Αφελληνισμό της οικονομίας καταγγέλλει ο Κωνσταντινόπουλος

«Οι ξένες διοικήσεις των τραπεζών με πρώτη αυτή στην τράπεζα Πειραιώς δεν διόρισαν ούτε έναν Έλληνα στις επιτροπές».

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Αφελληνισμό της οικονομίας καταγγέλλει ο Κωνσταντινόπουλος

Για αφελληνισμό της οικονομίας κάνει λόγο ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως: «Οι ξένες διοικήσεις των τραπεζών με πρώτη αυτή στην τράπεζα Πειραιώς δεν διόρισαν ούτε έναν Έλληνα στις επιτροπές».

Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης υπογραμμίζει πως ο αφελληνισμός της οικονομίας γίνεται "μέσω της παράδοσης του ελέγχου του δανεισμού μικρών, μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων σε ξένα funds τα οποία – με απόφαση και σχεδιασμό της Κυβέρνησης Τσίπρα – εξαγόρασαν τις ελληνικές τράπεζες έναντι πινακίου φακής στην τρίτη, αχρείαστη, ανακεφαλαιοποίηση.

Ο ίδιος τονίζει πως οι Επιτροπές που έχουν συναφή ή και αποφασιστικό ρόλο σε θέματα πιστοδοτήσεων των επιχειρήσεων απαρτίζονται πλέον σχεδόν εξ ολοκλήρου από στελέχη που δεν έχουν την ελληνική ιθαγένεια, και παράλληλα θέτει ερωτήματα ως προς τη διαφάνεια και τη διασφάλιση του υγιούς επιχειρηματικού ανταγωνισμού υπό τις νέες συνθήκες. Κάνει δε λόγο ξεκάθαρα για «σχέδιο της πιο επικίνδυνης Κυβέρνησης που γνώρισε ο τόπος, της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, το οποίο υλοποιείται εις βάρος της ελληνικής οικονομίας και των Ελλήνων πολιτών και φορολογουμένων».

Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Κύριε Υπουργέ,

Μετά από την Τρίτη – αχρείαστη – ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, και σε συνδυασμό με τον προσχεδιασμένο αποκλεισμό των Ελλήνων επενδυτών από τη συμμετοχή στη νέα εταιρική τους σύνθεση, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τις παρέδωσε σε ξένα επενδυτικά funds έναντι πινακίου φακής, αφού πρώτα τις έθεσε τεχνικά σε καθεστώς χρεοκοπίας με την επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών (capital controls) τον Ιούλιο του 2015 και την δήθεν «διαπραγμάτευση» του κ.Βαρουφάκη – με εντολή του κ.Πρωθυπουργού, πάντα – που οδήγησε τη χώρα ένα βήμα από την έξοδο από την Ευρωζώνη.

Είναι χαρακτηριστικό, πως το καλοκαίρι του 2014 η χρηματιστηριακή αξία των τραπεζών ήταν 34 δισεκατομμύρια ευρώ, και ένα χρόνο μετά η ανακεφαλαιοποίηση έγινε όταν η χρηματιστηριακή αξία είχε πέσει στο ένα (1) δισεκατομμυρίου ευρώ. Με τη διαδικασία αυτή, όπως την σχεδίασε και υλοποίησε η Κυβέρνηση του κ.Τσίπρα – του ίδιου που, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έλεγε στη ΔΕΘ το Σεπτέμβριο του 2013: «Οι τράπεζες θα βρεθούν υπό δημόσιο κοινωνικό έλεγχο και εμάς δεν μας φοβίζει να πούμε τη λέξη: θα εθνικοποιηθούν. Θα λειτουργήσουν στη βάση των συμφερόντων των Ελλήνων, στη βάση των συμφερόντων του ελληνικού Δημοσίου» - το ελληνικό Δημόσιο έχασε 20 δισεκατομμύρια ευρώ. Η συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας περιορίστηκε στο 2,7% στην Eurobank (από 35% πριν από την αύξηση), στο 11% στην Alpha Bank (από 66%), στο 26% στην Τράπεζα Πειραιώς (από 66,9%) και στο 35% στην Εθνική Τράπεζα (από 57,2% πριν από την ανακεφαλαιοποίηση).

Παράλληλα με τις τράπεζες, παραδόθηκαν στα «κοράκια» (όπως τα ονόμαζε ο ίδιος ο κ.Τσίπρας τον Σεπτέμβριο του 2015) και τα μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια με υποθήκη την πρώτη κατοικία, αλλά και τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια.

Δυστυχώς, δικαιωνόμαστε όσοι είχαμε μιλήσει για το κυβερνητικό σχέδιο αφελληνισμού των τραπεζών, με επόμενο βήμα την αρπαγή των μεγάλων, μεσαίων και μικρών ελληνικών επιχειρήσεων, που παράγουν πλούτο για τη χώρα, από ξένους ομίλους και funds μέσω του ελέγχου του δανεισμού τους. Αυτό οδηγεί σε αφελληνισμό των παραγωγικών επιχειρήσεων και της οικονομίας.

Αυτό το διάστημα, οι τράπεζες προχωρούν σε αναδιάρθρωση πολλών Επιτροπών τους, κάποιες εκ των οποίων έχουν συναφή ή αποφασιστική αρμοδιότητα σε θέματα πιστοδοτήσεων. Στις Επιτροπές αυτές, διορίζονται εν συνόλω μέλη ξένης ιθαγένειας.

Αναφέρω χαρακτηριστικά το παράδειγμα της Τράπεζας Πειραιώς. Στην Επιτροπή Στρατηγικού Σχεδιασμού, συμμετέχουν οι: κ.Γ.Χατζηνικολάου (Πρόεδρος Δ.Σ.), Arne Berrgren, Karel De Boeck, Enrico Cucchiani, David Hexter, Alex Blades, Αικ.Μπερίτση (εκπρόσωπος ΤΧΣ). Στην Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων, συμμετέχουν οι: Karel De Boeck (Πρόεδρος), Arne Berrgren, David Hexter, Alex Blades, Σολομών Μπεράχα. Στην Επιτροπή Ανάδειξης Υποψηφίων Μελών Δ.Σ., συμμετέχουν οι: Arne Berrgren (Πρόεδρος), Enrico Cucchiani, David Hexter, Alex Blades, Σολομών Μπεράχας, Αικ.Μπερίτση (εκπρόσωπος ΤΧΣ). Δηλαδή, το ΤΧΣ εξακολουθεί να κατέχει το 26% των μετοχών, εκπροσωπείται όμως μόνο από ένα μέλος σε κάθε Επιτροπή. Και η σύνθεση της Επιτροπής Ανάδειξης Υποψηφίων Μελών Δ.Σ., διασφαλίζει πως και τα μέλη Δ.Σ. στο μέλλον δεν θα έχουν την ελληνική ιθαγένεια.

Δυστυχώς, το σχέδιο της πιο επικίνδυνης Κυβέρνησης που γνώρισε ο τόπος, υλοποιείται εις βάρος της Ελληνικής Οικονομίας και των Ελλήνων πολιτών και φορολογουμένων.

Εμείς, ως Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ), διεκδικούμε κανόνες διαφάνειας και υγιούς ανταγωνισμού στον τραπεζικό τομέα, και στην οικονομία γενικά. Φοβόμαστε όμως ότι οι εξελίξεις ξεπερνούν ακόμη και τα πιο απαισιόδοξα σενάρια.

Ως εκ τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Διασφαλίζεται ο υγιής ανταγωνισμός των επιχειρήσεων μέσα από τις παρούσες διαδικασίες λειτουργίας και πιστοδοτήσεως των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων;

Η Κυβέρνηση γνωρίζει τις παραπάνω εξελίξεις; Αποδέχεται τον κίνδυνο οι ελληνικές επιχειρήσεις να παραδοθούν εξ ολοκλήρου σε ξένα funds μέσω του ελέγχου του δανεισμού τους;

Τι προτίθεται να κάνει η Κυβέρνηση ώστε να ενισχύσει τις ελληνικές επιχειρήσεις, να προστατέψει τους μικρούς και μεσαίους – αλλά και τους μεγαλύτερους – επιχειρηματίες, καθώς και τις θέσεις εργασίας που εξαρτώνται άμεσα από τις επιχειρήσεις αυτές;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΙΧΕ ΤΑΧΘΕΙ ΚΑΙ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΣΠΑΣΙΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΠΟΡΤΑΣ ΤΗΣ ΑΣΟΕΕ 22 Ιουλ 2020 | 13:38

Κωνσταντίνος Μάρκου: Ποιος είναι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που φώναζε στη Βουλή "σας κάναμε τον κ@@@ να"

Ο Κωνσταντίνος Μάρκου του ΣΥΡΙΖΑ έχει απασχολήσει ξανά στο παρελθόν με τις προκλητικές τοποθετήσεις του.

ΔΙΑΚΟΠΗΚΕ ΓΙΑ ΛΙΓΟ Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 22 Ιουλ 2020 | 11:12

Χαμός στη Βουλή: Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ φώναζε "σας κάναμε τον κ@@@ να" και έκανε χειρονομίες - Απίστευτοι διάλογοι

Ζητήθηκε η αποβολή του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνου Μάρκου μετά την απρεπή χειρονομία του. [Εικόνες - βίντεο]

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟΣ ΠΥΡΕΤΟΣ 12 Αυγ 2020 | 11:09

Έκτακτη συνάντηση Δένδια - Πομπέο την Παρασκευή στη Βιέννη

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα συναντηθεί την Παρασκευή με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο.

ΠΛΕΕΙ ΜΕ ΣΤΑΘΕΡΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ 12 Αυγ 2020 | 10:53

"Πρόσω ολοταχώς" η τουρκική προπαγάνδα με νέο βίντεο μέσα από το Oruc Reis

Η Άγκυρα προσπαθεί σε όλους τους τόνους να περάσει το μήνυμα ότι πανηγυρίζει για τις έρευνες στο Αιγαίο. Κυκλοφόρησε νέο βίντεο από το Oruc Reis.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ 12 Αυγ 2020 | 09:42

Oruc Reis: Παρέμβαση Ισραήλ με μήνυμα πλήρους υποστήριξης της Ελλάδας

Πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη του Ισραήλ στην Ελλάδα, στις θαλάσσιες ζώνες της και στο δικαίωμα καθορισμού της ΑΟΖ της.

ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΟ 24ΩΡΟ 12 Αυγ 2020 | 07:19

Παίζει με την "φωτιά" η Άγκυρα – Σε επιφυλακή οι ένοπλες δυνάμεις – Ολονύχτιο θρίλερ με το Oruc Reis

Παίζει με τη φωτιά η Άγκυρα με το κλίμα στην Ανατολική Μεσόγειο να είναι τεταμένο και τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις σε επιφυλακή.

11 Αυγ 2020 | 21:49

"Oruc Reis": Σκηνικό για γερά νεύρα στην Ανατ. Μεσόγειο - Σκληρή στάση από την Αθήνα

Η Τουρκία ανέβασε τους τόνους εξαγγέλλοντας και νέες έρευνες. "Τελεσίγραφο" Δένδια στην Άγκυρα. Παρακολουθείται το "Oruc Reis".

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΥΠ. ΑΜΥΝΑΣ 11 Αυγ 2020 | 21:34

Συνεχίζουν οι Τούρκοι την προπαγάνδα για τη "Γαλάζια Πατρίδα" - Νέο βίντεο με το Oruc Reis

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας δημοσίευσε βίντεο με το ερευνητικό σκάφος, Oruc Reis - Προπαγάνδα με δήθεν "δικαιώματα της Γαλάζιας Πατρίδας"

ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑ 11 Αυγ 2020 | 20:56

Πόλεμος νεύρων από την Τουρκία στο Αιγαίο: Αλλαξε πορεία το Oruc Reis - Ολοκληρώθηκε το Συμβούλιο Άμυνας

Tο τουρκικό ερευνητικό σκάφος φαίνεται πως πραγματοποίησε μια μικρή στροφή, ωστόσο είναι άγνωστο το πού κατευθύνεται.

ΥΠΟ ΤΟΝ ΥΠΕΘΑ 11 Αυγ 2020 | 20:43

Ραγδαίες εξελίξεις: Συνεδριάζει το Συμβούλιο Άμυνας στο Πεντάγωνο - Στo τραπέζι οι προκλήσεις του "Oruc Reis"

Υπό τον υπουργό, Νίκο Παναγιωτόπουλο συνεδριάζει το Συμβούλιο Άμυνας που εξετάζει τις κινήσεις της Αθήνας απέναντι στο Oruc Reis

ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΜΕΤΡΑ 11 Αυγ 2020 | 19:25

Ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο: Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη - Αναστασιάδη για συντονισμό των ενεργειών

Τηλεφωνική επικοινωνία ώστε να εκτιμηθεί η κατάσταση με αφορμή τις δραστηριότητες του "Oruc Reis".

ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ 11 Αυγ 2020 | 17:37

Το Anadolu μεταφράζει στα ελληνικά τον Ερντογάν: Η ανάρτηση στο Twitter που προκάλεσε αντιδράσεις

Ανάρτηση στα ελληνικά με μεταφρασμένο βίντεο του Ερντογάν από το τουρκικό πρακτορείο Anadolu

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ 11 Αυγ 2020 | 16:46

Νέα πρόκληση Ακάρ: Η Τουρκία θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα της "Γαλάζιας Πατρίδας"

"Το τουρκικό Ναυτικό συνοδεύει και προστατεύει Oruc Reis και έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων, συμφερόντων της της Τουρκίας"