Αδιέξοδο: Οι ξένοι πιέζουν, τα μέτρα είναι ασήκωτα

Σε τεντωμένο σκοινί η διαπραγμάτευση. Σε ρόλο… Λαφαζάνη οι 53 με τον Τσακαλώτο να απειλεί με παραίτηση. Η …σκληρή γραμμή του Μαξίμου και οι πιέσεις των δανειστών .

Νίκος Τσίτσας
ΓΡΑΦΕΙ: ΝΙΚΟς ΤΣΙΤΣΑς
Αδιέξοδο: Οι ξένοι πιέζουν, τα μέτρα είναι ασήκωτα

O κατηγορηματικός τρόπος με τον οποίο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωσε από τη Βουλή την Τετάρτη ότι η αξιολόγηση θα κλείσει δεν αποτυπώνει το νέο αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται μπροστά η κυβέρνηση.

Ενώ υπουργοί και κουαρτέτο παλεύουν στο Hilton να κλείσουν το ήδη συμφωνημένο πακέτο μέτρων 5,5 δισ ευρώ - με την απόσταση να παραμένει μεγάλη στα κόκκινα δάνεια, αφορολόγητο και ασφαλιστικό - έσκασε «βόμβα» από τις Βρυξέλλες ότι τα έξτρα μέτρα των 3,5 δισ. ευρώ που ζητούνται ως «εχέγγυο» πρέπει να ψηφιστούν τώρα..

Στη δήλωση κορυφαίου αξιωματούχου της Ευρωζώνης ότι «η συζήτηση για τα προληπτικά μέτρα αφορά την νομοθέτηση εκ των προτέρων, αλλά όχι την εφαρμογή» καταγράφεται η συμφωνία των ευρωπαίων και του ΔΝΤ ως προς την ανάγκη τα μέτρα αυτά να ψηφιστούν τώρα αλλά να εφαρμοστούν σε περίπτωση που τα άλλα μέτρα δεν αποδώσουν. Κι αυτό διότι τα έξτρα μέτρα περιλαμβάνουν περικοπή μισθών και προσλήψεων στο δημόσιο.

Το Μέγαρο Μαξίμου βρίσκει μπροστά του και πάλι τους πιστωτές on block την ώρα που προσέβλεπε στη δημοσιοποίηση της έκθεσης της Eurostat την Πέμπτη για να «αποκρούσει» ,την απαίτηση μόνο του ΔΝΤ όπως πίστευε.

Την εκτίμηση ότι δε θα υπάρξει συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα εντός της εβδομάδας, διατύπωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ το βράδυ της Τετάρτης.

«Δεν αναμένω μια ελληνική συμφωνία αυτή την εβδομάδα» σημείωσε επιβεβαίωσε ότι η Κριστίν Λαγκάρντ θα είναι παρούσα στη συνεδρίαση του Eurogroup της Παρασκευής και επισήμανε ότι πρόθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) είναι να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης.

Καρφιά Γιούνκερ-Λαγκάρντ και στο βάθος συμφωνία:το ΔΝΤ μένει

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλ. Γιούνκερ σε μια ακόμη επίδειξη του φιλικού του πνεύματος προς την Ελλάδα αμφισβήτησε την ανάγκη λήψης των μέτρων κάβα από την άλλη όμως ο ίδιος πρόσθεσε πως το ΔΝΤ πρέπει πάση θυσία να μείνει στο πρόγραμμα.

Η Λαγκάρντ δεν εμπιστεύεται τα στοιχεία της Κομισιόν και απαντά ότι η παρουσία του ΔΝΤ είναι εκείνη που δημιουργεί κλίμα εμπιστοσύνης σε πιστωτές και επενδυτές διότι « ξέρουν ότι υπάρχουν κανόνες».

Τόσο οι θεσμοί και κυρίως το ΔΝΤ όσο και η ελληνική πλευρά επικαλούνται την πιστή εφαρμογή της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου.

Ολα αυτά σπρώχνουν το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης μακρύτερα από το Eurogroup της 22ας Απριλίου όπως επιδίωκε η κυβέρνηση.

Την ίδια στιγμή που η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς είναι σε εξέλιξη η ελληνική κυβέρνηση έχει θέσει σε δημόσια διαβούλευση το φορολογικό και το ασφαλιστικό νομοσχέδιο ακολουθώντας μία πιο σκληρή εκδοχή έναντι των δανειστών που έχει διπλό στόχο: από την μία πλευρά να καταδείξει ότι η Αθήνα δεν είναι διατεθειμένη να αναλάβει περισσότερα μέτρα απ΄αυτά που εκτιμά ότι εντάσσονται στην συμφωνία του καλοκαιριού του 2015 και από την άλλη να καταγράψει μία σθεναρή στάση έναντι των δανειστών για το εσωτερικό του κόμματος που βράζει από τις αντιδράσεις της κοινωνίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κίνηση των 53 που καταλαμβάνει τον χώρο της εσωκομματικής αντιπολίτευσης έχει αναπτύξει έντονη δράση τον τελευταίο καιρό με αφορμή το προσφυγικό και την διαφωνία της με την σύμπραξη Ε.Ε. και Τουρκίας καθώς και με κείμενο στο οποίο αναφέρεται ότι είναι προτιμότερη η διέξοδος των εκλογών παρά η ταπείνωση από τους δανειστές και η υποχώρηση στις απαιτήσεις τους.

Ο Ευ. Τσακαλώτος ως ένας από τους επικεφαλής της κίνησης των 53 έχει εκφράσει στον Αλέξη Τσίπρα την πρόθεσή του να αποχωρήσει από το υπουργείο Οικονομικών μετά την διαπραγμάτευση ενώ – όπως αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ του TheTOC.gr – απείλησε με παραίτηση από την θέση του τα στελέχη του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον όταν παρουσίαζαν τα μέτρα ύψους 3,5 δισ. ευρώ.

Η τάση των 53 που επηρεάζουν περίπου 11 βουλευτές έχουν αναλάβει τον ρόλο του Λαφαζάνη εκφράζοντας την …αριστερή εσωκομματική αντιπολίτευση. Το Μέγαρο Μαξίμου χρησιμοποιεί και ως άλλοθι την πίεση των 53 όπως έκανε και το 2015 με την ομάδα Λαφαζάνη και την διαφωνία της με τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση, εμφανίζοντας ότι δέχεται πιέσεις στο εσωτερικό του κόμματος και πως είναι δύσκολη η ψήφιση σκληρότερων μέτρων από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Η τάση των 53 που επηρεάζουν περίπου 11 βουλευτές έχουν αναλάβει τον ρόλο του Λαφαζάνη εκφράζοντας την …αριστερή εσωκομματική αντιπολίτευση.

Το Μαξίμου ξαναβγάζει το χαρτί της πολιτικής διαπραγμάτευσης με τις επαφές του Αλέξη Τσίπρα με Ευρωπαίους αξιωματούχους όπως η χθεσινή επικοινωνία με την Αν. Μέρκελ ευελπιστώντας ότι θα εξασφαλίσει την στήριξη της Κομισιόν σε αυτήν την φάση της διαπραγμάτευσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι κυβερνητικά στελέχη αφήνουν να εννοηθεί τόσο η Κομισιόν όσο και η ΕΚΤ έχουν κλείσει το μάτι στην Αθήνα να προχωρήσει στην διαπραγματευτική γραμμή που ακολουθεί καθώς φοβούνται τις εξελίξεις στο προσφυγικό.

Σε αυτό το πολιτικό σκηνικό κυβερνητικά και κοινοβουλευτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποκλείουν μία επανάληψη του Ιουλίου του 2015 αυτήν την φορά όμως με εκλογές εάν οι δανειστές επιμείνουν στις απαιτήσεις τους.

Κοινοβουλευτικοί παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν στο TheTOC.gr ότι η κυβέρνηση, σε περίπτωση διαφωνίας με τους εταίρους- είναι αποφασισμένη να νομοθετήσει μονομερώς τα νομοσχέδια για το ασφαλιστικό και το φορολογικό και πιθανότατα μετά θα απευθυνθεί στον ελληνικό λαό μέσω εκλογών.

Το συγκεκριμένο σενάριο αποτελεί διέξοδο για το Μαξίμου στις πιέσεις που δέχεται όχι μόνο από την τάση των 53 αλλά και από βουλευτές. Όπως αναφέρουν κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, η Κ.Ο του κόμματος έχει πειστεί ότι τα μέτρα των 5,4 δις. ευρώ θα περάσουν από την βουλή και κινείται σε ρυθμούς…ανασχηματισμού εάν δεν επέλθει ρήξη με τους δανειστές.

Μάλιστα σημειώνουν ότι αντιδράσεις όπως αυτή του βουλευτή Τρικάλων Σ. Παπαδόπουλου που έκανε λόγο για δημοψήφισμα ή εκλογές εάν περάσει το 24% στον ΦΠΑ έχουν την ρίζα τους στις εσωτερικές αντιθέσεις της Κ.Ο που διαμορφώνονται στην προοπτική ενός ανασχηματισμού.

Οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν ότι ο κ. Σ. Παπαδόπουλος ήθελε να στείλει μήνυμα στα Μαξίμου ότι δεν θα δεχτεί την πιθανή υπουργοποίηση της Παναγιώτας Δριτσέλη με την οποία εκλέγεται στην ίδια περιφέρεια.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

"ΤΟ ΚΑΡΦΙ" ΓΙΑ ΤΗ ΝΔ 22 Οκτ 2021 | 15:27

"Στάζει μέλι" η Ελενα Ακρίτα για τον Ανδρέα Λοβέρδο: Αν χάσει υπάρχει πάντα το ψηφοδέλτιο Επικράτειας της ΝΔ

Ο Α. Λοβέρδος σε ανάρτηση του αρνείται τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ και η Έλενα ΑΚρίτα δεν την άφησε ασχολίαστη

ΠΟΣΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΛΕΙΣΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΛΟΓ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ 22 Οκτ 2021 | 14:06

Κεραμέως: Το 60% των σχολείων έχουν εφαρμόσει τον νόμο της αξιολόγησης

Η Ν. Κεραμέως διερωτήθηκε πώς είναι δυνατόν οι συνδικαλιστικές ηγεσίες να προτρέπουν τους εκπαιδευτικούς να παρανομούν και να τους υποδεικνύουν αξιολόγηση φασόν.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΕΝΦΙΑ 22 Οκτ 2021 | 10:47

Σταϊκούρας στο Capital.gr: Έτοιμοι για νέα μέτρα στην ενέργεια - Θετική η έκθεση της 12ης αξιολόγησης

Έτοιμος αν χρειαστεί να προχωρήσει και νέα μέτρα για την ανάσχεση των ανατιμήσεων στα προϊόντα ενέργειας, δηλώνει ο Χ. Σταϊκούρας στην αποκλειστική συνέντευξή του στο Capital.gr.

ΑΠΕΣΤΕΙΛΕ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ 22 Οκτ 2021 | 09:32

Κεραμέως προς εκπαιδευτικούς: Δεν περνάει η "φασόν" αξιολόγηση - Ποινή 3.000 ευρώ για κάθε παράβαση

Η Νίκη Κεραμέως διαμηνύει ότι ο νόμος για την αξιολόγηση θα εφαρμοστεί κανονικά. Για κάθε παράβαση της απόφασης έχει οριστεί ποινή τριών χιλιάδων ευρώ.

ΣΤΟ ΩΔΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ 21 Οκτ 2021 | 20:30

Οι προτάσεις Τσίπρα στη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: Επιδοτήσεις και μειώσεις ενοικίων για τους νέους

Σκληρή κριτική Τσίπρα στην κυβέρνηση - Πρόταση για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ.

ΓΙΑ ΟΣΑ ΕΙΠΕ Ο ΠΑΙΑΤ 21 Οκτ 2021 | 18:02

Απάντηση ΝΔ σε ΣΥΡΙΖΑ: Ας αφήσει τα κλισέ κι ας απαντήσει στον πρέσβη των ΗΠΑ που δηλώνει "έκπληκτος"

"Είναι όπως τα μνημόνια. Πρώτα θα τα έσκιζαν και στη συνέχεια έγιναν οι καλύτεροι μαθητές" τονίζει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου της ΝΔ, απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ 21 Οκτ 2021 | 14:02

Πρώτο καρφί Λοβέρδου σε Παπανδρέου: Οχι σε κυβερνητική συνεργασία ΚΙΝΑΛ - ΣΥΡΙΖΑ - Βαρουφάκη

Σε ανάρτησή του, από την Κρήτη όπου βρίσκεται, ο κ. Λοβέρδος εκφράζει κατηγορηματικά τη διαφωνία του για το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας του ΚΙΝΑΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ.

ΑΜΗΧΑΝΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ 21 Οκτ 2021 | 13:19

Ο Πάιατ "κάρφωσε" τον ΣΥΡΙΖΑ για την συμφωνία με τις ΗΠΑ- Η αμήχανη απάντηση Κατρούγκαλου και τα καρφιά από τη ΝΔ

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα κάρφωσε τον ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνία για τις αμερικανικές βάσεις- Όλα ξεκίνησαν επί ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε…

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑ ΚΟΛΠΑ 21 Οκτ 2021 | 11:47

Η Διδασκαλική Ομοσπονδία (ΔΟΕ) σαμποτάρει την αξιολόγηση με σκονάκι- Το κόλπο με τις βαθμολογίες

Να ακυρώσει την αξιολόγηση θέλει η ΔΟΕ και καλεί τους καθηγητές να δώσουν όλοι τις ίδιες απαντήσεις με σκονάκι

ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ΚΑΙ ΚΑΡΦΙΑ 21 Οκτ 2021 | 09:53

Αρχισαν τα όργανα στον ΣΥΡΙΖΑ: Τσακαλώτος και "Ομπρέλα" δεν θέλουν "ξένους" στο συνέδριο - Διπλό όχι στον Τσίπρα

Η Ομπρέλα λέει "όχι" και αντιμετωπίζει με μεγάλη... περίσκεψη τόσο την πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για συμμετοχή των προερχόμενων από Γέφυρα - ΔΗΜΑΡ κατά 20% στην Κεντρική Επιτροπή.

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΗΠΑ 20 Οκτ 2021 | 21:07

Τζέφρι Πάιτ: "Μένω έκπληκτος από τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ" - Ενδεχόμενο βάσεων και σε άλλα νησιά

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αποκλείουν στο μέλλον να δημιουργήσουν βάσεις στα ελληνικά νησιά, λέει ο Αμερικανός Πρέσβης Τζέφρι Πάιατ

ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ 20 Οκτ 2021 | 18:43

Αλέξης Τσίπρας: Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στις 24-27 Φλεβάρη - Καμπάνια για ακρίβεια και πρόταση για 800 ευρώ κατώτατο μισθό

Πρωτοβουλίες για την ακρίβεια, την πανδημία, την ανεργία, τον κοινωνικό αποκλεισμό, τον κατώτατο μισθό πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 20 Οκτ 2021 | 18:15

Υπουργείο Πολιτισμού: Fake news του ΣΥΡΙΖΑ τα πλημμυρικά φαινόμενα στην Ακρόπολη

Το ΥΠΠΟΑ κάνει λόγο για fake news του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με "πλημμυρικά φαινόμενα στην Ακρόπολη που προκάλεσε η καταιγίδα Μπάλλος"