Αφιέρωμα: Τα 11 συνέδρια της ΝΔ από το 1979 έως σήμερα [φωτό]

Τα 11 συνέδρια της Νέας Δημοκρατίας: Οι αρχηγοί, τα ιδεολογικά προτάγματα, τα συνθήματα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Αφιέρωμα: Τα 11 συνέδρια της ΝΔ από το 1979 έως σήμερα [φωτό]

Με κεντρικό σύνθημα «Έτοιμοι να αλλάξουμε την Ελλάδα» ανοίγει τις εργασίες του, στις 16 και 17 Δεκεμβρίου στο Metropolitan Expo, το 11ο τακτικό συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας. Πρόκειται ουσιαστικά για το δεύτερο τακτικό συνέδριο που διοργανώνεται υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη οριζόμενο ως συνέδριο αρχών και θέσεων του κόμματος και χωρίς εκλογή νέων οργάνων.

Η ιστορία των συνεδρίων της Νέας Δημοκρατίας ξεκινά το 1979 στην Χαλκιδική όπου έλαβε χώρα το πρώτο συνέδριο του κόμματος υπό την προεδρία του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Όπως είχε πει ο ιδρυτής της Νέας Δημοκρατίας στην ομιλία του στο πρώτο και ιστορικό συνέδριο του κόμματος, «τα κόμματα για να εκπληρώσουν την αποστολή τους, πρέπει πρώτον να έχουν σαφή ιδεολογία και σταθερό προσανατολισμό, δεύτερον να κατέχονται από υψηλό αίσθημα ευθύνης και τρίτον να είναι δημοκρατικά οργανωμένα».

Σήμερα, 38 χρόνια μετά, οι οργανωτές του 11ου συνεδρίου της ΝΔ τονίζουν ότι: «Μέσα από μία προσπάθεια, που ξεκίνησε πριν από 20 μήνες από τη Γραμματεία Προγράμματος υπό τον αντιπρόεδρο Κωστή Χατζηδάκη, τη συνδρομή των τομεαρχών και των γραμματέων του κόμματος αλλά και τους εκατοντάδες εθελοντές, μετά από επτά θεματικά προσυνέδρια, δύο ειδικές ημερίδες, πάνω από 100.000 συμμετοχές στα ηλεκτρονικά ερωτηματολόγια φτάνουμε στην κορύφωση μιας διαδικασίας με το μήνυμα "Έτοιμοι να αλλάξουμε την Ελλάδα". Θεωρούμε ότι αυτή η διαδικασία αποτυπώνει μια καινούργια αντίληψη για τα πολιτικά πράγματα. Το κόμμα της ΝΔ ανοίγει τις πόρτες του και συνδιαμορφώνει με ειδικούς, με τα μέλη του και με κάθε πολίτη που επιθυμεί να συμμετέχει τους βασικού άξονες του σχεδίου του για την επόμενη μέρα».

1ο Συνέδριο- Χαλκιδική, Απρίλιος 1979

Ενάμιση χρόνο μετά τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας με 42% ο τότε πρωθυπουργός και ιδρυτής της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής αποφασίζει να διοργανώσει, στην Χαλκιδική, τον Απρίλιο του 1979, το 1o Τακτικό συνέδριο του κόμματος στο οποίο, για πρώτη φορά στην ιστορία ελληνικού κόμματος, εξαιρουμένου του ΚΚΕ, οι σύνεδροι εξελέγησαν από τα μέλη και εγκρίθηκε από το Σώμα του Συνεδρίου το καταστατικό του κόμματος καθώς και οι κανονισμοί λειτουργίας των κομματικών οργανώσεων.

Αφιέρωμα: Τα 11 συνέδρια της ΝΔ από το 1979 έως σήμερα [φωτό]

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ιστορικό αυτό συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας εγκρίθηκαν ομόφωνα όλες οι ιδεολογικές αρχές τις οποίες εισηγήθηκε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ορίστηκε η ιδεολογική ταυτότητα της ΝΔ ως κόμμα του «ριζοσπαστικού φιλελευθερισμού που αναγνωρίζει την ελευθερία της αγοράς με ρυθμιστική, ωστόσο, παρέμβαση του κράτους για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης».

Ωστόσο, σε εκείνο το πρώτο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας και καθώς ο Κωνσταντίνος Καραμανλής μετρά ήδη 4 χρόνια στο «τιμόνι» της Νέας Δημοκρατίας εκδηλώθηκε μία κίνηση αμφισβήτησης του τρόπου λειτουργίας του κομματικού μηχανισμού ζητώντας βαθιές αλλαγές στον τρόπο λήψης αποφάσεων.

Πάντως, η «Κίνηση της Βόλβης» όπως έμεινε στην κομματική ιστορία δεν αμφισβητούσε το πρόσωπο και τις αρχές του Κωνσταντίνου Καραμανλή αλλά θεωρούσε ότι διαστρεβλώνονται στην πράξη από τα ηγετικά στελέχη της εποχής. Πρωταγωνιστικό ρόλο στην «Κίνηση της Βόλβης» είχαν ο Άγγελος Μοσχονάς, ο Γιώργος Σούρλας και ο Θεσσαλονικιός Ντίνος Φούτζηλας ενώ συμμετείχαν ενεργά και νεολαίοι όπως ο 26χρονος τότε, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο Γιώργος Βλάχος, ο Κώστας Βουδούρης, ο Γιώργος Καπρίνης, ο Λουκάς Κατσαρός, ο Σωτήρης Καπετανόπουλος, ο Τάκης Κοντός, ο Φίλιππος Ταυρής και άλλοι.

2o Συνέδριο- Θεσσαλονίκη, Φεβρουάριος 1986

Δύο χρόνια μετά την εκλογή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ και πέντε χρόνια μετά τη διεξαγωγή ενός έκτακτου συνεδρίου (τον Ιούνιο του 1981 υπό την ηγεσία του Γεωργίου Ράλλη όπου και εγκρίθηκε το νέο πρόγραμμα του κόμματος ενόψει των επερχόμενων εθνικών εκλογών) διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη το 2o τακτικό συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας στο οποίο, για πρώτη φορά, το κόμμα κάνει «άνοιγμα» στο φιλελεύθερο χώρο και στο Κέντρο. Στο συγκεκριμένο συνέδριο ψηφίστηκαν καταστατικές αλλαγές και αλλαγές στην λειτουργία των κομματικών οργανώσεων, κατά τα πρότυπα που εισήγαγε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Τότε για πρώτη φορά επίσης, μετονομάστηκε σε Κεντρική Επιτροπή η Διοικούσα Επιτροπή. Για την ιστορία, λίγο πριν το 2ο συνέδριο είχε προηγηθεί η διάσπαση της ΝΔ με τον Κωστή Στεφανόπουλο να ιδρύει την ΔΗΑΝΑ παίρνοντας μαζί του δέκα βουλευτές της ΝΔ και μία ομάδα κομματικών στελεχών. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής του συνεδρίου εξελέγη πρώτος ο τότε πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης και δεύτερος ο προηγούμενος πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Βασίλης Μιχαλολιάκος.

3o Τακτικό Συνέδριο- Χαλκιδική, Απρίλιος 1994

Ένα χρόνο μετά την ήττα της ΝΔ και έχοντας εκλεγεί στην ηγεσία ο Μιλτιάδης Έβερτ, διεξάγεται το 3o τακτικό συνέδριο του κόμματος, 22-24 Απριλίου 1994 στην Χαλκιδική με την συμμετοχή 1300 συνέδρων.

Η ΝΔ είχε ήδη «νωπή» την εκλογική ήττα καθώς και μία ακόμη διάσπαση αυτή τη φορά από τον Αντώνη Σαμαρά που είχε ιδρύσει την Πολιτική Άνοιξη με την οποία κατέβηκε στις εκλογές του 1993 πετυχαίνοντας την είσοδο του κόμματός του στη Βουλή. Ο Μιλτιάδης Έβερτ, ο οποίος είχε εκλεγεί αρχηγός στις 3 Νοεμβρίου 1993 από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος με 141 ψήφους έναντι 37 του έτερου υποψηφίου Ιωάννη Βαρβιτσιώτη επαναβεβαιώνει την προσήλωση της ΝΔ στις αρχές που είχε ορίσει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και προσπαθεί να επαναφέρει στη ΝΔ κομματικά στελέχη που είχαν αποχωρήσει ακολουθώντας τον Αντώνη Σαμαρά. Παράλληλα στο συγκεκριμένο συνέδριο εγκρίθηκε ως κεντρικό σύνθημα το «εμπρός για μια ειρηνική επανάσταση» συνοδευόμενο από μία σειρά προτάσεων για αλλαγές στη λειτουργία του κράτους.

Αφιέρωμα: Τα 11 συνέδρια της ΝΔ από το 1979 έως σήμερα [φωτό] - εικόνα 2

4o Τακτικό Συνέδριο- Αθήνα, Μάρτιος 1997

Το 4o συνέδριο της ΝΔ ήταν το πρώτο συνέδριο από την ίδρυση της ΝΔ που εξέλεξε πρόεδρο του κόμματος. Σε αυτό εξελέγη ο Κώστας Καραμανλής επικρατώντας στο β΄ γύρο του Γιώργου Σουφλιά με 69,16% έναντι 30,84%.

Αφιέρωμα: Τα 11 συνέδρια της ΝΔ από το 1979 έως σήμερα [φωτό] - εικόνα 3

Το συνέδριο αυτό ήταν το πρώτο με διευρυμένη σύνθεση στο οποίο συμμετείχαν πέραν των βουλευτών-ευρωβουλευτών και αιρετών από τις κομματικές οργανώσεις, τα μέλη του κόμματος που είχαν εκλεγεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (Δήμαρχοι-Νομάρχες-Νομαρχιακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι) καθώς και αιρετοί στα ανώτερα και ανώτατα συνδικαλιστικά όργανα. Το 4o συνέδριο έβαλε τις βάσεις για τη δημοκρατική λειτουργία του κόμματος προβλέποντας ότι αν παρέλθει ο χρόνος διεξαγωγής του επομένου συνεδρίου εκπίπτει από τη θέση του ο πρόεδρος του κόμματος. Λίγες μετά το 4o τακτικό συνέδριο διεξάγεται από τις 31 Μαρτίου ως τις 2 Απριλίου και το συνέδριο αρχών και θέσεων της ΝΔ βάζοντας για πρώτη φορά τις βάσεις για τη διείσδυση του κόμματος στο Μεσαίο χώρο.

5o Τακτικό Συνέδριο- Αθήνα, Μάρτιος 2001

Ένα χρόνο μετά την εκλογική ήττα της ΝΔ το 2000 και έχοντας μεσολαβήσει ένα έκτακτο συνέδριο 9-11 Ιουνίου του 2000 με στόχο τη συσπείρωση της βάσης μετά την εκλογική ήττα, διεξάγεται στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2001 το 5o τακτικό συνέδριο στο οποίο ο πρόεδρος του κόμματος Κώστας Καραμανλής είπε την περίφημη φράση «Γιώργος καλωσόρισες σπίτι σου» χαιρετίζοντας την επιστροφή του Γιώργου Σουφλιά στη ΝΔ τον οποίον μαζί με τους Στέφανο Μάνο, Ανδρέα Ανδριανόπουλο, Πέτρο Τατούλη και Νίκο Κάκκαλο είχε διαγράψει το 1997. Στο συνέδριο αυτό δόθηκε η εκκίνηση μιας νέας προεκλογικής περιόδου που κατέληξε στην εκλογική νίκη της ΝΔ το 2004.

Αφιέρωμα: Τα 11 συνέδρια της ΝΔ από το 1979 έως σήμερα [φωτό] - εικόνα 4

6o Τακτικό Συνέδριο- Αθήνα, Ιούλιος 2004

Λίγους μήνες μετά την εκλογική νίκη της ΝΔ με 45% και την επικράτηση της ΝΔ και στις ευρωεκλογές διεξάγεται στην Αθήνα 23-25 Ιουλίου του 2004 το 6o τακτικό συνέδριο του κόμματος υπό την ηγεσία του Κώστα Καραμανλή ως πρωθυπουργού και πρόεδρο του συνεδρίου τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Αφιέρωμα: Τα 11 συνέδρια της ΝΔ από το 1979 έως σήμερα [φωτό] - εικόνα 5

Σε αυτό το συνέδριο καθιερώθηκε για πρώτη φορά η εκλογή γραμματέα του κόμματος από την Κεντρική Επιτροπή (πρώτος γραμματέας εξελέγη ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης), καθώς και η συμμετοχή των αιρετών της κοινωνίας που ήταν ταυτόχρονα και μέλη του κόμματος σε όλες τις κομματικές οργανώσεις, χαρακτηρίζοντας την απόφαση αυτή ως το μεγαλύτερο άνοιγμα που έκανε η ΝΔ προς την κοινωνία. Ενώ, για πρώτη φορά, ψήφισαν 4.500 σύνεδροι για την ανάδειξη της Κεντρικής Επιτροπής η οποία αποτελείτο από 150 αιρετά μέλη και 300 ex-officio. Στο συνέδριο αυτό όπου παράλληλα γιορτάστηκαν και τα 30 χρόνια από την ίδρυση της ΝΔ το μήνυμα του Κώστα Καραμανλή ήταν το «Όλοι μαζί εκφράζουμε τη σύγχρονη αντίληψη του κοινωνικού Κέντρου. Μια αντίληψη που δεν έχει σχέση με ξεπερασμένους όρους των τελευταίων δεκαετιών».

7o Τακτικό Συνέδριο- Αθήνα, Ιούλιος 2007

Δύο μήνες πριν τις φονικές πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα και τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών, στις 7 Ιουλίου διεξάγεται, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, το 7ο τακτικό συνέδριο της ΝΔ με τη συμμετοχή 4.500 συνέδρων.

Αφιέρωμα: Τα 11 συνέδρια της ΝΔ από το 1979 έως σήμερα [φωτό] - εικόνα 6

Στο συνέδριο αυτό επαναβεβαιώθηκε η στήριξη στο κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ και εξελέγη η νέα Κεντρική Επιτροπή της ΝΔ. Το 7o τακτικό συνέδριο του 2007 επιβεβαίωσε, επί της ουσίας, τη δέσμευση του Κώστα Καραμανλή για την απόλυτη τήρηση του καταστατικού και διεξαγωγή, στην ώρα τους, των τακτικών συνεδρίων καθώς την διεξαγωγή εκλογών στις κομματικές οργανώσεις που προηγούνταν του συνεδρίου.

8o Τακτικό Συνέδριο- Αθήνα, Ιούνιος 2010

Ένα χρόνο μετά την εκλογική ήττα της ΝΔ στις εκλογές του 2009 και ενώ είχε προηγηθεί ένα έκτακτο συνέδριο στις 7 Νοεμβρίου του 2009 όπου αποφασίστηκε αποκλειστικά και μόνο η τροποποίηση καταστατικού ώστε ο αρχηγός να εκλέγεται από τη βάση ο νέος πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς οργανώνει στην Αθήνα 25-27 Ιουνίου του 2010 το 8o τακτικό συνέδριο όπου ενισχύεται, μετά από δική του εισήγηση ο «κοινωνικός φιλελευθερισμός».

Αφιέρωμα: Τα 11 συνέδρια της ΝΔ από το 1979 έως σήμερα [φωτό] - εικόνα 7

9o Τακτικό συνέδριο της ΝΔ- Αθήνα, Απρίλιος 2013

Στις 28-30 Ιουνίου 2013 διεξάγεται στην Αθήνας το 8o Τακτικό συνέδριο της ΝΔ με κεντρικό σύνθημα «Νέα Δημοκρατία-Νέα Ελλάδα». Στο συνέδριο αυτό έγιναν βελτιώσεις στο καταστατικό του κόμματος με τη σφραγίδα του Αντώνη Σαμαρά ενώ εξελέγη και η νέα Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ.

Αφιέρωμα: Τα 11 συνέδρια της ΝΔ από το 1979 έως σήμερα [φωτό] - εικόνα 8

10o Τακτικό Συνέδριο- Αθήνα, Απρίλιος 2016

Στις 22-24 Απριλίου του 2016 διεξάγεται στην Αθήνα το 10o Τακτικό συνέδριο της ΝΔ υπό την ηγεσία του νέου προέδρου της Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος τρεις μήνες πριν είχε εκλεγεί από τη βάση επικρατώντας του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στο β΄γύρο.

Το συνέδριο αυτό που ήρθε μετά από δύο εκλογικές ήττες, τον Ιανουάριο και τον Σεπτέμβριο του 2015, και μετά από μακρά πορεία εσωκομματικής διαδικασίας για την εκλογή νέου αρχηγού ενέκρινε σημαντικές αλλαγές στο καταστατικό της ΝΔ, όπως η ετήσια διεξαγωγή συνεδρίου και η χρονικά περιορισμένη θητεία του προέδρου ενώ κυριάρχησε το σύνθημα «Οξυγόνο για την Ελλάδα».

Αφιέρωμα: Τα 11 συνέδρια της ΝΔ από το 1979 έως σήμερα [φωτό] - εικόνα 9

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ 16 Ιαν 2022 | 18:54

Πηγές ΝΔ: ''Τσίπρας, Πολάκης και Βαξεβάνης είναι ένα και το αυτό''

Το σχόλιο των πηγών της ΝΔ, σχετικά με το άρθρο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, στο Documento.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΝΔ 16 Ιαν 2022 | 15:57

ΝΔ για Πολάκη: Απαράδεκτο να τον καλύπτει ο Τσίπρας διά της σιωπής του, παρά τις αποκαλύψεις

''Ο κ.Τσίπρας εξακολουθεί να τηρεί σιγή" τονίζει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου της ΝΔ.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 15 Ιαν 2022 | 19:30

ΝΔ κατά Πολάκη για το επεισόδιο με το πρόστιμο: Το alter ego του κ. Τσίπρα αποδεικνύει πως αντιλαμβάνεται την ισονομία

"Μετά τις επιθέσεις στην ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, χθες ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας της κυβέρνησης Τσίπρα, κ. Πολάκης, απείλησε αστυνομικούς" αναφέρει η ΝΔ.

ΤΟΝ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΓΙΑ «ΓΚΕΜΠΕΛΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ» 14 Ιαν 2022 | 20:28

ΝΔ: Τα 7 ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ για τη συνέντευξη του πρωθυπουργού

H Νέα Δημοκρατία κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για "γκεμπελική τακτική" και σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για "τα 7 ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ για τη συνέντευξη του πρωθυπουργού".

ΣΤΟ 12,3% ΤΟ ΚΙΝΑΛ 13 Ιαν 2022 | 10:49

Δημοσκόπηση Interview: 10,9 μονάδες η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ - Το 57,4% διαφωνεί με το αίτημα Τσίπρα για πρόωρες εκλογές

Σταθερό προβάδισμα Ν.Δ έναντι ΣΥΡΙΖΑ, διαφωνία με Τσίπρα στο αίτημα για πρόωρες εκλογές, σταθερή δυναμική του ΚΙΝΑΛ. Τι δείχνει η δημοσκόπηση της Interview.

Η ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΟΥ ΞΜΕ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΙΟ 12 Ιαν 2022 | 14:32

Καλά νέα για τον Φίλιππο Φόρτωμα: Πήρε εξιτήριο ο βουλευτής της ΝΔ μετά τη "μάχη" με τον κορονοϊό

Ο βουλευτής της ΝΔ Φίλιππος Φόρτωμας, ο οποίος ήταν θετικός στον κορονοϊό πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο.

ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ 07 Ιαν 2022 | 07:30

Ζάκυνθος: Μητροπολίτης... ΣΥΡΙΖΑ εναντίον βουλευτή της ΝΔ γιατί "είναι πολλά τα λεφτά" του Ναυαγίου

Η μητρόπολη Ζακύνθου υποστηρίζει πως ο τοπικός βουλευτής της ΝΔ επισκέπτεται μοναστήρια αρνητών του εμβολιασμού. Τι απαντά ο κ. Ακτύπης.

ΤΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ Ο ΖΑΚΥΝΘΟΥ 05 Ιαν 2022 | 12:59

Ζάκυνθος: Ο Μητροπολίτης κατηγορεί τον βουλευτή Ακτύπη (ΝΔ) ότι επισκέπτεται μοναστήρια με αρνητές μοναχούς και παριστάνει τον ιεροψάλτη

Η μητρόπολη Ζακύνθου υποστηρίζει πως ο τοπικός βουλευτής της ΝΔ επισκέπτεται μοναστήρια αρνητών του εμβολιασμού. Τι απαντά ο κ. Ακτύπης.

ΑΝΗΣΥΧΙΑ 30 Δεκ 2021 | 10:40

Διασωληνωμένος με κορονοϊό ο 40χρονος βουλευτής της ΝΔ Φίλιππος Φόρτωμας - Εμβολιασμένος χωρίς τρίτη δόση

Στη ΜΕΘ διασωληνωμένος με κορονοϊό βρίσκεται ο βουλευτής της ΝΔ, Φίλιππος Φόρτωμας. Μόλις 40 ετών και εμβολιασμένος.

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 30 Δεκ 2021 | 10:22

Σποτ του ΣΥΡΙΖΑ για το 5ο κύμα της πανδημίας: "Απροετοίμαστοι, αντιφατικοί, επικίνδυνοι και σε διακοπές"

Με νέο σποτ ο ΣΥΡΙΖΑ βάλλει κατά της κυβέρνησης για τη διαχείριση της πανδημίας.

NOVARTIS 19 Ιαν 2022 | 13:59

Στον Άρειο Πάγο για 4 βαριές κατηγορίες ο Κώστας Βαξεβάνης- Συγκέντρωση φίλων του έξω από το δικαστήριο [εικόνες]

Ο Κώστας Βαξεβάνης πέρασε το κατώφλι του γραφείου της ειδικής ανακρίτριας του Αρείου Πάγου. Παρόντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Αναμένεται να ζητήσει προθεσμία.

"ΜΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ" 19 Ιαν 2022 | 13:35

Τσίπρας για Rafale και το σποτάκι της ΝΔ: Ντροπή, κανένα κόμμα δεν μετέτρεψε την αγορά εξοπλισμών σε κομματικό σποτ

"Ντροπή και εθνική καπηλεία". Αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Twitter για το σποτ με τα Rafale.

"ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ" 19 Ιαν 2022 | 13:31

Αιχμές από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ για το σποτάκι με τα Rafale: Μικροκομματική οικειοποίηση με λεφτά των φορολογουμένων

Για μικροπολιτική εκμετάλλευση και κομματική οικειοποίηση κατηγορούν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ, σχετικά με την προβολή της αγοράς των Rafale.