντιθέτως επί των ημερών μας παρά το γεγονός ότι ήμασταν σε μνημόνια, κάναμε πάνω από 300 προσλήψεις. 'Αρα δεν είναι ότι δεν υπήρχαν οι πόροι ή η δημοσιονομική δυνατότητα να γίνουν αυτές οι προσλήψεις, είναι η αντίληψη που έχει η Νέα Δημοκρατία για το δημόσιο σύστημα Υγείας. Προσέλαβε 1.000 αστυνομικούς στην πανεπιστημιακή Αστυνομία, αλλά δεν προσέλαβε 600-700 διασώστες για να ενισχύσει το ΕΚΑΒ.

"Αυτή τη στιγμή το Εθνικό Σύστημα Υγείας καταρρέει. Τον Δεκέμβριο του '19 υπήρχαν 108.000 εργαζόμενοι υπηρετούντες στο ΕΣΥ (γιατροί, νοσηλευτές, διοικητικό προσωπικό, συμβασιούχοι και μόνιμοι). Και τον Δεκέμβριο του 2022, πριν από έξι μήνες, είχαμε 84.000. Μιλάμε για μια δραματική μείωση, παρά το γεγονός ότι περάσαμε και πανδημία και θα έπρεπε όλοι να έχουμε καταλάβει ότι είναι ηθική μας υποχρέωση να στηρίξουμε το ΕΣΥ. Αυτό είναι πολιτική επιλογή της Νέας Δημοκρατίας, είναι προγραμματική της θέση. Δεν τη φανερώνει, αλλά είναι προγραμματική της θέση.

Γι' αυτό εμείς θεωρούμε ότι ένα από τα κρίσιμα διακυβεύματα της κάλπης είναι το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Είναι τι ΕΣΥ θέλουμε, είναι πώς το κράτος θα παρέμβει για να ενισχύσει ή να μην ενισχύσει το ΕΣΥ. Και ένα τελευταίο. Γιατί η Νέα Δημοκρατία δεν θέλει ένα ισχυρό ΕΣΥ; Γιατί πιστεύει ότι ακόμη και στην Υγεία έχει μεγαλύτερο ρόλο και χώρο, και πρέπει να έχει, η αγορά. Δηλαδή οι ιδιώτες. Οι ιδιωτικές δαπάνες στην Υγεία στη χώρα μας είναι 35%, ενώ ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι στο 15%. Υπάρχει δηλαδή μια τεράστια πίτα για κερδοσκοπία και επιχειρηματική δραστηριότητα".

Δεν λένε το ίδιο Λινού και Πνευματικός

Απάντησε στις αιτιάσεις της ΝΔ ότι "το ίδιο με τον κ. Πνευματικό είχε πει και η κ. Λινού": "Δεν λέει καθόλου το ίδιο. Είναι άλλο πράγμα να λες ότι είναι ζήτημα κόστους και οφέλους. Η κ. Λινού κάνει μια προσέγγιση ανθρώπινη και τι λέει; Λέει ότι αν υπάρχει ένας δικός μας άνθρωπος ο οποίος είναι στο τελευταίο στάδιο της ζωής του, όχι να μην πάρει θεραπεία, όχι να μην του δώσουμε τη δυνατότητα να έχει όσο περισσότερο προσδόκιμο ζωής, αλλά να έχει τη δυνατότητα να ζήσει τις τελευταίες μέρες της ζωής του, με αξιοπρέπεια. Να είναι στο σπίτι του, να παίρνει θεραπεία στο σπίτι του. Αυτό είναι η ανθρώπινη προσέγγιση. 'Αλλο αυτό και άλλο η διαλογή ασθενών στα νοσοκομεία τα δημόσια και μόνο στα δημόσια, όπως είπε ο κ. Πνευματικός. Και μόνο που έψαξε ο επικοινωνιακός μηχανισμός της Νέας Δημοκρατίας μια συνέντευξη της κ. Λινού επτά χρόνια πριν για να δημιουργήσει ψευδείς εντυπώσεις ότι είπε το ίδιο, αποδεικνύει ότι έχουμε απέναντί μας ένα τελικά αδίστακτο επικοινωνιακό μηχανισμό, που λειτουργεί με όρους Τραμπισμού. Όπως οι Ρεπουμπλικάνοι στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής που κάνουν το άσπρο μαύρο, έχουν μια παντοδυναμία ως καθεστώς στα μέσα ενημέρωσης για να μεταδίδουν ως αλήθεια το μεγαλύτερο ψέμα και προσπαθούν να δημιουργήσουν την εικόνα ότι είμαστε όλοι ίδιοι".

Πρόγραμμα ελάφρυνσης της μεσαίας τάξης

Ακολούθως απάντησε στις αιτιάσεις για τη φορολόγηση της μεσαίας τάξης: "Εμείς ερχόμαστε με ένα πρόγραμμα ελάφρυνσης της μεσαίας τάξης και των αδύναμων. Πρώτα απ' όλα με μείωση φόρων και μάλιστα του πιο ισχυρού φόρου που σήμερα λεηλατεί το εισόδημα. Ποιος είναι αυτός; Ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας. Όταν έχεις έναν πληθωρισμό που έχει ανέβει -στο 10-15% έφτασε κάποια στιγμή-, και έχεις διπλασιασμό και τριπλασιασμό του κόστους στο καλάθι της νοικοκυράς, τότε διπλασιάζεται και τριπλασιάζεται ο φόρος που πληρώνεις χωρίς να αυξηθεί ο συντελεστής, παραμένοντας ο ίδιος. Αυτό έχει συμβεί στη χώρα μας. Τους τελευταίους δεκαέξι μήνες έχει πληρώσει παραπάνω ο καταναλωτής 6 δισ. ευρώ. Αυτά λένε οι αριθμοί. Ο κ. Μητσοτάκης έχει επιβάλλει 6 δισ. περισσότερους φόρους από τη διατήρηση υψηλού ΦΠΑ τους τελευταίους δεκαέξι μήνες. Γιατί η Ελλάδα δεν μείωσε και όλοι οι άλλοι μείωσαν; Γιατί ήθελε ο κ. Μητσοτάκης να λεηλατήσει αυτά τα 6 δισ. για να τα δίνει κάποια από αυτά στοχευμένες επιδοτήσεις, για να διατηρούν υψηλά τις τιμές τα καρτέλ της ενέργειας στην ενέργεια, της διύλισης στα διυλιστήρια και της εφοδιαστικής αλυσίδας στα σούπερ μάρκετ. Έτσι, αυτά τα χρήματα από τις επιδοτήσεις δεν πηγαίνουν στους πολίτες, πηγαίνουν στα καρτέλ για να διατηρούν υψηλά τις τιμές τους".

Συνολικότερα ανέφερε: "Χωρίς μείωση του ΦΠΑ, χωρίς μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, χωρίς ελέγχους σημαντικούς στην αγορά ώστε αυτή η μείωση να περάσει και στις τιμές, χωρίς πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου και χωρίς συγκεκριμένο περιθώριο κέρδους σε αυτά τα καρτέλ, δεν θα πέσουν οι τιμές. Και αν δεν πέσουν οι τιμές, είναι δυσοίωνο το μέλλον για κάθε νοικοκυριό, για την πλειοψηφία των νοικοκυριών. Το ζήτημα για εμάς είναι να πέσουν οι τιμές και ταυτόχρονα να αυξηθούν οι μισθοί. Μόνο έτσι θα ξεπεράσουμε την κρίση".

Κοστολόγηση προγραμμάτων

Για την κοστολόγηση των προγραμμάτων απάντησε: "Περιέφερε ένα παλιόχαρτο ο κ. Σκέρτσος το οποίο το είχε βγάλει από τον υπολογιστή του και έλεγε ότι είναι απόφαση του Γενικού Λογιστηρίου. Δεν υπήρξε καμία κοστολόγηση κανενός επίσημου φορέα και δεν θα μπορούσε, άλλωστε. Είπαμε λοιπόν: Πάμε μαζί να κοστολογήσουμε, αλλά έλα και να κουβεντιάσουμε δημόσια. Γιατί δεν έρχεται σε μια τηλεοπτική αντιπαράθεση; Να μάθει ο ελληνικός λαός όχι μόνο πόσο κοστίζει, αλλά και τι προτείνει ο καθένας.

Εμείς έχουμε απόλυτη επίγνωση του κόστους για το κάθε ευρώ και το τελευταίο ευρώ. Γιατί ο κ. Μητσοτάκης δεν έρχεται να κοστολογηθεί το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας και δεν έρχεται να κουβεντιάσουμε; Όχι τόσο γιατί φοβάται ότι το δικό μας είναι απολύτως κοστολογημένο και ορθά κοστολογημένο και λέει ψέματα για το δικό μας πρόγραμμα, αλλά γιατί φοβάται για το δικό του πρόγραμμα. Διότι το δικό του πρόγραμμα είναι μια απάτη. Κάθε κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να καταθέτει Μεσοπρόθεσμο, δηλαδή το πρόγραμμα της επόμενης τριετίας. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας η απελθούσα, κατάθεσε το Μεσοπρόθεσμο δυο μήνες πριν.

Διαβάστε Επίσης

Στο Μεσοπρόθεσμο λοιπόν, που είναι η αλήθεια της πολιτικής της, είναι αυτή που θα κάνει, είναι αυτό που έχει δώσει στους θεσμούς στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν συμπεριλαμβάνεται σχεδόν καμία από τις προεκλογικές εξαγγελίες. 'Αρα η Νέα Δημοκρατία λέει πράγματα που δεν θα κάνει, που δεν έχει σκοπό να κάνει και κρύβει πράγματα όπως αυτά για την Υγεία, που έχει σκοπό να κάνει, αλλά δεν τα λέει".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΚΥΡΙΑΚΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ 05 Δεκ 2023 | 15:45

DW για την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα: Ευνοϊκοί οιωνοί, αλλά ποτέ δεν ξέρει κανείς με τον Τούρκο πρόεδρο

"Υφίστανται οι προϋποθέσεις για μια επιτυχημένη συνάντηση κορυφής στην Αθήνα", αναφέρει η DW για τη συνάντηση Ερντογάν-Μητσοτάκη στην Αθήνα

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ 05 Δεκ 2023 | 15:10

Ποιά είναι η διπλωμάτης Μαρία Μπούρα που θα συμμετάσχει στην συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν -Οι μυστικές συναντήσεις με Καλίν

Η Άννα Μαρία Μπούρα αποτελεί την τρίτη κατά σειρά επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη.

ΜΗΝΥΜΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΣΙΠΡΑ 05 Δεκ 2023 | 11:04

Ο Κασσελάκης δεν φεύγει, ακόμη και αν ηττηθεί στις ευρωκλογές - Σενάρια να ηγηθεί του ευρωψηφοδελτίου

Ο Στέφανος Κασσελάκης, από εκεί που έθετε το εκλογικό του στοίχημα στο 17%, αίφνης χθες το ανέβασε στην πρωτιά.

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΗ ΘΡΑΚΗ 05 Δεκ 2023 | 07:30

Αντίστροφη μέτρηση για την επίσκεψη Ερντογάν: Χωρίς ερωτήσεις δημοσιογράφων υπό τον φόβο... εκπλήξεων

Η Αθήνα είναι έτοιμη να υποδεχθεί τυχόν αίτημα για επίσκεψη στη Θράκη, με τον Γιώργο Γεραπετρίτη να συνοδεύει τον Ταγίπ Ερτογάν στο ταξίδι του.

ΑΝΤ1 04 Δεκ 2023 | 23:14

Κανάκης για το βίντεο του Μητσοτάκη: "Ήμουν σίγουρος ότι ήταν του Ράδιο Αρβύλα, έλεγα... Πότε το φτιάξαμε;"

"Είναι εντυπωσιακή η δράση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Tik Tok" είπε ο παρουσιαστής.

ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 04 Δεκ 2023 | 22:22

Συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν: Οι στόχοι και οι προσδοκίες από το ραντεβού κορυφής - Η ατζέντα της Αγκυρας

Πυρετός διαβουλεύσεων και προετοιμασιών στην Αθήνα για την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν την Πέμπτη

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ 04 Δεκ 2023 | 19:56

Καρφιά Τσίπρα από Ιταλία για αποχωρήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ: Η πολυδιάσπαση ανοίγει δρόμο για εδραίωση συντηρητικών δυνάμεων

Παρέμβαση από τη Ρώμη, για τη Συνεδρίαση της Επιτροπής Monitoring του Συμβουλίου της Ευρώπης έκανε ο Αλέξης Τσίπρας

FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG 04 Δεκ 2023 | 15:57

FAZ: Γιατί η Κύπρος φοβάται την προσέγγιση Άγκυρας-Αθήνας- Το κυπριακό στο ράφι

Όπως επισημαίνει η γερμανική FAZ, Ελλάδα και Τουρκία είναι διατεθειμένες να βελτιώσουν τις σχέσεις τους και το Κυπριακό δεν πρέπει να σταθεί εμπόδιο.

ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΣΤΗ ΟΔΟ ΑΜΑΛΙΑΣ 04 Δεκ 2023 | 13:38

Όταν ο Καρακούσης (Το Βήμα) συνάντησε τον Αλέξη Τσίπρα: Πόνος, θλίψη και απογοήτευση - Τι λέει για Κασσελάκη & Αχτσιόγλου

Ο Αντώνης Καρακούσης, πρώην διευθυντής της εφημερίδας το "Βήμα της Κυριακής", συνάντησε και μίλησε με τον Αλέξη Τσίπρα.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ 04 Δεκ 2023 | 13:27

Μητσοτάκης στα άτομα με αναπηρία: Θα είμαι πάντα δίπλα σας, μη διστάζετε να εντοπίζετε τις αδυναμίες μας

Ο Κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως στόχος της κυβέρνησης είναι οι εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας να κατακτήσουν τη θέση που δικαιούνται στη ζωή.

ΑΠΟΚΑΘΗΛΩΣΗ 04 Δεκ 2023 | 12:22

Ο Πολάκης αποκαθηλώνει τον Τσίπρα: Μας άφησε κόμμα σε κρίση, προφανώς κάτι δεν έκανε καθόλου καλά…

Ο Παύλος Πολάκης δεν χαρίζεται στον Αλέξη Τσίπρα και τον κατηγορεί για τη σημερινή κρίση του ΣΥΡΙΖΑ

ΚΡΙΤΙΚΗ 04 Δεκ 2023 | 11:58

Ο Στέφανος Μάνος επικρίνει τον Μητσοτάκη για τις ευρωεκλογές: Αχαλίνωτος κομματισμός για έναν εφήμερο κομπασμό της νίκης

Ο Στέφανος Μάνος βλέπει μικροπολιτικές σκοπιμότητες πίσω από την απόφαση του πρωθυπουργού να μην υπάρξουν περιφέρειες στις ευρωεκλογές.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ «11» 04 Δεκ 2023 | 11:05

Διαψεύδει ο Νάσος Ηλιόπουλος το "Αριστερά Μπροστά" για το όνομα του νέου κόμματος - Τι είπε με τον Τσίπρα

Αναφορικά με το όνομα του νέου κόμματος, ο Νάσος Ηλιόπουλος διέψευσε πως θα λέγεται "Αριστερά Μπροστά".