Αδ. Γεωργιάδης: Να μπει η ελληνική αμυντική βιομηχανία σε εξοπλιστικά προγράμματα και να προσελκύσουμε στρατηγικούς εταίρους

"Θέλουμε να εμπλέξουμε την ελληνική αμυντική βιομηχανία στα εξοπλιστικά προγράμματα και να προσελκύσουμε στρατηγικούς εταίρους και παίκτες από γειτονικές χώρες.", δήλωσε από το Οικονομικό Φόρουμ Δελφών ο Άδωνις Γεωργιάδης.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Την συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας στα εξοπλιστικά προγράμματα, επιδιώκει το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, όπως τόνισε ο αρμόδιος υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας σήμερα στο Φόρουμ των Δελφών και στην ενότητα με θέμα "Defense Industrialization & international alliances".

Ο υπουργός συγκεκριμένα σημείωσε ότι: "στο πλαίσιο των εξοπλισμών θα ήταν εξαιρετικά οξύμωρο, ανόητο και λάθος να αφήσουμε απέξω την ελληνική αμυντική βιομηχανία. Και αναφέρομαι και στις δημόσιες δομές της αλλά και τις πολλές καλές ιδιωτικές εταιρείες που έχει η Ελλάδα στο χώρο της αμυντικής βιομηχανίας" και συνέχισε λέγοντας: "θέλουμε να εμπλέξουμε την ελληνική αμυντική βιομηχανία σε όλα τα εξοπλιστικά προγράμματα αλλά κυρίως να χρησιμοποιήσουμε την, πολύ καλύτερη σήμερα, διπλωματική θέση της χώρας για να προσελκύσουμε στρατηγικούς εταίρους και παίκτες από γειτονικές χώρες".

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που υπέγραψε η χώρα μας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για την ΕΑΒ είναι ένα άριστο δείγμα "πώς μία καλή σχέση με μία χώρα, μία στρατηγική σχέση με μία χώρα, όπως είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα πια για την Ελλάδα, προχωράει σε μία μεγάλη επένδυση, όχι μόνο εκπαιδευτικού χαρακτήρα, σε μία ελληνική αμυντική βιομηχανία, την ΕΑΒ, επενδύοντας αρκετά χρήματα, δίνοντας θέσεις εργασίας στην Ελλάδα αλλά και μεταφορά τεχνογνωσίας".

Το ίδιο θέλουμε να κάνουμε, εξήγησε ο υπουργός, στέλνοντας μήνυμα προς όλους, όπως είπε, με το μεγάλο πρόγραμμα του Πολεμικού Ναυτικού για τις φρεγάτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στη συνέχεια ο υπουργός σημείωσε στην ομιλία του τα εξής: "η κύρια ευθύνη είναι στο υπουργείο 'Αμυνας και στον αρχηγό του Ναυτικού για την ακρίβεια. Αλλά και εμείς ως υπουργείο Ανάπτυξης εμπλεκόμαστε γιατί θα ήταν μεγάλο λάθος να προχωρήσουμε σε μία παραγγελία των τεσσάρων πρώτων φρεγατών και την ανακατασκευή των παλαιών ΜΕΚΟ δαπανώντας ένα μεγάλο ποσό για τα ελληνικά δεδομένα, άνω των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, χωρίς να φροντίσουμε μέσα σε αυτό το μεγάλο πρόγραμμα η όποια εταιρεία τελικώς επιλεγεί, γιατί επαναλαμβάνω την επιλογή της φρεγάτας ως προς το αμυντικό της σκέλος θα την κάνει το υπουργείο 'Αμυνας και το Πολεμικό μας Ναυτικό καθώς το πρώτο κριτήριο είναι η άμυνα της χώρας και η επιχειρησιακή επάρκεια.. Αλλά το δεύτερο κριτήριο είναι και η αναγέννηση της ναυπηγικής βιομηχανίας στην Ελλάδα όπου μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το εξοπλιστικό πρόγραμμα του ναυτικού ως έναν μοχλό για να την αναγεννήσουμε.

Τώρα υπό εξαιρετικά καλύτερες συνθήκες γιατί -τα 10 χρόνια της κρίσης μας δίδαξαν και εμάς τα λάθη του παρελθόντος - γενικά η βιομηχανία μας αλλά και τα ναυπηγεία δουλεύουν σε εξαιρετικά πιο ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Το απέδειξε η περίπτωση της ΟΝΕΧ στη Σύρο ότι είμαστε πια ανταγωνιστικοί και μπορούμε να προσελκύσουμε και πολλές ιδιωτικές δουλειές.

Αν λοιπόν μέσω του προγράμματος του Πολεμικού Ναυτικού συνδέσουμε την αναγέννηση της Ελευσίνας και του Σκαραμαγκά, ξεκινήσουν και τα προγράμματα και προσελκύσουν ισχυρούς παίκτες λόγω αυτού του προγράμματος και με την ανταγωνιστικότητα και την καλή δουλειά που κάνουμε προσελκύσουμε και πελάτες από τον ιδιωτικό τομέα σύντομα θα έχουμε φτιάξει ξανά και μια ισχυρή ναυπηγική βιομηχανία όπως είχαμε μέχρι τη δεκαετία του '80. Είναι ένα μεγάλο εθνικό στοίχημα όλο αυτό αλλά ο Πρωθυπουργός προσωπικά, εγώ ως υπουργός Ανάπτυξης, ο υπουργός 'Αμυνας και ο υπουργός Οικονομικών εργαζόμαστε για να βρούμε λύση σε αυτό το γρίφο. Είμαστε κοντά και θα το πετύχουμε".

Τα προγράμματα εξοπλισμών είναι σημαντικά

Στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα ύπαρξης ενός εξοπλιστικού προγράμματος.

Όπως είπε "έπρεπε να υπάρξει αυτό το εξοπλιστικό πρόγραμμα για τους εξής λόγους:

Η Ελλάδα στα 10 χρόνια της κρίσης έμεινε αρκετά πίσω. Η Τουρκία μας ξεπέρασε. Η ισορροπία δυνάμεων άρχισε να διαταράσσεται και τώρα που η Ελλάδα κατάφερε σιγά - σιγά να σταθεί στα πόδια της, είναι εξαιρετικά σημαντικό να μπορέσει να αυξήσει την αμυντική της ισχύ.

Το καταλάβαμε αυτό ιδιαίτερα πέρυσι το καλοκαίρι όταν υπήρξε η πρόκληση της Τουρκίας στο Αιγαίο, στο Καστελόριζο και αλλού.

Η άποψή μας εδράζεται πάνω σε ένα αρχαίο λατινικό ρητό: Si vis pacem, para bellum (αν θέλεις ειρήνη, προετοιμάσου για πόλεμο). Δεν είμαστε χώρα που θέλει ούτε φασαρίες, ούτε πολεμικές αναμετρήσεις και κανένα από αυτά τα όπλα τα οποία αγοράζουμε, δεν θέλουμε να τα χρησιμοποιήσουμε.

Θέλουμε όμως να είμαστε αρκετά ισχυροί για να ξέρουν όλοι και κυρίως - για να μην κοροϊδευόμαστε - η Τουρκία ότι δεν είμαστε ένας εύκολος αντίπαλος τον οποίο μπορεί να κάνει ό,τι θέλει.

Το αποδείξαμε. Είμαι πολύ περήφανος για την Ελλάδα αλλά και για την Κυβέρνηση στην οποία συμμετέχω. Και στον Έβρο όταν προσπάθησε να κάνει μία ασύμμετρη εισβολή με τους λαθρομετανάστες τότε όπου υψώσαμε το τείχος προστασίας της Ελλάδος και σταματήσαμε την εισβολή αυτών των ανθρώπων στην Ευρώπη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το αποδείξαμε και στο Αιγαίο όπου σταματήσαμε σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό τις μεταναστευτικές ροές που έχουν πλέον μείωση άνω του 90% σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ όπου η Ελλάδα είχε γίνει, με συγχωρείτε που θα το πω, "μπάτε σκύλοι αλέστε".

Το αποδείξαμε και το καλοκαίρι με το στόλο μας στη μεγάλη πρόκληση και την επακούμβηση και ό,τι άλλο έγινε προστατεύοντας πλήρως τα σύνορα της Ελλάδας.

Εάν, λοιπόν, ο πρόεδρος Ερντογάν νόμιζε ότι θα βρει στην κυβέρνηση της Ελλάδος και στον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, έναν εύκολο και βολικό αντίπαλο, έχει διαψευστεί.

Στα πλαίσια αυτής της πολιτικής, λοιπόν, τα προγράμματα εξοπλισμών είναι σημαντικά διότι ενισχύουν την

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΣΚΑΙ 05 Ιουν 2021 | 21:16

Κορονοϊός: Οι αριθμοί μιλούν - 9 στους 10 νοσηλευόμενους είναι ανεμβολίαστοι

Το 88-90% στις εισαγωγές των ασθενών στα νοσοκομεία είναι άνθρωποι που δεν έχουν εμβολιαστεί και κυρίως ηλικιωμένοι

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ 05 Ιουν 2021 | 11:31

Αδωνις Γεωργιάδης: "Αν όλοι αύριο πήγαιναν να εμβολιαστούν, μεθαύριο θα άνοιγαν τα πάντα" [Βίντεο]

Ο Άδωνις Γεωργιάδης κάλεσε όλη τη χώρα να ακολουθήσει το παράδειγμα της Κύθνου, όπου το ποσοστό των κατοίκων που έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου έχει φτάσει στο 90%

ΤΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΜΙΜΗΣ ΝΤΕΝΙΣΗ 04 Ιουν 2021 | 18:04

"Σμύρνη μου Αγαπημένη": Στήνεται το ομοίωμα της παραλίας της μαρτυρικής Σμύρνης - Επίσκεψη Γεωργιάδη [Εικόνες]

Τον χώρο δίπλα στο ΣΕΦ, που θα γίνουν γυρίσματα για την ταινία "Σμύρνη μου Αγαπημένη", επισκέφθηκε ο Άδ. Γεωργιάδης

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΔΩΝΙ 04 Ιουν 2021 | 13:48

Ο Πολάκης "αποκαλύπτει" ότι η Μανωλίδου διαφωνεί με την φωτογράφιση του Dior στην Ακρόπολη- Μόνο που...

Νέα γκάφα Πολάκη ο οποίος παρουσίασε ως διαφωνία Γεωργιάδη - Μανωλίδου τα μαθήματα ρητορικής της συζύγου του Αδωνι στην Ελληνική Αγωγή.

ΕΦ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ 04 Ιουν 2021 | 08:21

Αποκαλυπτικός Καρανίκας: Το "σκάουτινγκ" στον Τσίπρα, ο Άδωνις και τα "επιστημονικά" ναρκωτικά

Ο πρώην σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα, Νίκος Καρανίκας, στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη. Τι είπε για την "ανακάλυψη" του Τσίπρα και τα ναρκωτικά.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΣΡΟΙΤΕΡ 03 Ιουν 2021 | 09:18

Αποκαλυπτικός Καρανίκας: Ως αριστερός έχω κάνει ηρωίνη και κοκαϊνη - Εγώ ανακάλυψα τον Τσίπρα

Ο πρώην σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα, Νίκος Καρανίκας, στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη στο "Tik talk" με τον Αντώνη Σρόιτερ.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 31 Μαϊ 2021 | 12:33

Γεωργιάδης: Πότε ανοίγουν τα κέντρα διασκέδασης - Ενισχύσεις για γυμναστήρια, παιδότοπους, σχολές χορού

Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε και στις χρηματοδοτικές ενισχύσεις που θα δοθούν στις πληττόμενες από την πανδημία επιχειρήσεις.

ΠΟΙΑ ΜΕΤΡΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ 31 Μαϊ 2021 | 09:45

Γεωργιάδης: Νέο ΕΣΠΑ για τον τουρισμό - Μέσα στην εβδομάδα οι ανακοινώσεις

Μέσα στην εβδομάδα θα γίνουν οι ανακοινώσεις για το νέο ΕΣΠΑ για τον τουρισμό - Τι είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 24 Μαϊ 2021 | 10:10

Γεωργιάδης: Δεν θα αργήσει η κατάργηση της απαγόρευσης στις 00:30 - Θα ζητήσουμε περαιτέρω άνοιγμα την Παρασκευή

Σε περίπτωση που η πανδημία ακολουθήσει έντονη πτωτική πορεία θα ζητήσουμε από την Επιτροπή το άνοιγμα περισσότερων δραστηριοτήτων, δήλωσε υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

21 Μαϊ 2021 | 11:31

Στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για τη φαρμακευτική κάνναβη

Αρχίζει η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το σχέδιο νόμου περί φαρμακευτικής κάνναβης.

ΤΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΣΕ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ 20 Μαϊ 2021 | 16:02

Ξέσπασε ο Άδωνις Γεωργιάδης: Δεν παρακαλάω ποτέ κανέναν να με ψηφίσει - Είχα και πριν δουλειά...

Ένα σχόλιο στο Twitter για τη διαχείριση του μεταναστευτικού από την κυβέρνηση ήταν αρκετό για να προκαλέσει την οργή του Άδωνι Γεωργιάδη

Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ 19 Μαϊ 2021 | 15:39

Pfizer: Επένδυση άνω των 100 εκατ. στη Θεσσαλονίκη- Η πόλη γίνεται διεθνές κέντρο τεχνολογίας

Τα δύο hubs της Pfizer θα εγκατασταθούν σε τέσσερα κτίρια του εμπορικού κέντρου East Plaza, συνολικού εμβαδού 6500 τετραγωνικών, στην ανατολική Θεσσαλονίκη.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ 18 Μαϊ 2021 | 11:49

Η Αυγή τρολάρει Γεωργιάδη για τον "πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας" αντί για "Βόρειας Μακεδονίας"

Τι απάντησε ο Αδ. Γεωργιάδης όταν τον ρώτησαν για τη φωτογραφία που έβγαλε με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ.