«Άδειο το σπίτι Μανιαδάκη» αναφέρουν πηγές του Εφετείου

«Άδειο το σπίτι Μανιαδάκη», αναφέρουν πηγές του Εφετείου. Επιβεβαιώνονται οι αρχές ότι ήθελε να διαφύγει στο εξωτερικό, λένε οι ίδιες πηγές.

adeio-to-spiti-maniadaki-anaferoun-piges-tou-efeteiou
SHARE THIS
0
SHARES

Μηδενικά ήταν τα ευρήματα στο σπίτι του καθηγητή Νίκου Μανιαδάκη μετά την αιφνιδιαστική έρευνα που πραγματοποίησαν νωρίτερα οι Εισαγγελείς Διαφθοράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, το κλιμάκιο των εισαγγελέων και αστυνομικών που μετέβησαν στην οικία του κατηγορούμενου για δωροδοκία στην υπόθεση της Novartis βρέθηκε ενώπιον ενός «άδειου σπιτιού».

Η εξέλιξη αυτή φαίνεται να ήταν σχεδόν αναμενόμενη στην Εισαγγελία Διαφθοράς, ενώ πηγές από το Εφετείο τονίζουν πως η «άδεια οικία» επιβεβαιώνει τις αρμόδιες αρχές ότι «ο καθηγητής ετοιμαζόταν να διαφύγει στο εξωτερικό».

Ο ίδιος πάντως ο κ. Μανιαδάκης θα βρεθεί τις επόμενες ημέρες ενώπιον του Δικαστικού Συμβουλίου το οποίο καλείται να κρίνει αν θα παραμείνει ή όχι σε ισχύ η διάταξη των εισαγγελέων για απαγόρευση εξόδου του από την χώρα.

Εισαγγελικές πηγές στο ΑΠΕ: Μπορεί "να λέει ότι νομίζει"

Στα όσα υποστήριξε ο Νίκος Μανιαδάκης τόσο χθες στον ΣΚΑΙ όσο και σήμερα στον ANT1 η απάντηση που φαίνεται να δίνεται από ασφαλείς πηγές του Εφετείου είναι πως ούτε τότε έγινε λάθος ούτε τώρα. Τονίζεται πως ο καθηγητής ζήτησε μόνος του να υπαχθεί σε καθεστώς προστασίας για να καταθέσει και ότι μόνος του πρότεινε την «χαλάρωση των μέτρων» πριν από λίγες ημέρες. Μάλιστα κάποιοι στο Εφετείο υποστηρίζουν πως στην τελευταία συνάντησή του με τους αρμόδιους εισαγγελείς ο κ. Μανιαδάκης, παρά αυτά που λέει ο ίδιος, δεν ενημέρωσε για μετεγκατάσταση του στο εξωτερικό. Έτσι εξηγούν και όλη την κινητοποίηση εισαγγελέων και αστυνομικών επί ώρες την προπαραμονή Πρωτοχρονιάς ώστε να μη «διαφύγει στο εξωτερικό».

Σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές, η δίωξη σε βάρος του καθηγητή, αφορά στοιχεία για διακίνηση παράνομου ποσού περίπου 120.000 ευρώ. Τα στοιχεία αυτά εκτιμάται ότι δεν αφορούν μόνο τις καταθέσεις των άλλων δύο προστατευόμενων μαρτύρων, που εμπλέκουν τον καθηγητή σε παράνομες ενέργειες προς εξυπηρέτηση της φαρμακοβιομηχανίας, αλλά «και άλλα στοιχεία». Άλλωστε από τον περασμένο Ιανουάριο και ενώ κατέθετε ο «Ιωάννης Αναστασίου» ήδη υπήρχε κατάθεση προστατευόμενου μάρτυρα που ενέπλεκε τον Νίκο Μανιαδάκη στην όλη υπόθεση.

Ο κ. Μανιαδάκης χθες δήλωσε πως δέχθηκε πιέσεις για να εμπλέξει πολιτικά πρόσωπα σε δωροδοκία, στις οποίες δεν ενέδωσε.

Στην πρώτη κατάθεσή του ωστόσο στις 3 Ιανουαρίου 2018, ο «μάρτυρας Ιωάννης Αναστασίου» κατονομάζει ευθέως τον πρώην υπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά λέγοντας πως «ήταν ευρέως γνωστό ότι ελάμβανε παρανόμως χρήματα για να εξυπηρετεί συμφέροντα φαρμακευτικών εταιριών». Είχε μάλιστα αναφερθεί σε συγκεκριμένη περίπτωση «αμέσως μετά από συνάντηση με εκπροσώπους φαρμακευτικής επιχείρησης» λέγοντας πως «στην εσωτερική τσέπη του σακακιού του υπήρχε μεγάλη δεσμίδα χαρτονομισμάτων των 50 ευρώ».

Σε άλλες καταθέσεις του ο μάρτυρας φέρεται ότι αναφέρθηκε και σε άλλους υπουργούς Υγείας επί των θητειών των οποίων παρείχε συμβουλευτικό έργο μιλώντας πιο αόριστα αλλά εκτιμώντας πως πιθανά ήταν ενήμεροι για «αθέμιτες πρακτικές» και πράξεις αδιαφάνειας που εξυπηρετούσαν την υπό έρευνα βιομηχανία στο να διατηρεί ηγεμονική θέση στην εγχώρια αγορά.

Να σημειωθεί ότι λίγες ημέρες πριν από την εμφάνιση και πρώτη κατάθεση του «Ιωάννη Αναστασίου» και ενώ η έρευνα των αμερικανικών αρχών για τη Novartis ήταν σε πλήρη εξέλιξη, ένα πολυσέλιδο έγγραφο του FBI προς την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη είχε θέσει στον πυρήνα των ερευνών, τον Ν. Μανιαδάκη. Στο έγγραφο αυτό το όνομα του καθηγητή -μαζί με άλλα έξι- αναφέρεται με πλήθος πληροφοριών για τη φαρμακοβιομηχανία, οι οποίες «μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εφαρμογή του νόμου».

Ο καθηγητής, ως «Ιωάννης Αναστασίου» στις καταθέσεις του αναφέρεται επίσης σε πολλά ονόματα συνεργατών υπουργών Υγείας και στελεχών υπηρεσιών αφήνοντας αιχμές και υπονοούμενα για ενέργειες που ευνοούσαν την φαρμακοβιομηχανία και καθόριζαν την τιμή φαρμάκου στην Ελλάδα.

Τι δήλωσε νωρίτερα

Νωρίτερα, ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας στην υπόθεση Novartis και νυν κατηγορούμενος για παθητική δωροδοκία Νίκος Μανιαδάκης επανήλθε με νέες δηλώσεις στον Αnt1.

Μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» ισχυρίστηκε ότι ποτέ δεν προσπάθησε να φύγει από τη χώρα. «Έχω κάνει πάνω από 70 ταξίδια, σε γνώση των Αρχών» είπε χαρακτηριστικά.   «Την Πέμπτη συναντήθηκα με την ίδια την εισαγγελέα, της είχα πει ότι θα μετακομίσω στο εξωτερικό», όταν όμως βρισκόταν στο αεροδρόμιο, «κρατήθηκα με διάφορα προσχήματα από τις 8:00 μέχρι τις 14:00 και τότε μου παρουσιάστηκε η απαγόρευση εξόδου», ενώ «οι Αρχές γνώριζαν ότι θα μετακομίσει η οικογένεια και εγώ θα επέστρεφα και μάλιστα μου είχαν δοθεί οδηγίες για το ποιες θα είναι οι διαδικασίες με τις εκεί Αρχές». Και διερωτήθηκε «πώς να διαφύγω από τη στιγμή που εδώ και ένα χρόνο με παρακολουθούν ένα μάτσο πράκτορες της ΕΥΠ;».

Για την υπόθεση είπε:  «ποτέ δεν έδωσα την αίσθηση ότι γνωρίζω για έκνομες πράξεις δικές μου ή άλλων προσώπων» αν καιπαραδέχθηκε ότι «υπάρχουν ευθύνες για υπερτιμολογήσεις φαρμάκων». Εξήγησε ότι η δουλειά του είναι η ανάλυση των οικονομικών στοιχείων «για το ποιες είναι οι υπερτιμολογήσεις φαρμάκων που δεν δικαιολογούνται και μετά αυτοί που εισηγήθηκαν τις υπερτιμολογήσεις θα πρέπει να τις αιτιολογήσουν». «Οι εισαγγελείς εμμένουν στην άποψη ότι εγώ γνωρίζω για το αν έχουν γίνει έκνομες πράξεις από πλευράς πολιτικών προσώπων. Εγώ όμως δεν γνωρίζω πολιτικά πρόσωπα ούτε έχω συμμετάσχει σε τέτοιες ενέργειες», σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι «μου ζητήθηκε πολλές φορές» να κατονομάσω πρόσωπα.

Στο ερώτημα γιατί χρειαζόταν προστασία ενώ δεν είχε κατονομάσει πολιτικά πρόσωπα, διερωτήθηκε αν «το να αποκαλύψεις αν σε κάθε τετράμηνη τιμολόγηση των φαρμάκων υπάρχει ένα ευρώ αύξηση που οδηγεί σε 10 εκατ. χρέος, αυτό δεν χρειάζεται προστασία;».

Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του  Nίκου Μανιαδάκη στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ όπου δήλωσε ότι δέχθηκε πιέσεις για να αναφέρει αν συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα έχουν λάβει αμοιβές από τη Novartis.  "Συγκεκριμένα για τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάνη Στουρνάρα και τον πρώην υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη", υποστήριξε ο κ. Μανιαδάκης, σχολιάζοντας: "να ομολογήσω πράγματα που δεν έχουν συμβεί". 

Τα ερωτήματα της ΝΔ

Για την υπόθεση Novartis, η Πειραιώς παρέθεσε μια σειρά ερωτημάτων που προκύπτουν από τη δήλωση του Νίκου Μανιαδάκη, ότι δέχτηκε πιέσεις για να ενοχοποιήσει τον Αντώνη Σαμαρά, τον Άδωνι Γεωργιάδη και τον Γιάννη Στουρνάρα.

-Ισχύει ή όχι η δημόσια καταγγελία του κ. Μανιαδάκη ότι η εισαγγελία διαφθοράς τού άσκησε έντονες πιέσεις προκειμένου να ενοχοποιήσει τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα και τον αντιπρόεδρο της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη, ενώ ο ίδιος εξ αρχής δήλωνε ότι δεν έχει τίποτα να καταθέσει εναντίον τους.

-Ισχύει ή όχι ότι βρέθηκε ξαφνικά από μάρτυρας κατηγορούμενος γιατί αρνήθηκε να ενοχοποιήσει τους πολιτικούς που του ζητήθηκε να ενοχοποιήσει;

-Ισχύει ή όχι ότι η εισαγγελία διαφθοράς ενέταξε παραδόξως τον κ. Μανιαδάκη σε καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα, ενώ γνώριζε ότι κάτι τέτοιο απαγορεύεται εφόσον υπήρχαν μαρτυρίες σε βάρος του;

-Ισχύει ή όχι ότι οι δήθεν προστατευόμενοι μάρτυρες λόγω κακού συντονισμού των εισαγγελικών αρχών γνώριζαν ο ένας τον άλλον (!), ενώ κάτι τέτοιο είναι ανήκουστο για προφανείς λόγους;

-Ισχύει ή όχι ότι ενώ ο ίδιος είχε ενημερώσει τις Αρχές ότι θα μεταβεί στο εξωτερικό ανταλλάσσοντας μέχρι και ευχές με την εισαγγελία, ξαφνικά εμφανίστηκε ως επιτυχία της κυβέρνησης η δήθεν αποτροπή της διαφυγής του.

 

 

 

Με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook