Αδιέξοδο με την Τρόικα: Τι σχεδιάζει ο Σαμαράς

Την παράταση - έστω και μικρή- του μνημονίου, αναμένεται να αποφασίσουν -πλην απροόπτου- οι κύριοι Σαμαρ΄πας και Βενιζέλος, που συναντώνται στο Μέγαρο Μαξίμου.

adieksodo-me-tin-troika-ti-sxediazei-o-samaras
|
SHARE THIS
0
SHARES

'Εντονος είναι ο εκνευρισμός στα επιτελεία του Αντώνη Σαμαρά και του Ευάγγελου Βενιζέλου. Το «ναυάγιο» του Παρισιού και η αδυναμία συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής πλευράς και της Τρόικας αλλάζει τα δεδομένα και στην εγχώρια πολιτική σκηνή και αυτό το κατανοούν πλήρως τόσο ο Πρωθυπουργός, όσο και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης που φοβούνται τις εύθραυστες ισορροπίες στα κόμματά τους. Και οι δυο αναγνωρίζουν ότι εάν υπάρξει μια παράταση του μνημονίου, θα είναι δύσκολο να διαχειριστούν, επικοινωνιακά και πολιτικά μια τέτοια εξέλιξη. Ωστόσο εκ των πραγμάτων φαίνονται αναγκασμένοι να συγκατανεύσουν σε μιά παράταση «για τεχνικούς λόγους», για ένα μήνα.

Η κατάσταση είναι πλέον σε οριακό σημείο καθώς, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και τις πληροφορίες που υπάρχουν από το διήμερο, σκληρό ομολογουμένως μπρα ντε φερ κυβέρνησης – Τρόικας στο Παρίσι, είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει συμφωνία πριν από το τέλος του έτους, όταν και λήγει το πρόγραμμα με τους ευρωπαίους πιστωτές. «Είναι ανέφικτο» λέει με ένταση στέλεχος που γνωρίζει τα παρασκήνια των διαπραγματεύσεων. 

Το πιο πιθανό είναι η χώρα να πάει στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και ενδεχομένως σε εθνικές εκλογές, με τη συμφωνία για την επόμενη ημέρα να εκκρεμεί

Το πιο πιθανό είναι η χώρα να πάει στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και ενδεχομένως σε εθνικές εκλογές, με τη συμφωνία για την επόμενη ημέρα να εκκρεμεί, καθώς επιβεβαιώνονται οι προ ημερών πληροφορίες, τις οποίες πρώτο το thetoc.gr κατέγραψε, ότι δηλ. οι πιστωτές δεν θέλουν να δεσμευτούν για την «επόμενη μέρα» όσο υπάρχει ακόμα εκκρεμότητα με το πολιτικό ζήτημα στη χώρα.

Υπό τις παρούσες συνθήκες οι δυο αρχηγοί που συναντώνται από τις 10 το πρωί για να επανακαθορίσουν την πορεία τους με βάσει τα νέα δεδομένα, είναι αρκετά πιεσμένοι πολιτικά καθώς δεν υπάρχει περίπτωση οι εμπλεκόμενες πλευρές να προλάβουν να καταλήξουν σε συμφωνία μέχρι το τέλος του έτους. 

«Συμφωνία μέσα στο 2014 είναι αδύνατο να υπάρξει» αναφέρουν πρόσωπα που έχουν πλήρη γνώσει των διαπραγματεύσεων και επιμένουν ότι από τη στιγμή που η Τρόικα έλθει στην Αθήνα, αν και εφόσον έλθει φυσικά, απαιτείται μία εβδομάδα με 10 ημέρες μόνο για την ολοκλήρωση της αναθεώρησης (review) του προγράμματος.

Από την κυβέρνηση όμως τονίζουν, θέλοντας να φανούν πιο ήρεμοι, ότι δεν επήλθε ναυάγιο στο Παρίσι, αλλά οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται βήμα - βήμα και ότι στη συνάντηση με την Τρόικα υπήρξε κάποια πρόοδος, όμως «απέχουμε πολύ ακόμα από το να υπάρξει συμφωνία».

Η μόνη σταθερά αυτή τη στιγμή είναι ότι ο χρόνος τρέχει εις βάρος της Ελλάδας και οδεύει η χώρα σε λύση «πακέτο»,

Η μόνη σταθερά αυτή τη στιγμή είναι ότι ο χρόνος τρέχει εις βάρος της Ελλάδας και οδεύει η χώρα σε λύση «πακέτο», αφού υπάρχει το review, η επεξεργασία του σχεδίου λειτουργίας της πιστωτικής γραμμής ECCL, η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους, ο νέος ρόλος του ΔΝΤ και το πλαίσιο της συμφωνίας για την επόμενη ημέρα.

Τα χρονοδιαγράμματα είναι ασφυκτικά και θεωρείται απίθανο, ακόμα και εάν υπάρξει συμφωνία, να εγκριθεί από τα Κοινοβούλια κάποιων χωρών της ευρωζώνης, τα οποία κλείνουν στα μέσα Δεκεμβρίου για τις διακοπές των Χριστουγέννων.

Πολλές πλευρές, όπως η Γερμανία, δεν θέλουν να καταλήξουν σε συμφωνία για την επόμενη ημέρα και επιμένουν στην παράταση του μνημονίου για κάποιους μήνες, με πιο πιθανό το σενάριο των έξι μηνών, κάτι το οποίο προκρίνει και ο πρόεδρος του Euroworking Group,Τόμας Βίζερ.

Σε αυτό το κλίμα στο παρασκήνιο… οργιάζουν τα σενάρια και φουντώνουν οι συζητήσεις σε πολλά πολιτικά γραφεία για το αύριο της κυβέρνησης

Το κρίσιμο για τη δικομματική κυβέρνηση και τους Αντ. Σαμαρά και Ευ. Βενιζέλο είναι εάν αυτή η συμφωνία θα συνοδεύεται με μέτρα ή όχι, ενώ το σενάριο των έκτακτων πολιτικών εξελίξεων παραμένει ανοιχτό.

Και οι δυο παραδέχονται ότι μια νέα σκληρή συμφωνία, προϊόν ενός επώδυνου συμβιβασμού, υπό τις παρούσες πολιτικές συνθήκες πιθανόν, είναι εξαιρετικά δύσκολο να εγκριθεί από το Κοινοβούλιο. Σε αυτό το κλίμα στο παρασκήνιο… οργιάζουν τα σενάρια και φουντώνουν οι συζητήσεις σε πολλά πολιτικά γραφεία για το αύριο της κυβέρνησης, για το εάν θα γίνουν εκλογές και γενικότερα εάν θα έχουμε πολιτικές εξελίξεις, αντίστοιχες με το Νοέμβριο του 2011, οπότε και είχαμε τη μετάβαση στην πρωθυπουργία Παπαδήμου. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook