
Διεγράφη από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος, με απόφαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.
"Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε στη Σλοβενία όπου βρίσκεται, για τα τεκταινόμενα στη Βουλή και με απόφασή του τίθεται εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, ο βουλευτής Ά Αθήνας, Κωνσταντίνος Μπογδάνος" ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του Μαξίμου.
"Άδειασμα" Δένδια σε Μπογδάνο
Αιτία της διαγραφής ήταν η δήλωση του "γαλάζιου" βουλευτή στη Βουλή για το Βίτσι και τον ρόλο των κομμουνιστών, η οποία και προκάλεσε την "έκρηξη" του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Συμφωνίας για την Ελληνογαλλική αμυντική συνεργασία.
"Ο Γρίβας έλεγε έχουμε τρεις εχθρούς. Τους Άγγλους, τους Τούρκους και τους Κομμουνιστές. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος έλεγε ήταν οι κομμουνιστές" είπε χαρακτηριστικά ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος και πρόσθεσε:
"Ο αντικομουνισμός είναι μια φιλελεύθερη επιλογή που αποτελεί δικαίωμα μας. Δεν μπορεί κανείς να μας αναγκάσει να λέμε με χαρά Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Γιατί; Γιατί είναι δικαίωμά μας να μιλάμε για το κράτος των Σκοπίων…", ενώ υπεραμύνθηκε της συμμετοχής του στην εκδήλωση στο Βίτσι.
"Εγώ δεν γνωρίζω κύριε συνάδελφε ποιος παρέστη στην εκδήλωση για το Βίτσι. Γνωρίζω ότι ο πατέρας μου παρέστη στο Βίτσι. Λέω λοιπόν ότι οποιαδήποτε προσπάθεια προβολής στη σύγχρονη πολιτική ζωή των οδυνηρών στιγμών της χώρας στο παρελθόν για αποκόμιση μικροπολιτικού οφέλους είναι απαράδεκτη. Και η συμπαράταξη με τον Κασιδιάρη είναι απαράδεκτη. Και η κατάθεση στεφάνου με την Χρυσή Αυγή είναι επίσης απαράδεκτη και είναι ώρα σοβαρευτούμε γιατί η χώρα αντιμετωπίζει αυτή την ώρα εθνική απειλή. Και όσο εγώ εκπροσωπώ την κυβέρνηση εδώ δεν θα επιτρέψω να ξαναγίνει τέτοια προσπάθεια. Να είμαστε συνεννοημένοι" του απάντησε ο Νίκος Δένδιας, σε αυστηρό τόνο.
Παφίλης: Τι Μπογδάνος - Τι Χρυσή Αυγή
Όπως ήταν αναμενόμενο, η φράση αυτή του Κωνσταντίνου Μπογδάνου προκάλεσε την αντίδραση της αντιπολίτευσης και κυρίως του ΚΚΕ, το οποίο μέσω του κοινοβουλευτικού του εκπροσώπου, Θανάση Παφίλη κατηγόρησε τον δημοσιογράφο για υιοθέτηση της ρητορικής της Χρυσής Αυγής.
"Φαίνεται ότι έχει στεναχωρηθεί που έπιασαν τους όμοιους του, τους φασίστες, και βρήκε τον χώρο να ρίξει αντικομμουνιστικό δηλητήριο. Γνωριζόμαστε, ο τόπος είναι γεμάτος από το αίμα κομμουνιστών", σχολίασε ο κ. Παφίλης. "Εκτός από το "τι Μπογδάνος τι ρουφιάνος" υπάρχει κάτι χειρότερο: το "τι Μπογδάνος τι Χρυσή Αυγή"", πρόσθεσε.
"Καλώ και εσάς και τον υπουργό να καταδικάσει τον μετεμφυλιακό λόγο εναντίον του ΚΚΕ", αντέδρασε η Σία Αναγνωστοπούλου κάνοντας λόγο για "ακροδεξιό Μπογδάνο".
Απαντώντας ο κ. Μπογδάνος, έκανε λόγο για "βαρύτατο ατόπημα", αντιτείνοντας ότι ο ίδιος είναι ολοκληρωτικά αντίθετος σε οτιδήποτε θυμίζει φασιστική ρατσιστική ιδεολογία.
Στη αντιπαράθεση παρενέβη και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας, σημειώνοντας ότι "ο κ. Μπογδάνος παρέστη σε εκδήλωση μίσους στο Βίτσι, μαζί με βασιλόφρονες και εκπροσώπους της Χρυσής Αυγής. Οποιοσδήποτε μπορεί να είναι υπέρ ή κατά του κομμουνισμού. Όμως είναι εσμός να καταθέτει στεφάνι στο όνομα της Χρυσής Αυγής και να μην αποχωρεί ή να διαμαρτύρεται ο βουλευτής. Είναι σαν να αφήνουμε να αναβιώνουν για πολλοστή φορά όλες εκείνες οι διεργασίες που επωάζουν το αυγό του φιδιού".

Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας διαγραφής
Η απόφαση του πρωθυπουργού να διαγράψει τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία, καθώς ο πρώην -πλέον- βουλευτής είχε προκαλέσει πολλές φορές, με τελευταίο ατόπημα την δημοσιοποίηση των ονομάτων νηπίων, παιδιών μεταναστών από νηπιαγωγείο της Αθήνας.
Τότε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε κάνει σαφές πως η ΝΔ δεν πρόκειται να ανεχτεί στο μέλλον τέτοιου είδους ατοπήματα. "Η πράξη του κ. Μπογδάνου ήταν λάθος. Δεν συνάδει με τις αρχές και τις αξίες της παράταξής μας. Ο κ. Μπογδάνος ζήτησε συγνώμη και αποδέχθηκε το λάθος του. Ανάλογα λάθη στο μέλλον όμως δεν θα γίνουν ανεκτά" είχε πει χαρακτηριστικά, ο Γιάννης Οικονόμου, προεξοφλώντας τη σημερινή εξέλιξη.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι πρώτες αντιδράσεις μετά την διαγραφή, με κυβερνητικές πηγές να κάνουν λόγο για απαράδεκτες απόψεις.
"Είχαμε προειδοποιήσει ότι τέτοιες συμπεριφορές δεν θα γίνουν ανεκτές στο μέλλον. Για τον Πρωθυπουργό τα ζητήματα αρχής είναι αδιαπραγμάτευτα. Όταν είχαμε πει κίτρινη κάρτα την προηγούμενη φορά το εννοούσαμε. Απόψεις απαράδεκτες, που βρίσκονται εκτός του αξιακού και ιδεολογικού συστήματος της ΝΔ και παραπέμπουν σε εποχές διχασμού δεν έχουν χώρο στη σύγχρονη ευρωπαϊκή κεντροδεξιά παράταξη. Εμείς κοιτάζουμε μπροστά, άλλοι είναι εκείνοι που κοιτάζουν προς τα πίσω" σημειώνουν.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr